En månad med Airpods 2
Testad produkt: Airpods 2
Pris: 1 990 kronor hos CDON. 2 479 kronor hos Conrad inkl. trådlöst laddningsskal.
Airpods är på god väg att bli en ikonisk Apple-produkt. Det är en total succé som vi ser i folks öron precis överallt, och som på klassiskt Apple-manér märker ut Apple-användare ur mängden. Lite som Apples vita hörlurar gjorde Ipod-användare synliga under 00-talet.
Men är det ett bra köp? Denna andra generation Airpods har fått ett något högre pris i Sverige, med några välkomna men inte direkt revolutionerande nyheter.
Vi har använt Airpods 2 – eller ”Airpods (andra generationen)” som de egentligen heter – i stort sett dagligen i mer än en månad och nu hunnit samla våra intryck lite mer. Här är varför de är värda att uppgradera till – och varför inte.

Varför du bör uppgradera
- Nyheten Hej Siri är användbart på riktigt när vi har händerna fulla med matkassar, disk eller matlagning. Vi lever i en tid där internet alltså inte är mer än ett par sekunder bort och direkt i dina öron. Visst kunde Siri vara bättre, men för att starta en podd eller skicka ett meddelande utan att röra mobilen är det klart användbart.
- Om du stört dig på att din Iphone laddar trådlöst medan du fortfarande har med dig en sladd till Airpods är det nya trådlösa skalet ett givet köp.
- Samtalstiden är märkbart bättre än tidigare. 50 procent mer batteritid betyder en timme extra i praktiken, och under ett långt samtal eller möte kan det vara skillnaden mellan att behöva göra den klassiska växlingen; ladda en podd åt gången medan samtalet fortsätter i bara ena örat.
- Om batteritiden börjat sina i dina gamla hörlurar kommer du bli mer än nöjd med de nya. Dels för att batterierna såklart är nya och fräscha, dels för att samtalstiden förbättrats nämnvärt.

Varför du inte bör uppgradera
- En av de viktigaste funktionerna med hörlurar – ljudkvaliteten – har inte förändrats över huvud taget. Vare sig till det bättre eller sämre.
- Designen är densamma. Vilket betyder samma ”one size fits all”-tänk. Inte heller någon brusreducering finns här, eller officiellt klassad vattentätning.
- Den snabbare parkopplingen som hör till en av nyheterna märker vi faktiskt inte av. 20-30 procent på något som tar ett par sekunder märks inte mycket, knappt alls, när vi byter parkopplingen mellan exempelvis en Iphone och en Mac.
- Större nyheter runt hörnet. Idoga rykten hävdar att Apple har flera Airpods-nyheter på gång, kanske redan så tidigt som hösten 2019. Det gör det lite svårare att känna sig exalterad över dagens modell, speciellt om vi redan är osäkra på om det är värt uppgraderingen.
Ärligt talat, har du redan ett par Airpods som fungerar bra är denna andra generation egentligen inget du behöver såvida du inte alltid stört dig på den trådlösa laddningen, men det kan vi enkelt lösa med att bara köpa ett trådlöst laddningsskal.
Har du inte haft Airpods tidigare…
…men gärna njuter av trådlös frihet, längtar efter att slippa fastna i saker hela tiden, och vill kunna sköta disken eller matlagningen utan att vara fastknuten i en Iphone eller Ipad för musiklyssning eller för att kolla ikapp en serie, är det ett alldeles utmärkt tillfälle att köpa nya Airpods nu. Även om det råkar finnas nyheter runt hörnet. Vi kan alltid vänta för länge.
Så länge de passar dina öron lör du inte ångra dig i första taget. Även om fortfarande rör sig om samma design i grunden är det svårt att tänka sig bekvämare och mer lätt använda helt trådlösa hörlurar, med den snabba parkopplingen till Iphone, batteristatus direkt på hemskärmen och så vidare.
Läs också! Nya Airpods är bättre, men vi väntar fortfarande på dessa tre nyheter
Ett mycket kort svar på frågan
För att väldigt simpelt sammanfatta frågan om det är värt att uppgradera:
Om du redan har fungerande Airpods: Nej.
Om du inte har Airpods: Ja, det är ett bra tillfälle att slå till.
Test av Airpods 2
Testad produkt: Airpods 2.
Pris: Från 1 889 kronor hos Prisjakt. 2 360 kronor med trådlöst laddningsskal. 990 kronor för enbart trådlöst laddningsskal hos Netonnet.
När Airpods först lanserades 2016 var folk väldigt skeptiska. Apple ville alltså att vi skulle betala 1 800 kronor för Earpods med kapad sladd? Och så skulle vi gå runt med två vita pinnar utstickandes från öronen? Med ett skal som ser ut som en förpackning tandtråd?
Men sedan blev alla som faktiskt använt hörlurarna totalt förälskade. Smärtfri parkoppling, auto-paus, fjäderlätta och med stabil uppkoppling – plötsligt hade Apple nästan eliminerat alla nackdelar med bluetooth-hörlurar. Det var inte så konstigt att Airpods flög från butikshyllorna, och under första halvåret på marknaden alltid hade sex veckor lång leveranstid.
Missa inte! Test: Airbuddy ger smarta Airpods-kontroller på Mac

