En månad med Ipad Pro (2018)
Produkt: Ipad Pro 2018Pris: 11 490 kronor hos Netonnet (11″). 13 790 kronor (12,9″).
Mer än en månad har gått sedan vi först packade upp vår Ipad Pro 12,9 tum, med ett tillhörande Smart Keyboard Folio och en Apple Pencil, och det är dags att blicka tillbaka på en månads användande av Apples tveklöst bästa, men också dyraste, Ipad hittills.
Vi börjar med några snabba intryck som bestått under denna tid.
-
12,9 tum är väldigt mycket skärm på en Ipad. Även om skärmkanterna har krympt en del är Ipad Pro är i sin största storlek fortfarande stor. Om du inte använder din Ipad många, långa timmar per dag för multitasking, vill ersätta din gamla traditionella dator, eller behöver en stor canvas att teckna och rita på, då gör du bäst i att satsa på den mindre 11-tummaren.
-
IOS är inte tillräckligt välanpassat för den stora skärmen. Hemskärmen ser lite underutnyttjad ut med de stora mellanrummen mellan app-ikonerna och vissa listor lämnar en hel del död yta på skärmen. Dessutom blir många webbsidor som anpassats för mobila enheter eller plattor lite väl stora på Ipad Pro 12,9 tum. Det ser lite dumt ut helt enkelt. IOS på Ipad Pro behöver anpassas bättre.
-
Vi saknar det ”riktiga” Safari. Här finns bara mobila versionen. Och oavsett var vi har för idéer om vad ”riktigt” arbete är, skulle vi kunna göra en hel del mer ”riktigt” arbete på Ipad Pro om vi hade fullfjädrade Safari, direkt från Mac OS, också på Ipad. Exempelvis för att kunna använda webbgranskaren.
- Apple Pencil-förvaringen är riktigt bra, men inte perfekt. Magnetkopplingen är smart. För det mesta sitter pennan där den ska, och att Pencil laddas upp samtidigt är lysande. Men ibland kan pennan lossa från sin plats på sidan av Ipad Pro när vi sätter den i en väska. En separat förvaring i ett fodral kan vara bra att ha.
- Face ID och gester känns väldigt naturligt, även på Ipad. Med två tryck på mellanslag (om vi har ett tangentbord) loggar vi in och kommer till hemskärmen, utan att ens nudda skärmen. För den som annars använder en Iphone X eller senare är det fullt logiskt att samma gester vi är vana med från vår Iphone också finns även på Ipad.
-
Många appar är inte anpassade för den nya skärmen. Icke-anpassade Ipad-appar lämnar en svart kant runt appen. Det stör egentligen inte funktionen, eftersom de svarta kanterna och skärmkanterna flyter ihop rätt snyggt. Men den som redan har en Ipad Pro får leva ett tag med att vissa appar inte hunnit anpassats till nya Ipad-skärmen, däribland Spotify.
-
Välj till mobiluppkoppling om du reser mycket med din Ipad Pro. Visst går det att internetdela från Iphone, men då får vi två enheter som slukar batteri. Med e-sim i Ipad Pro är det mer praktiskt än någonsin tidigare att kunna köpa ett datapaket på resan, direkt från internet. Inget fipplande med sim-kort eller internetdelning.

Våra första intryck av Ipad Pro består, även en månad senare. Inga överraskningar så här långt. Hårdvaran är fullkomligt lysande, som vi redan konstaterat. Det är rent av svårt att hitta några stora nackdelar, men ett par mindre noteringar har vi ändå i testprotokollet förutom det vi redan nämnt ovan.
Läs också! Smart Keyboard Folio: Dyrare – men blev det bättre?
Skärmen blir precis lika kladdig som tidigare. Iphone har mycket bättre fingeravtrycksbehanding av glaset, så på Ipad Pro får vi leva med en skärm som måste torkas av nu och då för att inte så för hemsk ut.
Batteritiden är bra, och vi kan utan begynnande batteriångest åka hemifrån utan laddaren och ändå klara av en hel dags arbete. Däremot upplever vi att standby-tiden är sämre än väntat. De dagar vi har lämnat Ipad Pro oanvänd har vi förlorat ungefär tio procent per dag. Ingen katastrof, men lite för ofta måste vi börja med att ladda plattan en stund när vi vill använda den. För den som använder sin Ipad varje dag är det säkert inget problem, eftersom vi då laddar den mer regelbundet.
När vi stänger av Ipad Pro helt förlorar vi ingenting, så det lär inte handla om ett felaktigt batteri. Kanske löses detta med IOS-uppdateringar i framtiden.

