Apple Watch Series 2 en månad senare: Är det lönt att byta upp sig?
Apples klocka fick nyligen en uppdatering som torde ha gjort åtminstone träningsintresserade glada. Men finns det tillräckligt många nyheter för att göra också alla andra sugna på att byta upp sig?
Av Caitlin McGarry och Samuel Nyberg
Macworld Sweden
Det har gått en månad sedan Apple Watch Series 2 släpptes, och vi har hunnit klämma och känna på den lite mer sedan vårt första test (som finns på nästa sida). Så här går våra tankar en månad senare.
Så fungerar Apple Watch nu
Apple Watch Series 2 fungerar i grunden precis likadant som förra generationen. Det är fortfarande en notismaskin med rätt bra träningsfunktioner – som nu har fått ytterligare lite fokus på fitness med både inbyggd gps, vattentäthet och dessutom en rejält ljusstark skärm. I rådande höstmörker har vi inte haft så stor nytta av det senare, men ljusa sommardagar är det till stor hjälp. Gps:en är dessutom väldigt exakt, något som du kan läsa mer om på nästa sida.
Apple Watch Series 2, 38 millimeter. Här i rostfritt stål med vitt sportband.
Så här långt är Series 2 på intet sätt en revolution, snarare en logisk fortsättning på första generationens Watch, som släpptes internationellt i april 2015 och i Sverige i juli 2015.
Den snabbare processor som Series 2 blivit utrustad med gör att klockans viktigaste syfte, snabba interaktioner, har blivit ännu lite kvickare. Men trots både en snabbare processor och ett snabbare operativsystem är det bara ett fåtal tredjeparts-appar vi använder. Overcast är bra för att starta poddar utan att behöva fiska upp mobilen ur fickan, och kom-ihåg-listan Clear fungerar bra och relativt snabbt. Ibland kollar vi också rubrikerna i någon nyhetsapp när mobilen ligger på laddning någonstans i hemmet, men mycket mer än så blir det inte.
Vi saknar fortfarande den där “killer-appen.” Det finns ingen app som gör Watch till ett “måste-ha”. Vi hoppas dock på att ett snabbare system kommer uppmuntra utvecklare att ta fram fler intressanta användningsområden för klockan.
Den skarpsynte ser att Series 2, i bakgrunden, är något tjockare än sin föregångare. 0,9 millimeter tjockare för att vara exakt.
MacWorlds köpråd: Bör du uppgradera din Apple Watch?
Den nya processorn i Series 2 tillsammans med ett bättre operativsystem gör klockan märkbart snabbare än Watch av första generation (2015). Det är inte så att vi ramlar av stolen, och ibland tar appar fortfarande ett par sekunder på sig för att starta, men prestandan är klart bättre och Series 2 lär vara bättre rustad för framtida mjukvaruuppdateringar.
Gps är mer eller mindre en måste-funktion för den som är lite mer seriös med sin träning. Att Watch numera är så vattentät att den går att simma med är välkommet även för alla som inte simmar.
En trevlig bonus är dessutom att klockan fått bättre batteritid. Batteriet är större i Series 2 än i första generationens klocka, 273 milliamperetimmar jämfört med 205 (för 38 mm-modellerna). Detta för att mäkta med gps-chipet, som slukar batteri vid användning. Men så länge vi inte använder gps får vi bättre batteritid i Series 2 jämfört med tidigare. Vi slutar aldrig dagen under 50 procent, så snudd på två dagars batteritid är ingen omöjlighet i våra tester. Men i normala fall är det fortfarande en pryl vi bör ladda varje natt.
Den som köper sin första nya Apple Watch nu får en bättre klocka än tidigare (konstigt vore ju annat), men trots en del förbättringar är det här ingen självklar uppgradering för den som redan har en Watch från förra året. Om inte bästa möjliga batteritid, vattentäthet eller gps är viktigt, gör vi bäst att hålla kvar i den gamla klockan.
Till syvende och sist: Den allra bästa, mest betydande uppdateringen till Watch är nya Watch OS 3. Det gör Watch enklare att använda och mycket rappare – helt gratis.
Apple Watch är en polariserande produkt. Ibland känns den som en fluga, en pryl hämtad direkt från Kommissarie Gadget. Andra gånger upplevs den som väsentlig – den har en pulsmätare som skulle kunna rädda liv (en man i USA hävdade förra året att han upptäckte hjärtproblem, och kanske räddade sitt liv, tack vare en Apple Watch). För att göra klockan till ett ”måste-ha” istället för enbart ”kul-att-ha,” satsar Apple allt på klockans potential inom hälsoområdet.
