Facebook-appen har en inbyggd webbläsare som öppnar alla länkar som delas på Facebook. Den som vill kan sedan trycka på en knapp för att öppna sajten i Safari (eller en annan app som är inställd som standardwebbläsare), men de flesta gör så klart inte det.
I en ny stämningsansökan som yrkar på att bli grupptalan anklagas Facebook och ägarbolaget Meta för att olagligen spionera på användare via den här inbyggda webbläsaren, rapporterar Bloomberg.
Enligt stämningen injicerar Facebook-webbläsaren javascriptkod på alla sidor den öppnar, som kan spåra vad användaren gör. Facebook anklagas för att både bryta mot användarens begäran att inte spåras (via IOS-inställningen) och mot integritetsskyddslagar i Kalifornien och på federal nivå i USA.
Att inbyggda webbläsare injicerar kod som kan spåra användare är något säkerhetsforskare har varnat för, vilket vi rapporterade om i augusti. Vår rekommendation är att följa forskaren Felix Krauses råd och alltid öppna länkar i Safari istället. Förutom att garantera att ditt val att inte bli spårad respekteras gör det att eventuella innehållsblockerare fungerar, vilket de inte gör i appars inbyggda webbläsare.