I spänd väntan på IOS 13
Men när hårdvaran är så bra, består också våra intryck om mjukvaran. IOS 12 är inte tillräckligt bra för Ipad Pro. Stöd för extern lagring vore ett första bra steg att ta i kommande IOS-system.
Tanken var nog aldrig att Ipad skulle få ett filsystem. Apple hade nog en förhoppning, när Ipad först lanserades, om att filsytem skulle vara något bara få datornördar använder, för att istället gå mot en mer abstrakt filhantering. Men ett filsystem är just vad många önskar, det är fortfarande så många av oss sorterar våra bilder, filmer och dokument.
Och faktum är att Ipad redan har ett filsystem, appen Filer. Tänk om vi bara kunde koppla in en usb-sticka eller hårddisk direkt till Ipad, för snabb åtkomst till lokal lagring. Usb-c möjliggör så mycket mer än vad IOS 12 kan ge idag.
Ipad Pro är snygg som få, har en fantastisk skärm, ett Face ID som är bättre än på Iphone, och i App Store finns många bra appar för Ipad. Men fortfarande måste vi ha en ganska god ide om vad vi egentligen ska använda vår Ipad Pro till. Det är svårt att motivera en inköp på 10 000 kronor om allt vi ska göra med den är att kolla Netflix.
Omdöme
Ipad Pro har fortfarande inte ersatt vår Mac, och det behöver den kanske inte heller göra för att ha ett existensberättigande. För en del är det en bättre dator än vad Mac någonsin varit, med en ljusstark pekskärm, ett lätt chassi och lysande batteritid. Andra kommer fortfarande känna sig för inlåsta av IOS. Ipad Pro blir ännu ett bevis på att Apple generellt sett är bättre på hårdvara än mjukvara.
Fakta: Ipad Pro
Testad: November/december 2018.
Funktion: Surfplatta från Apple.
Skärm: 11 tum/12,9 tum. 2 388 x 1 668 pixlar/2 732 x 2 048 pixlar. 264 ppi. DCI-P3 färgrymd, automatisk vitbalansering (True Tone), 120 Hz uppdateringsfrekvens, antireflex- och anti-fingeravtrycksbehandlat glas som är laminerat direkt mot skärmen. Maximal ljusstyrka: 600 cd/m2.
Processor: Apple A12X Bionic med 4×4 kärnor, 64 bitar. Neural Engine. M12-coprocessor.
Lagring: 64 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB.
Batteri: 29,37 watt-timmar/36,71 watt-timmar.
Batteritid: 10 timmar (enligt tillverkare). Upp till 9 timmar vid surf.
Kommunikation: Wifi (802.11a/b/g/n/ac), 2,4 GHz, 5 GHz. Bluetooth 5.0.
Övrigt: Fyra högtalare, Face ID, animoji och memojio, kamera med Smart HDR. Digital kompass, mikrolokalisering med Ibeacon. 4G-modellen har även a-gps, Glonass, Galileo och QZSS.
Tillverkare: Apple.
Rekommenderat pris: Från 9 695 kronor/11 995 kronor hos Apple. 1 800 kronor extra för mobiluppkopplingen oavsett modell.
Testad modell: 22 495 kronor.

Face ID och gesterstyrning
Fantastisk hårdvara

IOS begränsar
Högt pris
Ipad Pro 2018: Första intrycken
Ipad Pro: Apples bästa Ipad någonsin – men för vem?
Drygt ett år efter att förra generationen Ipad Pro lanserades är det dags för en ny modell. Och det är inte bara en ny Ipad Pro, utan också en helt ny designriktning för Ipad – väldigt bekant för alla som använt en Iphone X eller senare. Face ID ersätter Touch ID, gester ersätter hemknappen och runt hela Ipaden löper tunnare skärmkanter än tidigare.
Mindre skärmkanter är inte bara marknadsföringsspråk, en trend eller ett lite snyggare, modernare utseende. Det betyder också att vi får plats med mer skärmyta i en mindre form. Den mindre Ipad-modellen har växt till 11 tum, utan att den yttre storleken har ökat. Samtidigt har den större Ipaden samma stora 12,9-tumsskärm, men utan att den känns så extremt, nästan komiskt stor som den tidigare gjorde.
Missa inte! Test: Nya Macbook Air ger oss nästan allt vi önskat

