Program 1-10
Programmen vi tar upp i artikeln lever i menyraden, men det finns även många vanliga program som har stora fönster och bor i docken, men som har praktiska små tillägg i menyraden. Dropbox, Mailplane, Skype, Twitter, Adium och Crashplan är bara några få exempel och det finns många, många fler.
1Password Mini
Det här är inte ett program du kan skaffa i sig självt, utan det följer med det förträffliga 1Password. Det är en miniversion av programmet som ligger i menyraden och fungerar oavsett om moderprogrammet är öppet eller inte. Låser du upp 1Password låses Mini också upp och tvärtom, och du kan i princip göra allt du gör i stora programmet härifrån. Om en hemsida inte tillåter höger/ctrl-klick kan du ändå klistra in loginuppgifter från 1Password Mini. Aktivera i 1Passwords inställningar.Pris: Ingår i 1Password (från cirka 360 kronor/år)

Bartender 3
Ett metaprogram, skulle vi kunna säga. För dig som har många program i menyraden är Bartender 3 från Surtees Studios en riktig gudagåva. Programmet gör att du kan gömma undan valfria menyradsprogram i en extra, vanligtvis dold rad som ersätter den vanliga när du klickar på Bartender-ikonen.Här kan du lägga alla menyradsprogram som du sällan använder, till exempel Airport, Bluetooth och Time Machine. Du kommer fortfarande åt dem snabbt men kan hålla den vanliga raden ren och snygg med bara de program du använder hela tiden.
Pris: 149 kronor

Boom 3D
Tycker du att ljudet i Macens inbyggda högtalare är lite mesigt? Med Boom 3D kan du få lite mer kräm i de små liven. Boom 3D är både en extra mjukvaruförstärkare som ökar volymen och en equalizer som fungerar för alla ljud i systemet.Itunes har en equalizer inbyggd, men med Boom får du en som även fungerar för Youtube, Spotify och alla andra musikkällor. Dessutom kan du skapa ”boostade” versioner av musikfiler du har som du sedan kan synka med en Ipryl.
Pris: Cirka 190 kronor

Fluor
Det här verktyget har en väldigt enkel funktion – Fluor styr vilken funktion f-tangenterna på tangentbordet ska ha. Du kan alltså snabbt växla mellan de vanliga specialtangenterna (ljusstyrka, volym, och så vidare) och rena f-tangenter (f1, f2, f3, och så vidare), både globalt i hela systemet och per program.Pris: Gratis

F.lux
Sitter du ofta uppe och jobbar med datorn sent på kvällen kanske du har stört dig på hur ljus och blå skärmen ter sig jämfört med glödlamporna som lyser upp resten av rummet. F.lux är ett program som försöker anpassa datorn efter dygnets rytm. När solen går ner börjar det sänka vitpunkten mer och mer tills du framåt midnatt har en väldigt orange skärm.Ögonen anpassar sig men ljuset är mildare och gör att du lättare blir trött på kvällen som du ska. Med Night Shift i nya Mac OS Sierra-uppdateringen kan denna appen kännas överflödig, men enligt utvecklarna är Apples egna lösning långt ifrån lika bra. Mer om det står i artikeln här.
Pris: Gratis

Fantastical 2
Fantastical 2 är ett kalenderprogram som lägger sig i menyraden och i princip bara är ett (helt) annat gränssnitt till iCal. Det gör att du inte behöver bekymra dig om hur det ska funka med synkning eller annat, utan det är bara att tuta och köra.Förutom ett snyggt och enkelt gränssnitt stoltserar programmet med att du kan skriva in aktiviteter med naturligt språk, till exempel ”Möte med IDG tomorrow at nine pm”. Har fem stjärnor på App Store och har hyllats här på MacWorld. Enda nackdelen är att det inte är på svenska.
Pris: Cirka 149 kronor

