Bästa vpn för Mac
Testet uppdaterat 2022-04-19 med aktuella priser.
Oavsett om säkerhet och anonymitet, att kunna kolla på strömmat material i hela världen utan geoblockeringar, eller nätneutralitetsargument är viktigast för dig, finns många goda skäl att använda en vpn-tjänst på din Mac. Det anonymiserar och skyddar vårt internettrafik, och borde vara av hög prioritet om du ofta jobbar på öppna nätverk eller nätverk som delas av många.Här är de vpn som fått betyg 7 eller mer i vårt test:
- Cyberghost VPN. Bäst i test. Läs test här. Ladda ner här!
- Express VPN. Läs test här. Ladda ner här!
- F-secure Freedome VPN. Läs test här. Ladda ner här!
- Mullvad. Rekommenderas. Läs test här. Ladda ner här!
- Ovpn. Läs test här. Ladda ner här!
- Private VPN. Läs test här. Ladda ner här!
- Strong VPN. Läs test här. Ladda ner här!
- Surfshark VPN. Läs test här. Ladda ner här!
- Tunnelbear. Läs test här. Ladda ner här!
- Windscribe. Rekommenderas. Läs test här. Ladda ner här!
Så har vi testat
Det finns så klart mängder av vpn-tjänster att välja bland, men för att kunna sondera i ett massivt utbud har vi ställt upp några krav.
Först och främst testar vi här bara tjänster som har en fungerande Mac-klient. Det finns sätt att använda vpn utan en dedikerad klient, men det är klart enklare när tjänsterna har bemödat sig att utveckla också en Mac-klient. Vi har också bara testat större och välkända tjänster som vi vet är populära bland Mac-användare.
Sist men verkligen inte oviktigast har vi också tagit reda på hur tjänsterna står sig i That One Privacy Guys stora rankning av hundratalet vpn-tjänster. Tjänster med för många röda eller gula varningsflaggor har vi helt enkelt skippat i detta test.
Med detta urval i grunden bör vi alltså redan nu ha sorterat bort de värsta tjänsterna, men skillnader kan förstås fortfarande finnas i hastigheter, antal servrar, ett allmänt prisvärde med mera.

Testet är genomfört på en Macbook Pro med Mac OS Mojave 10.14.0 installerat, med alla andra program avstängda (utom webbläsaren) i vårt hastighetstest. Hastigheten är uppmätt i Chrome, både hos Bredbandskollen och Speedtest där vi sedan tagit ett snitt av testerna.
Hastighet på testat nätverk: 27 mbit/s. 4 ms.
Avast Secureline (betyg: 3)
Avast Secureline – snabb vpn för din Mac, men oflexibel betalning
Avast säljer inte bara säkerhetspaket för pc och Mac, utan även vpn-tjänsten Secureline som kan köpas separat från övriga produkter. Tjänsten erbjuder 700 servrar i 34 olika länder.

Hastigheterna är generellt väldigt goda, framför allt från svenska och brittiska servrar. Streaming från utlandet är det däremot sisådär med. Brittiska BBC Iplayer fungerar vid tillfället för detta test, men amerikanska Netflix fungerar inte trots flera försök (tyska Netflix kommer vi dock åt).
Tjänsten är i skrivande stund billig om du kan nöja dig med bara en enhet, men det blir dyrare om du vill ha tjänsten på upp till tio enheter samtidigt. Tjänsten kostar från 560 kronor per år eller 46 kronor i månaden, beroende på bindningstid – vilket även det får anses vara ett konkurrenskraftigt pris.
Avast Secureline har en antiloggnings-policy, men får ändå ett tveksamt betyg hos That One Privacy Guy med många gula och röda fält.
Hastigheten hos Secureline är det inget fel på, men det finns tjänster som är både billigare och mer funktionsrika.
Specifikationer
Testad: September 2019.
Kontakt: Avast.
Fakta och mätresultat: 700 servrar i 34 länder. 22 mbit/s. 62 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav: Ingen uppgift.
Övrigt: Kill switch, 256-bit kryptering, p2p, 24/7-support via mejl och telefon (ej på svenska).
Pris 1 månad: 99 kronor per månad
Pris helårsabonnemang: 58 kronor per månad
Testa Avast Secureline här!

Fina hastigheter.
Godkänd Mac-klient.
Relativt billigt för en enhet
Upp till tio enheter

Ingen månadsbetalning.
Fixar inte amerikanska Netflix.
Finns bättre val ur integritetssynpunkt.
Avg Secure Vpn (betyg: 2)
Test: Avg Secure Vpn för Mac väcker frågetecken
AVG är liksom Avast, som också finns med i detta test, mest kända som en tillverkare av antivirus och säkerhetspaket till Mac och pc. AVG Secure VPN kan dock köpas separat från övriga erbjudanden.
AVG ägs av Avast och tjänsterna är i princip identiska. Inte minst den stela prismodellen, där ett abonnemang bara kan köpas årsvis. AVG berättar inte hur många servrar de har, men troligen delar de sitt nät med moderbolaget Avast, som har 700 servrar i 34 länder.