Vi har använt båda modellerna, men skriver detta test på en 12,9-tumsmodell. De flesta användare gör nog fortfarande rätt i att spara en slant och välja 11-tummaren. Den känns inte lika extremt stor att ha på köksbordet, läsa en bok på i sängen eller att slänga upp på ett kafébord. Den större skärmen – som ju är nästan lika stor som på Macbook Air – ger dock mycket yta för multitasking.
Lysande hårdvara – som alltid
Hårdvarumässigt är det här med god marginal Apples mest ambitiösa Ipad hittills. Här finns en lcd-skärm som ger fantastisk färgrikedom och mer liknar en Macbook Pro än en Macbook Air. Samma P3-färger finns här som på Apples proffsdator, och ljusstyrkan är faktiskt snäppet bättre (600 istället för 500 cd/m2). De rundade kanterna är dessutom välkomna. En liten detalj som ändå gör att Ipaden upplevs modernare än de hårda kanterna på tidigare modeller, samtidigt som det inte på något sätt stör innehållet eller upplevs plojigt.
Här finns Face ID som faktiskt är bättre än i Iphone. Det fungerar i alla riktningar, och dessutom längre bort från ansiktet. Det spelar nästan ingen roll hur vi håller Ipad Pro, så länge vi har ansiktet vänt mot skärmen. Täcker vi kameran noterar IOS det, och visar var kameran sitter.

Här finns också en processor som är så löjligt kraftfull att vi inte ens vet hur vi ska använda all kraft. Det finns en del spel som använder Ipad-skärmens uppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilket är imponerande, men ingen kommer slänga ut sin Xbox för en Ipad. Det kommer fler appar framöver som drar nytta av den uppbiffade Neural Engine, däribland en ny version av Pixelmator som i stort sett redigerar bilderna åt oss. Men i nuläget är A12X så kraftfull att det knappt går att använda allt, vi talar prestanda i nivå med en Macbook Pro med Core i7. Vi låter Geekbench-resultaten tala för sig själva.

Bäst med (dyra) tillbehör
Ipad Pro trivs allra bäst med sina tillbehör, antingen det nya Smart Folio eller ett Smart Cover (som dessutom är dyrare än tidigare). Den känns faktiskt lite naken utan sitt skal. Särskilt när vi håller den stora Ipad Pro i våra händer känns det lite grann som vi har råkat slita av skärmen från en Macbook. De svarta skärmkanterna och avsaknaden av hemknapp för genast tankarna till Macbook Pro. Den påminner på så vis mer om en dator än om en IOS-enhet. Men skärmförhållandet är 4:3 (4:2,8 på 11 tum) istället för 16:10 och här finns såklart IOS, inte Mac OS.

Den är så tunn (5,9 millimeter) med sina rätt skarpa kanter, tre blottade kontakter (Smart Connector) på baksidan, och en rejält avskalad design att det känns som att Apple designat Ipad Pro för att alltid användas med företagets tangentbord – som dessutom är ännu bättre anpassat till Ipad än tidigare, med två vinklar för skärmen, och en täckt baksida som minskar risken för skador och repor.
Nya Apple Pencil löser flera problem
Det Ipad-tillbehör som fått den största uppdateringen är Apple Pencil. Borta är den mycket märkliga laddningen i Lightning-porten, och pennan har blivit precis som den borde varit från början. En slätare yta gör den lättare att hålla, den är mindre och aningen lättare, samtidigt som vi laddar den på samma sätt som vi förvarar den – magnetiskt och induktivt längs Ipad Pros egna långsida. Riktigt smart!

Nu har vi hyllat Ipad-hårdvaran i en rad stycken, men ytterligare en förändring bör nämnas – hörlursuttaget. Det finns inte längre i Ipad Pro, men det finns också en förklaring. Troligen ryms inte hörlurskontakten ”bakom skärmen” på grund av de nya, tunnare skärmkanterna.
Apple valde helt enkelt tunnare skärmkanter och ett riktigt tunt chassi före att ha kvar hörlurskontakten. 95 kronor ger oss Apples nya usb-c till hörlurskontakt, men då kan vi inte ladda samtidigt. Men att samma företag också säljer ett par trådlösa hörlurar hör såklart till beräkningen; Apple ser nog framför sig att du köper dem istället.
IOS lämnar mer att önska
Men om hårdvaran är så lysande som den är, så brister det på andra håll: IOS 12. Det är fortfarande inte lika flexibelt som det behöver vara. Här pratar vi exempelvis om bristen på stöd för extern lagring.
För att påminna: Det finns alltså en app i IOS som heter Filer, och nya Ipad har en usb-c-port. Det är rimligt att tänka sig att vi därför skulle kunna koppla in en extern hårddisk och hämta filer från den, men icke. Stöd finns för bildimporter från ett sd-kort, men kopplar vi in en minnessticka eller hårddisk händer ingenting.