En mild uppdatering
Så vad göra för att förlänga livet på en omedelbar succé som denna? Det återstår faktiskt att se. Apples nya Airpods är egentligen inte några Airpods 2, eller Airpods X, eller något i den stilen. Här finns inga revolutionerande nya funktioner eller ens en ny design. Men det är fortfarande de bästa trådlösa hörlurar som finns att få tag på, i alla fall om du redan är investerad i Apple-ekosystemet.
Andra generationen Airpods är de enda Airpods som går att köpa. Det finns ingen äldre version till nedsatt pris. Airpods kallas just bara Airpods, inte Airpods 2. På vissa håll där en distinktion mot den äldre modellen är nödvändig kallas de nya bara “Airpods (andra generationen)”.
Vi ska alltså inte förvänta oss en helt ny serie hörlurar, utan en mildare förbättring. Andra generationen Airpods har samma utseende, samma form, samma storlek – och samma högblanka, vita plast. Vi får också samma genvägar finns kvar på vardera hörlur: Tryck till bestämt ett par gånger för att spela nästa låt, pausa, eller aktivera Siri – vilken av inställningarna kan vi bestämma själva.
I princip det enda som förändrats till det yttre är en led-indikator på framsidan för att visa att laddning är igång, men det gäller bara på det trådlösa laddningsskalet.

Till och med batteritiden på fem timmar är densamma, i alla fall när vi lyssnar på musik. Samtidigt håller batteriskalet för ungefär fyra uppladdningar från nästan urladdade hörlurar. Även ljudkvaliteten är densamma. Allså lite bättre än Earpods, men sämre än de flesta trådbundna hörlurar för samma pris.

H1-chipet: Snabbare synk och Siri utan händer
Andra generationen Airpods må se ut och låta likadant som tidigare modeller, men på insidan har mer hänt. W1-chipet har bytts mot ett H1-chip speciellt framtaget för just hörlurar, och som ska ge högre effektivitet.
En (för Airpods) helt ny funktion som möjliggörs av H1 är Hej Siri; alltså möjligheten att starta röstassistenten genom att bara säga Hej Siri (vi kan fortfarande dubbeltrycka på hörluren). Det fungerar rätt bra, även på en relativt högljudd gata utomhus. Om du lyssnar på något tystas ljudet sekunden efter vi sagt Hej Siri, men vi behöver inte vänta på det för att säga vårt kommando. Precis som på Iphone fungerar det bäst om vi säger hela kommandot på en gång, utan paus efter Hej Siri.
Medan aktiveringen fungerar bra, behöver själva Siri fortfarande bli bättre. Särskilt på Airpods saknar vi ett bättre sätt att integrera musiktjänster från tredje part lika bra som vi kan använda Apple Music. Trots det uppskattar vi Hej Siri i Airpods som allra mest när vi har händerna upptagna med annat; på gymmet, medan vi lagar mat, med tjocka vinterhandskar på händerna, och så vidare.
H1-chipet möjliggör några andra förbättringar också. Som att göra hela upplevelsen av Airpods lite snabbare, med lite mindre tid då vi stirrar på den snurrande indikatorn. Nu kan vi byta Airpods från en enhet till en annan 50 procent snabbare än tidigare. Samtidigt får vi också upp till 30 procent mindre latens, så vid snabba spel hänger ljudet med bättre.
I praktiken är det dock ingen jätteskillnad. Om det tidigare tog fyra, fem sekunder att byta kopplingen från exempelvis Iphone till Mac tar det nu två, tre sekunder. En förbättring, men enbart detta är ingen anledning att rusa efter nya Airpods. Gällande latensen är skillnaden ännu mindre, nästan svår att märka. För bästa ljud vid spel är det fortfarande bättre att använda hörlurar med sladd.
Just det, batteritiden har blivit bättre vid telefonsamtal vilket vi helt klart kommer märka om vi ofta sitter i långa telefonsamtal eller möten. Från två till tre timmar betyder färre gånger som vi behöver ladda ena hörluren under samtalet, för att sedan ladda den andra, och en stund senare ha ljud i båda öronen igen.

