Test: Fyra månader med Apple TV 4 – Bäst men kan bli bättre
I höstas lanserades nya Apple TV, och vi har sedan dess använt den dagligen. Det är en bra liten maskin, men den svenska versionen blir allt mer frånsprungen.
I höstas lanserades slutligen, efter många års väntan, en ny Apple TV. Den hade ett gäng nya funktioner, men huvudnumret var helt klart den inbyggda appbutiken. Nu skulle vi äntligen kunna ladda ned appar för tv:n i vardagsrummet på samma sätt som vi redan laddar ned dem till våra telefoner, plattor och datorer.
Jovars. Någon explosionsartad tillväxt av tv-appar är det visserligen inte tal om. Apple sa nyligen att det nu finns 5000 appar i butiken, vilket innebär att det har tillkommit omkring 1000 appar per månad till Apple TV. Å andra sidan är utbudet i stort gediget. Butiken är välfylld med spel, i första hand omgjorda versioner av Iphone-titlar, och är fullmatad med appar för film- och tv-tittande.
Faktum är att denna version av Apple TV var välförsedd med strömningstjänster och andra video-appar redan vid lanseringen. Under de senaste månaderna har dessutom fler tillkommit. Vi har till exempel fastnat för appen Magine som kostnadsfritt liveströmmar SVT:s kanaler, och för Infuse som gör det lättare än någonsin att skicka lokalt lagrade videofiler från en dator till tv:n i vardagsrummet.
Lägg därtill Itunes-filmer, SVT Play, TV4 Play, Viaplay, Netflix, Youtube och HBO Nordic. På Apple TV finns kort sagt alltid något att kolla på.Apple TV:s appbutik har ett hyggligt utbud men är fortfarande ganska rörig. Vi vill gärna se fler app-kategorier i framtiden.
Svårt att hitta till innehållet
De många apparna är Apple TV:s största styrka, men att hitta rätt innehåll bland dem är tyvärr ganska svårt.
Är du till exempel sugen på att se Marvel-rullen Ant-Man ikväll? Den finns att köpa på Itunes, vilket Apple TV villigt kommer att upplysa dig om när du trycker på fjärrkontrollens sökknapp och knappar in filmtiteln. Vad som däremot inte avslöjas är att den också visas på Viaplay just nu. Om du abonnerar på strömningstjänsten ingår alltså filmen i din abonnemangskostnad. För att få reda på det måste du dock gå in i Viaplay-appen och göra en separat sökning.
Detta har Apple redan löst på den amerikanska marknaden. Där inkluderas ett växande antal strömningstjänster (bland annat Netflix- och HBO-apparna) direkt i Apple TV:s sökresultat. Detsamma gäller tyvärr inte svenska Apple TV. Här är apparna fortfarande egna små öar, helt isolerade från varandra, vilket gör det myllrande innehållet svårt att överblicka.
Siri och diktering finns fortfarande inte på svenska. Med den senaste versionen TVOS 9.2 blir dessutom klyftan till de engelsktalande användarna ännu bredare. De har redan tidigare haft tillgång till Siri och universalsök, som alltså båda saknas för svensktalande användare. I den senaste versionen kan engelskspråkiga användare också Siri-söka i App Store och diktera text i fjärrkontrollen – inklusive bokstavering av användarnamn och lösenord. Det låter onekligen praktiskt, men även dessa nyheter saknas i svenska Apple TV.
Tangentbord och fjärrkontrolls-app
Under de månader som har passerat sedan vi först skrev om Apple TV har dock vissa förbättringar skett. Med version 9.2 av operativsystemet TVOS inkluderas till exempel en synnerligen efterlängtad funktion: Stöd för bluetooth-tangentbord.
Vi testar saken genom att ansluta ett skruttigt gammalt bluetooth-tangentbord från Samsung (modell Vg-kbd2000). Det funkar fint. Textinmatning blir av förklarliga skäl betydligt smidigare, och det är även smidigt att röra sig genom menyerna med tangentbordets piltangenter. För att bekräfta ett val trycker vi retur, och för att backa escape. Till vår förvåning funkar dessutom tangentbordets inbyggda styrplatta för att navigera i menyerna.
Textinmatning och annan styrning av Apple TV underlättats också av (det senfärdiga) stödet för Apples app Fjärrkontroll. Den kan laddas ned till Iphone, Ipad och Apple Watch, och är ett bra komplement när den lilla originalfjärren försvinner mellan soffkuddarna.