Apple pratar mycket om att usb-c hör hemma på Ipad just för att kunder efterfrågat högre överingsföringshastigheter, och att folk vill kunna importera foton med en sd-kortläsare direkt från kortet istället för att hämta dem från ett moln. Det är tydligt att man är intresserad av hur kunder använder sina Ipad-enheter, och det skulle inte alls vara förvånande om extern lagring kommer i IOS 13.
Men det är såklart bara våra spekulationer om framtiden. Vi recenserar Ipad Pro för vad den är idag, inte vad den skulle kunna vara om ett år. Och idag är det tydligt att IOS har sina begränsningar.
Det är ingen tvekan om att det här är Apples bästa Ipad och världens bästa, mest ambitiösa surfplatta. Men skon klämmer på andra håll. Apple kallar det här för en dator, inte en surfplatta. Och prisnivån skvallrar om att vi bör se det här som mer än bara en skärm för Netflix. Det är en väldigt bra skärm visserligen, men minst 9 700 kronor är väldigt mycket pengar om vi bara använder den för att läsa några artiklar och kolla på Netflix.
Särskilt A12X-chipet kan och vill jobba hårdare än så. Ipad Pro är fantastisk på de flesta sätt, men den är värd ett mer flexibelt operativsystem.
Så för vem är den ens till?
Vem köper en Ipad för 9 700 kronor? Eller för 26 434 kronor (!) som vår uppsättning kostar, med en Ipad Pro 12,9 tum med 4g-stöd, 1 TB lagring, ett nytt Smart Keyboard Folio, en ny Apple Pencil och den där hörlursadaptern? Framför allt är det nog tre personer:- Den som vill ha en stor skärm för att konsumera Netflix, Youtube, tv och surfa lite på internet, utan att göra avkall på bra ljud eller få bästa möjliga skärm. Den billigare, betydligt mer prisvärda Ipad 9,7 tum gör också det, men Ipad Pros fyra högtalare och stora skärm som är direkt laminerad mot glaset är klart bättre.
- Det ”kreativa proffs” som Apple ofta talar sig varma om. Kanske den fotograf som vill göra en första retusch i Lightroom CC med en Apple Pencil (och som snart kan använda riktiga Photoshop på Ipad), eller kanske den illustratör som gärna använder några av de många bra appar som finns i App Store för detta.
- Den som letar sätt att ”downsiza” till en lättare dator. För denna person erbjuder Ipad Pro en del saker som Mac inte har: Face ID, bättre batteritid, ett enklare handhavande och dessutom med pekskärm och Pencil-stöd. Det kan säkert fungera för en del, och med tanke på prislappen borde Ipad Pro kunna göra detta. Men många kommer känna sig begränsade med IOS. Att lägga till stöd för extern lagring borde ligga överst på Apples att göra-lista.

Omdöme

Fakta: Ipad Pro
Testad: November 2018.Funktion: Surfplatta från Apple.
Skärm: 11 tum/12,9 tum. 2 388 x 1 668 pixlar/2 732 x 2 048 pixlar. 264 ppi. DCI-P3 färgrymd, automatisk vitbalansering (True Tone), 120 Hz uppdateringsfrekvens, antireflex- och anti-fingeravtrycksbehandlat glas som är laminerat direkt mot skärmen. Maximal ljusstyrka: 600 cd/m2.
Processor: Apple A12X Bionic med 4×4 kärnor, 64 bitar. Neural Engine. M12-coprocessor.
Lagring: 64 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB.
Batteri: 29,37 watt-timmar/36,71 watt-timmar.
Batteritid: 10 timmar (enligt tillverkare). Upp till 9 timmar vid surf.
Kommunikation: Wifi (802.11a/b/g/n/ac), 2,4 GHz, 5 GHz. Bluetooth 5.0.
Övrigt: Fyra högtalare, Face ID, animoji och memojio, kamera med Smart HDR. Digital kompass, mikrolokalisering med Ibeacon. 4G-modellen har även a-gps, Glonass, Galileo och QZSS.
Tillverkare: Apple.
Rekommenderat pris: Från 9 695 kronor/11 995 kronor hos Apple. 1 800 kronor extra för mobiluppkopplingen oavsett modell.
Pris: Från 9 690 kronor (11 tum) eller 11 990 kronor (12,9 tum) hos Netonnet.
Testad modell: 22 495 kronor.

