
1 Till toppen i Mail på en sekund
I nästan alla iOS-appar med långa listor – Mail, Twitter et cetera – kan du enkelt hoppa tillbaka till toppen av listan genom att dubbelpeta längst upp på skärmen. Men visste du att samma sak fungerar även i Mail för OS X? Om du har bläddrat ner en bit i en lång lista med mejl och vill tillbaka till toppen kan du helt enkelt klicka en gång i den lilla rad som har menyn för hur du ska sortera listan. Klicka inte på texten utan till höger om den.

2 Mappar med årtal
Finder har en smart liten genväg för att snabbt skapa mappstruktur för olika år. Skapa en mapp med ett namn och ett årtal, exempelvis ”Semesterbilder 2010”. För att snabbt skapa fler mappar med efterföljande år kan du hugga tag i mappen, hålla nere alt och släppa intill. Då skapas en kopia med namnet ”Semesterbilder 2011”.

Numera kan OS X själv hålla koll på uppdateringar av både systemet och program du har installerat via App Store. Öppna Systeminställningar och klicka på App Store. Fyll i de alternativ du vill ha. Vill du att allt ska fixas automatiskt klickar du i alla alternativ. Använder du flera Macar med samma App Store-konto kan du även klicka i Hämta automatiskt program som köpts på andra Mac-datorer.

4 Notisfri låsskärm
Om du använder Macen på en plats där många andra rör sig har du förmodligen skärmlås påslaget så att lösenord krävs för att aktivera Macen. Men även med datorn låst kan andra se viss information eftersom notiser från exempelvis kalendern vanligtvis dyker upp på låsskärmen. Gå till Systeminställningar Notiser och välj ett program i listan. Klicka ur Visa notiser på låst skärm för att dölja dem för snokande kollegor och andra.

5 Restid i kalender
Om du har två aktiviteter inbokade efter varandra i Kalender kan du låta programmet automatiskt räkna ut restiden mellan dem. Mata in uppgifterna som vanligt, och kom ihåg att lägga till en adress under Plats. I den andra aktiviteten klickar du sedan på tid restid och i kontextmenyn som dyker upp får du fram beräknad restid med bil respektive promenad. Tyvärr saknas restider för buss och annan kollektivtrafik.

6 Smarta skärmdumpar
I OS X tar du en enkel skärmdump genom kortkommandot skift-cmd-3. Genom att trycka skift-cmd-4 i stället får du fram en liten markör med vilken du kan rita ut ett område på skärmen och få bara den biten sparad. Tryck på mellanslag så byter pekaren form till en kamera och när du flyttar den markeras olika fönster. Ett till klick med musen tar en skärmdump av enbart det fönstret. Vill du inte att skärmdumpen ska innehålla den skugga som vanligen följer med kan du hålla nere alt-tangenten vid sista klicket, alternativt skriva in följande i Terminalen om du aldrig vill ha dem:
defaults write com.apple.screencapture disable-shadow -bool false
killall SystemUIServer

7 Göm system-inställningar
Tycker du att Systeminställningar är för plottrigt och fullt av en massa inställningspaneler du aldrig rör kan du gömma de onödiga och bara visa de du använder mest. Öppna Systeminställningar, klicka på menyn Innehåll och välj Anpassa. Då dyker små kryssrutor upp intill alla ikoner. Kryssa ur de ikoner du inte vill ska synas. Du kan fortfarande komma åt dolda inställningar via menyn Innehåll.

8 Väck med notiser!
Om du aldrig har förstått vitsen med notiser i OS X och sällan ens sneglat på ikonen till höger i menyraden kan du stänga av funktionen helt. Skriv följande kommandon i Terminalen:
sudo defaults write /System/Library/LaunchAgents/com.apple.notificationcenterui KeepAlive -bool false
killall NotificationCenter
Du kan behöva ange ditt adminlösenord, och därefter behöver du logga ut och in igen så kommer Notiscenter inte längre att synas.

9 Enkel åtkomst till emoji
På iOS är det lätt att skicka med emoji – smileys och andra färgglada symboler som kan visas på i stort sett alla moderna system – i sms, iMessage, mejl och meddelanden på Facebook. Du lägger helt enkelt till emoji som ett tangentbord. Nästan exakt samma funktion finns även i OS X och du kommer åt den genom kortkommandot ctrl-cmd-mellanslag. Om du får fram det stora fönstret för teckenvisaren i stället kan du klicka på ikonen längst upp till höger för att byta till den lilla, smidigare varianten.

