
Vår artikelserie fortsätter idag med första delen i en guide till en av de mest visuella av alla Leopards nyheter – Spaces. Funktionen, som brukar kallas virtuella skrivbord, har funnits tidigare från tredjepartsutvecklare, men Apple har verkligen lagt manken till för att helt och hållet integrera Spaces med resten av systemet. Resultatet är slående: Spaces är lätt att komma igång med och har den där speciella Apple-känslan att allt “bara funkar.” Idag går vi igenom grunderna.

För att börja använda funktionen behöver den bara aktiveras. Detta gör du i Systeminställningar > Exposé & Spaces > Spaces. Här kan du även välja om Spaces skall få en egen ikon till höger uppe i menyraden, utöka eller minska antalet virtuella skrivbord (“spaces”) samt ställa in kortkommandon. Här finns också möjligheten att bestämma på vilket skrivbord ett program skall öppnas, vilket vi går igenom senare.

Om du sedan byter till fliken Exposé kan du tilldela ett av skärmens hörn till Spaces, så att du bara behöver flytta pekaren till hörnet för att se alla dina skrivbord.

Hur använder man då Spaces? När du aktiverar funktionen dyker dina skrivbord upp i ett rutnät och du kan se alla fönster och program som ligger öppna i dessa. I detta läge finns flera saker du kan göra. Det enklast är att helt enkelt klicka med musen på ett av skrivborden, så växlar skärmen till detta.

Nästa funktion är att flytta runt fönster mellan de olika skrivborden. Du hugger helt enkelt tag i ett fönster och drar runt det precis som du är van att göra, när du släpper musknappen hamnar fönstret på det skrivbord du dragit det till.

Du kan också arrangera dina skrivbord på samma sätt som fönster. Klicka och dra i ett skrivbord – du ser direkt var det kommer hamna och det är enkelt att byta plats på de olika skrivborden.


Spaces fungerar tillsammans med Exposé. Om du har alla dina skrivbord fyllda med fönster och du glömt på vilket skrivbord ett visst fönster ligger kan du enkelt hitta svaret genom att först aktivera Spaces och sedan Exposés “visa alla fönster”. Om du föredrar att använda musen framför tangentbordet kan du använda två olika hörn till detta. Klicka sedan på ett fönster och du tas till rätt skrivbord med detta fönster överst.


När du öppnar ett program på ett av dina skrivbord kommer det “höra hemma” där tills du stänger av det. Detta innebär att om du befinner dig på ett annat skrivbord och helt enkelt klickar på programmets symbol i Dockan så tas du automatiskt till rätt skrivbord och får det programmets fönster överst.

Här var jag i det nedre vänstra skrivbordet och klickade på Adium.
I del två av vår guide tar vi upp hur program alltid kan öppnas på specifika skrivbord och en del tricks du kan utföra med Spaces.