Skärmen och Face ID
Äntligen en bättre Apple Pencil
Usb-c öppnar för snabbare tillbehör

IOS begränsar
Begränsat stöd extern lagring
Hög prislapp
Nyheterna i Ipad Pro (2018)
Apple har lanserat nya Ipad Pro, och många av ryktena inför lanseringen har visat sig stämma. Apple trycker hårt på Ipad Pro som en datorersättare – en maskin med vilken du kan få jobbet gjort inom många områden, enklare och säkrare än med en gammaldags bärbar Mac eller pc.Skärmen i centrum
Det första du kommer lägga märke till på nya Ipad Pro är skärmen. Den täcker nu nästan hela framsidan av paddan, men bara en centimetersmal remsa runt om. Sida vid sida med den gamla modellen är skillnaden enorm och den som har gamla Ipad Pro kommer garanteras snegla avundsjukt på den nya.
I den större modellen har Apple valt att behålla samma skärmyta och måttet 12,9 tum. Det gör att yttermåtten krymper rejält, från 305,7×220,6 till 280,6×214,9 millimeter. Den mindre har istället samma yttermått som tidigare men större skärm – 11 tum istället för 10,5. Vikten har också minskat i den större, från 713 till 633 gram.
Apple använder fortfarande lcd-paneler med ips-tekniken, men precis som i Iphone XR har företaget fått till rundade hörn med hjälp av en teknik kallad liquid retina.
Precis som ryktena har talat om har Apple trubbat till kanterna, som numera är nästan raka.
Kraft så det räcker och blir över
I hjärtat av nya Ipad Pro sitter en A12X Bionic-processor. Det är en större och kraftigare variant av A12-processorn i de nya Iphone-modellerna. Det är enligt Apple världens första ”dator” med 7-nanometersprocessor. Den har fyra prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor, och Apple skryter om att det gör Ipad Pro ”snabbare än 92 procent av alla laptops som såldes de senaste 12 månaderna”.Den nya gpu-enheten har sju kärnor och dubbelt så snabb som förra året, vilket gör att den ligger i paritet med Xbox One S.

Face ID
En annan stor nyhet är att Ipad Pro får Face ID. Apple har gömt hela Truedepth-kameran i ramen längs ena långsidan och det finns så klart ingen hemknapp längre. Till skillnad från Iphone med Face ID kan Ipad Pro använda Face ID i både porträtt- och landskapsläge.Avsaknaden av hemknapp gör att gränssnittet har ändrats och blivit mer som på Iphone X. Du sveper upp från botten av skärmen för att visa dockan och multitaskinggränssnittet, och sveper nedåt från över högra hörnet för att visa Kontrollcenter.

Hej då lightning, hej smidigare anslutningar
Ipad Pro är den första IOS-produkten som inte använder en unik Apple-kontakt för laddning och anslutning till dator och tillbehör. Den nya modellen har istället vanlig usb-c.Den första och med uppenbara fördelen är att nya Ipad Pro kan anslutas till en extern skärm med upp till 5k-upplösning. Du får också snabbare överföringar från kameror, minneskort och extern lagring. Det blir enklare att ladda då du till exempel kan använda en Macbook-laddare, och laddningen fungerar dessutom åt båda hållen – du kan koppla in en Iphone och ladda den från Ipad Pro.

