Iphone 12 Pro är ett kvalitetsbygge med precis samma goda egenskaper som Iphone 12, plus ett par extra små plus i kanten. Trots det blir det ingen solklar rekommendation. Den faller lite mellan stolarna, med för högt pris och för lite extra för pengarna. Vill du ha riktig premium-Iphone bryr du dig nog inte om prislappen, och då gör du klokt i att vänta in Pro Max istället. Allt du behöver veta om Apples A14 Bionic-processor
Nya Iphone är här! Eller i alla fall delvis. De två nya Iphone du kan få tag på idag är Iphone 12 och Iphone 12 Pro, medan minstingen Mini och värstingen Max dröjer till 6:e november innan Apple öppnar upp för beställningar. Då blir ju frågan givetvis om du som vill ha en ny Iphone ska slå till direkt istället för att vänta in de extra alternativen. Med Iphone 12 som vi testade först var svaret ett solklart ja.
Testad produkt: Iphone 12 Pro
Pris: 128GB: 13 347 kr hos Cdon. 256GB: 13 790 kr hos Netonnet. 512GB: 16 490 kr hos Netonnet. Med Iphone 12 Pro Max är vi lite mer tveksamma. Inte för att den på något sätt är dålig som telefon. Den är på de allra flesta punkter identisk med Iphone 12, och levererar lite extra i ett par aspekter. Design och yttermått är i princip desamma, med den skönt Iphone 5-liknande stilen med rätvinklig ram runtom.
Den är faktiskt mer lik klassikern, tack vare dess blankglänsande metallram som är byggd i rostfritt stål. Det är en av en liten handfull skillnader mellan Iphone 12 och 12 Pro, blankt stål istället för matt aluminium runtom och andra, mindre pastellaktiga färgval. Här är det mer business-sobert för det mesta. Men du kan också få en i ungefär samma marinblå ton som Iphone 12.
Är det någon avsevärd skillnad på den i handhavande och greppkänsla? Nej, det kan vi inte påstå. Samma skillnad mellan en enklare och mer premium Apple Watch känns och syns tydligare. Det enda som är en påtaglig skillnad är att Iphone 12 Pro tack vare det är snäppet tyngre.
Mycket är sig likt
Hårdvarumässigt är telefonerna snarlika men inte identiska. Ljud-, anslutnings- och batteriegenskaper skiljer sig inte åt. Du får snabb wifi 6, möjlighet till 5g-uppkoppling av sub 6-typ, och gamla vanliga lightning-anslutning. Och högtalarna är desamma, vilket kort och gott innebär att de hör till de allra bästa i branschen.
Iphone 12 Pro har givetvis samma extra goda tålighet med speciellt keramikglas från Corning och extra hög vattentålighet. Batteristorlek och batteritid (med automatisk skärmljusstyrka och Truetone aktiverat) är den samma, och laddningsegenskaperna – dugligt snabb men inte marknadsledande trådad och trådlös laddning samt nya smarta Magsafe-löbsningen för fäste av trådlös laddare. Du kan läsa mer om allt detta i vårt test av Iphone 12 här. Vi storgillar formen på årets Iphones. Modernt och klassiskt i ett. Telefonerna har i stort sett samma högupplösta amoled-skärm på 6,1 tum och med samma fördelar som Iphone 11 – hög samplingsfrekvens för touch, utmärkta färgegenskaper och hög ljusstyrka. Den är till och med konfigurerad att leverera högre grundljusstyrka, 800 cd/m2 mot 625.
Men de har samma toppljusstyrka för hdr-visning och tillfällig automatisk solskens-boost. Så vi skulle rekommendera att du inte manuellt pressar upp den till fulla 800 cd/m2, då det kan äta batteri snabbare och knappast behövs i normala ljusförhållanden.
Ett par punkter att förbättra
Den har också samma nackdelar i skärmen som Iphone 12; den stora och ibland skrymmande sensorflärpen på ovansidan som Apple inte verkar intresserade av att minimera, och det faktum att de snart är enda tillverkaren som inte anammat högre bildfrekvens i sina flaggskepp. Apple gör en del del snygga tricks med rörelseutjämning i grafikhanteringen och IOS-gränssnittet, men det kompenserar inte riktigt för den taktila känslan av snabbare uppdatering i bilden.
Givetvis är Pro-modellen byggd på marknadsledande A14 Bionic-kretsen som ger den mer prestanda än vad som käns rimligt att begära i ett så här kompakt format. Och det med mycket mindre irriterande värmeutveckling än både Apples egna A13-föregångare och många konkurrerande mobiler baserade på Snapdragon 865 och 865+. 5-nanometerstekniken gör på den punkten verkligen skäl för lovorden.
Av någon anledning får vi konsekvent lite lägre resultat i prestandamätningar för Iphone 12 Pro än Iphone 12 när det gäller cpu-prestsanda, men ungefär lika mycket bättre prestanda för grafikkretsen. Det här handlar om marginella skillnader, och ingenting som påverkar upplevelsen. Men resultaten var så konsekventa från mätning till mätning att vi tyckte det var värt att nämna. Troligen har det att göra med olika värmeavledning på grund av olika chassimaterial. En lite seriösare färgpalett.
