Expertbetyg
Fördelar
- Riktigt bra ljud oavsett genre.
- Spännande design med hög komfort.
- Bra handhavande.
Nackdelar
- Dyra.
- Sämre batteritid än konkurrenterna.
- Ingen usb-anslutning för ljud.
Omdöme
Airpods Max är riktigt maffiga hörlurar. Dels är de gediget tillverkade, en stor och tung pjäs med design som verkligen sticker ut bland andra hörlurar (och av sådana finns det många). Dels är ljudet så bra att det tänjer på gränsen för vad en bluetooth-anslutning borde klara av. Men några missar, som det usla fodralet och avsaknaden av usb-anslutning för högre ljudkvalitet, drar ned på helhetsintrycket. Och de är rejält dyra.
Positivt
- Riktigt bra ljud oavsett genre.
- Spännande design med hög komfort.
- Bra handhavande.
Negativt
- Dyra.
- Sämre batteritid än konkurrenterna.
- Ingen usb-anslutning för ljud.
Pris: Från 5 489 kronor hos Amazon Sverige
Med Airpods Max tar Apple klivit in på marknaden för trådlösa premiumhörlurar och konkurrerar på en gång med både Sony och Bose om positionen som bästa brusreducerarnde hörlur och med märken som Bang & Olufsen och Bowers & Wilkins om bästa trådlösa ljudet.
Retrofuturistisk design
Airpods Max sticker verkligen ut från mängden. Faktum är att till och med Bang & Olufsens lyxiga Beoplay H95 har en mer konventionell design. Apple har valt en design med tydligt futuristiska drag, samtidigt som de sneglar bakåt mot äldre hörlurar, innan plast blev vanligt. Det silikonliknande materialet som täcker övre delen av metallbågen har en suddig look som känns nästan sci-fi-mässig, och kåporna är väldigt typiska för moderna Apple med samma färgval som senaste Ipad Air.

Tunga men sköna
Det råder ingen tvekan om att Airpods Max är riktigt maffiga hörlurar rent fysiskt. De är stora och tunga med en gedigen byggkvalitet. Börja dra isär dem mer än de borde klara av och det känns som om det värsta som kan hända är att bågen blir lite deformerad. Inte alls som med de flesta plasthörlurar där det känns som om att något kommer gå sönder. Kåporna i aluminium känns, på ett ovant sätt, svala vid beröring. Det är möjligt att det hjälper till att hålla öronen svala, men också att de blir obekväma att röra om du har dem på dig utomhus i kallt väder.
Men med den gedigna byggkvaliteten kommer också högre vikt än plastigare hörlurar. Airpods Max väger 50 procent mer än till exempel Sony WH-1000XM4. Hur mycket det påverkar är så klart väldigt individuellt och beror på sådant som din huvudform, nackmuskler och vad du är van vid. Jag använder till vardags Sonys äldre MDX-ZX770BN och skillnaden i vikt är omedelbart uppenbar, där de senare känns mycket lättare både i hur mycket de hänger och hur hårt de klämmer.
Airpods Max klämmer med en inte obetydlig styrka, men Apple har gjort ett väldigt bra jobb med kuddarna. Efter flera pass på upp till ett par timmar åt gången har jag inte upplevt några problem, faktum är att det känns som att de andas bättra än många andra slutna hörlurar. Hörlurar med brusreducering kan också skapa en obehaglig tryckkänsla, men den är minimal med Airpods Max.
Låter fantastiskt
Maffigt beskriver ljudet i Airpods Max. Så här bra borde hörlurar som ansluts via bluetooth knappt kunna låta. Apple inkluderar ingen adapter för analog ljudkabel, det måste du köpa till. Vi har inte heller haft möjlighet att testa om det blir ännu bättre ljud med kabel, men det är uppenbart att Apple inte har nöjt sig med någon kompromiss bara för att de är trådlösa.
Ljudet är öppet och detaljerat i hela registret. Kanske inte neutralt, men åtminstone inte överdrivet, varken i basen eller diskanten. Jag använder en equalizer till Sony-hörlurarna, framtagen för att göra ljudet neutralt, och Airpods Max ligger inte långt ifrån dem i ljudbilden samtidigt som de erbjuder mycket, mycket mer. Basen tar aldrig över, men reserverna finns där för musik som kräver mycket bas och kan bokstavligt talat få skallen att vibrera i låtar som I Come First av Terror Jr och årets låt på Apple Music, The Box av Roddy Ricch. Men också med precision att hantera trummor och ståbas med bibehållna detaljer, exempelvis i Dis Boy av Gurls.
Separationen av olika instrument på låtar som The Beatles remastrade While My Guitar Gently Weeps och Is It Always Binary av Soulwax är distinkt och rumsligt på ett sätt som bara brukar åstadkommas med öppna hörlurar. Och då är ändå Sony-hörlurarna jag jämför med kända för att också ha ett öppet ljud med god separation.