Trådlös laddning – om du betalar extra
Tillsammans med uppfräschade Airpods presenterade Apple även något vi faktiskt sett tidigare, redan 2017 när Airpower först visades upp: ett nytt skal till Airpods som möjliggör trådlös laddning. Skalet använder den vanliga qi-standarden, så vi kan ladda precis från i stort sett vilken trådlös laddare som helst. Det vanliga uttaget för sladdladdning finns också kvar.
Men det kostar extra. Airpods med skalet för trådlös laddning har nu hoppat upp en bra bit över 2 000 kronor, närmare bestämt 2 495 kronor. Klarar vi oss utan det kostar Airpods numera 1 995 kronor i Sverige, 200 kronor mer än förra modellen men det är snarare en justering för dollarpriset än något annat. I USA kostar Airpods 159 dollar som tidigare.
För den som redan är van att ladda sin Iphone trådlöst är trådlös Airpods-laddning välkommet. För andra är det bra att veta att det är precis ingen skillnad mellan modellerna förutom just den trådlösa laddningen.
Bra att veta är också att det kan bli svårt att ladda Airpods trådlöst på stående laddare. På liggande laddare fungerar det bättre. Dessutom går laddningen ganska långsamt, effekten är bara fem watt.
Omdöme
Världens kanske mest populära trådlösa hörlurar har blivit lite, lite bättre. Den som köper Airpods för första gången kommer bli nöjd, så länge de passar öronen. Andra generationen Airpods är ett bra köp, men inte en bra uppgradering. Har du redan Airpods som fungerar bra finns ingen anledning att rusa efter dessa.
Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.
Fakta: Airpods (andra generationen)
Testad: April 2019.
Funktion: Trådlösa ”true wireless” hörlurar från Apple.
Mer information: Apple.
Rek. pris: 1 995 kronor hos Apple. 2 495 kronor med trådlöst laddningsskal. 995 kronor för enbart trådlöst laddningsskal.
Pris: Från 1 889 kronor hos Prisjakt. 2 360 kronor med trådlöst laddningsskal. 990 kronor för enbart trådlöst laddningsskal hos Netonnet.

Hej Siri är användbart när händerna är fulla.
Möjlighet till trådlös laddning.
Perfekt komfort, lätta att använda.
Bättre batteritid.

Ljudet är godkänt, inte mer.
De bästa funktionerna fungerar bara med Apple-prylar.
200 kronor högre pris i Sverige.
Siri har bristfälligt stöd för Spotify.
Nya Airpods: Allt du behöver veta
Nya Airpods lika omöjliga att laga som tidigare
Som brukligt med nya teknikprylar har företaget Ifixit redan hunnit plocka isär den andra generationen Airpods, något som man med många bilder redogör för här. På insidan är det mesta som förut, men i det nya laddskalet med trådlös laddning finns som förväntat en ny laddningsspole för den trådlösa laddningen.