Mer utrymme för mer pengar
Pro-modellen har andra konfigurationsval för lagringen, den börjar på 128 GB istället för 64 GB, och har sedan ett 256 GB-alternativ samt som mest 512 GB. Det är en sak som gör den dyrare, men även med lika mycket utrymme i dem är skillnaden i pris mellan två 128 GB-modeller markant. Iphone 12 Pro startar på 12 495 kronor. Iphone 12 Pro går att manuellt få lite extra ljusstark, men automatisk standardljusstyrka mellan ungefär 200 och 600 cd/m2 räcker utmärkt i alla situationer vi testar den i. Då får du även ett par extra gigabyte ram-minne, 6 GB istället för 4 GB. I vilka situationer det kan spela roll är inte omedelbart uppenbart. Även med många tunga appar igång, stora dokument och tunga webbsidor att hantera och snabb växling mellan appar upplevs telefonerna som extra rappa. Möjligtvis ger de en fördel just i kamerahanteringen.
Här sitter kanske huvudorsaken att fundera på en Iphone 12 Pro istället för en Iphone 12. Den har tre kameror istället för två med en 12 megapixel telefotolins som kompletterar huvudkameran med standardlins och vidvinkelkameran. Som alla andra tillverkare kallar Apple dessa för ”vidvinkel” och ”ultra-vidvinkel” men det tycker vi bara blir förvirrande.
Ny smart djupsensor
Det är med andra ord samma uppsättning som i Iphone 11 Pro, förutom att bägge Iphone 12-modellerna har större bländare och bättre ljusintag på vidvinkelkameran, vilket tillsammans med uppgraderad signalprocessning och mjukvara ger den bättre mörkeregenskaper. Även zoom-kameran har fått klart vässad dynamik och bättre egenskaper i mörker än i föregångaren.
Det andra som skiljer kamerorna åt är lidar-sensorn som sitter inne i den fyrkantiga kamerapanelen på baksidan. Lidar är en typ av Time of Flight-sensor (ToF). De flesta ToF som sitter i mobiler idag är så kallad direkt ToF. Det innebär att de skickar ut en ljuspuls och mäter responstider i hela synfältet direkt. En lidar gör samma sak men skannar av synfältet i små sektorer i taget, vilket ger högre precision. Magsafe-laddare, och kamera med extra zoomlins och Lidar-sensor. Det är knepigt, eller snarare dyrt, att göra det snabbt nog för att få det att fungera i en fotosituation, men det har Apple alltså lyckats med här. Är det avgörande mycket bättre än en vanlig ToF? Det kan vi inte säga säkert, men i jämförelse med Iphone 12 eller Iphone 11 Pro som har varken eller märks skillnaden. Speciellt med pålitligare (men fortfarande inte 100 procent perfekt) autofokus i mörka rum, och med vässat porträttläge som nu kan köras utan blixt i mörkare miljöer.
Maximalt utzoomat foto med vidvinkelkameran. (Högerklicka och välj öppna i ny flik för att se originalbild.)Maximal inzoomning, 2x optiskt plus 5x digitalt. (Högerklicka och välj öppna i ny flik för att se originalbild.)Dynamik i nattfoton med vidvinkelkameran är vässad. (Högerklicka och välj öppna i ny flik för att se originalbild.)
Inte lika självklar som Iphone 12
Ett par uppgraderingar till kameran i Iphone 12 som kan 90 procent av allt Iphone 12 Pro kan, en aningen lyxigare design när Iphone 12 redan är riktigt lyxig, och lite extra kräm i skärmljusstyrkan, som vi ser få situationer där man har glädje av dem. Det är vad du får med Iphone 12 Pro. Och det till ett pris som lämnar Iphone 12 i kölvattnet.
Det gör att vi har svårt att rekommendera den trots att allt i den är genomgående klockren kvalitet. Ska du satsa på premiumklass av Iphone så bör du därför vänta till Iphone 12 Pro Max finns att titta närmre på. Den har på pappret fler förbättringar av kamerahårdvaran, och större batteri. Magnetlåset Magsafe går att använda till mer än batteriladdning. Apple säljer till exempel denna plånboksmodul som snäpper fast på baksidan av telefonen.
Specifikationer
Produktnamn: Iphone 12 Pro Testad: Oktober 2020 Tillverkare: Apple Systemkrets: Apple A14 Bionic Processor: 2st Firestorm 2,99 GHz, 4st Icestorm Grafik: Apple A14 graphics Minne: 6 GB Lagring: 128/256/512 GB NVMe Bildskärm: 6,1 tum amoled, 1120 x 2532 bildpunkter Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 2 x telefoto + med LiDAR och led bak, 12 megapixel med 3d-djupsensor fram Anslutningar: Usb 2.0 Lightning Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc Operativsystem: IOS 14.1 Övrigt: FaceID, trådlös laddning (MagSafe upp till 15 W), vattentålig (ip68/iec 60529 , upp till 6m i 30 min), stöd för esim Batteri: 2 815 mAh, 20h min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 17h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 27h samtal (3g) Storlek: 14,67 x 7,15 x 0,74 cm Vikt: 187 gram Rek. pris: 12 495 kr (128 GB) , 13 795 kr (256 GB) , 16 495 kr (512 GB) Pris: 128GB: 13 347 kr hos Cdon. 256GB: 13 790 kr hos Netonnet. 512GB: 16 490 kr hos Netonnet.