Med hjälp av Fjärrkontroll-appen kan vi faktiskt också diktera sökningar genom att klicka på tangentbordets dikteringsikon. Detta fungerar dock bara sporadiskt i våra tester. Ibland dyker den talade texten upp på tv-skärmen, men lika ofta tappar appens tangentbord kontakten med vår Apple TV. Då måste vi starta om sökningen.
Appen Fjärrkontroll (här i beskuren version), har sedan länge funkat till äldre modeller av Apple TV. Den är fortfarande en behändig hjälpreda när den vanliga fjärren saknas.
Alla bilder på tv:n
Bland nyheterna hittar vi också ett utökat stöd för Icloud-bilder. När funktionen aktiveras får du välja mellan att visa alla dina Icloud-bilder, eller bara sådana som du delar. Det senare alternativet är dock en något förvirrande formulering eftersom det inkluderar Bildström, vilket i sin tur innefattar den senaste månadens alla Iphone-bilder. Om du vill hålla dina foton privata bör du med andra ord finjustera dina bildinställningar. (Inställningarna hittas i Apple TV:s inställningar, där du klickar på ”Konton”, följt av ditt Icloud-konto.)
I Apple TV:s inställningar kan du välja vilka bilder som får visas på tv-skärmen. Annat smått och gott som har tillkommit är en ny vy när vi växlar mellan appar, och stöd för mappar på hemskärmen. Nu spolar vi också i filmer på ett nytt sätt: Förut räckte med att dra fingret över fjärrens styrplatta, men nu måste vi pausa först. Det är mer tidsödande, men innebär i gengäld att vi inte riskerar att spola oavsiktligt när vi råkar komma åt fjärrkontrollen.
En av de mindre nyheter som tillkommit i TVOS 9.2: Nu kan vi placera appar i mappar.
Bäst – men kan bli mycket bättre
Trots begränsningarna är denna senaste version av Apple TV bättre än både sina föregångare och sina konkurrenter. Det säger en hel del om marknaden i stort. Så kallad smart-tv – oavsett om begreppet används om tv-apparaternas inbyggda system eller om rivaliserande mediaspelare med Android TV – är fortfarande en omogen marknad befolkad av bristfälliga produkter. Där kan nya Apple TV triumfera med sitt användarvänliga system och breda utbud av appar och videotjänster.
Efter fyra månaders daglig användning är vi alltså fortfarande nöjda med nya Apple TV, men inte utan reservationer. Funktioner som Siri, universalsök och diktering är viktiga men saknas hittills på många marknader – bland annat den svenska. Att Apple prioriterar sin hemmamarknad är vi förstås vana vid, men med den senaste versionen växer faktiskt klyftan när Apple bygger ut dessa funktioner för den engelsktalande marknaden. Resultatet är en maskin med ganska dramatiska skillnader beroende på användarens hemvist.
Apple TV må vara marknadens bästa mediaspelare oavsett dessa funktioner, men vi hoppas att Apple nu riktar blicken ut i världen när de fortsätter att utveckla Apple TV. Först då kommer Apples lilla mediaspelare att nå sin fulla potential.
Första testet – här är nya Apple TV 4
Apple har aldrig ryggat för skrytsam reklam, men den slogan som ska sälja in nya Apple TV är ändå något i hästväg: “Framtiden för television är här”, deklarerar företaget högtidligt på sin sajt.
Kan Apple verkligen leva upp till det löftet? Är det framför den här lilla svarta lådan som vi hädanefter ska följa tv-serier och melodifestival, kolla videoklipp och fredagsmysa?
Apple hoppas att deras nya appbutik ska göra susen, och filosofin kan vi för all del köpa. Den klassiska tablålagda linjär-tv:n (som för övrigt inte stöds av nya Apple TV) förlorar långsamt sin betydelse. Samtidigt är appar våldsamt framgångsrika på mobilen. Kanske kan den framgången upprepas på tv:n i vardagsrummet?
Apple är dock långt ifrån ensamma om den här idén. Varenda aktör i tv-branschen försöker locka oss med appar och (mer eller mindre) smarta system. Även Google är med på tåget. Med Android TV försöker de ta sig in i våra vardagsrum genom både tv-apparater och enskilda boxar.