Ett par mindre förbättringar finns också. Ifixit noterar att gångjärnet på laddskalet har blivit lite kraftigare än tidigare och att kretskortet fått ett extra skydd mot vatten. Airpods marknadsförs inte som vattentåliga, men alla förbättringar på denna front är såklart välkomna.
Men isärplockningen visar också att Airpods är lika omöjliga att laga som tidigare, något som bland annat miljöorganisationer också varnade för när första generationen Airpods visades 2016.
Det betyder också att när batteriet är utslitet är Airpods i stort sett omöjliga att laga – slitet batteri betyder att vi behöver köpa nya Airpods. Den enda förmildrande omständigheten i sammanhanget torde vara att alla delar av Airpods kan köpas en och en, så om bara respektive hörlur har slitna batterier kan vi köpa bara dem. Ifixit ger trots det ett bottenbetyg för möjligheterna att laga Apples trådlösa hörlurar – 0 av 10.
Alla nyheter i nya Airpods
Apple släppte helt utan pompa och ståt en ny version av Airpods, den första uppdateringen av företagets populära och helt trådlösa hörlurar. Det är allt annat än någon jätteuppdatering. Det finns inte så många nya funktioner, och förutom en led-lampa som bytt plats är designen densamma.
Här är nyheterna:
- Hej Siri. Nu kan vi säga Hej Siri rakt ut i luften för att aktivera röstassistenten, om vi har aktiverat funktionen. Vi lär dock kunna fortsätta göra som idag och även dubbeltrycka på ena hörluren om vi vill det.
- Bättre batteritid. Vid telefonsamtal utlovas nu tre timmars samtalstid mot tidigare två timmar.
- Ett nytt H1-chip. Detta ska möjliggöra Hej Siri-funktionaliteten, ge bättre batteritid vid telefonsamtal, samt låta oss växla parkopplingen mellan olika enheter (exempelvis att byta från en Iphone till en Mac) snabbare än tidigare. Dessutom är latensen 30 procent lägre än tidigare, så i snabba spel eller om vi använder hörlurarna för att redigera video bör fördröjningen vara lägre än idag.
- Högre prislapp. Andra generationen Airpods har ett rekommenderat pris från Apple som är 200 kronor högre än tidigare.
Bättre batteritid – eller?
Batteritiden i nya Airpods ska som sämst vara oförändrad, som bäst 50 procent bättre. Samtalstiden har förbättrats med en timme tack vare H1-chipet, enligt Apple.
Batteriförbrukningen är högre vid telefonsamtal, bland annat för att vi då också använder Airpods inbyggda mikrofoner, så det är glädjande att detta fått en betydande förbättring. Batteritiden för musik- och poddlyssnande ska dock vara som tidigare: fem timmar på en laddning och totalt 24 timmar med batteriet i laddningsskalet.
På vissa håll på Apples webbplats kan vi dock läsa att batteritiden vid musiklyssning anges till ”mer än fem timmar”, på andra håll till bara fem timmar. Apple har inte annonserat någon förbättring av batteritiden på denna front, men kanske kan vi se en liten förbättring även här. Vi behöver dock testa lurarna först för att kunna säkerställa någon eventuell förändring.

Trådlöst laddningskal till alla
Trådlös laddning har äntligen kommit till Airpods – goda nyheter för den som har investerat i en eller flera laddplattor att ladda sin Iphone och kanske andra prylar med. Nu kan även Airpods laddas utan sladd.
För det krävs alltså det nya laddningskalet för trådlös laddning. Det stödjer qi-standarden, så precis som med Iphone bör alla qi-laddare fungera utan problem. Det trådlösa skalet har fortfarande en lightning-port så vi kan ladda via sladd om vi vill det. Här finns också en led-indikator på utsidan för att visa att det laddar när det läggs på en laddplatta.
Vi behöver dock inte köpa nya Airpods för att dra nytta av detta. Det trådlösa laddningsskalet säljs separat, om än för 995 kronor. Skalet fungerar också med första generationen Airpods.
Lasergravyr
Precis som med Apple Pencil kan vi numera lägga till en personlig lasergravyr vid beställning från Airpods. Det kostar inget extra, men räkna med att hörlurarna får sämre andrahandsvärde om du vill sälja dem någon gång.

Tyvärr verkar listan på nyheter ta slut där. Vi har ingen information om att exempelvis ljudet har förbättrats. Det mattare plastmaterial som finns på Apple Pencil numera, och som enligt vissa rykten kan ha varit på väg till Airpods för att ge lite mer friktion och bättre grepp ser av bilderna att döma inte ut att finnas här.

Värt att uppgradera?
För den som funderat på att köpa sina första Airpods med ännu inte slagit till är det onekligen ett bra tillfälle att göra det nu. Har man däremot Airpods redan idag är anledningarna färre att uppgradera. Att lägga 2 000 kronor på nya hörlurar vartannat år är kanske inte heller något som lockar.
Samtidigt har hörlurarna flera förbättringar, som Hej Siri, bättre samtalstid, snabbare parkoppling och lägre fördröjning. Många användare som var tidiga med Airpods har säkert också märkt att batteritiden försämrats efter runt två års användande.
Då kan ett nyköp säkert vara lockande, då nya Airpods bör ge en märkbar förbättring. Dels såklart för att vi får nya, fräscha batterier i vardera hörlur samt i laddningsskalet. Dels för att H1-chipet bör ge bättre batteritid vid samtal.
Svenska priser:
- Airpods (andra generationen): 1 995 kronor hos Apple.
- Airpods (andra generationen) med trådlös laddningsskal: 2 495 kronor hos Apple..
- Separat trådlöst laddningskal: 995 kronor hos Apple.