Liksom Avast Secureline erbjuds fina hastigheter framför allt i Sverige och Storbritannien, med godkänt resultat även från USA. Streaming från amerikanska Netflix fungerar inte när detta test skrivs, däremot från brittiska BBC Iplayer.
På en front sticker AVG ut, och inte på ett bra sätt. Tjänsten saknar, till skillnad från i stort sett varenda tjänst i detta test, en policy mot att logga sina användares data.
I en tidigare version av sitt användaravtal skriver de att ”vpn-data” sparas i två till tre månader och sedan raderas. Vad som menar med ”vpn-data” framgår inte i detalj, och även om texten tagits bort har företaget ingen policy mot loggning av data.
That one privacy guy har tyvärr inte rankat denna tjänst, men Secureline fick röd flagg på området loggning och inget talar för att Avg skulle få ett bättre betyg här.
Det finns andra vpn-tjänster som både är billigare och har högre ambitioner vad gäller integritet.
Specifikationer
Testad: Oktober 2019.
Kontakt: Avg.
Fakta och mätresultat: 700 servrar i 34 länder. 22 mbit/s. 64 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav: Ingen uppgift.
Övrigt: Kill switch, 256-bit kryptering, p2p-stöd, 24/7-support via mejl och telefon (ej på svenska). 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Pris helårsabonnemang: 58 kronor per månad
Pris: tvåårsabonnemang: 46 kronor per månad

Fina hastigheter i Sverige och utomlands.
Sju dagars gratis provperiod.
30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

Låga integritetsbetyg.
Relativt högt pris.
Kan bara köpas årsvis.
Express VPN (betyg: 4)
Express VPN – stabil jätte kostar på
Först ut är en jätte i sammanhanget, som hängt med i snart tio år. Företaget har bas på Brittiska junfruöarna, lovar att inte logga data och erbjuder 24/7-support i form av mejl och chat. Servrarna är runt 3 000 till antalet, placerade på 160 platser i 94 länder.

Gällande Mac-kompabilitet har vi inget att klaga på. Programmet vi laddar ned är snabbt och smidigt. Det finns tillägg till Chrome, Firefox samt Safari och vi kan bestämma om vill att programmet ska vara synligt bara i Dock, i meny-listen eller på båda ställena. Sådana Mac-anpassningar gillar vi.
Dessutom finns guider för hur vi kan använda vpn med Apple TV på bästa sätt. Programmet fungerar med både BBC Iplayer och amerikanska Netflix vid tiden för detta test.
Express VPN lovar att inte logga data, som bland annat ip-adresser, sökhistorik, metadata eller besökta webbplatser. Betyget hos That One Privacy Guy är bra, om än inte bäst i test.
Priset är dock klart högst. För en månad betalar vi i princip lika mycket som Cyberghost, men sedan sjunker inte priserna lika snabbt. Billigast i längden är att köpa tolv månader, vilket kostar ungefär 75 kronor i månaden.
Express VPN menar att de säljer en premiumprodukt med hög hastighet och ledande support med “riktiga människor” på andra sidan. Dessutom slipper vi ständiga reor med nedräkningar och förvirrande prismodeller. Om det här är värt priset är upp till var och en att bedöma, men klart är att det finns billigare alternativ med liknande funktionalitet och lika hög hastighet.
Fakta: Express VPN
Testad: November 2018.
Kontakt: Expressvpn.com.
Fakta och mätresultat: 3 000 servrar i 94 länder. 26 mbit/s. 15 ms.
Systemkrav Mac OS-klient: 10.10 Yosemite eller senare.
Övrigt: 24/7-support. Kill switch, split tunneling, ipv6, 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, finns appar även för routrar.
Pris 1 månad: Ca 131 kronor per månad
Pris helårsabonnemang: Ca 84 kronor per månad
Pris per halvår: Ca 100 kronor per månad
Ladda ner Express vpn här!

Många servrar i många länder.
Bra hastighet.
Brett Mac-stöd.

Klart dyrast.
Max tre enheter samtidigt.
F-secure Freedome VPN (betyg 4)
F-secure Freedome VPN – finsk anonymitet med hög integritet
Från Finland kommer Freedome VPN, en vpn-tjänst som normalt ingår i F-secures största antiviruspaket F-secure Total, men som även kan köpas separat.
Tjänsten ger servrar i 22 länder, men hur många servrar som finns tillgängliga meddelar inte F-secure. Hastigheterna är däremot bra. Särskilt i Sverige, men även utomlands. I Sverige behåller vi 90 procent av ursprunglig hastighet. På ett snitt av utländska servrar behåller vi 50 procent, vilket även det är klart godkänt. Tyvärr lyckas vi inte få amerikanska Netflix att fungera.

Gränssnittet är lättjobbat och begripligt även för nybörjare. Freedome må sakna en del mer avancerade inställningar för avancerade användare, men här finns exempelvis en funktion för att blockera spårning på nätet och en karta för att illustrera hur vi blir spårade.
Var medveten om att trafikloggar sparas av programmet under 24 timmar för att göra ovan nämnda karta möjlig. F-secure säger dock att informationen raderas efter tre dagar, och loggningen starar bara om vi själva aktiverar kartan.