10 Visa delar av skrivbordet
OS X har länge haft ett kommando för att flytta på alla fönster och visa skrivbordet. Använder du en bärbar Mac eller en Magic Trackpad kan du använda en gest: lägg fyra fingrar mot styrplattan och dra isär dem. Tidigare visade det automatiskt hela skrivbordet, men med Mavericks kan du själv styra animationen och visa bara så mycket du vill.

11 Snabba upp skrivandet
OS X har numera en inbyggd funktion för textersättningar – det vill säga att förkortningar kan skrivas ut automatiskt. T ex blir till exempel, osv blir och så vidare. Du kan själv ställa in dessa i Systeminställningar Tangentbord Text. Systemet är smart nog att fatta stor och liten bokstav, så ersättningen av ”t ex” till ”till exempel” fungerar även för att göra ”T ex” till ”Till exempel”. Du behöver inte heller hålla dig till korta förkortningar utan kan skapa egna förkortningar till betydligt längre textsnuttar som du använder ofta. ”Mvh” kan bli en standardhälsning för mejl, exempelvis.
12 Processorkoll i Dockan
Aktivitetskontroll är ett av programmen som förbättrades mest i Mavericks. En trevlig nyhet är att du kan visa processorbelastning direkt i ikonen i Dockan. Ctrl-/höger-klicka på ikonen och välj Symbol i Dock Visa processorhistorik. Det finns även alternativ för hårddisk- eller nätverksaktivitet.

13 Ett program i taget
Har du lätt för att distraheras av Facebook, Skype eller den myriad av program du har öppna i Macen finns det en massa tredjepartsprogram som på olika sätt försöker hjälpa dig att fokusera. Men OS X har även en inbyggd metod: du kan få systemet att visa bara ett program i taget. Öppna Terminalen och kör de här kommandona:
defaults write com.apple.dock single-app -bool true
killall Dock

14 Fler bakgrundsbilder
Du kan själv lägga till vilka bilder du vill som skrivbordsbakgrund, men OS X har faktiskt betydligt fler inbyggda bilder än de du vanligtvis ser i Systeminställningar Skrivbord och skärmsläckare. Sök efter mappnamnet ”Default Collections” och öppna mappen. Där finns fyra mappar med olika bilder. Du kan dra dessa mappar till listan i inställningar och sedan välja och vraka.

15 Skriv ut vägbeskrivningar
Programmet Kartor finns numera i OS X och om du ska ut och resa kan du använda det för att enklare ta fram rätt vägbeskrivningar än på iPhone, och sedan dela dem via iCloud. Men det kan ändå vara bra att ha beskrivningen på papper, och programmet kan skriva ut beskrivningarna. Tryck bara cmd-p så förbereds en utskrift med översiktskarta över rutten och lista över vägval.

16 Spara som
I Mavericks fungerar inte det gamla klassiska kommandot skift-cmd-s för att Spara som i många program som Textredigering och Förhandsvisning. I stället skapas en kopia av dokumentet. Men Spara som finns fortfarande kvar, det är bara dolt bakom alt-tangenten. Skift-alt-cmd-s alltså.

17 Skriv in sökväg i öppna/spara
OS X har inbyggda funktioner för dialogrutor för att öppna och spara filer, som används av i stort sett alla program. Om du vill öppna en fil i eller spara till en mapp som är svår att komma åt – exempelvis din biblioteksmapp – kan du skriva in sökvägen direkt. Skriv / eller ~ och vips dyker ett textfält för att fylla i sökvägen upp. ~ är din hemmapp, så sökvägen ~/Library/Application Support/ visar innehållet i Application Support. Du behöver inte tänka på mellanslag som i Terminalen.

18 Visa dolda filer
Din Mac har betydligt fler filer och mappar än de du vanligtvis kan se i Finder. Om du behöver komma åt dessa – eller bara är nyfiken på vad de innehåller – kan du göra det på flera sätt. För att visa dolda filer i Finder skriver du in följande kommandon i Terminalen:
defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE
killall Finder
Om du bara vill komma åt en fil i ett visst program kan du använda kortkommandon skift-cmd-punkt i dialogrutan för öppna/spara.
19 Alla kortkommandon
Apple har en lista över alla inbyggda kortkommandon i OS X på sin hemsida (). Där hittar du många kommandon som inte står med i några menyer. Ett av många praktiska exempel gäller de som använder Apples fullstora tangentbord som saknar strömknapp: alt-cmd-mata ut (⏏), som sätter datorn i vila.