Undertecknad, som har haft på sig Apple Watch Sport nästan varje dag, har länge menat att klockans verkliga potential ligger i hälso- och fitness-funktionerna. Apple kommer närmare att förverkliga denna potential med Apple Watch Series 2, som är utrustad med GPS, är vattentät till 50 meter, har en dubbelkärnig processor och en ljusare skärm. Apple Watch är inte längre en smart klocka som också råkar vara ett hyfsat aktivitetsarmband. Nu är Watch ett aktivitetsarmband som också gör alla de andra grejerna – notiser, meddelanden, mail, påminnelser – riktigt bra. Apple Watch Series 2 (vänster) och första generationens Apple Watch (höger) må se lika ut, men är väldigt olika prylar.
Hitta mig, satellit!
Huvudnumret i Series 2 är utan tvekan inbyggd GPS. Att klockan nu har GPS gör att vi kan lämna telefonen hemma och klockan kommer ändå registrera löpturer, vandringar och cykelturer på ett korrekt sätt. Vi testade detta genom att springa samma runda – en gång med första generationens Apple Watch med Iphone i fickan, och en gång med enbart Series 2. Sträckan var exakt densamma, och resultatet var också jämförbart med samma runda registrerad av en Fitbit med en tillkopplad GPS. GPS-signalen, som ibland kan försvinna bland höga byggnader i städer, hittade satelliterna så fort vi startat appen Träning.
Vi kan se en sammanfattning över vårt träningspass i appen Aktivitet, som behåller sitt rena och färgglada utseende sedan tidigare, har nu också fått en karta över vår aktivitet, komplett med gröna, gula och röda linjer för att markera på vilken delsträcka vi var snabbast eller långsammast. Träningssammanfattningen ger också information om hur vädret var när vi tränade, en trevlig detalj. Apple Watch Series 2 registrerade löpturen noggrant och korrekt, utan telefon i närheten. Apple Watch Series 2 är inte tänkt för fullblodiga, tok-seriösa atleter. Vi springer för att behålla formen och hålla sjukdomar på avstånd, inte för att tävla i maraton. Series 2 är en riktigt bra träningskompis som vi kan ha på oss hela dagen, kanske byter vi bara sportbandet till ett lite snyggare nylonband när vi går från träningen till jobbet. Den som behöver något mer kompetent och slitstarkt för träning till ett maraton bör leta vidare.
Men de flesta har inte på sig en Garmin-klocka mellan gymmet, kontoret och under utemiddagen – så nyttan vi får ut av en mer kompetent träningsklocka kanske ändå inte väger upp extrafunktionerna.
Apple öppnade lyckligtvis upp GPS i klockan även till tredjeparts-appar. Först ut är partnern Nike. ”Nike+ Run Club” lyfts fram ordentligt i Apple Watch Nike+-modellen som släpps nästa månad, men vi kan vi kan dra nytta av appens funktioner ändå, utan att behöva köpa en specialmodell av klockan. Här finns också en vandringsapp, Viewranger, som använder GPS:en i klockan för att ge en exakt vägbeskrivning längs vandringsleden, utan att ha telefonen i närheten.
Förmodligen kommer alla de populära träningsapparna som byggt versioner av sina appar för klockan också använda sig av GPS, allt för att vi ska kunna träna med vår egen favorit-app, utan att behöva släpa med telefonen. (Det här är en riktigt stor grej för alla med en Iphone av Plus-modell – den jätten är riktigt jobbig att springa med.).
Musik då? Första versionen av Watch erbjöd lokal lagring av musik, så att vi kan synka en spellista i Apple Music till klockan och lyssna med trådlösa lurar. Det kan vi fortsätta göra även i Series 2. (Dock lyser en Spotify-app för klockan fortfarande med sin frånvaro).
Simma på bara
Series 2 är, som utlovat, vattentät ned till 50 meter. Det här gör att klockan nu är ett alternativ för en helt ny grupp – simmare – som tidigare inte hade någon användning av klockan. Vi ska erkänna – vi är inte några proffs-simmare direkt. Men, för det här testets skull, hoppade vi i poolen för att testa Watch Series 2. Foto: AppleKommer vi också se så här proffsiga ut när vi simmar med våra klockor? Tveksamt. Innan vi faktiskt hoppar i plurret kan vi välja mellan en av två nya sim-träningspass i träningsappen: Simma i pool, och simma i öppet vatten. Pool-passet låter oss ange hur lång poolen är för mer exakt registrering av antal varv i poolen. Klockan låser sig sen så att vi kan se skärmen, men den reagerar inte vid beröring.
Om simma var vårt favoritsätt att träna skulle Series 2 vara ett lockande köp. Watch registrerar avstånd, antal varv, takt per varv, genomsnittstakt, puls och antal brända kalorier – den berättar till och med vilken typ av simtag vi använde oss av mest.
