Expertbetyg
Fördelar
- Det gamla tangentbordet är tillbaka.
- Lägre pris, och mycket mer prisvärd.
- 256 GB lagring som standard.
- Fyra kärnor som tillval.
Nackdelar
- Sämre batteritid än föregångaren.
- Webbkameran.
- Usb-c-portar kräver fortfarande adaptrar.
Omdöme
Äntligen går det att säga, utan jobbiga förbehåll om ett tveksamt tangentbord eller för lite lagring: Macbook Air är den dator de flesta Mac-spekulanter bör köpa. Standardvalet, helt enkelt.
Macbook Air (2020)
Macbook Air är Apples bästsäljare bland bärbara dator. Den är tunn, kraftfull nog för de flesta användare, och, kanske allra viktigast, det är den billigaste bärbara Apple säljer.
Apple tog äntligen med sig Macbook Air in i den moderna eran av Mac-datorer under 2018 med usb-c/Thunderbolt 3, Touch ID, en retina-skärm, men också borttagande av Magsafe och traditionella usb-a-kontakter. Och inte minst det kontroversiella fjärilstangentbordet. Priset ökade dessutom rejält mot föregångaren.
Processorer i plural
En av de mindre uppskattade punkterna med Macbook Air från 2018 och 2019 var att den såldes med Intels Core i5-8210Y-processor – och bara den processorn. Den var runt 30 procent snabbare än den då utgående Macbook Air, men något kraftpaket var det ändå inte. Den som ville ha mer kräm än så kan heller inte göra något åt det, Apple sålde bara Macbook Air med ett enda processorval.
2020 års Macbook Air använder sig av Intels nya, tionde generationen ”Ica Lake”-processorer, med en helt ny mikroarkitektur. Allt du behöver veta om det är egentligen bara att klockhastigheten är lägre men prestandan är överlag högre, särskilt grafikprestandan.
För grundpriset på 12 995 kronor erbjuds en Core i3-1000NG4, en dubbelkärnig processor som är en aning trött, i alla fall när du tar i beaktning för vad som erbjuds för inte så farliga 1 500 kronor mer: En Core i5-1030NG7, som är en fyrkärnig propp och som ger en betydlig prestandaboost över egentligen hela spektrat.
Ytterligare 2 300 kronor ger en Core i7-1060NG7 som är fyrkärnig även den, men ytterligare lite mer kraftfull. För de flesta användare lär den dock inte vara värd prislappen.

Apple erbjuder två olika standardkonfigurationer (som sedan kan konfigureras med exempelvis mer arbetsminne om du köper från Apples webbsida). Den ena börjar som tidigare nämnt på 12 995 kronor och ger en Core i3, 8 GB arbetsminne som är snabbare än tidigare, och 256 GB ssd-lagring.
Ett steg upp ger fortfarande 8 GB minne, men ger dig den fyrkärniga Core i5-processorn och dubblar lagringsutrymmet till 512 GB. Den börjar på 16 995 kronor, och är också den modell som testas här. Båda konfigurationer kan uppgraderas med 16 GB arbetsminne för 2 500 kronor.
Tillåter budgeten det är det bra att klicka i. Minnet kan inte uppgraderas i efterhand så som datorn köps första gången är också så den förblir resten av sin livstid. Ssd-lagringen kan uppgraderas till både 1 TB och 2 TB, vid köpet.

Benchmark-testerna visar ett prestandalyft på runt 20 procent för enkeltrådade uppgifter jämfört med processorn i 2018- respektive 2019-modellerna. Multitrådad prestanda är mellan 40 och 70 procent snabbare.
Det här är inte en dator för dig som sysslar med videoproduktion varje dag, men det är absolut tillräcklig snabb för de flesta användare med lite mer beskedliga behov.
Batteritiden sämre, men får jobbet gjort
Batteritiden på Macbook Air från 2018/2019 var precis lika bra som tidigare modeller – tolv timmar – och det är rätt imponerande med tanke på att det batteriet den här gången driver en mer energikrävande retina-skärm. Årets modell tar dock ett steg tillbaka.
I ett videotest där MacWorld loopar en video med skärmen satt till 150 nits (ungefär hälften av maximal styrka) klarade sig 2020 års Macbook Air i strax under nio timmar. Det är ungefär 15 procent kortare tid än 2018 års modell.