Priserna är attraktiva, men det saknas dessvärre alternativ för kortare eller längre abonnemang. Det är ett eller två år som gäller, för tre eller sju enheter.
F-secure är ett stabilt, prisvärt och lättanvänt val, så länge vi inte är intresserade av att kunna titta på Netflix amerikanska utbud.
Fakta: F-secure Freedome VPN
Testad: Mars 2019.
Kontakt: F-secure.
Fakta och mätresultat: Okänt antal servrar i 22 länder. 20 mbit/s. 67 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: Mac OS 10.12 Yosemite och senare.
Övrigt: Kill switch, 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Spårningsskydd. Du behöver inte bet
Pris helsårabonnemang: ca 22 kronor per månad (3 enheter)
Pris tvåårsabonnemang: ca 29 kronor per månad (7 enheter)

Enkelt att använda.
Bra priser.
Bra hastigheter.
Kreditkortsbetalning inte nödvändigt.

Säljs bara årsvis.
Amerikanska Netflix fungerar inte.
Okänt antal servrar.
Goose VPN (betyg: 1)
Goose VPN – nederländsk streaming-uppstickare
Denna nederländska uppstickare fokuserar på enklast möjliga användande, för att erbjuda konsumenter ett enkelt sätt att ta del av strömmat material från hela världen, oavsett var vi befinner oss.

Inställningsmöjligheterna är färre och Goose VPN kommunicerar inte tydligt hur många servrar som erbjuds, utan säger bara att de finns i mer än 25 länder.
Vissa servrar är uppmärkta för att vara anpassade för streaming. Vi får dock rejält låga hastigheter även från dessa – som bäst 40 procent av vår ursprungliga hastighet, men ofta lägre – och i övrigt ingen information om vilka servrar som är bäst ur hastighetssynpunkt.
Goose erbjuder en 30 dagar lång gratis provperiod och alla abonnemang är numera obegränsade. Tidigare fanns ett lågprisval med begränsad datamängd, men det är borta. Priserna är okej, men i övrigt är detta ett bottennapp.
Särskilt som Goose får lägst omdöme hos That One Privacy Guy i detta test. Tjänsten lovar att inte logga någon data, men får rött ljus på tre områden, bland annat teknisk säkerhet.
Fakta: Goose VPN
Testad: November 2018.
Kontakt: Goosevpn.com.
Fakta och mätresultat: Okänt antal servrar i mer än 25 länder. 5,9 mbit/s. 157 ms.
Systemkrav Mac OS-klient: Ej angivet.
Övrigt: 24/7-support. Kill switch.
Pris 1 månad: ca 103 kronor per månad
Pris helårsabonnemang: ca 51 kronor per månadLadda ner Goose vpn här!

Bra priser vid längre abonnemang.
Obegränsat antal enheter.

Färre servrar än konkurrenterna.
Låg hastighet.
Lägre integritetsbetyg.
IP Vanish (betyg: 3)
IP Vanish för Mac – vpn för många enheter
IP Vanish har sin bas i Florida, USA. Tjänsten erbjuder stark kryptering (AES-256) och är enligt sin integritetspolicy mycket snål med att samla in data. Utöver antiloggningspolicyn lovar de att inte samla in data ens om hur vi använder tjänster eller metadata om våra sessioner. Här är IP Vanish bättre än snittet, men får ändå inte helt grönt ljus hos That One Privacy Guy. Det amerikanska sätet drar ned betyget.

Annat är dock bättre. Vi får hela tio samtidiga anslutningar till ett och samma konto, support dygnet runt och tillgång till telefonsupport under vissa tider.
1 600 servrar är en bra siffra, placerade på 75 olika platser, men hastigheterna är ojämna. I Sverige får vi fina hastigheter, men i USA och främst på brittiska servrar får vi nästintill usla hastigheter.
IP Vanish har inget uttalat streamingstöd, men vi lyckades efter några försök på olika amerikanska servrar få amerikanska Netflix att fungera. Dock inte brittiska BBC Iplayer på brittiska servrar. Och de låga hastigheterna på utländska servrar gör tjänsten till ett sämre val för just streaming.

Priset för ett årslångt abonnemang är normalt, men ovanligt billigt för bara en månad – runt 50-lappen. En annan fördel är att det inte finns någon begränsning på antalet anlutna enheter till samma konto.
Fakta: IP Vanish
Testad: Maj 2019.
Kontakt: IP Vanish.
Fakta och mätresultat: 1 300+ servrar på 75+ platser. 13,5 mbit/s. 121 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: Mac OS 10.10 och senare.
Övrigt: Kill switch, 7/30 dagars pengarna tillbaka-garanti, 256-bit kryptering, p2p-stöd, 24/7-support, telefonsupport vissa tider (ej svenska). Obegränsat antal enheter per konto.
Pris per månad: ca 110 kronor per månad
Pris helsårsabonning: ca 40 kronor per månad

Obegränsat antal anslutningar.
Bra integritetspolicy.
Lågt pris för en enstaka månad.
Fungerar med Netflix…

… men i övrigt inget självklart streamingstöd.
Dålig hastighet på utländska servrar.
Mullvad (betyg: 5)
Mullvad – svensk säkerhet till ett enda pris
Svenska Mullvad är en annorlunda tjänst i sammanhanget. De gör inte så mycket väsen av sig, men erbjuder bästa möjliga säkerhet och anonymitet i detta test.