Fluid
Ett annat meta-program, skulle man kunna säga. Fluid hjälper dig att skapa miniprogram av enskilda webbplatser. Du kan till exempel själv skapa ett Facebook-program eller ett MacWorld-program. Så långt har det inte med menyraden att göra, men en ”dold” funktion är att du kan förvandla dessa miniprogram till menyradsprogram.Öppna programmet i fråga och välj [Programmets meny]->Pin to status bar. Detta är en extrafunktion som du måste betala för.
Pris: Cirka 48 kronor

Focus
Har du lätt för att förlora dig på Facebook eller andra sajter och tappa timmar av värdefull tid? Då kan du ta en titt på Focus. Två snabba klick på detta menyradsprogram sätter P för allt slösurfande och försöker du gå till en av dina banesajter dyker ett smakfullt (eller drygt, beroende på hur du ser det) citat upp i stället. Du väljer själv hur länge du vill fokusera men när du har satt i gång kan du inte avsluta fokusperioden. Bra för den som kanske brukar säga ”men bara lite grann …”Pris: Cirka 180 kronor

Istat Menus
Istat Menus är programmet som samlar all information du kan tänka dig om Macens hårdvara i menyraden. Du väljer själv precis vad som ska visas – belastning på processor och minne, överföringshastighet, hårddiskaktivitet, temperatur och så vidare.Du kan enkelt se historik över de olika mätvärdena det senaste dygnet och veckan, och välja hur dessa data ska visas. Borde vara inbyggt i Aktivitetskontroll och ett givet köp för Macnörden.
Pris: Cirka 140 kronor

Little Snitch
Programmet för alla paranoida. Den lilla tjallaren har hängt med sedan 2003 och är en variant på utgående brandvägg. Inga program kan kommunicera med internet utan att godkännas av Little Snitch 4, och du kan själv välja vilka anslutningar som ska godkännas och hur länge. Du kan till exempel enkelt ställa in så att Safari inte kan skicka data till Google Analytics och andra tjänster som vill samla in uppgifter om dig. Det är också ett effektivt sätt att hindra eventuella skadeprogram från att skicka känsliga uppgifter om dig till hackare.Pris: Cirka 475 kronor
Program 11-20 forts.
Monitorcontrol eller Lunar
Båda dessa program gör att du kan styra ljusstyrkan på externa skärmar kopplade till Macen.
Pris: Gratis (öppen källkod)

Smcfancontrol
Ibland kan det verka som om Macen kör varm hela tiden och att fläkten inte vill gå i gång och svalka av den så snabbt som du skulle önska. Apple kanske tycker att 75 ºC är okej temperatur på processorn i din Mac, men om du vill ha längre livslängd på komponenterna kan det vara bra att hålla nere temperaturen en aning.Med Smcfancontrol kan du själv ställa in lägsta hastighet på de olika fläktarna i datorn, och därmed hålla Macen lite svalare. Kan även användas för att blåsa damm ur datorn genom att köra en stund på högsta varv.
Pris: Gratis

Spotifree
Spotifree är ett litet program med vilket du slipper höra på reklamen på Spotify. Det ligger i menyraden och gör sin magi i bakgrunden. Det blockerar inte reklamen utan sänker datorns volym till noll medan reklamen pågår – alltså blir det då och då tyst en stund mellan låtarna. Det gör att Spotify, och därmed artisterna, inte går miste om intäkter eftersom reklamen fortfarande spelar, men du slipper höra den. Win-win, helt enkelt.Pris: Gratis

Thyme
Thyme är kanske det allra enklaste stoppuret vi hittat för Mac OS. Det ligger i menyraden och kan styras antingen med musen eller med två kortkommandon. Starta så börjar programmet räkna upp. Du kan sedan ta en paus och fortsätta igen senare, eller avsluta. Varje avslutad mätning sparas i en lista som du sedan kan rensa. Behöver du inget mer än så är Thyme svårslaget, och dessutom gratis.Pris: Gratis