Svårt att hitta i butiken
Hittills har inget företag lyckats äga den här marknaden, men Apple har en viktig fördel: De är bäst i branschen på att locka utvecklare. Apples IOS är fortfarande den plattform som får många högprofilerade spel och appar först, trots att Android har mångdubbelt fler användare. Om Apple kan upprepa den dynamiken i striden om vardagsrummet är mycket vunnet. Apple hävdar själva att det är en smal sak för utvecklare att bygga om befintliga IOS-appar till Apple TV.
Hur appmarknaden kommer att se ut på sikt vet vi inte än. Det enda vi kan konstatera idag, när det här är en alldeles nybakt produkt, är att utbudet redan är större än konkurrenternas. Därmed inte sagt att det är enormt: här finns enligt tidiga bedömningar något tusental appar som omfattar allt från video till spel, träning, väder och matlagning.I Apples pressbilder har appbutiken både topplistor och kategorier. Vi får hoppas att de snart även dyker upp i den riktiga varan. Foto: Apple Frågan är bara hur vi ska hitta alla dessa appar när butiken saknar både kategorier och topplistor. De enda appar vi ser är de Apple själva väljer att pusha under rubriken ”I blickfånget”. Alternativet är att söka på appnamn, men det kräver förstås att vi vet vad vi letar efter.
Redan bra utbud av strömningstjänster
Butiken är alltså ganska svårnavigerad, men när vi öppnar den på lanseringsdagen hittar vi nästan alla stora strömningstjänster för den svenska marknaden. Apples egna hyr- och köpfilmer från Itunes Store är så klart självskrivna, och den tillhörande appen är installerad från start.
Vi laddar ned Netflix, SVT Play, TV4 Play, Viaplay (som tyvärr saknar hyrfilmer), HBO Nordic och Youtube. Bortsett från HBO Nordic finns alla dessa tjänster även i den äldre Apple TV-modellen. Här har många av dem dock fått ordentliga ansiktslyft, och vi kan rapportera att de alla har funkat fint under våra dagar med Apple TV.
Netflix-appen har fräschats upp. Resultatet är ett ordentligt lyft jämfört med appen till de äldre Apple TV-modellerna. Vissa viktiga appar och tjänster saknas dock fortfarande. Populära Vlc för lokalt lagrad video är ett exempel, även om den ska vara på gång till Apple TV. Vi undrar också var Cmore, TV3 och Kanal 5 håller hus.
Fjärrkontroll med pekyta
Apparna kontrolleras med den tillhörande fjärrkontrollen, som är en gedigen konstruktion i glas och plast med en baksida av aluminium. Den lilla fjärren är utrustad med blott sex knappar och en pekyta – men vi känner aldrig att något saknas.
Med den lilla pekytan kan vi navigera i systemet genom att svepa med tummen, och klicka för att välja objekt i gränssnittet. Svepen används även för att spola i video. Det kanske låter pilligt men är faktiskt en förvånansvärt träffsäker process.Fjärrkontrollen har sex knappar och en pekyta. Den är riktigt, riktigt bra. Foto: Apple Eftersom fjärren pratar med Apple TV via bluetooth behöver den inte pekas mot tv:n. Du kan alltså styra din Apple TV utan fri sikt till apparaten.
Fjärren kan också stänga av och sätta på din tv, samt reglera volymen. Den funktionen ställs in helt automatiskt när vi ansluter till en Samsung-tv med stöd för tekniken hdmi-cec. Även äldre apparater kan styras på det här sättet, men måste då läras manuellt i Apple TV:s inställningar. Det ska också sägas att kontroll av tv-funktioner kräver fri sikt eftersom de går via IR.
Blandade känslor för spelen
Fjärren är alltså riktigt bra, åtminstone för att navigera i systemet och styra videouppspelning. När vi tar oss an några spel känns den inte lika självklar.
Simpla spel som Jetpack Joyride, Canabalt och Badland funkar visserligen fint. De är gjorda för pekskärmar och bygger på enkla klick. Där gör Apple TV-fjärrens pekyta ett lika bra jobb som en Iphone-skärm.