Programmet lever som ett diskret menyradsprogram i vår menylist. Symbolen med det upplåsta hänglåset är visserligen lite irriterande när det lyser starkt i rött på en annars ofta svartvit list, men då blir vi i alla fall påminda om att logga in. Programmet i sig upplevs modernt och lättnavigerat där alla inställningar sker från ett och samma fönster.
Mullvad blir snart en favorit och det är den tjänst i testet som får allra högst betyg hos That One Privacy Guy (med en enda mindre anmärkning om att företaget har sitt säte i Sverige).
Vi kan betala för tjänsten precis hur anonymt vi vill, med kreditkort, banköverföring, Swish, Paypal, Bitcoin, Bitcoin Cash eller kontanter i ett kuvert. Tjänsten ber inte om några kontaktuppgifter till oss (inte ens e-post), allt vi får tillbaka för att komma igång är ett kontonummer att hålla koll på. Självklart lovar företaget att inte heller logga någon data.
Vi får bra hastigheter från tjänstens hundratals servrar, däremot får vi inte amerikanska Netflix att fungera.
En VPN ska göra oss anonyma och Mullvad går längst för att göra just det. Månadsbetalningen är låg och prismodellen är föredömligt okomplicerad. Tidigare har vi saknat en IOS-app, men det finns nu. En Ipad-anpassad app är på väg.
I längden bli Mullvad dyrare än konkurrenterna, men skillnaden är inte jättestor mot exempelvis testets vinnare Cyberghost där du måste binda upp dig till samma leverantör i ett år för att få ett lägre pris per månad.
Mullvad kommer långt på enkelhet, bra funktionalitet – och anonymitet. Så som en vpn bör vara. Hade det inte varit för det bristande Netflix-stödet hade det här varit vår favorit. Nu blir svenska Mullvad testets tvåa. Kan du leva utan Netflix utländska utbud och sätter total anonymitet högre upp på önskelistan är det här ditt bästa val.
Fakta: Mullvad VPN
Testad: November 2018.
Kontakt: Amagicom AB.
Fakta och mätresultat: 320+ servrar i okänt antal länder. 25 mbit/s. 18 ms.
Systemkrav Mac OS-klient: Mavericks 10.13 eller senare.
Övrigt: Killswitch, ipv6-tunnel, 30 dagars återbetalningsgaranti.
Pris: Ca 51 kronor per månad oavsett längd på abonnemanget.
Ladda ner Mullvad här!

Bäst för integritetsvurmaren.
Bra Mac-klient.
Billigt för en månad.

Dyrare i längden.
Nord VPN (betyg: 3)
Nord VPN – säker men långsam
I stil med Express VPN är det här en av jättarna i testet. Servrarna är dock fler till antalet. Runt 5 500 stycken, placerade i 59 länder. Säkerheten är hög med möjlighet att använda sig av både dubbel-vpn och vpn-over-Tor, vilket bör göra även de mest kräsna kunder nöjda. Nord VPN har även en anti-loggningspolicy och klarar sig mycket bra i That One Privacy Guys jämförelse.

Sämre ställt är det med hastigheten, en av de klart viktigaste bitarna när vi ska välja vpn-tjänst. De svenska servrarna har okej hastighet, värre är det med de amerikanska där hastigheten sjunker med mellan 65 och 80 procent. Stödet för Netflix och BBC Iplayer är dock bra, även om vi fick byta server någon gång för att det skulle fungera.
Det händer också ett par gånger per dag att vi kopplas bort från den server vi anslutit till, vilket är nog så irriterande. Det finns dock en kill switch som automatiskt förhindrar åtkomst till internet om anslutningen avbryts, vilket vi tackar för.
Priset är jämförbart med andra tjänster, kanske till och med lite billigare. Men tro inte på de ständiga “reor” och nedräkningar som kryddar hela hemsidan, de finns bara där för att du ska köpa snabbare. Priset är ungefär detsamma hela tiden.
En månad kostar närmare 100 kronor, men priset sjunker ju längre avtal du tecknar. Ett år med Nord VPN kostar ungefär 40 kronor per månad. Allra billigast i längden är att köpa en tvåårsplan som då kostar motsvarande 31 kronor i månaden. Är du beredd att binda upp dig så pass länge blir Nord VPN ett billigt alternativ.
Medföljer gör också en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Vi hade vi dock önskat stabilare hastigheter utomlands, särskilt som Nord VPN har så många servrar.
Fakta Nord VPN
Testad: Januari 2019.
Kontakt: Nord VPN.
Fakta och mätresultat: 5 500 servrar i 59 länder. 12 mbit/s. 92 ms.
Systemkrav Mac OS-klient: 10.12 eller senare.
Övrigt: 24/7-support. Kill switch, dubbel-vpn, vpn-over-Tor, P2P, 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, finns app för Asus-routrar, fungerar med Netflix.
Pris helårsabonnemang: Från 44-64 kronor per månad.
Pris tvåårsabonnemang: Från 35-55 kronor per månad
Pris 1 månad: Från 109-131 kronor per månad
Ladda ner Nord VPN här!

Avancerade säkerhetsfunktioner.
Hyfsad Mac-klient.
Höga integritetsbetyg.