I dagligt användande finns inga problem med att utföra enklare kontorssysslor och surfa på webben en hel dag med några kortare pauser. Batteritiden är lite mindre pålitlig på årets modell, men det har i alla fall inte nått den punkten att det är ett orosmoment. Jämfört med andra tunna och lätta datorer i 13-tumsklassen erbjuder 2020 års Macbook Air bra batteritid, men den är inte bäst i klassen.
Återigen ett bra tangentbord
För sex år sedan var Apples tangentbord i bärbara datorer hyllade från alla håll, men när Macbook 12 tum introducerades år 2015, började övergången till Apples nya fjärilsmekanism.

Apple kommer såklart aldrig erkänna det, men få användare föredrog den nya designen. Dessutom har det haft en hel del problem.
Med Macbook Pro 16 tum gick Apple slutligen tillbaka till den gamla saxmekanismen för tangenterna, och kallade det den här gången för Magic Keyboard. 2020 års Macbook Air är nu den andra bärbara Mac att få detta nygamla tangentbord, och det är snudd på en allmän uppfattning att också Macbook Pro 13 tum kommer få detta tangentbord i sinom tid.
Tangentbordet är inte exakt detsamma som satt i tidigare generationers Macbook Pro och Macbook Air. Tangenterna känns lite mer solida, och wobblar lite mindre vid nedtryck. Det har också i princip dubbla slaglängden jämfört med fjärilsmekanismen, och är betydligt tystare att skriva på. Klick-klack-ljudet är borta.
Återigen har Macbook Air alltså ett tangentbord som är en fröjd att skriva på. Tangentbordsmardrömmen som pågått sedan 2015 är över.
Värt att påpeka är också att Macbook Air är den enda bärbara Mac som kan köpas utan en Touch Bar. Du får däremot Touch ID inbyggt i påknappen.
Varför denna webbkamera?
Du har förmodligen noterat att mitt i pågående pandemi har många börjat jobba hemifrån i långt större utsträckning än tidigare. Det betyder också fler virtuella möten och videosamtal. Och det är en utmärkt situation att upptäcka hur kass den inbyggda webbkameran är på i stort sett varje Mac. Macbook Air är inget undantag.

Det är fortfarande samma 720p-kamera som vi sett i Air i flera år. Upplösningen är inget problem egentligen (även om 1080p kanske är en rimlig förväntning år 2020). Problemet är allt annat: Brist på detaljer och dynamiskt omfång, brus, färgåtergivning. Det är en dålig webbkamera, helt enkelt.

Kolla bara på jämförelsen ovan. Logitech C920 är heller ingen nyhet, den har hängt med från 2012. Apple förbättrar ständigt frontkameran på varje ny Iphone, men när det kommer till laptops för långt över 10 000 kronor är Apple flera år efter. Apples webbkameror är inget nytt problem, men dessa tider av telekommunikation och virtuella möten har satt ett nytt ljus på problemet.

Ett mycket mer tilltalande pris
Det ska sägas: Macbook Air 2020 är inte alls spännande. Den gör inget nytt som inte gamla Macbook Air också kunde. Den gör sig av med det sämre tangentbordet för ett nygammalt tangentbord som ingen har något negativt att säga om, men Apple får inte extrapoäng för att fixa något så essentiellt på en dator, något som aldrig borde ha varit problematiskt från första början.