Ny Pencil och tangentbord
Apple har också uppdaterat de två viktigaste tillbehören till Ipad Pro.Pencil har fått en smartare form med en avfasad sida så den kan ligga still på bordet och inte rulla iväg. Den har också blivit pekkänslig så att den känner av när du ”klickar” på den. Den funktionen kan appar använda för att till exempel växla mellan verktyg. Nya Pencil fästs mot sidan av Ipad Pro med magneter, och laddas trådlöst när den sitter där. Apple har alltså gjort sig av med en av de mest irriterande – och riskabla – sakerna med Pencil.
Smart Keyboard Folio är ett nytt externt tangentbord. Det är ett kombinerat fodral som skyddar paddan när det är stängt och tangentbord där Ipad Pro kan användas i olika vinklar för bättre ergonomi beroende på hur du sitter.
Pris och tillgänglighet
Nya Ipad Pro kan beställas redan i dag och börjar levereras 6 november.11-tumsmodellen börjar på 9 695 kronor med 64 gigabyte och wifi. 12,9-tumsmodellen kostar från 11 995 kronor. Båda kan fås med upp till 1 terabyte lagringsutrymme (för 8 700 kronor). Vill du ha inbyggt lte får du betala 1 800 kronor extra. En helt maxad 12,9-tummare går alltså på 22 495 kronor – ett pris som sätter Apples snack om datorersättare i rätt perspektiv.
Test av Ipad Pro (2017)
Vi testar Ipad Pro (2017)
Det vore kanske lite väl tufft att kalla Ipad för Apple sorgebarn, men lite så är det ju. Försäljningen har minskat stadigt under en längre tid, kanske delvis för att Ipad ibland upplevs mer som en uppblåst Iphone snarare än den pc-ersättare Apple försöker övertyga oss om att det är.
– Varför skulle man köpa en pc idag? På riktigt, varför skulle man köpa en?
Det sa Apples VD Tim Cook i en intervju med The Telegraph när Ipad Pro 12,9 tum först lanserades, och menade att en Ipad kan vara “den enda dator som många, många människor behöver.”
Tim Cook är själv en flitig Ipad-användare, men Ipads försäljningssiffror skvallrar om att Cook hittills haft fel. Ipad är ingen succé, och pratet om att kunna ersätta våra “riktiga datorer” med paddor har mötts med skepsis bland många användare.

Nu ska det sägas att Apple alltid varit duktiga på att göra Ipads. Det har aldrig varit något fel på hårdvaran, förra Ipad Pro var en imponerande pjäs rent prestandamässigt och nya Ipad Pro är ännu ”värre”. Ipad är ett riktigt litet prestandamonster, med specifikationer som lämnar många både billigare och likvärdigt prissatta datorer bakom sig.
Men – vad spelar prestanda för roll om det är svårt att utnyttja allt kraft? Om operativsystemet inte låter oss göra det vi vill och behöver är det lätt att göra som vi alltid gjort och istället köpa en Mac när det är dags att uppgradera datorn.
2017 års Ipad Pro vittnar dock om något annat. Ipad Pro har förfinats och förbättras rejält i år, och när den paras med den gigantiska Ipad-satsningen i IOS 11 inser vi att något intressant håller på att hända med Ipad. Vi har tidigare betatestat IOS 11 och tyckte det var det största som hänt Ipad sedan lanseringen 2010.
Här testar vi dock Ipad Pro med IOS 10. Det är så den säljs från Apple och IOS 11 är ännu inte släppt för allmänheten. Det vore orättvist att bedöma Ipad Pro efter en beta-programvara.
Ipads viktigaste komponent leverar i toppklass
2017 års Ipad Pro liknar till det yttre tidigare modeller. Det är fortfarande ett tunt, välbalanserat chassi med all den kvalitetskänsla vi förväntar oss. Men den som kollar noga ser ändå att den ser aningen annorlunda ut i år. Skärmen har växt till 10,5 tum på den lilla modellen (stora Ipad Pro 12,9 tum finns kvar, också den uppdaterad). Kanterna runt skärmen har minskat, men yttermåtten har också ökat något så Smart Keyboard från förra året passar inte årets Ipad Pro. Hemknappen är fortfarande en vanlig knapp och den är begåvad med blixtsnabba Touch ID från Iphone 7.

Det viktigaste med en Ipad är ändå skärmen, och på den fronten har det hänt mycket, utöver att den växt i storlek något. Skärmen i förra Ipad Pro var långt ifrån dålig, men år har den tagit ännu ett steg. Faktum är att det här nog är en av de bästa skärmarna en vanlig konsument kan köpa idag, alla kategorier.
Den största förbättringen ligger i vad Apple kallar Promotion, närmare bestämt en teknik som låter Ipad skifta uppdateringsfrekvens efter innehåll på skärmen, från 24 Hz till 120 Hz. Det betyder förenklat att pixlarna uppdaterar snabbare, och det märks omedelbart när vi skrollar oss fram genom en lång text, eller till och med växlar mellan hemskärmarna på Ipad. Allt flyter mycket finare, med mindre lagg och eftersläpning.
60 Hz är standard på de allra flesta mobila enheter, så det är en rejäl, märkbar skillnad vi talar om här. Skillnaden är inte riktigt är på samma nivå som när vi övergick till retina-skärmar, men faktiskt inte så långt efter.