Mountain
Använder du många externa lagringsmedier och behöver ofta lägga till eller ta bort några av dessa från skrivbordet? Du kan så klart använda Finder (eller terminalens diskutil-kommando…) men det är enklare att bara skaffa Mountain. Gör det lätt att montera (lägga på skrivbordet) och mata ut (ta bort från skrivbordet). Har även en funktion för att snabbt mata ut alla externa medier och sova – smart om du inte vill riskera en felaktig utmatning medan datorn är i vila.Pris: 59 kronor

Det här är en annan timer med ett helt annat upplägg än Thyme och Tictoc. Med Time Sink behöver du inte lyfta ett finger för att hålla koll på vad du lägger din tid på. Programmet mäter tiden som olika program ligger i förgrunden. Det kan ge dig en förvånansvärt bra uppfattning av vad du slösar tid på och hur mycket tid du faktiskt lägger på jobb. Om du kombinerar detta med Fluid kan du se exakt hur mycket tid du slösar på till exempel Facebook. Du kan även skapa grupper av program för olika sysslor.
Pris: 59 kronor

Itsycal
Vill du ha snabb tillgång till en kalender i menyraden, men tycker att program som Fantastical är för påkostade? Då kan du testa lilla Itsycal. Det är gratis och använder Macens inbyggda kalender som den visar i en mycket enkel liten meny. Allt du ser är månadsvyn, prickar på de dagar du har något inbokat, och en kort lista över dagens inbokade grejer.Pris: Gratis (öppen källkod)

Forecast Bar
Väder är viktigt, och det finns gott om olika program som hjälper dig hålla koll på det. Ett av de kraftfullaste på Macen är Forecast Bar, som kan ge uppdaterade väderprognoser ner till var tionde minut med en prenumeration, eller mer sällan om du inte vill betala. Programmet synkar med IOS-versionen (inklusive eventuella prenumerationer, vilket är en klar bonus).Om du redan har Istat Menus kan vi dock rekommendera att du använder det programmets inbyggda väderfunktion istället.
Pris: Gratis med prenumerationer

Unclutter
Unclutter är ett lite speciellt menyradsprogram. Det har visserligen en liten meny under sin ikon i menyraden, men själva programmet dyker upp som en rullgardin från ovandelen av skärmen. Det har tre funktioner: till vänster enkla anteckningar som du kan spara var du vill (till exempel i din Dropbox), i mitten en avlastningsyta för att enkelt flytta filer mellan olika platser och till höger en urklippshistorik. Vi har ställt in Mac OS på att spara skärmavbildningar direkt till Unclutters avlastningsyta – det sparar plats på skrivbordet och gör dem lättåtkomliga.Pris: 239 kronor

Webcam Settings
Webcam Settings är närmast ett måste om du har en webbkamera från andra tillverkare än Apple, men kan vara nog så användbart även med den inbyggda kameran i Macbooken. Programmet kommer åt alla inställningar i kamerorna, inklusive zoom, fokus och andra avancerade funktioner som till exempel Facetime och Skype saknar reglage för. Du kan också ställa in exponering manuellt (och låsa den så att förändringar i ljuset i rummet inte ändrar exponeringen under ett samtal) samt lägga på specialeffekter som svartvitt.Pris: 99 kronor
Glöm inte Apples dolda godbitar
Du har naturligtvis sett volymkontrollen, wifi-inställningarna och klockan, liksom Spotlight och Time Machine. Men Apple har bakat in betydligt fler menyradsprogram som inte automatiskt dyker upp utan måste aktiveras. Här är de viktigaste:
- Bluetooth (aktiveras i Systeminställningar -> Bluetooth)
- Vpn (aktiveras i Systeminställningar -> Nätverk när du har markerat en vpn-tjänst i listan)
- Snabbt användarbyte (aktiveras i Systeminställningar -> Användare och grupper)
- Tangentbord/inmatningsmenyn (aktiveras i Systeminställningar -> Tangentbord -> Inmatningskällor)
- Nyckelringsstatus (aktiveras i Nyckelhanterare -> Inställningar)
- Skärmdubbleringsalternativ (aktiveras i Systeminställningar -> Bildskärmar)