På det stora hela ger Macbook Air 2020 betydligt mer pang för pengarna. 2018 kostade Macbook Air 14 995 kronor. Nu kostar Macbook Air från under 13 000 kronor. Till det priset är dessutom är den jobbiga 128 GB-disken, som tycktes vara för liten för precis alla, borta till förmån för 256 GB som standard. Det är en utveckling åt rätt håll.
Alla som har pengarna redo bör dock överväga att uppgradera till både 16 GB arbetsminne och i5-processorn, något som borde ge datorn längre livslängd.
Utan svaga punkter är Macbook Air så klart inte i år heller. Webbkameran är kass för en dator i denna prisklass. Batteritiden har alltid varit en av Air-seriens största fördelar, men i år har den blivit sämre. Det är inte ett problem egentligen, men Air är nu inte märkbart bättre än Pro-serien på denna punkt. Helt klart en utveckling åt fel håll.
Det är hög tid för Apple att skaka nytt liv i sin Macbook-serie med ny design och ännu vassare prestanda (kanske kommer just det med det beryktade skiftet till arm-processorer under kommande år).
Men i frånvaro av det, är det i alla fall helt solklart att årets Macbook Air ger ett betydligt bättre prisvärde än tidigare modeller. Det gör datorn lätt att rekommendera, kanske särskilt till de som fortfarande inte lyckats släppa taget om sina åldrande Macbook Air-datorer från tidigare år.
Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.
Specifikationer
Fakta: Macbook Air.
Testad: Mars 2020.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Catalina.
Processor: Tionde generationen (”Ice Lake”) 1,1 GHz Intel Core i3, Turbo Boost upp till 3,2 GHz. Två kärnor. Core i5 och i7 med fyra kärnor vardera finns som tillval.
Minne: 8 GB 3 733 MHz lpddr4x-minne (kan uppgraderas till 16 GB för 2 500 kronor).
Lagring: 256 GB ssd-lagring (kan uppgraderas till 512 GB, 1 TB eller 2 TB).
Grafik: Intel Iris Plus Graphics.
Skärm: 13,3 tum, över 300 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. 2 560 x 1 600 pixlar upplösning, 227 pixlar per tum. Srgb. 16:10-format.
Anslutningar: Två Thunderbolt 3-portar med stöd för, laddning, displayport, thunderbolt (upp till 40 Gbit/s) och usb-c 3.1 Gen 2 (upp till 10 Gbit/s).
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.
Batteri: 11 timmar trådlös surf (uppgiven batteritid). 49,9 Wh.
Vikt: 1,29 kilo.
Mått: 1,61 cm (tjockaste punkten) x 30,41 cm x 21,24 cm (höjd x bredd x djup).
Rek. pris: Från 12 995 kronor.
Pris: 12 990 kronor.
Macbook Air (2018)
Testad produkt: Macbook Air 13″ (2018)
Pris: 13 990 kronor hos CDON.
Det ska bli intressant att se, om vi någonsin får veta det, vilken som är Apples bästsäljare bland bärbara Macar. Mycket talar för att det borde vara Macbook Air. Som vi tidigare skrivit är det ur många perspektiv den bästa bärbara Macen för de flesta.
Efter nästan fyra månaders dagligt användande, på skrivbordet, i knät, på tåg och nedslängd i ryggsäcken står sig fortfarande våra första testintryck. Men vi inser också att den här datorn möter tuff konkurrens, inte minst internt.
Först, några korta testanteckningar:
- Webbkameran är ett skämt. Särskilt i mörkare miljöer är det snart svårt att urskilja vårt eget ansikte i ett kompakt, brusigt mörker. Då tar vi gärna ett Facetime-samtal från mobilen istället.
- Tangentbordet håller ihop. Tack och lov. Efter fyra månaders nästan daglig användning ser vi inga tecken på utnötta tangenter eller smulor som förstört tangenterna, som äldre varianter av denna design råkat ut för. Och inte heller bokstäver som upprepar sig när de trycks ned eller konstiga missljud. Bra, så här långt. Men än mer intressant är så klart att se hur tangentbordet fungerar när datorn fyller ett år, och mer än så. Vi återkommer.
- Touch ID är bekvämt. Vi är glada att Apple kostade på sig Touch ID här, och utan att slänga in hela Touch Bar från Macbook Pro. Men det får oss också att fundera på när det är dags för Face ID, som hade varit en ännu mer bekväm inloggningsmetod. Webbkamerans placering hade varit perfekt för ansiktsigenkänning, men en gissning är att den än så länge inte får plats där. Macbook-skärmen är trots allt tunnare än vår Iphone.