Låg hastighet.
Dyrt vid månadsbetalning.
Ovpn (betyg: 4)
OVPN – svensk vpn-tjänst med anonymitet i fokus
En annan svensk tjänst i testet är OVPN, en tjänst som prioriterar anonymitet istället för många servrar. Här finns en strikt antilogg-policy (företaget är stolta över att inte ens ha några hårddiskar), vi kan ha ett konto utan e-postadress och vi kan betala med pengar i ett kuvert om vi hellre vill det, utöver betalkort, swish eller Bitcoin. Tjänsten står sig väldigt bra i That one privacy guys jämförelse.

OVPN har servrar i 26 städer, placerade i ett fåtal länder, vilket står sig slätt i jämförelse med exempelvis Nord VPN eller Express VPN. Kanske gör det ändå inte så mycket. OVPN själva säger sig sätta kvalitet och säkerhet före kvantitet och vi får ett bra resultat i våra hastighetstester. Särskilt på svenska servrar. Där behåller vi 75 procent av vår ursprungliga hastighet. Utomlands är det sämre, men godkänt. Vi tappar runt halva hastigheten när vi mäter ett snitt mellan brittiska och amerikanska servrar.
Tyvärr lyckas vi inte få vare sig amerikanska Netflix eller brittiska BBC Iplayer att fungera. Streamingfantaster får se sig om efter andra alternativ.
En Mac-klient på svenska finns att ladda ned och även om vi hittar någon referens till en Windows-term fungerar den bra också på Mac. Vi kan snabbt ansluta till en server direkt från menyraden i topp, och öppnar vi hela programmet får vi en hel del statistik om nätverkstrafiken.

Priset är inte lägst, men klart acceptabelt. Särskilt om du värnar rätten att vara anonym högt. En månad kostar 90 kronor, men sjunker till 49 kronor i månaden om du är beredd på att binda upp dig i ett år. Sex månader kostar 69 kronor i månaden.
Titta gärna också på testets andra svensk; Mullvad ger lite bättre hastigheter i våra tester och kostar ungefär lika mycket, med samma höga krav på integritet och anonymitet.
Fakta OVPN
Testad: Januari 2019.
Kontakt: OVPN.
Fakta och mätresultat: Okänt antal servrar i 26 städer i runt 15 länder. 17 mbit/s. 120 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar
Systemkrav Mac OS-klient: Ingen uppgift.
Övrigt: 24/7-support. Kill switch, P2P, ivp6, Multihop, Publik IPv4, 10 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Pris 1 månad: 100 kronor per månad
Pris helårsabonnemang: 49 kronor per månad
Pris tvåårsabonnemang: 49 kronor per månad
Ladda ner OVPN här!

Hög säkerhet och möjlighet att var anonym.
Godkända hastigheter.
Relativt prisvärt.

Inget Netflix-stöd
Få servrar i få länder.
Private VPN (betyg: 3)
Private VPN för Mac – lågt pris, med streamingstöd
Precis som Mullvad och OVPN hör Private VPN hemma i Sverige och lyder under svenska datalagar. Tyvärr är Private VPN inte bedömd av That one privacy guy så där saknar vi dessvärre ett betyg, men vi kan konstatera att tjänsten säger sig följa en strikt antiloggnings-policy. Ingen trafik ska övervakas och ingen personligt identifierbar person sparas.
Men Mullvad och Opvn är ännu snålare med informationsinsamlingen. Och Private VPN kunde gärna ha en mer lättåtkomlig integritetspolicy.

Tjänsten hör till de mindre i gänget med 100 servrar i 62 länder. Private VPN skriver tydligt på sin hemsida att de stödjer både amerikanska Netflix och brittiska Iplayer. Det fungerar när vi testar, men skulle det sluta fungera finns i alla fall en 30 dagar lång pengarna tillbaka-garanti att nyttja.
Mac-klienten behöver en del förbättringar. Vi skulle gärna se automatiska alternativ för att välja den bästa servern för stunden, liksom en guidning till vilka servrar som är bäst för streaming.
Priserna är föredömligt låga, men hastigheterna sådär. Vi behåller runt 50 procent på svenska servrar medan det går långsammare på utländska, här behåller vi 25 procent.
Låga priser och uttalat streamingstöd talar för Private VPN, men det finns andra (lite dyrare) tjänster som har en tydligare integritetspolicy och ännu bättre hastigheter.
Läs utförligt test av Private VPN
Fakta: Private VPN
Testad: April 2019.
Kontakt: Private VPN.
Fakta och mätresultat: 100 servrar i 62 länder. 14 mbit/s. 125 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: Ingen uppgift.
Övrigt: 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, kryptering, p2p-stöd, 24/7-support. Upp till sex samtidiga anslutningar per konto.
Pris 1 månad: 100 kronor per månad
Pris treårsabonnemang: ca 20 kronor per månad
Pris 3 månader: 59 kronor per månad
Ladda ned Private VPN här!

Lågt pris.
Streamingstöd.
Sex samtidiga anslutningar

Mac-klienten behöver en del förbättringar.
Hastigheterna imponerar inte.
Pure VPN (betyg 3)
Pure VPN – vpn-jätte med varierande hastighet
Pure VPN hör definitivt till en av jättarna i detta test med över 6 500 servrar. Hur många länder framgår inte, mer än att de finns på mer än 180 olika platser. På några av dem utlovas dessutom stöd för amerikanska Netflix, vilket fungerar utmärkt när vi testar.
Det är dock värt att höja ett varningens finger här. Netflix är på vpn-jakt för just sådana här tjänster, och vi har läst flertalet rapporter från användare som då och då inte alls får amerikanska Netflix att fungera. Som tur är finns en 31 dagar lång återbetalningsgaranti att utnyttja om du inte är nöjd.

