
Alla de fyra apparna gör ett bra joob. Men varför har ingen av utvecklarna stoppat in en funktion där man kan stänga av skärmsläckaren? När skärmen slocknar måste man först trycka på hemknappen, sedan draaaa med ett kladdigt finger på skärmen och sedan – i värsta fall – ännu en gång kicka igång applikationen och leta upp receptet. Kom igen – så kan man inte ha det!
Och när vi ändå pratar om utveckling: var är den? Synonymt för applikationerna är att de lanseras och möjligen får någon buggfix eller två, sedan händer inget mer. Coop uppdaterar visserligen receptdatabasen varje vecka, och även Scan fyller på med nytt innehåll, men nya roliga funktioner är det dåligt bevänt med.
Vinnare blir till slut Scan, vars mobilsajt egentligen är överlägset bäst på alla sätt. Den dras dock med ett stort minus: den saknar recept baserade på till exempel fisk och kyckling, en brist som vi hoppas Scan rättar till framöver.
Tasteline
På femteplats i lifestylekategorin ligger Tasteline, iPhone-applikationen från matsajten med samma namn. Det är en stabil applikation med ett ganska brett urval av kategorier. Dessutom finns här en ganska stor samling drinkrecept. Man kan slumpa fram recept, söka och spara i en inköpslista. Funkar bra, snygg och stabil, men återigen: liten text.
Plus för inköpslistefunktionen, som med ett klick kopierar ingredienserna i ditt recept till en inköpslista i applikationen. Det är en bra funktion, men det är synd att den är inlåst här och inte kan integreras med andra applikationer som Doris, Remember The Milk eller dylikt.
I startfasen var appen lite buggig, men det har rättats till i version 1.01 och idag gör Tastelines applikation sitt jobb på ett habilt sätt.
Med tanke på alla de recept och funktioner som finns på Tastelines webb, känns det dock som om applikationen inte riktigt lever upp till förväntningarna.
Antal recept: 300.
Releasedatum: 9 mars 2009.
Version: 1.0.1.
Storlek: 7,2 MB.
Adress: bit.ly/tasteline-app

Drinkdatabas.
Inköpslista.
Dagens recept.
Slumpfunktion.
Många kategorier.

Liten text.
Tunn databas.
Betyg:

Arlas kokbok
När arla lanserade sin applikation för recept till iPhone blev det en stor nyhet. Applikationen toppade flera olika nedladdningslistor under en ganska lång tid. Idag ligger den trea på nedladdningslistan i kategorin Lifestyle i svenska iTunes efter Blocket och Hemnet. Arla Kökets Kokbok, som är det fullständiga namnet, är alltså stadigt den mest nedladdade matapplikationen.
För Arlas applikation, som lanserades för ett år sedan, i oktober 2008, är fortfarande i version 1.0. Den har hunnit bli en smula omodern, och känns idag funktionsfattig i jämförelse med exempelvis Coops applikation.
Dessutom stör det åtminstone oss en smula med ingredienser som “1 dl Arla Köket riven ost gratäng”, när det egentligen handlar om en dl riven ost, punkt. Det är en irriterande idiotförklaring av oss konsumenter. I övrigt är Arlas applikation stabil och gör det den ska, men receptdatabasen känns en aning tunn och texten i recepten är alldeles för liten.
Antal recept: 300.
Releasedatum: 7 oktober 2008.
Version: 1.0.
Adress: bit.ly/arla-app

Stabil.
Bra och enkla recept med god variation.

Liten text.
Renoveringsbehov.
Irriterande med ingredienser som “1 dl Arla Köket gräddfil”.
Betyg:

Coop
Coops app har en del skojiga funktioner. Bland annat kan man slumpa fram ett recept genom att skaka på telefonen. Men applikationen är trög och kraschade inledningsvis ofta. Den har uppdaterats och är nu stabilare, men fortfarande trög. Coop slår dessutom kanske världsrekord i finstilt, vilket ger stort minuspoäng.
Pluspoäng får man däremot för att man hela tiden uppdaterar receptdatabasen, som dessutom är en aning större än konkurrenternas. Uppdateringarna kopplas också emellanåt till olika erbjudanden från Coop. Det är bra av ekonomiska skäl, men också för att chansen då är lite större att ingredienserna finns i butiken. Bra tänkt, med kunden i fokus. Nackdelen är dock att uppdateringen av recepten tar ganska lång tid.
Gränssnittet är egentligen snyggare och mer modernt än konkurrenternas, men har en mycket störande detalj i form av ett tomt vitt fält överst: Det är fult och amatörmässigt.
Antal recept: 400.
Releasedatum: 29 april 2009.
Version: 1.0.2.
Storlek: 9,5 MB.
Adress: bit.ly/coop-app

Uppdateras kontinuerligt.
Fler recept.
Roliga funktioner.

Buggig.
Uppdateringen seg uppstart.
Superliten text.
Betyg:


Scan
Scans webbapplikation utmärker sig med att fungera klanderfritt och hela tiden levererera det den lovar.
Dessutom är den utformad på ett användarvänligt sätt, med stor och tydlig text och en rad olika kategoriseringar av recepten utifrån exempelvis huvudingrediens, tillagningstid eller säsong.
Scan har dessutom skottat in en handfull vegetariska recept, men söker man efter recept med exempelvis fisk eller kyckling, kammar man noll. Eftersom applikationen är webbaserad behöver man inte begränsa sitt urval, och där har Scans mobilapplikation ett stort försprång.
Enda nackdelen med det är att det krävs tillgång till internet, något som inte alltid är självklart när man står mitt inne i det stora varuhuset och ska klura ut vad familjen ska äta till middag. En mycket smart funktion är att du kan skicka recept, via mejl eller SMS, direkt från sidan.
Antal recept: 1100.
Releasedatum: 2 april 2009.
Adress: m.scan.se/recept/

Många recept.
Stabil.
Användarvänligt gränssnitt med läsbar text.
Skicka recept med mejl eller sms.

Kräver tillgång till Internet.
Betyg:


Uppdatering: Efter att detta jämförande test skrevs släpptes Menyse Mat & Dryck, en favorit bland receptapparna. Läs testet här