Macanvändare som har Dropbox för att synka data mellan olika enheter har den senaste tiden upptäckt att programmet har blivit sämre på flera sätt. Vi har tidigare rapporterat om en bugg som gör att Airdrop till Macen inte fungerar, men andra ändringar är mer permanenta och kan inte åtgärdas av Dropbox.
Orsaken till ändringarna är att Apple inte längre tillåter utvecklare att hålla koll på filsystemet via kernel-tillägg. Dropbox har använt det för funktionen som gör att filer som inte är synkade till datorn utan enbart ligger i molnet automatiskt kan hämtas så fort du försöker öppna dem. För att åstadkomma samma sak nu måste utvecklarna använda ett modernt systemtillägg och ett Apple-försett utvecklargränssnitt (api) som kallas File Provider.
File Provider-api:et ställer vissa krav som kan försämra användarupplevelsen. Framför allt måste alla filer ligga i mappen CloudStorage i ditt användarkontos biblioteksmapp. Många Dropbox-användare, speciellt företagskunder, har Dropbox-mappen på en stor extern disk för att kunna ha hela kontot synkat och inga filer enbart i molnet. Med den nya versionen blir det omöjligt för de som har flera terabyte data på Dropbox, om Macens inbyggda lagring inte är så väl tilltagen att det ryms där.
För den som vill ha Dropbox mer som det var förr i tiden finns en alternativ klient. Maestral heter den och är öppen källkod. Den finns för Mac och Linux och har både ett terminalgränssnitt och ett grafiskt gränssnitt. Många av Dropbox mer avancerade funktioner saknas, men den grundläggande synkroniseringen av ett eller flera konton (med Dropbox-mapp placerar var du vill, inklusive externa diskar formaterade med Apples filsystem) fungerar fullt ut och du kan även generera delningslänkar och en del annat.
Även Microsoft Onedrive och Google Drive har bytt till File Provider-api:et, men eftersom de flesta användare redan tidigare använde dessa mer som en molndisk och inte som ett sätt att hålla en hel mapp synkad mellan enheter är skillnaden mindre uppenbar.