Samtidigt som basen kan få tänderna att skramla är röster klara och tydliga. Airpods Max hanterar även plötsliga skutt mellan högt och lågt väldigt bra. I en metallåt som System of a Downs B.Y.O.B. kan sämre hörlurar göra gröt av det spretiga ljudet, men det här är definitivt bra hörlurar för genren.
Det låter också lika bra oavsett inställning på brusreduceringen, vilket inte alltid är fallet (Sony-lurarna till exempel behöver två olika eq-kurvor för att lyssna med eller utan brusreducering). Det här är särskilt viktigt om du lyssnar på musik med stort dynamiskt omfång, till exempel klassisk musik men också en del rock och elektronisk konstmusik. Tysta partier försvinner inte i ett sus som på billigare brusreducerande hörlurar (det här är något Sonys XM3 och XM4 också är bra på, medan Bose alltid har varit bland de bästa).
Airpods Max har en unik funktion som saknas hos konkurrenter: virtuellt surroundljud. Om du tittar på film eller tv på Iphone eller Ipad och videon har surroundljud med 5.1, 7.1 eller Dolby Atmos-ljud anpassar hörlurarna ljudet så att du dels hör miljöljud runt om dig, dels hör dialogen riktad från skärmen. Vrid på huvudet så följer rösterna med. Det här finns även i Airpods Pro och fungerar faktiskt riktigt bra. Tyvärr fungerar det än så länge varken med Mac eller Apple TV.
Brusreducering
Om du köper hörlurar för att få arbetsro är effektiv brusreducering förmodligen något av det viktigaste för dig. Airpods Max använder både passiv (isolering) och aktiv brusreducering, där den senare kan slås av och på eller försättas i transparensläge, så att du hör omgivningen nästan som om du inte hade hörlurarna på dig.
Jag har bara kunnat testa i en dryg vecka, och inte i lika många olika situationer som jag hade önskat, men erfarenheten hittills är att Airpods Max är minst lika bra som Sony och Bose på just brus – dammsugare, trafik, fläktar. För mer varierat sorl med många högre frekvenser – som människor som pratar runt om dig – verkar Sony ligga lite före, kanske eftersom XM4 samplar omgivningen 700 gånger i sekunden. Apple har inte sagt hur ofta Airpods Max samplar, men Airpods Pro gör det 200 gånger i sekunden.
Men Airpods Max är inte dåliga på plötsliga ljud, bara inte riktigt lika bra som Sonys bästa. Som ett exempel upptäckte jag av en slump hur högljutt mitt knattrande på tangentbordet faktiskt var när jag tog av hörlurarna och fortsatte skriva.
Sätt på lite musik så smälter omgivningen bort betydligt bättre även med röster i bakgrunden. Kombinationen av bra isolering och brusreduceringen gör att du inte har en aning om någon befinner sig i rummet intill och lätt kan missa exempelvis ett gråtande barn.