20 Skriv ut symboler
På nätet brukar de flesta nöja sig med att skriva ut symboler – matematiska, tekniska och andra – antingen med något som liknar dem eller med namnet. ® blir (r) och blir cmd, och minustecken skrivs nästan alltid med enkelt streck. Men med Teckenvisaren kan du använda de riktiga symbolerna för nästan allt, och de kan visas i alla program och alla system som stödjer unicode. Gå till Systeminställningar Tangentbord och kryssa i rutan Visa tangentbords- och teckenvisare i menyraden.

21 Finjustera volymen
Volymknapparna på Apples tangentbord är praktiska för att snabbt justera volymen, men visste du att du kan finjustera volymen? Håll nere alt-tangenten så hoppar volymen upp eller ner i fjärdedelar i stället. Håll nere skift så slipper du ljudeffekten när du ändrar volym – bra om volymen är på max och du vill sänka utan att störa någon.

22 Flytta och skrolla i bakgrunden
OS X låter dig arbeta med fönster som ligger i bakgrunden utan att byta fokus till dessa. Håll pekaren över ett fönster i bakgrunden och skrolla (med skrollhjul eller två fingrar på styrplatta) så skrollar den i just det fönstret. Håll nere cmd och hugg tag i ett fönster så kan du flytta det utan att växla till det.

23 Genväg till filen
Du kanske inte har tänkt på det, men i den list som ligger överst i öppna dokument, där även knapparna för att stänga och minimera ligger till vänster, finns en liten ikon och namnet på dokumentet. Ctrl-/högerklicka på ikonen och en liten lista dyker upp som visar sökvägen till dokumentet. Välj en mapp så öppnas den i Finder. Du kan också klicka och hålla inne på ikonen en stund och sedan dra den till ett annat program för att öppna där, eller till Finder för att kopiera eller lägga ett alias.

24 Genväg till taggar
Sedan Mavericks släpptes har ikonen/dokumentnamnet i ett öppet dokuments överkant fått ännu en funktion. Ett vanligt klick på namnet visar en liten meny där du kan döpa om filen, lägga till eller ta bort taggar samt flytta filen till andra mappar med omedelbar verkan.

25 Genväg till webbhierarki
I Safari har du inga öppna dokument men däremot öppna sajter. Ctrl-/höger-klicka i mitten på listan i fönstrets överkant och vips dyker en lista upp där du snabbt kan gå till de olika nivåerna i sidans webbhierarki. Det fungerar inte alltid så bra eftersom många sajter inte använder hierarki utan visar sidor utifrån en databas, exempelvis, men kan ändå vara praktiskt ibland.

26 Alternativa menyer
Testa att hålla nere alt-tangenten och klicka på ikonerna uppe till höger i menyraden. För många menyer visas då flera alternativ som inte syns i vanliga fall. Du kan till exempel snabbt ändra vilken ljudutgång som används via volymikonen. Även en del tredjepartsprogram har en alt-funktion: Dropbox visar till exempel den gamla varianten på sin meny.

27 Skriv på svenska med utländskt tangentbord
Med amerikanskt tangentbord kan du enkelt skriva svenska tecken genom genvägarna till diakriter. Alt-a ger å (eller Å med skift), medan alt-u ger dubbelprickar, som du väljer med a eller o för å respektive ö (skift tillsammans med a eller o ger Ä respektive Ö). Liknande genvägar finns även med andra tangentbord. Med svenskt tangentbord kan du till exempel skriva ë genom att trycka på ¨-knappen följt av e.

28 Tabba mera
Tabbtangenten kan användas för att hoppa till nästa inmatningsfält på webbformulär och liknande, men fungerar i vanliga fall bara för textfält. Vill du kunna hoppa mellan samtliga element? Öppna Systeminställningar Tangentbord Kortkommandon och klicka i Alla reglage längst ner. Du kan då även tabba mellan knappar i dialogrutor och aktivera det markerade valet med mellanslag.

29 Ordförslag
Skriv in början av ett ord i Textredigering, Pages eller vissa andra program och tryck på esc så dyker en lista upp med förslag på ord du kanske menade. Funktionen använder den inbyggda ordlistan men verkar inte lägga till ord du har lagt till själv.

30 Smartare textmarkering
Öppna ett textdokument i Textredigering, håll nere alt-tangenten och börja dra med musknappen nertryckt så kan du markera all text inom rektangeln du ritar upp. På så sätt kan du enkelt kopiera exempelvis enbart en kolumn i en tabell. I de flesta program kan du även hålla nere cmd-tangenten och markera flera tecken eller hela stycken, och sedan göra samma sak igen för att markera fristående delar av texten.

