Vägen från appidé till färdig produkt behöver inte vara särskilt lång. Det har Kristoffer Jälén, som till vardags arbetar som it-konsult, blivit varse. Med noll erfarenhet av utveckling för IOS byggde han på drygt fyra veckor appen Handiplats, som pekar ut handikapparkeringar över hela Sverige.
Valet föll på alternativ två. På kvällstid satt Kristoffer och kontaktade samtliga Sveriges 290 kommuner för att be dem dela med sig av informationen. En del svarade direkt och satt inne på den information han efterfrågade. Andra bad att få återkomma och tog fram den åt honom. När Handiplats nu lanseras finns data från drygt 100 kommuner inrapporterad.
2. Keep it simple. Håll nere funktionaliteten. Gör appen så minimal som möjligt så att du går i mål.
3. Lägg ingen tid på Objective-C eller annat gammalt tjafs.
4. Skissa på användargränssnittet med papper och penna innan du kodar.
5. Använd App Center för att bygga och distribuera appen.
Bakgrunden till idén är att Kristoffer Jälén har en son som sitter i rullstol.
– När vi är på väg till ett möte eller kanske besöker en obekant ort är det viktigt att ha reda på var handikapplatserna finns. Vanligen sitter jag och förbereder resan innan för att se var vi kan stå någonstans – men med appen blir det lättare att anpassa planeringen. Idag är det lätt att ta upp Google Maps eller Apple Kartor på mobilen, men där saknas information om parkering för rörelsehindrade.
“Det finns väl någon annan app för det här”, tänkte Kristoffer Jälén. Men nej, det gjorde det inte. Då insåg han att han som programmerare skulle få ta saken i egna händer. Framför sig såg han två alternativ: Att förlita sig på inrapporterad data från andra som skulle kunna tänkas använda den framtida appen, eller att vända sig direkt till kommunerna och be dem om rätt koordinater till parkeringsplatserna.
– Jag får fortfarande nya data nästan varje dag, så appen fortsätter att uppdateras. Det har varit mycket strukturerande av information och arbetet fortgår hela tiden, säger Kristoffer Jälén.
Processen med att få ut Handiplats på App Store gick i ett huj. På bara några timmar hade appen godkänts av Apple och lagts ut för nedladdning. Priset, 25 kronor, motiverar han med att mycket tid och energi lagts ned på att färdigställa Handiplats, och att appen fortsätter uppdateras med nya data.
– Men målet är att hålla appen så avskalad som möjligt. Rent funktionsmässigt är jag nöjd redan nu. Handiplats kan användas offline, kräver ingen inloggning och tar väldigt lite plats i mobilen. Nästa steg blir att utveckla en Android-version, konstaterar Kristoffer Jälén.
Men det behöver inte nödvändigtvis stanna där. Kristoffer Jälén har definitivt fått en blodad tand för apputveckling och beskriver en härlig känsla när vägen från idé till färdig produkt kan vara såpass kort.
– Man känner sig lite som en nutida uppfinnare. Får du en appidé finns det kraftfulla verktyg för att göra den till verklighet. Med en bra idé är det oerhört nära till marknaden, och jag hoppas att mitt arbete med Handiplats kan vara en inspiration för andra utvecklare som inte provat att bygga IOS-appar.
Kristoffers fem snabba tips till förstagångsutvecklare:
1. Läs Apples egna SwiftUI-tutorials. Med dem kommer du nästan hela vägen.2. Keep it simple. Håll nere funktionaliteten. Gör appen så minimal som möjligt så att du går i mål.
3. Lägg ingen tid på Objective-C eller annat gammalt tjafs.
4. Skissa på användargränssnittet med papper och penna innan du kodar.
5. Använd App Center för att bygga och distribuera appen.