Efter ett avslutat träningspass snurrar vi på kronan för att låsa upp klockan. Högtalaren, som tar in en del vatten under ett blött träningspass, ger då ifrån sig ett ljud som med sina vibrationer helt enkelt trycker ut vattnet ur högtalaren. Watch fungerar perfekt efteråt, men Apple rekommenderar att inte ladda klockan förrän minst fem timmar efter ett dopp. Värt att ha i åtanke.
Snabbare, mer ljusstark – bättre
Så, om vi inte är en löpare, simmare, träningscyklist eller vandringsfantast då? Jo, Series 2 är fortfarande en stor uppgradering jämfört med första generationens Apple Watch. Den nu dubbelkärniga processorn är upp till 50 procent snabbare än första modellen, vilket betyder att Apples inbyggda appar liksom tredjeparts-appar kommer starta och fungera snabbare.
Med lanseringen av Watch OS 3 i september gick Apple långt för att få appar att bli snabbare och mer responsiva med bland annat en Dock. Genom att trycka på den rektangulära knappen på sidan av klockan får vi snabbt fram våra mest använda appar – appar som sparas i arbetsminnet och uppdateras i bakgrunden, så att vi inte behöver vänta på att nya information ska laddas.
Men även med den förbättringen inräknad startar appar snabbare, och hämtar information snabbare, i nya Series 2. Extra mycket märks det när vi startar appar från hemskärmen (som alltså fortfarande finns kvar).
Skärmen i Series 2 är dubbelt så ljusstark som originalet – 1000 cd/kvm, som det kallas. På lanseringsdagen kallade Apples operativa chef Jeff Williams skärmen för den ljusstarkaste skärm företaget någonsin tillverkat. Ljusstyrkan märks främst i starkt solljus, där färger blir mer intensiva och text mycket enklare att läsa, trots en hel del blänk i skärmen.
Den dubbelkärniga processor kan vi faktiskt också köpa för 1 200 kronor mindre i Series 1, en uppdaterad variant av originalmodellen som inte har GPS eller vattentålighet ned till 50 meter.
Sammanfattning
Om du inte har en Apple Watch är Series 2 ett givet val om du tar träning på allvar. Om du inte simmar, eller behöver GPS, är Series 1 ett billigare val (från 2 995 kronor). Den är dessutom bestyckad med den nya, mer kraftfulla processorn, men den ljusstarka skärmen får du klara dig utan. Om du redan har Apple Watch av originalmodell och känner dig lite småsur över alla nya funktioner du inte får – var inte det. Watch OS 3 ger även den äldre klockan en hel del nyheter.
Vi har alltid gillat Apple Watch, men det har ändå varit svårt att rekommendera den när folk frågar om den är värd att köpa. Flera tusen kronor är mycket pengar för en produkt som inte är direkt nödvändig, och som fortfarande måste bli bättre på en hel del grejer. Apple Watch Series 2 är inte en självklar uppgradering för ägare av första generationen Watch, men är likväl vår favorit-smartklocka för fitness-intresserade.Men med Series 2 satsar Apple mycket mer på det vi också tror är klockans främsta syfte: Hålla koll på hälsan. GPS och vattentålighet är två ”måste-ha” för en mer seriös fitness-entusiast. Det ger också klockan mer kraft att stå på egna ben, utan Iphone. Series 2 är också den perfekta hårdvaru-kompanjonen till Watch OS 3, som har öppnat upp alla sensorer till tredjeparts-appar. Förutom pulsmätare, gyroskopet och accelerometern, kan utvecklare också komma åt klockans GPS. När appar inte längre blir strypta av Apples begränsningar tror vi också att apparna blir allt bättre.
Apple Watch är inte som Iphone. Den senare kan vi knappt föreställa oss en vardag utan. Men klockan behöver en mobilnätsuppkoppling för att bli en enhet som helt står på egna ben, och batteritiden kunde gärna bli lite bättre (Series 2 måste, precis som originalet, laddas varje natt). Men idag kan klockan så mycket mer än vad den kunde vid lanseringen för ett och ett halvt år sedan att vi tror att Apple Watch kommer bli inte bara en kul grej, utan till och med nödvändig, inom ett par år.
Översättning: Samuel Nyberg
Fakta Apple Watch Series 2
Tillverkare: Apple Pris: Från 4 195 kronor (Series 2, 38 mm boett i aluminium). Från 4 495 kr (Series 2, 42 mm boett i aluminium) Operativsystem: Watch OS 3 Mer info:Apple
Mycket mer ljusstark skärm som är lättare att se utomhus. GPS registrerar våra löprundor, utan en Iphone. Vattentålig till 50 meter.