Hastigheten är riktigt bra på de svenska servrar vi testar. Sämre är det på amerikanska, vilket inte är en bra nyhet då det är just från dessa vi vill använda amerikanska Netflix. I vissa tester förlorar vi så mycket som 90 procent av vår ursprungliga hastighet. I snitt förlorar vi 50 procent av hastigheten på de brittiska och amerikanska servrar vi testar.

Pure VPN har en antiloggningspolicy och får ett mycket fint betyg hos That One Privacy Guy. Tjänsten sparar dock statistik om bandbredd och server-användning, men det är inte ovanligt bland vpn-tjänster.
Mac-klienten är trist och svårnavigerad. Månadspriset är lågt om du tecknar upp dig på längre abonnemang, men låga hastigheter på amerikanska servrar är oroväckande för den som tänkt använda tjänsten för streaming. För andra användare kan Pure VPN dock vara ett okej val, inte minst med sin relativt låga prislapp.
Fakta Pure VPN
Testad: Mars 2019.
Kontakt: Pure VPN.
Fakta och mätresultat: 6 500+ servrar i okänt antal länder. 18 mbit/s. 150 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: 10.10.0 eller senare.
Övrigt: Killswitch, 24/7-support, P2P, 31 dagars pengarna tillbaka-garanti, finns app för flertalet routrar, fungerar med Netflix, split tunneling, 256-bit kryptering, fem användare per konto, dedikerad IP.
Pris 1 månad: ca 114 kronor per månad
Pris helårsabonnemang: ca 35 kronor per månad

Netflix-stöd – om än något osäkert.
Många servrar.

Låga hastigheter.
Tungt gränssnitt.
Strong VPN (betyg: 3)
Test: Strong VPN för Mac – snabb och säker
Strong VPN hör inte till testets billigaste. Priset för såväl ett kort månadsabonnemang som ett årslångt abonnemang är okej, men se upp med det andra året – då stiger priset till det dubbla Glöm inte avsluta abonnemanget innan dess!
För priset får vi en kompetent tjänst med stark kryptering och mycket fina hastigheter, såväl från svenska som utländska servrar.

Strong VPN fixar streaming från amerikanska Netflix och SVT Play från utlandet, men du kan behöva prova några olika servrar samt rensa din cache för att få brittiska BBC Iplayer att fungera. Några uttalade streaming-garantier som vissa konkurrenter erbjuder finns inte här, men det bör alltså fungera.
Om du inte är nöjd finns både 24/7-support och en 30 dagar lång pengarna tillbaka-garanti, dock ingen gratis prova på-period.
Strong VPN fixar det viktigaste – höga hastigheter – och det som håller oss från att ge Strong en varm rekommendation är att Mac-klienten är för sparsmakad. Det krävs ett par för många klick för att ansluta till eller byta server, och det finns inget sätt att använda programmet enbart från meny-listen, något som många andra klarar.
Dessutom har Strong sin jurudiska bas i USA och följer amerikansk lagstiftning, vilket ger ett sämre betyg i That One Privacy Guys stora vpn-rankning. Kan du leva med det är det här en stark kandidat.
Läs fullständigt test av Strong VPN för Mac
Specifikationer
Testad: September 2019.
Kontakt: Strong Technologies.
Fakta och mätresultat: 950+ servrar i 30+ länder. 22 mbit/s. 64 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav: Mac OS 10.11 Yosemite och senare.
Övrigt: Kill switch, 2 048-bit kryptering, 24/7-support via mejl och live-chatt. Upp till 12 samtidiga kopplingar. 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Pris 1 månad: Ca 110 kronor i månaden
Pris helårsabonnemang: Ca 37 kronor per månad
Ladda ned Strong vpn här!

Mycket fina hastigheter.
Fixar utlandsstreamingen.
Stark kryptering.

Alltför sparsmakad Mac-klient.
Många servrar, men få länder.
Finns bättre integritetsval
Surfshark VPN (betyg: 3)
Surfshark VPN för Mac – nykomling för precis hur många Macar du vill
Surfshark är rätt ny på vpn-kartan, men har redan 3 200 servrar i 65 länder. Här finns dessutom de funktioner vi förväntar oss av en vpn-tjänst, som stark aes-256-kryptering och kill switch. Unikt är dock att Surfshark bjuder på ett obegränsat antal enheter för samtidig användning. Både hela familjen och tjocka släkten kan alltså nyttja samma konto.
Utöver det har Surfshark en stark integritetspolicy, anti-loggningspolicy och ett övervägande gott betyg i That One Privacy Guys rankning.