Lika viktigt med den nya 120 Hz-skärmen är att responstiden för Apple Pencil minskat. Tiden från att pennan nuddar glaset till att nya pixlar dyker upp på Ipad har minskat från 40 till 20 millisekunder. Det är ingen gigantisk skillnad, men alla förbättringar på denna front är välkomna. Nu känns det nästan, nästan som att skriva på papper. Den 20 millisekunder långa fördröjningen från penna till pixel är i praktiken omärkbar.
Förutom Promotion har skärmen också DCI-P3-färger som sedan tidigare finns i Iphone 7, Macbook Pro samt Imac. Det gör att skärmen kan visa ett vidare spektra av färger, framför allt mer mättade färger. Fin svärta har skärmen också, trots att det rör sig om en vanlig lcd-panel och inte en oled som är bättre på svärta. På den svarta Ipad Pro 10,5 tum vi testar är det ibland svårt att se var skärmen slutar när vi har svarta bilder på skärmen. Snyggt.
Missa inte: 6 år efter retina-skärmen – färger blir Apples nästa stora revolution
Promotion och P3-färger tillsammans med högre ljusstyrka, lägre reflektivitet, True Tone som introducerades förra året och att skärmen som tidigare är laminerad direkt mot glaset, gör det här till en nästan löjligt bra skärm.
Prestanda i överflöd
Som brukligt för en ny generation Ipad Pro finns här även en ny, mer kraftfull processor. I år har A10X Fusion tagit plats, och med sex kärnor (varav tre lågenergi-kärnor som används för enklare uppgifter) förtjänar chipet utan tvekan att kallas prestandamonster. I Geekbench 4 når vi 3 922 poäng för enkeltrådade uppgifter och 9 285 poäng för multitrådat.
Hisnande siffror som på vissa sätt faktiskt klår Macbook Pro. Geekbench-poäng säger naturligtvis inte allt om vad som är möjligt med våra datorer, men vi kan vara trygga med att Ipad Pro mäktar med tunga appar, multitasking och flera strömmar av 4K-video utan problem. Begränsningen sitter inte i hårdvaran.

Årets Ipad Pro har begåvats med samma kamera som sitter i Iphone 7, det vill säga en riktigt bra kamera med bland annat en stor bländaröppning och optisk bildstabilisering. Så den som fotar med Ipad kan ta bättre bilder än någonsin tidigare, och en bra kamera kan också komma till nytta för att exempelvis skanna dokument. Frontkameran är en 7 megapixel-kamera, plockad direkt från Iphone 7.
Den som överväger att köpa den större Ipad Pro 12,9 tum bör veta att de förvirrande skillnader som tidigare fanns mellan 9,7 och 12,9 tum – bara den lilla hade True Tone medan bara den större hade stöd för snabbladdning, för att nämna två exempel – i år är borta. Nu har båda Pro-modellerna samma specifikationer, bara i två olika storlekar. Den enda anledningen att välja den ena framför den andra är skärmytan. Två fullstora Ipad-fönster ryms på högkant bredvid varandra på det större modellen, medan den mindre modellen såklart får en mindre arbetsyta.
Bara eldprovet återstår – kan Ipad Pro ersätta en Macbook?
Ja, det är frågan som ligger i luften. Och det är en fråga som bör ställas när vi pratar om dessa priser. För Pro-paddan är dyr. Grundpriset för Ipad Pro 10,5 med 64 GB lagringsutrymme är 7 495 kronor, och det slutar inte förrän vid 13 995 kronor för en 512 GB rymlig 12,9-tummare med 4G-chip. Då ingår precis ingenting förutom en rätt långsam laddare.
Ska vi verkligen utnyttja potentialen i en Ipad Pro bör vi köpa till ett Smart Keyboard (1 795 kronor, eller 1 995 kronor för 12,9 tum), Apple Pencil (1 095 kronor), kanske också Apples nya pennfodral för att förvara pennan någonstans (329 kronor), eller kanske Apples nya läderfodral som både rymmer Ipad med tangentbord och håller pennan på plats (1 495 kronor, 1 795 kronor för 12,9). Åtminstone bör vi köpa ett klassiskt Smart Cover som kan ställa upp paddan och skydda skärmen (595 kronor, 695 kronor för 12,9).
Det blir snabbt en rejäl investering. Ett “kit” med 256 GB Ipad Pro, Smart Keyboard och Apple Pencil går loss på saftiga 11 585 kronor och för de pengarna känns det inte mer än rätt att ställa frågan om det här är den berömda “datorersättaren.”
Det är dock ingen tvekan om att den gör sig förtjänt av Pro-namnet. Ipad Pro har hårdvara så imponerande att nuvarande IOS 10 knappast kan utnyttja all kraft och just nu saknas halva grejen med att använda en Ipad, IOS 11. Det är på väg – men Ipad Pro finns här nu – och det är tydligt att IOS 10 inte är optimalt för Ipad Det är visserligen snabbt som attan (extra rappt känns det med Promotion), vi kan använda både bild-i-bild och två appar samtidigt, men vad alla väntar på är IOS 11 – räddningen för Ipad som bjuder på bättre multitasking, en dock vi känner igen från Mac, dra-och-släpp, och inte minst filhantering.