31 Kör program som root
Ibland kan du behöva göra ändringar i en fil som ägs av systemet, till exempel hosts-filen i /etc/hosts. Det enklaste är att använda emacs eller vi, men föredrar du Textredigering måste du köra programmet som root. Du kan öppna vilket program som helst genom följande kommando i Terminalen:
sudo /Applications/Programnamn.app/Contents/MacOS/Programnamn
Programnamnet är det engelska namnet om programmet inte egentligen har ett svenskt namn. Textredigering öppnas till exempel så här: sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit
Tänk på att vara försiktig med vad du gör med root-behörighet.
32 Skrolla i sidled med mus
Använder du en bärbar Mac eller en Magic Trackpad är skrolla i sidled precis samma sak som att skrolla i höjdled: håll med två fingrar på plattan och dra. Med en mus med skrollhjul är det inte lika självklart, men funktionen finns där. Håll nere skift och skrolla så skrollar du i sidled i stället. Adobes program är ett undantag, där håller du i stället nere cmd.

33 Dra och släpp
Användare som kommer från Windows missar ofta det här. I OS X kan du dra och släppa filer, markerade stycken, bilder och mycket annat. Dra en bild och släpp i Facebooks inmatningsfält för att ladda upp den automatiskt. Markera en bit text, hugg tag i den en sekund och dra sedan för att flytta eller kopiera den (med alt). Nästan alla program där du kan öppna eller lägga till filer tar emot filer du drar och släpper antingen direkt på knappen eller på förhandsvisningen om det finns en sådan. Många webbsajter har också specialstöd för funktionen: utöver Facebook bland annat Gmail och Yahoo Mail. Kort sagt: om det verkar vettigt att kunna dra något direkt till något annat fungerar det väldigt ofta, så prova dig fram.

34 Sök efter kommandon
Om du tror att ett program har – eller bör ha – en viss funktion men har svårt att hitta den kan du prova att söka. Gå till menyn Hjälp och börja skriva i sökfältet så dyker en lista upp med alla funktioner från samtliga menyer och undermenyer som har de tecknen i namnet.

35 Till rätt mapp i öppna/spara
Öppna/spara-dialoger fungerar på många sätt som Finder-fönster. I stället för att manuellt rota dig fram till rätt mapp och fil kan du använda flera olika genvägar. Klicka på plats-mappen (se bilden) så får du bland annat en lista på senaste platser. Du kan även dra en fil eller en mapp från Finder till dialogrutan och hoppa till den.
36 Öppna länk i ny flik
Ett enkelt knep för att öppna länkar i bakgrunden i Safari är att hålla nere cmd och klicka på den. Det fungerar med nästan alla länkar, men strular det kan du i stället skapa en kopia av nuvarande flik genom att klicka en gång i menyraden och sedan klicka cmd-retur.

37 Klistra in utan stil
Kopierar du text och klistrar in den någon annanstans blir den ofta väldigt konstigt formaterad – Mail, Textredigering och så vidare försöker behålla formateringen från ursprunget. Kortkommandot skift-alt-cmd-v klistrar in och matchar nuvarande stil i stället. Det funkar i de allra flesta program och kan vara en stor tidssparare.

38 Bli av med ”öppna med”-dubletter
OS X drabbas ganska ofta av att flera kopior av samma program syns i listan över föreslagna program att öppna en fil med (ctrl-/högerklicka Öppna med). Du blir av med dessa genom följande kommandon i Terminalen:
/System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Versions/A/Frameworks/LaunchServices.framework/Versions/A/Support/lsregister -kill -r -domain local -domain user [en rad]
killall Finder

39 Hoppa i skrollistan
Klickar du i skrollistan i till exempel Safari är standardbeteendet att hoppa en sida uppåt eller nedåt beroende på vilken sida av markören du klickar på. Håll nere alt och klicka så hoppar du direkt dit där du klickade i stället. Fungerar som många andra funktioner inte i Microsoft Office.

40 Klistra in sökväg i Terminalen
Använder du Terminalen hyfsat ofta men är snabbare med Finder och musen kan du klistra in sökvägen till en mapp eller ett dokument genom att helt enkelt dra och släppa till Terminalfönstret.

