En av de mer svårförklarliga sakerna med Apples nya trådlösa Magsafe-laddare är varför du bara får ut runt 10 watt med exempelvis Apples egna Macbook-laddare, som kan ladda en dator med över 90 watt. Magsafe ska klara upp till 15 watt med nya Iphone 12 och framtida kompatibla produkter, men de flesta laddare utom Apples nya 20-wattsladdare med usb-c (som till exempel följer med nya Ipad och Ipad Air) ger bara 5–12 watt.
Förklaringen bakom detta ligger i USB Power Delivery-standarden (usb-pd). Magsafe använder nämligen usb-pd 3.0, den senaste versionen av standarden som släpptes i mitten av 2019. Laddare som utvecklades innan dess har inte stöd för alla funktioner i den nya standarden. Bland annat har de en mindre uppsättning spänningar och strömstyrkor.

För att ladda med 15 watt trådlöst måste Magsafe kunna dra 2,22 ampere vid 9 volt (20 watt, effektiviteten är alltså 75 procent). Äldre laddare kan ha stöd för till exempel 9 volt men bara 2.0 ampere och ger alltså 18 watt vilket inte räcker för 15 watt trådlöst, eller andra kombinationer av spänningar och strömstyrkor som inte räcker. Magsafe-pucken kan inte använda högre spänning än 9 volt och kan alltså inte använda en laddare som kan ge 1 ampere vid 20 volt.
Läs också: Köpguide: 8 snygga trådlösa laddare för din nya Iphone
Andra laddare med usb-pd 3.0 med stöd för 9 volt och 2,22 ampere kommer däremot fungera lika bra som Apples 20-wattsladdare. Problemet är bara att få tillverkare har hunnit få ut sådana, och det kan vara svårt att hitta detaljerade specifikationer så att du kan kontrollera att en laddare du funderar på att köpa verkligen kan ge 9V/2,22A.

Efter mycket letande har vi bara hittat ett par modeller, och en som faktiskt går att köpa i Sverige: Anker Powerport III Nano 20W. Den säljs av Webbhallen för 199 kronor men släpptes 14 oktober och är ännu i skrivande stund inte i lager. Men eftersom Apples 20-wattsladdare bara kostar 225 kronor är det inte direkt någon större vinst.
Förhoppningsvis kommer Apple uppdatera sina större laddare för Macbook-modellerna vad det lider så att även dessa kan ge full effekt till Magsafe och framtida kunder slipper skaffa en separat laddare enbart för den. Andra tillverkare som Anker, Aukey och Belkin kommer säkert också se en chans att ta marknadsandelar och släppa laddare i olika storlekar även med flera kontakter för den som behöver ladda mer än en pryl.
Gäller även powerbank
Externa batterier, så kallade powerbanks, kan också använda usb-pd för laddning med hög effekt åt båda hållen. Det finns en hel del sådana som kan ladda även laptops, men vi har hittills bara hittat ett par stycken från mindre kända märken, till exempel två modeller med 10 000 respektive 20 000 mAh laddning från Baseus som säljs på Aliexpress och andra butiker.
Så småningom lär det dock dyka upp många nya modeller som klarar fler av usb-pd 3.0-standardens kombinationer av spänning och strömstyrka. Vi skulle inte heller bli förvånade om några tillverkare tar fram powerbank-modeller med inbyggd Magsafe-laddare.
Vid normal användning kommer du förmodligen inte märka så stor skillnad mellan en laddare med maximala 15 watt och en som bara klarar 10–12 watt. Den sitution där skillnaden kan vara som störst är om telefonen är helt död och du bara har till exempel en halvtimme på dig att ladda. Men det kommer alltid vara effektivare att plugga in en lightningkabel ansluten till en laddare med stöd för usb-pd och minst 20 watt än att ladda trådlöst.