Om Ipad Pro kan ersätta din dator är det på flera sätt ett lockande köp. När billigaste moderna Macbook kostar 15 495 kronor är det inte konstigt att vi börjar leta andra alternativ för att ersätta en åldrande Mac. För många är Ipad Pro (och även Ipad) inte bara ett billigare alternativ, utan också ett bättre. En Ipad är lättare och smidigare än en Mac, har pekskärm, ofta bättre batteritid och ett tangentbord som går att ta loss.
Men för att verkligen kunna svara på frågan om en Ipad kan ersätta datorn behövs IOS 11. Än så länge är det tråkiga svaret “det beror på.” Det beror dels på de egna behoven av att kunna stapla fönster på varandra, att kunna skapa djupa filstrukturer i Finder, att köra vissa Adobe-program och så vidare. Dels beror det på hur IOS 11 utvecklas i framtiden.
För en del användare är det absolut möjligt, kanske inte minst lockande för de som använder Ipad som ett ritblock, som uppskattar de många kreativa appar som finns i App Store (kolla exempelvis in “Photoshop-ersättaren” Affinity Photo för IOS) och pekskärmen tillsammans med Apple Pencil. För andra är IOS fortfarande mer begränsande än inspirerande.
En sak är dock helt säker, Ipad Pro (helst parat med IOS 11) är inte bara den bästa Ipad Apple har tillverkat, det är också Apples mest trovärdiga svar hittills på frågan om en Mac kan ersättas med en Ipad. Om det räcker återstår att se, och i vilket fall som helst kommer det alltid finnas en andel av befolkningen som behöver en “traditionell dator” med ett friare operativsystem – som måste ha en Mac helt enkelt. Men med denna utveckling blir andelen allt mindre.
Omdöme
För många kan den billigare Ipad vara ett bättre köp. 7 495 kronor (minst) är för mycket om paddan bara ska användas för Netflix, lite mejl och lättare spel.
Men Ipad Pro gör att Ipad plötsligt känns spännande igen. Det var det länge sedan vi kunde skriva, men med IOS 11 runt hörnet och Ipad Pro redan här vittnar det om nytänk för Ipad. Det viktigaste för Ipad Pro, IOS 11, kommer först till hösten men redan idag är det här den bästa Ipad, den bästa surfplattan överlag, och för vissa även den bästa dator som går att köpa just nu.

Fakta: Ipad Pro 10,5 tum/Ipad Pro 12,9 tum
Skärm: 10,5 tum eller 12,9 tum 2 224 x 1 668 pixlar eller 2 732 x 2 048 pixlar. 264 ppi. DCI-P3 färgrymd, automatisk vitbalansering (True Tone), 120 Hz uppdateringsfrekvens, antireflex- och anti-fingeravtrycks-behandlat glas som är laminerat direkt mot skärmen.
Processor: Apple A10X Fusion med 3×2 kärnor, 2,4 GHz. M10 co-processor.
Lagring: 64 GB, 256 GB, 512 GB
Batteri: 30,4 watt-timmar/40,1 watt-timmar
Mått: 250,6 x 174,1 x 6,1 mm/305,7 mm x 220,6 x 6,9 mm. 469 gram/677 gram med wifi. 478 gram/692 gram med wifi och 4G.
Övrigt: Touch ID. Fyra stereohögtalare. Ett års garanti.
Pris: Från 7 495 kronor/8 895 kronor. 1 500 kr extra för 4G, oavsett modell.

Skärmen
Monstruösa prestanda
Bra tillbehör

Dyr
Dyra tillbehör
Fortfarande inget bra sätt att fästa Apple Pencil