Mac-klienten är lite väl sparsmakad, men fungerar dugligt. Hastigheterna är goda både på svenska och de brittiska servrar som testas här.
Mycket talar till Surfsharks fördel, men tyvärr uppmäts lägre hastigheter på amerikanska servrar, vilket är en sämre nyhet om vi vill strömma amerikanska Netflix. Det går för övrigt utmärkt i vårt test, även om hastigheten inte är lika bra som på svenska och brittiska servrar.
Priserna är varken högre eller lägre än de flesta konkurrenter, utom för det allra längsta abonnemanget som är rejält billigt. En månad kostar runt 110 kronor och sex månader går på cirka 60 kronor i månaden.
Rejält billigt blir det för den som är beredd att binda upp sig i två år, 22 kronor i månaden.
Fakta: Surfshark
Testad: Juni 2019.
Kontakt: Surfshark.
Fakta och mätresultat: 3 200 servrar i 65 länder. 17 mbit/s. 66 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar, ursprunglig hastighet: 96 mbit/s).
Systemkrav Mac OS-klient: Mac OS 10.12 eller senare.
Övrigt: Kill switch, 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, 256-bit kryptering, p2p-stöd, support via mejl och live-chatt. Obegränsat antal enheter per konto.
Pris 1 månad: Ca 134 kronor per månad
Pris helårsabonnemang: Ca 41 kronor per månad

Obegränsat antal enheter.
Mycket lågt pris vid långt abonnemang.
Generellt goda hastigheter.

Höga priser vid korta abonnemang.
Lägre hastighet på amerikanska servrar.
Tunnelbear (betyg: 3)
Tunnelbear – ingen björntjänst
Från Kanada kommer Tunnelbear, en mindre vpn-tjänst som med ett gäng björnar och björnskämt lite överallt förhöjer stämningen en aning. Någon björntjänst är det dock inte. Vi får bra hastigheter framför allt på svenska servrar, men även på utländska.

Stödet för streaming är det dock sämre ställt med. Vi lyckas inte dra igång Netflix eller BBC Iplayer, däremot SVT Play. Tjänsten har servrar i 26 länder, men exakt hur många får vi inte veta trots att vi frågat Tunnelbear om detta.
Mac-klienten är bra och har till och med stöd för Mörkt läge i Mojave. Den är lätt att använda och riktar överlag in sig på användare som vill ha en lättanvänd vpn-tjänst än någon som vill kunna finjustera varje inställning. Tunnelbear får överlag bra betyg hos That One Privacy Guy, med löfte om att inte logga vår data. Däremot får de en anmärkning på hur de hanterar information om kunder.
Förutom bra hastigheter och björnskämt har Tunnelbear inte så mycket övrigt att komma med. Klart godkänt, särskilt hastigheterna, men letar du efter en bra tjänst för streaming får du leta vidare.
Jo, en unik sak finns faktiskt här. Ett enkelt gratisabonnemang som ger vpn-skydd i upp till 500 mb. Det räcker en bit om du bara ska kolla mejlen. I övrigt är priserna helt okej, inget som sticker ut åt något håll.
Fakta: Tunnelbear
Testad: Februari 2019.
Kontakt: Tunnelbear.
Fakta och mätresultat: Okänt antal servrar i 26 länder. 22 mbit/s. 44 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: Mac OS 10.10 Yosemite och senare.
Övrigt: Kill switch, gratisversion, stöd för Mörkt läge i Mojave.
Pris 1 månad: Cirka 101 kronor per månad
Pris helårsabonnemang: Ca 50 kronor per månad
Testa Tunnelbear gratis här!

Enkelt att använda.
Finns gratisalternativ.
Bra hastigheter.

Amerikanska Netflix fungerar inte.
Något begränsat med servrar.
Inte översatt till svenska.
VPN Unlimited (betyg: 2)
VPN Unlimited för Mac ger brett streamingstöd
Amerikansk-ukrainska Keepsolid har tjänsten VPN Unlimited, som erbjuder många servrar och dessutom ett bra streamingstöd. Integritetsivrare bör dock dra öronen åt sig. Det är mycket rött och gult i That One Privacy Guys rankning av vpn-tjänster. Sätter du integritet och anonymitet högst på kravlistan kan du sluta läsa redan här.

Tjänsten följer dock en antiloggningspolicy och ska inte göra något som sticker ut extremt mycket; de samlar vad de menar är nödvändig, teknisk information som trafikmängd, vilka typer av enheter som ansluts och även id kopplat till Keepsolid.
Med det sagt finns det tjänster som samlar betydligt mindre info om oss och som är bättre val för den som värdesätter anonymitet och integritet högst. Värt att påpeka är att vi behöver ett konto för att använda tjänsten: Antingen ett Facbook-konto, Google-konto eller ett konto vi skapar hos Keepsolid.
VPN Unlimited kan däremot vara ett rimligt val för den som inte bryr sig lika mycket om integritet, men som behöver en lättanvänd vpn-tjänst och som gärna strömmar från brittiska BBC Iplayer eller amerikanska Netflix. VPN Unlimited fungerar med båda tjänsterna.
Totalt finns här mer än 500 servrar på mer än 80 olika platser i världen. Programmet kan sortera servrar efter våra favoriter, visa vilka som har snabbast responstid, visa belastning och även lyfta upp de som passar bäst för streaming. Hastigheten på svenska servrar är bra, men tyvärr är den rent bedrövlig på amerikanska servrar – inte så lovande om du tänkt strömma mycket. Det är en viktig aspekt av en vpn-tjänst och därför blir betyget lågt här.
Priserna är godkända, men inte mer. Vid ett ettårigt abonnemang kostar det strax under 50-lappen per månad. Intressant nog finns också en livslångt abonnemang, men med nuvarande prissättning lönar det sig först efter tre till fyra års användning.
Fakta: Unlimited VPN
Testad: April 2019.
Kontakt: Keepsolid.
Fakta och mätresultat: 500+ servrar på 80+ platser. 10 mbit/s. 68 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: Mac OS 10.11 och senare. En äldre version finns för 10.8 och senare.
Övrigt: Kill switch, 7 dagars pengarna tillbaka-garanti, 256-bit kryptering, p2p-stöd, 24/7-support. Fem eller tio enheter per konto.
Pris 1 månad: Ca 101 kronor i månad
Pris helårsabonnemang: Ca 50 kronor per månad

Bra streamingstöd.
Lättanvänt.
Sorterar servrar smart.