Vi snabbtestar även Beat Sports som är utvecklat specifikt för Apple TV. Det är ett rytmbaserat sportspel som lånar friskt från Nintendos moderna klassiker Wii Sports. Genom att svinga Apple TV-fjärren i luften reagerar accelerometern, varpå figuren på skärmen svingar sportattiraljer som basebollträn och tennisracketar. Det är hyggligt kul, även om känslan av Nintendo-déjà vu är påtåglig.Spel som Jetpack Joyride kräver bara vältajmade tryck på en knapp, och funkar därmed fint på Apple TV. Mer komplicerade spel kräver dock mer komplicerade kontroller. Så fort ett spel blir aningen mer avancerat blir dock fjärrens begränsningar tydliga. Plattformaren Rayman Adventures är till exempel ett ganska simpelt spel, men har ändå tillräckligt komplicerade kontroller för att Apple TV-fjärren ska kännas bångstyrig. Samma sak gäller racingspelet Asphalt 8: Airborne, där vi styr bilen genom att vinkla fjärren. Det funkar hjälpligt men kommer inte i närheten av den precision som en riktig handkontroll fixar.
Det finns dessbättre alternativ för dig som tar spelandet på allvar. Fullfjädrade handkontroller utvecklade enligt Made for Iphone-specifikationerna fungerar med många Apple TV-spel, och borde kunna öppna för mer avancerade spel. Vi återkommer med ett mer djuplodande test av handkontroller till Apple TV inom kort.
Bluetooth-lurar och bredare surround
Utöver fjärren bjuder hårdvaran på få överraskningar. Den nya boxen är snarlik den äldre till ytan, även om den tronar någon centimeter högre på tv-bänken. På baksidan hittar vi några andra mindre förändringar. Där sitter nu utöver strömanslutning och ethernet också en usb-c-port, som dock endast är avsedd för service och utvecklare.Den nya Apple TV är drygt en centimeter högre än föregångaren men är i övrigt sig lik. I övrigt saknas tyvärr den optiska ljudport som finns på föregångaren. Nu måste allt ljud köras via HDMI-porten. I gengäld stöder den nya Apple TV Dolby Digital 7.1, till skillnad från den äldre modellens 5.1.
En annan välkommen nyhet på ljudfronten är att nya Apple TV kan anslutas till bluetooth-lurar. Det är praktiskt när vi vill kolla på tv utan att störa sovande familjemedlemmar.
Blir det någon framtid utan 4K?
Anslutningen mellan Apple TV och tv:n sker som tidigare med HDMI, här i version 1.4. Detta är antagligen den mest kontroversiella detaljen i hela den här maskinen. Apple har nämligen trots sina stora ord om framtiden valt att inte stödja video i 4K, alltså den högre upplösning som allmänt betraktas som, ja… framtiden.Av de här videotjänsterna är det bara en, Netflix, som erbjuder 4K-material. Det kan dock förändras snabbt i takt med att tekniken får bredare genomslag. Apple skulle visserligen kunna argumentera ganska övertygande för att 4K är onödigt just nu. Video i den höga upplösningen är fortfarande sällsynt (även om en del material finns på Netflix och Youtube). Dessutom äger få användare tv-apparater som stöder 4K (även om de blir både vanligare och billigare för varje år som går).
Så visst, 4K är inte livsviktigt i dagsläget, men skiftet från Full HD kan å andra sidan gå fort. När det sker riskerar den nya Apple TV med sin 1080p-upplösning att plötsligt framstå som en föråldrad maskin.
Kvickt gränssnitt – men ingen spelkonsol
Under huven på Apple TV sitter det A8-chip som även driver förra årets Iphone 6 och Iphone 6 Plus. Det är en ordentlig uppgradering jämfört med det åldrade A5-chip (ursprungligen byggt för Iphone 4S) som sitter i föregångaren.
Och visst går det undan. Gränssnittet är väldigt kvickt, laddningstiderna är korta och video spelas utan avbrott. Till och med en omstart av enheten går nu på ett kick.
Det enda tillfälle den nya Apple TV får kämpa en smula är när vi kör det förhållandevis grafiktunga spelet Asphalt 8. Det är visserligen fullt spelbart och flyter på fint för det mesta, men ibland hackar bilduppdateringen. Jämfört med fullfjädrade spelkonsoler, som kan köra betydligt tyngre spel utan att knota, står sig Apples mobilprocessor slätt.Racingspelet Asphalt 8 får vår Apple TV att hacka till i bilduppdateringen några gånger.
Krångligt sök
Apple TV har gott om innehåll, men att faktiskt hitta det vi söker är ganska krångligt. Ett av problemen är bokstavsinmatning.