41 Spara till Macen
Sedan Mavericks släpptes har många program, framför allt Apples egna, börjat göra iCloud till standardplats när du sparar nya filer. Vill du hellre spara till Macens hårddisk kan du göra det genom att skriva in följande kommando i Terminalen och sedan starta om programmen:
defaults write NSGlobalDomain NSDocumentSaveNewDocumentsToCloud -bool FALSE

42 Lägg till mellanrum i Dockan
Om du har många ikoner i Dockan och vill ha lite mer ordning kan det här vara praktiskt. Du kan lägga till tomrum genom att skapa ”fejkprogram” via Terminalen. Dessa kan flyttas och tas bort från Dockan precis som riktiga program. Så här skapar du en:
defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add ’{tile-data={}; tile-type=”spacer-tile”;}’
killall Dock

43 Stäng av flera program snabbt
Du känner säkert till programväxlaren – bläddra mellan öppna program med kortkommandot cmd-tabb. Men visste du att du kan göra mer än bara bläddra? Stega fram till ett program och tryck q (utan att släppa cmd) så stängs det av. Du kan bläddra runt och snabbt stänga av en drös program på det sättet.

44 Bättre sök och ersätt
Sök och ersätt är en kraftfull funktion i framför allt textredigerare och ordbehandlare. Du kan till exempel ersätta ett namn som förekommer på många platser i texten men som är felstavat. Vill du bli av med dubbla mellanslag går det också bra. Vill du bli av med specialtecken som radbryten och tabbar kan du fixa det enkelt genom att kopiera ett exempel och klistra in i sökrutan.

45 Prova Tjänster
Om du ctrl-/högerklickar på en fil eller till exempel ett markerat ord dyker kontextmenyn upp. Längst ner hittar du Tjänster, där du kan hitta en rad specialkommandon du kan utföra. Vad du ser beror både på vad du har klickat på och vilka program du har installerat – vissa program lägger nämligen till egna grejer. Onödiga saker klickar du ur i listan i Systeminställningar Tangentbord Kortkommandon Tjänster.

46 Utforska specialtecken
Tangentbordet kan inte bara skriva alfabetet, siffror och vanliga tecken som punkt, komma och ellipsis (…). Öppna Systeminställningar Tangentbord och klicka i Visa tangentbords- och teckenvisare i menyraden. Öppna menyn med den lilla flaggan till höger i menyraden och välj Visa tangentbordsvisning. Håll nere skift, alt eller båda samtidigt och se vilka tecken som dyker upp.

47 Använd smarta mappar
Smarta mappar är en funktion i Finder som egentligen är sparade Spotlightsökningar. Det innebär att innehållet i en smart mapp inte ligger där egentligen utan visas för att det uppfyller sökkriterierna – och att det hålls ständigt uppdaterat. Du skapar en ny smart mapp genom kortkommandot alt-cmd-n i Finder, och sedan kan du fylla i vilka sökkriterier du vill.

48 Visa biblioteksmappen
Om du ofta rotar i din biblioteksmapp finns det numera ett enkelt sätt att alltid ha den synlig. Gå till din hemmapp i Finder, gå till Innehåll Visa visningsalternativ (cmd-j) och kryssa i Visa biblioteksmapp.

49 Glöm inte flikar i Finder
En av de många trevliga nyheterna i OS X Mavericks är att Finder äntligen har fått stöd för flikar. Klicka bara cmt-t så öppnas en ny flik. Du kan dra-och-släppa mellan flikar precis som fönster (håll över fliken i raden längst upp en stund så byter du till den vyn). I menyn Fönster finns kommandot Slå ihop alla fönster som samlar alla flikar i samtliga fönster i ett enda fönster.

50 Öppna förbjudna program
Med grundinställningarna tillåter Mavericks bara att du kör i gång tillåtna program – det vill säga program som är från Mac App Store eller som har signerats digitalt av utvecklaren. Du kan ändra till ”tillåt alla” i Systeminställningar Säkerhet och integritet Allmänt, men om du inte vill det men ibland behöver köra ett otillåtet program ändå kan du försöka öppna programmet och sedan gå till inställningarna och vips dyker ett nytt alternativ upp för att bara öppna just det programmet.

51 Tvinga program att öppna på valfri skärm
Mavericks har gjort livet betydligt lät-tare för dem med flera skärmar, men en sak som fortfarande kan gäcka dig är när program envisas med att öppnas på huvudfönstret. Det kan du fixa genom att se till att ha minst ett extra ”område” (space) i Mission Control och sedan ctrl-/höger-klicka på ett program i dockan. Under Alternativ kan du nu välja att programmet bara hör till ett visst område.