För dyr för sitt eget bästa?
Macbook Air 2018 är en överlag okontroversiell produkt som gör det mesta alldeles rätt. Om det inte vore för priset då.
Apples rekommenderade pris är hela 14 995 kronor, och då ingår bara 128 GB lagring och inte alls särskilt framtidssäkrade 8 GB arbetsminne.
En vettigt utrustad Macbook Air borde ha mer rimliga 256 GB lagring och helst även 16 GB arbetsminne, men detta kan som bekant inte uppgraderas i efterhand. Upptäcker vi om två år att 8 GB är för lite finns inget att göra annat än att köpa en ny dator. Men en Macbook Air med 16 GB i arbetsminne kostar 19 695 kronor om vi beställer den från Apple.
Det är för mycket pengar för denna dator. Ibland kan vi hitta grundmodellen billigare på annat håll, men så snart vi vill ha en version med mer minne eller lagring blir det dyrt.
Missa inte: Fem saker som måste förbättras Macbook Air
Pris/prestanda ingen enkel match för Macbook Air
Macbook Air är en väl avvägd dator på flera sätt, men när det kommer till ren prestanda finns det bättre köp.
En mycket förenklad uträkning visar att vi betalar 9 372 kronor per gHz klockhastighet, Turbo Boost ej medräknat.
Samma förhållande för Macbook Pro 13 tum utan Touch Bar, med samma minnesmängd, samma lagring och samma maximala Turbo Boost-hastighet kostar 6 737 kronor per gHz. Ett betydligt bättre pris sett till vad vi faktiskt får.
Med dubbelkärniga Macbook Air betalar vi 7 497,50 kronor per processorkärna. Tillåter budgeten en Macbook Pro 13 tum med Touch Bar och fyrkärnig processor betalar vi istället 5 249 kronor per processorkärna.

Fler faktorer finns givetvis att ta hänsyn till, men som en enkel jämförelse är det intressant. Macbook Air är långt ifrån den snabbaste dator vi kan köpa, ,en för många användare är förhållandet mellan pris och prestanda kanske inte den viktigaste faktorn att väga in.
Macbook Air är otroligt lätt att ta med överallt, samtidigt som 13-tumsskärmen känns betydligt rymligare än 12-tumsskärmen i den mindre Macbook. Den är också mer flexibel än den lilla 12-tummaren som bara ha en port. Här får vi också T2-chipet, Touch ID och tredje generationens mer robusta tangentbord.
Läs också! Nya Macbook Air säljs med för klen laddare (det här kan du göra åt saken)
Uppgifter har framkommit att Apple på sikt har som ambition att sänka priset och det skulle vara det bästa som kan hända denna dator. För nu är det största argumentet mot Macbook Air just prislappen – och vad vi istället kan få för pengarna. Vi hoppas att nya Macbook Air lyckas göra

Läs också! Jämförelse: Ipad Pro eller Macbook Air? Här är bästa valet för 15 000 kronor
Omdöme
Macbook Air är alltjämt en bra dator, och ett lämpligt förstahandsval för många Mac-användare utan specifika krav. Men för dig som vill ha mer prestanda för pengarna finns bättre val.
Fakta: Macbook Air
Testad: November-mars 2018.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Mojave 10.14
Processor: Åttonde generationen 1,6 GHz Intel Core I5, Turbo Boost upp till 3,6 GHz. Två kärnor, 4 MB L3-cache.
Minne: 8 GB 2133 MHz lpddr3-minne (kan uppgraderas till 16 GB för 2 200 kronor).
Lagring: 128 GB ssd-lagring (kan uppgraderas till 256 GB, 512 GB eller 1,5 TB).
Grafik: Intel UHD Graphics 617.
Skärm: 13,3 tum, 300 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. 2 560 x 1 600 pixlar upplösning, 227 pixlar per tum. Srgb. 16:10-format.
Anslutningar: Två Thunderbolt 3-portar med stöd för, laddning, displayport, thunderbolt (upp till 40 Gbit/s) och usb-c 3.1 Gen 2 (upp till 10 Gbit/s).
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 4.2.
Vikt: 1,25 kilo.
Rek. pris: Från 14 995 kronor hos Apple.
Pris: 13 990 kronor hos CDON.

Lätt, men nästan utan kompromisser.
Touch ID.
Bättre än sin föregångare på det mesta.

Snålt med lagring – och dyrt att uppgradera.
Inte mycket snabbare än Macbook.
Macbook Pro ger mer prestanda för pengarna