Skärmtangentbordet på Apple TV består av några avlånga rader, och genom att svepa på fjärrens pekyta rör vi oss mellan tecknen. Det funkar, men är bara marginellt smidigare än ett typiskt skärmtangentbord.Bokstavsinmatning med fjärren är ganska klumpigt. Ett tips som underlättar en smula är att hålla in trycket på en bokstav för att få upp alternativa tecken och bakåtpil. Tyvärr är den här bökiga sökmetoden det enda som står till buds just nu. Bluetooth-tangentbord är av oklar anledning inte kompatibla med nya Apple TV, och den gamla fjärrkontrolls-appen till IOS funkar inte heller.
Ännu tristare: vi kan inte söka med röstkommandon eftersom Siri inte pratar svenska.
Hej Siri, vi saknar dig
Ja, var är egentligen Siri? Att Siri till Apple TV inte pratar svenska är visserligen ingen större skräll. Samma sak gällde både IOS och Carplay, och de har med tiden båda fått stöd för svenskspråkiga Siri.Siri ser onekligen ut som en smart funktion i nya Apple TV. Synd bara att hon inte pratar svenska. Foto: Apple I nya Apple TV är hon dock extra saknad. När Apple avtäckte apparaten rådde det inga tvivel om att just Siri var paradnumret. På scen demonstrerades hur Siri med ett enkelt kommando kunde spola tillbaka några sekunder när vi missat vad en skådis nyss sagt, eller med en snabb röstsökning visa oss alla tillgängliga filmer med en viss skådis.
Den typen av nydanande funktioner är viktiga om Apple med någon trovärdighet ska kunna kalla detta för televisionens framtid. På den svenska marknaden lyser de dock med sin frånvaro.
Alla vägar leder till Itunes
En annan sak som andas framtid – men som vi tills vidare får klara oss utan – är universellt sök. I USA har Apple redan lagt grunden för funktionen. Där får användarna träffar i en handfull olika videotjänster med en enda sökning.
Vi testar saken genom att logga in med ett amerikanskt konto. När vi trycker på sökknappen och knappar in The Lego Movie får vi ett sökresultat med möjlighet att se filmen via Itunes eller amerikanska HBO Now.Så här ser det ut när vi söker film med ett amerikanskt Apple ID. Med ett svenskt konto leder alla sökningar till hyrfilmerna i Itunes. Med ett svenskt Apple-ID leder istället alla vägar till Itunes. När vi är inloggade på vårt svenska konto och söker efter exempelvis Interstellar, som för tillfället finns att strömma hos Netflix, dyker den bara upp som hyrfilm i Itunes.
Apple har tidigare sagt att de ska öppna upp sök för tredjepartstjänster, och med tiden kommer sökningar rimligen att omfatta fler appar även för oss i Sverige. I väntan på det får vi tyvärr fortsätta att jaga filmer på samma gamla klumpiga sätt: genom att öppna den ena appen efter den andra, och knappa oss fram i det ena virtuella tangentbordet efter det andra.
Sammanfattat – Framtiden är inte riktigt här
Att ta dagens klumpiga nätbaserade tv in i framtiden kräver egentligen inte särskilt mycket. Ett första steg är att erbjuda bra appar från de stora strömningstjänsterna och tv-kanalerna. På den punkten är nya Apple TV en god bit på väg. Här finns redan vid lanseringen gott om videotjänster för den svenska marknaden, och dessutom en hel del hyggliga spel och andra appar.
Ett andra steg för att förtjäna framtidsstämpeln är att knyta ihop det spretiga utbudet av videotjänster med hjälp av universellt sök. Om vi vill kolla på senaste säsongen av Homeland ska vi kunna be vår tv om saken, gärna med rösten, och omedelbart få veta var den visas. Är det så mycket begärt?
Tydligen. Nya Apple TV ger oss än så länge ingen lösning på det problemet. Här har Apple fortfarande något att bevisa.
I väntan på den utvecklingen har den nya Apple TV dessbättre några fina egenskaper som kompenserar för bristerna: här finns ett bra gränssnitt, en utmärkt fjärrkontroll och en hel del schyssta appar. Dessutom finns här massor av potential. De första tre egenskaperna är alla viktiga och lyckas tillsammans skapa en riktigt vass liten tv-box. Problemet med den fjärde – potentialen – är att den inte är det minsta hjälpsam förrän den infrias.
När Siri lär sig svenska och söket blir universellt kommer vi gladeligen att reglera det här betyget till full pott. I väntan på det får vi nöja oss med en riktigt bra liten tv-låda, som fortfarande har en bit kvar innan den förtjänar titeln ”Framtiden för television”.