52 Spara installations-programmet
Om du uppdaterar OS X från version 10.8 till 10.9 eller senare från 10.9 till 10.10 (?) gör du det förmodligen via Mac App Store och programmet Installera OS X. När du är klar försvinner dock det programmet och du måste ladda ner det igen om du behöver det för något annat (till exempel en installationspinne). Kopiera programmet till en extern hårddisk och döp om det så kan du spara en kopia.

53 Lägg till program i Finders verktygsfält
Verktygsfältet är den rad med olika verktyg/funktioner som ligger längst upp i Finderfönstret precis under topplisten. Där finns visningslägen, taggar och flera andra saker. Men du kan även själv lägga till andra saker. Innehåll Anpassa verktygsfältet visar en del alternativ, men du kan också hålla nere alt-cmd och dra valfritt program till fältet så läggs det till där. Du kan sedan dra filer till den lilla ikonen.

54 Rota bland systemverktygen
I mappen /System/Library/CoreServices ligger grundläggande systemverktyg och -program, som Finder och Dock, men också program som bara körs då och då och automatiskt stängs av. Ett av dessa är Arkivverktyg som öppnar zip- och andra komprimerade filer. Öppnar du programmet härifrån kan du öppna Inställningar och till exempel välja huruvida den komprimerade filen ska sparas efter uppackning.
55 Kryptera känsliga uppgifter
OS X har en inbyggd funktion för att skydda all data med kryptering, kallad Filevault. Du aktiverar den i Systeminställningar Säkerhet och integritet FileVault. Tänk på att du måste komma ihåg lösenordet eller låta Apple spara din ”nödnyckel” – annars är datan förlorad för alltid eftersom krypteringen är så hård. Du kan också skapa krypterade skivavbildningar med Skivverktyg. Välj Ny avbild i verktygsraden och välj till kryptering. Välj typen ”glest paketerad skivavbild” för att spara utrymme på hårddisken. Även här är lösenordet väsentligt, men du kan låta systemet spara det i Nyckelringen.

56 Kopiera text Från Överblick
Överblick (Quick Look) är Apples smarta förhandsvisning som du tar fram genom att trycka på mellanslag när du har markerat valfri fil. I vanliga fall går det inte att kopiera text från Överblick, men med följande Terminalkommando låser du upp funktionen:
defaults write com.apple.finder QLEnableTextSelection -bool true
killall Finder

57 Överblick på helskärm
Överblick är bra för att snabbt kolla vad en fil innehåller, men är inte lika smidigt för att faktiskt läsa igenom exempelvis en pdf. Med kommandot alt-mellanslag (eller alt-cmd-y) kan du förhandsvisa i helskärm i stället. Escape tar dig tillbaka till Finder.

58 Utöka Överblick med pluginer
Om du gillar Överblick men saknar stöd för vissa filtyper kan du leta efter en passande plugin. Det finns pluginer för att se innehållet i arkivfiler som zip och 7z, pluginer för olika programmeringsspråk, och en plugin för Adobe Indesign. Sök via Google eller kolla på .

59 Stäng av flera program snabbt
Du känner säkert till programväxlaren – bläddra mellan öppna program med kortkommandot cmd-tabb. Men visste du att du kan göra mer än bara bläddra? Stega fram till ett program och tryck q (utan att släppa cmd) så stängs det av. Du kan bläddra runt och snabbt stänga av en drös program på det sättet.

60 Lås skärmen omedelbart
Sitter du på ett kontor med andra personer kan det vara bra att se till att Macen blir låst så fort du lämnar den en stund, även om det bara är för att hämta en kopp kaffe. Öppna Systeminställningar Säkerhet och integritet och välj Kräv lösenord direkt efter att viloläge eller skärmsläckare aktiveras. Sedan kan du låsa skärmen med kortkommandot skift-ctrl-strömknappen (eller mata ut-knappen på tangentbord utan strömknapp).
Viktigt om terminalkommandon
I många av Mactipsen visar vi dig olika terminalkommandon som ändrar dolda inställningar. Dessa ska skrivas in precis som det står, följt av retur. De flesta använder kommandot defaults för att göra inställningar och slutar med antingen true eller false, exempelvis defaults write com.apple.screencapture disable-shadow -bool false. Om du vill återställa en sådan inställning skriver du in precis samma kommando igen, men byter ut false mot true eller tvärt om. I många tips ingår även kommandot killall följt av Dock, Finder eller SystemUIServer. Detta krävs för att du ska se förändringen direkt.
Bonus: Missa inte dessa 17 smarta Mac-knep du måste ha koll på