Fysiska kontroller
En av de trevligaste detaljerna i Apples design är att de styrs helt och hållet med fysiska reglage: En ratt som är en större version av kronan på Apple Watch och en knapp. Till skillnad från konkurrenterna som använder kapacitiva touch-kontroller som kan strula med handskar på eller när det är kallt känns Airpods Max fysiska kontroller mer pålitliga.
Du kan ställa in vilka alternativ för brusreducering du vill att knappen ska växla mellan via systemets bluetooth-inställningar. Om du till exempel aldrig använder transparensläget men vill slå av och på brusreducering kan du välja de alternativen.
Dugligt batteri men vad tänkte Apple med fodralet?
Apple utlovar 20 timmars lyssning och det stämmer. Det är inte lika bra som till exempel Sony WH-1000XM4, men fortfarande helt okej och du lär inte få slut på batteri under en dag. De första kläm-och-känn-artiklarna om hörlurarna påpekade att det inte finns någon på/av-knapp och att det enda sättet att tvinga Airpods Max att stänga av är att placera dem i det medföljande fodralet. Men om du bara tar av dem och lägger dem på skrivbordet tappar de bara två procent batteri över natten, i praktiken gör det ingen skillnad, så länge du har aktiverat automatisk öronigenkänning, så att det som spelas upp stängs av så fort du tar av dem.
Fodralet har det skrivits och talats mycket om. Jag sällar mig till den skara som undrar vad tusan Apple tänkte här. Det är egentligen inte så fult och är inte heller dåligt tillverkat, men de gör inte heller mycket nytta. Visst, de kommer skydda aluminiumkåporna från att repas (förutom kanterna), och skyddar kuddarna från att riskera att haka i nåt på skrivbordet eller i en väska och rivas sönder. Men det skyddar inte det minsta mot damm eller fukt och inte heller täcker det bågen över huvudtaget.
För nästan 7 000 kronor hade vi förväntat oss ett mycket vettigare fodral eller skal. Airpods och Airpods Pro har väldigt bra och praktiska etuier, så det är extra konstigt att Apple inte kostade på sig ett heltäckande, styvt fodral så att du kan ta med Airpods Max på resan utan att vara orolig att de ska gå sönder. Som det är nu känns det som att de är tänkta att bara ha hemma. Att de inte går att fälla ihop över huvud taget gör inte saken bättre.
Bara bluetooth och analog adapter
Airpods Max är gjorda för att ansluta trådlöst och inget annat. Något vanlig ljudingång finns inte. Du måste köpa till en adapter från lightning till 3,5-millimeterskontakt för att kunna använda dem till exempel på flyget eller med en lp-spelare. Du kan inte heller använda dem om batteriet är slut, till skillnad från till exempel Sonys XM4 som fungerar som passiva hörlurar via ljudkabel hur många timmar som helst.
Vad som är ännu värre är att det inte går att ansluta hörlurarna med lightningkabel och lyssna helt digitalt från datorn. Det här tycker jag borde vara en självklarhet i så dyra hörlurar. Om det hade gått hade du kunnat lyssna på okomprimerad musik med 192 kHz samplingsfrekvens och 24 bitars upplösning per kanal istället för 48 kHz och 16 bitar. Bland konkurrenterna har till exempel Bowers & Wilkins PX7 stöd för detta. Det är svårt att förstå varför Apple inte kunde bjussa på möjligheten att ansluta digitalt med kabel även om analogt ljud in inte får plats.

Bra för Apple-frälsta med djupa fickor
Om du är insnöad på Apple-prylar och älskar enkelheten i Airpods men vill ha bättre hörlurar med maximal ljudkvalitet för intensiv lyssning i hemmet eller på kontoret, då är Airpods Max helt klart ett bra val och du lär inte ångra köpet. Brusreduceringen är i klass med Sony och Bose samtidigt som ljudet ligger på en lite högre nivå. Handhavandet är nära nog perfekt och tittar du ofta på film på Ipad fungerar surroundeffekten riktigt bra.
Men trådlöst ljud kommer inte att slå riktigt bra analoga hörlurar. Är du bara ute efter maximal ljudkvalitet är det bättre att satsa på en bra hörlursförstärkare och exempelvis Sennheisers HD-serie eller vad som helst från Hifiman eller Audeze (men om du tycker Airpods Max är dyra lär du få en chock av priserna på riktiga hifi-lurar). Och om du mest är ute efter brusreducering är Sony och Bose lika bra men betydligt billigare.
Specifikationer

Modell: Airpods Max
Tillverkare: Apple
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Anslutning: Bluetooth 5.0, lightning-till-3,5mm-adapter (medföljer ej)
Frekvensomfång: Ej specificerat
Batteritid: Upp till 20 timmar med eller utan brusreducering. 5 minuter laddning ger 1,5 timmar lyssning
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 385 gram
Övrigt: Surroundljud med Iphone och Ipad, Siri, transparensläge
Pris: Från 5 489 kronor hos Amazon Sverige