Fakta: Apple TV (2015)
Tillverkare: Apple Funktion: Mediaenhet för video, spel och appar Systemkrets: Apple A8 med två kärnor Lagring: 32/64 GB Flash Video: 1080p Ljud: Dolby Digital 7.1 Anslutningar: HDMI 1.4, ethernet, usb-c (för utvecklare och service), IR-mottagare Kommunikation: Wlan 802.11a/b/g/n/ac, 10/100 BASE-T ethernet, bluetooth 4.0, Airplay Operativsystem: TVOS 9.0 Övrigt: Appbutik, fjärrkontroll med pekyta, stöd för handkontroller Storlek: 3,5 x 9,8 x 9,8 cm Vikt: 425 g Mer information: Apple
Redan nu ett hyggligt apputbud Snabbt och användarvänligt gränssnitt Bra fjärr
Inget stöd för Siri på svenska (än så länge) Saknar universellt sök (än så länge) Saknar stöd för 4K
Betyg:
Vanliga frågor och problem med Apple TV
Nu har Apple börjat sälja nya Apple TV. Den har alla funktioner som föregångaren, men är bättre på de flesta och har dessutom en drös helt nya funktioner. Är det något du undrar över? Vi har svar på både vanliga och ovanliga frågor.
Saknar du något svar är det bara att höra av dig, så försöker vi svara.
Hur mycket kostar nya Apple TV och hur snabbt kan jag få den?
Apple TV kan köpas med 32 eller 64 gigabyte lagring, och kostar 1 695 respektive 2 295 kronor. Den har nu börjat levereras till de som beställt den.
Hur kan jag veta hur mycket lagringsutrymme jag behöver?
Som användare har du ingen kontroll alls över lagringen på nya Apple TV. Det sköts helt och hållet av TV OS (mer om hur det går till i ett svar längre ner). Tänk på 64-gigabyteversionen som en extra buffert om du har lite långsamt internet eller kommer spela många olika spel.
Vad är TV OS?
Ett nytt operativsystem som bygger på IOS men speciellt utvecklat för nya Apple TV. Det har bland annat funktioner för att tredjepartsutvecklare ska kunna ta fram appar med samma redskap som för IOS och OS X. Det kan inte köras på gamla Apple TV.
Kan jag uppdatera till TV OS på min nuvarande Apple TV?
Nej, tyvärr. Allt som är nytt i den nya Apple TV, inklusive TV OS, App Store och Siri Remote, kräver den nya hårdvaran. Det beror delvis på att den har den betydligt mer kraftfulla A8-processorn, men också säkert för att förmå kunder att köpa en ny pryl.
Hur skaffar jag appar till nya Apple TV?
En inbyggd App Store i Apple TV kommer göra det möjligt att ladda ner gratisappar, freemiumappar, betalappar och appar du prenumererar på. En del utvecklare har haft tidig tillgång till den nya hårdvaran och det fanns redan första dagen gott om appar i butiken.
Vad för slags appar kommer till Apple TV?
I princip kommer appar för TV OS vara lika varierade som på IOS. Streamingtjänster kommer så klart hamna i centrum, och appar som Netflix, HBO Nordic, Viaplay är självklara. Likaså Play-appar från tv-kanaler som SVT Play och TV4 Play.
Spel har också stor central plats i lanseringen. Med en snabb processor och en fjärrkontroll som även fungerar som Iphone-liknande handkontroll kommer det gå att spela många sorters spel, även om utvecklarna kommer vara tvungna att ta fram nya styrmetoder för många spel eftersom du inte kan peka direkt på skärmen. Andra mediaappar som till exempel visar foton eller strömmar ljud lär också bli vanliga.
Kommer Apple släppa in nya tjänster för strömmande video och hyrfilm?
Lite av poängen med nya Apple TV verkar vara att användarna ska kunna skaffa i princip vilka videotjänster de vill och kan behöva, och ur den synvinkeln vore det märkligt om ett visst företag portades. Det är upp till respektive företag att ta fram en app som fungerar med Apple TV.
Kan jag välja vad som lagras på Apple TV?
Nej. Apple vill inte att du ska behöva bekymra dig om lagringen direkt på dina prylar. Samma filosofi har tagit över allt mer på IOS och har nyligen lett till Icloud-biblioteket för bilder och automatisk hantering av vilka foton som lagras i full storlek på enheten. Apple TV tar denna tanke hela vägen och TV OS hanterar i princip hela disken som en stor cache-mapp.
