Apple har, trots farhågor om att det kunde bli så, inte låst hårdvaran i nya Macarna med M1-processorer så att de enbart kan starta Mac OS. Det är krångligt, men det går att starta andra operativsystem. Problemet är bara att M1-Macarnas hårdvara är helt ny och kräver nya eller omgjorda drivrutiner.
Utvecklarna hoppas bli klara med kernel-modifikationer och nödvändiga drivrutiner snart, och kan då börja distribuera testversioner med installationsprogram till allmänheten. Det kommer fortfarande dröja länge innan Linux på M1 kan utnyttja all hårdvara i de nya Macarna, men med bara en handfull utvecklare har projektet kommit långt på några få månader.
En del användare har hoppats på att Microsoft ska släppa Windows för M1-Macarna, eftersom Windows redan finns i en version för armprocessorer, men Microsoft har sagt att det inte har några sådana planer. Istället ser det ut som att Linux blir det första och kanske enda alternativet till Mac OS.
Projektet Asahi Linux har hållet på sedan i vintras och har på mindre än ett år kommit ganska långt. Efter att ha portat Linux-kärnan till M1 och fixat andra helt nödvändiga saker under våren har utvecklarna jobbat vidare och har nu fungerade pci express och usb-pd. Drivrutiner för flera andra viktiga komponenter är i ett fungerande skick och väntas snart bli inkluderade uppströms i Linux-kärnan.
Det kanske mest spännande är Alyssa Rosenzweigs pågående utveckling av drivrutiner för Apples grafikkretsar. Hon har redan fått igång grundläggande funktionalitet så att Asahi Linux kan ladda det grafiska gränssnittet Gnome med 4k-upplösning, och har använt datorn på det viset för enkla vardagssysslor som att twittra. 3d-acceleration fungerar inte än, men M1 är så snabb att det ändå inte känns slött.