Låga hastigheter på amerikanska servrar.
Finns bättre val ur integritetssynpunkt.
Vypr VPN (betyg: 2)
Vypr VPN – kompetent vpn som varnar för malware
Bakom Vypr VPN står det schweiziska företaget Golden Frog, som levererar en funktionsrik vpn-tjänst – bland annat med inbyggd malware-detektering.
700 servrar på 70 olika platser placerar tjänsten i mellanskiktet vad gäller storlek. Mac-klienten är helt okej, med möjlighet att helt ta bort den från Dock. Med ett klick ansluter vi till den snabbaste servern för stunden och i den långa serverlistan får vi se ett ping-test på alla servrar – bra hjälp för att hitta den som kan vara snabbast för stunden.

Efter ett par försök får vi i alla fall amerikanska Netflix att fungera med Vypr VPN, men tyvärr är hastigheterna låga. Inte ens på svenska servrar behåller vi mer än en fjärdedel av ursprunglig hastighet, och betydligt värre ställt är det på amerikanska servrar där vi behåller lite drygt tio procent. Bäst hastighet får vi faktiskt på brittiska servrar.
Tjänsten får ett halvtaskigt resultat i That One Privacy Guys bedömning. Det finns betydligt ”grönare” tjänster, men de har nyligen lagt till en zero log-policy efter att inte ha haft detta tidigare.
Om anonymitet och integritet är högsta prio finns i vilket fall som helst bättre val, exempelvis Mullvad eller Opnvpn som vi också testat här.
Priserna är låga, under 25 kronor i månaden för 18 månader eller 15 kronor i månaden för den som kan tänka sig att binda upp sig i tre år. Billigare månadspris än så blir det knappast.
De svajjiga hastigheterna gör dock att vi drar öronen åt oss. Vad som hade kunnat bli ett bättre betyg stannar här vid en svag tvåa. En vpn som inte levererar bra hastighet genomgående är tyvärr inte så mycket att ha, även om övriga funktioner är bra.
Fakta: Vypr VPN
Testad: Maj 2019.
Kontakt: Golden Frog.
Fakta och mätresultat: 700 servrar på 70 platser (i okänt antal länder). 7 mbit/s (52 mbit/s utan vpn). 70 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: Ingen uppgift.
Övrigt: Kill switch, 24/7-support via mejl eller chatt, malware-blockering, 24/7-support.
Pris 1 månad: Ca 152 kronor per månad
Pris helårsabonnemang: Ca 85 kronor per månad

Streamingstöd.
Kill switch.

Mycket svajjiga hastigheter.
Mac-klienten kan bli ännu bättre.
Windscribe (betyg: 4)
Windscribe: Vpn-tjänsten där du bara betalar för det du behöver
Windscribe skiljer sig från mängden främst på grund av sin annorlunda betalmodell. Det finns en bra gratisversion som ger tillgång till Windscribe i upp till 10 GB i månaden, men tyvärr utan några servrar i Sverige (Norge finns dock).

Vanliga månatliga och årsabonnemang finns också till rimliga priser, men kanske mest intressant är alternativet ”Build a plan”, som är vad det låter som. Här utgår du från gratistjänsten, men kan sedan lägga till enstaka serverland som du tycker att du behöver. Du betalar tio kronor i månaden per land (en dollar). Även obegränsad datamängd kan köpas till för en tia i månaden.
I detta alternativ ingår inte servrar för att titta på Netflix från USA eller Storbritannien, men särskilda Netflix-servrar kan köpas till, precis som servrar i andra länder, för tio kronor styck. På så vis kan du skapa en egen vpn-tjänst som inte kostar mer än vad den egentligen behöver göra.
Oavsett vilket abonnemang är priserna rimligt satta – utom möjligen månadsabonnemangen som är något dyrt – och hastigheterna är glädjande nog goda även dem.
Specifikationer
Testad: Augusti 2019.
Kontakt: Windscribe.
Fakta och mätresultat: Okänt antal servrar i 110 städer i 63 länder. 21 mbit/s. 66 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: Mac OS 10.11 och senare. Äldre version finns också för Mac OS 10.9 och 10.10.
Övrigt: Kill switch, 256-bit kryptering, support via mejl och live-chatt, annons- sajt- och malware-blockering.
Pris 1 månad: Ca 91 kronor per månad
Pris helårsabonnemang: Ca 58 kronor per månad

Bra gratisalternativ.
Möjlighet att skräddarsy tjänsten.
Integrerad malware- och trackerblockering.

Något begränsad support.
Netflix fungerar på enstaka servrar.