För filmer fungerar det ungefär som på gamla Apple TV. Räkna inte med att något du ”laddar ner” kommer finnas kvar senare. Lagringen är mer till som en buffert, och om du ska titta på något annat kanske TV OS skriver över en annan film du hade tänkt se igen. Vi har hittills inte sett eller hört talas om någon funktion för att öronmärka enstaka filmer som ska behållas mer permanent men det är tänkbart att skaparna av appar har möjligheten att ange material som ska sparas även offline. Räkna dock med att nya Apple TV 4 är tänkt att användas uppkopplad mot nätet.
Har du något du kommer vilja se flera gånger är det bästa att ladda ner det i Itunes på Macen och aktivera hemmadelning. Det kan också vara bra om du har väldigt långsam internetuppkoppling.
Den här begränsningen gäller även appar. Utvecklare kan inte räkna med att några filer som skapas kommer sparas permanent och måste hantera detta via molnlagring och genom att vara beredd på att ladda ner resurser som behövs undan för undan.
Hur ska spel och andra tunga appar fungera om de begränsas till 200 megabyte?
Apple har satt en gräns på 200 megabyte per app för de väsentliga delarna av appen. Det betyder i princip programkoden och de resurser som krävs för att alls köra igång den. Allt annat, inklusive inställningar och sparade framsteg, ska sparas i molnet och kan sedan buffras automatiskt av TV OS. Apple har en genomgång för utvecklare hur de bäst kan dela upp och paketera innehåll för att göra eventuella laddningstider minimala. Jämfört med IOS-appar som begränsas till 4 gigabyte är det en utmaning för utvecklarna, men det verkar vara en bra utmaning som även kan leda till mer effektiva appar och mindre slöseri med utrymme på IOS.
Kan jag använda handkontroller från andra tillverkare?
Ja! Nya Apple TV har stöd för handkontroller tillverkade enligt Made for i-specifikationer, precis som Iphone och Ipad. Du kan ansluta två sådana kontroller, vilket gör hardcore-spel begränsade till två spelare. Det går att ansluta ett okänt antal Iphone till Apple TV, som också kan användas som handkontroller, vilket gör att mer lättsamma spel kan ha betydligt fler spelare.
Finns det något sätt att hitta en borttappad Siri Remote?
Vi känner också på oss att den kommer försvinna i soffan med jämna mellanrum, men tyvärr har vi inte sett något som tyder på att Apple har försökt lösa det problemet. Kanske anser företaget att det bara är bra för oss att röra på oss. Det hade varit praktiskt om du kunde säga ”Hej Siri, var är fjärrkontrollen?” och vips börjar den pipa så att du kan hitta den.
Hur mycket kostar en ny Siri Remote?
Om du råkar slunga Siri Remote i väggen och behöver en ny kostar den 849 kronor, och vill du ha en skyddsögla för att förhindra att samma sak händer igen (en design Apple har lånat av Nintendo) går den på 149 kronor. Räkna dock med att det kommer dyka upp billigare öglor och andra skydd från tredjepartstillverkare inom kort.
Kan jag styra nya Apple TV med Apple Watch?
Nej tyvärr fungerar den inte, i alla fall inte än men det är ingen högoddsare att det kommer ändras i framtiden.
Kommer sökfunktionen fungera i alla appar och/eller på internet?
Tyvärr fungerar varken det universella söket eller Siri i Sverige just nu. Det här lär ändras med tiden men vi vet inte riktigt när. Vid lanseringen har Siri-sökningar på Apple TV stöd för Itunes, Netflix, HBO, Hulu och Showtime i USA. Tim Cook har meddelat att Apple kommer ta fram ett programmeringsramverk för sök, så att utvecklare kan lägga till stöd för sina appar på egen hand. Det kommer även innebära att sökresultaten kommer kunna hämtas från information inuti apparna.
Ljud-kontakten är borta! Hur kan jag nu använda den för att spela musik i högtalarna?
Många Apple TV-användare har vant sig vid att använda Apples mediaspelare för att spela musik via Airplay, ofta ansluten med en ljudkontakt till aktiva högtalare eller en receiver. Om du har en någorlunda modern receiver kan du fortsätta göra det, eftersom den kan spela ljud från hdmi utan att ha tv:n igång. Men om du har en stereo eller andra högtalare får du nöja dig med att behålla din gamla Apple TV, eller till exempel skaffa en Airport Express.
Fungerar hemmadelning fortfarande?
Apple gjorde ingen stor sak av det när den nya modellen lanserades, men ja det gör det. Det står även med i Apple TV:s specifikationer.
Kommer jag kunna spela upp andra filformat, och filmer som inte lagras i Itunes-biblioteket?
Precis som IOS stödjer Apple TV bara ett visst antal video- och ljudformat. Det är möjligt att tredjepartsutvecklare kan ta fram appar som på egen hand fixar uppspelning av andra format. För filmer du har lagrade på till exempel en NAS kommer det nästan garanterat komma appar som fixar biffen.
Kan jag ändra vilka appar som ligger i översta raden?
Ja! Apple skiljer på översta raden och utrymmet ovanför, som visar förhandsvisningar utifrån den markerade appen i översta raden. Du kan själv välja vilka appar som ska ligga där, och i vilken ordning. Om du till exempel huvudsakligen tittar på Netflix kan du lägga den längst till vänster så att du varje gång du startar Apple TV hamnar direkt på förhandsvisningarna för den tjänsten.
Hur kan jag ta skärmdumpar från Apple TV?
Det här är en sak som är enklare på alla andra Apple-prylar, inklusive Watch. Men det har blivit enklare än med gamla Apple TV. Du måste ha en usb-c-sladd (alltså samma sladd som du kan koppla in i nya Macbook), som du kopplar mellan servicekontakten på Apple TV och Macen. Starta sedan Quicktime Player och välj Arkiv -> Ny filminspelning. Tryck på den lilla pilen till höger om inspelningsknappen och välj Apple TV som kamera. Sedan kan du helt enkelt ta en skärmdump av inspelningsfönstret. Du kan även välja Apple TV som mikrofon och spela in video från den, till exempel för att spela in en match i något spel.
Hur kan jag skicka ljudet till min stereo eller hemmabio?
Nya Apple TV saknar helt ljudutgång, medan den gamla hade en toslink-kontakt. Det kan vara ett problem för den som vill ha ljudet från stereon eller hemmabion istället för direkt från tv:n. Om din receiver inte har hdmi-kontakter kan du prova två saker. En del tv-apparater kan skicka vidare surroundljud från inkopplade prylar via en optisk utgång. Om det inte funkar kan du köpa en adapter som extraherar ljudsignalen. De verkar inte säljas hos många svenska butiker, men finns på till exempel brittiska Amazon.
Kan jag ansluta ett bluetoothtangentbord?
Nej, av någon outgrundlig anledning går inte det. För användare i länder där Siri fungerar är det kanske inte en enorm förlust, men för alla andra gör det att det blir avsevärt knöligare att skriva in lösenord, söka och mycket annat. Istället finns ett ”tangentbord” som består av en enda lång rad bokstäver och tar mer tid att skriva på än tangentborden i gamla tv-spel från 80-talet.
Finns det något snabbare sätt att växla mellan appar?
Ja, TV OS har multitasking precis som IOS. Dubbelklicka på hemknappen (den som ser ut som en tv, till höger om menyknappen) och bläddra fram till rätt app. Sparar betydligt mer tid på Apple TV än på Iphone eller Ipad med tanke på gränssnittet.
Vad finns det för genvägar på fjärrkontrollen?
Apples nya fjärrkontroll har sex knappar och en liten styrplatta, men betydligt fler funktioner än så genom smart användande av knapparna. Här är några saker du kan göra:
Styrplattan Tryck och håll när du har en app markerad för att ”lossa” den så att du kan flytta den (precis som på IOS). Svep snabbare för att bläddra snabbare. Tryck och håll på en bokstav när du skriver för att få fram alternativa tecken, som é under e. Tryck och håll på en låt i Musik-appen för att få fram en kontextmeny.
Hemknappen Klicka: Gå till hemskärmen. Dubbelklicka: Multitasking. Trippelklicka: Voiceover. Håll inne: Sätt Apple TV i vila.
Menyknappen Klicka: Gå bakåt ett steg. Dubbelklicka: Om du är på hemskärmen aktiveras skärmsläckaren. Håll inne tillsammans med hemknappen: Starta om Apple TV.
Play/paus Klicka när tangentbordet är framme: Växla mellan gemener och versaler. Klicka när du har aktiverat redigeringsläget på en app (klicka och håll med styrplattan): Radera appen. Klicka och håll i några sekunder: Hoppas till Musik-appen.