Dropbox är en riktig favorittjänst som gör det nästan barnsligt enkelt att synka filer mellan datorer, dela med sig av filer till kompisar och kollegor. När du installerat Dropbox och skapat ett konto hos tjänsten så placerar programmet en mapp med namnet Dropbox i din hemmapp. Dra och släpp vilken fil som helst dit och den synkas automatiskt till Dropbox servrar i molnet. Om du öppnar filen på en annan dator och ändrar den så synkas ändringarna också till molnet plus alla andra datorer som är kopplade till samma Dropbox-konto.
Vi testade av nyfikenhet att kopiera hela programmappen till vår Dropbox och körde program direkt från Dropbox-mappen. Det verkade som en bra idé först men det visade sig att om man försöker köra ett program som synkats i Dropbox från en annan dator som inte har det programmet installerat så uppstår problem. Problemen beror på att filsystemet som Dropbox använder inte klarar av att synka vissa programfiler. Det ryktas förvisso om en workaround till detta, men hur det fungerar låter vi vara osagt i dagsläget.

Att ha en massa program i Dropbox gör också att tjänsten tvingas synka hela tiden eftersom du använder program så att filerna uppdateras och synkprocessen drar igång. Detta segar ned datorn rätt mycket. 
Ok, då får väl programmen vara kvar på datorn. Därefter testade vi att synka själva hjärtat i din mac-användning – hemmappen där alla dina dokument, foton, filmer och annat sparas. Men det gillade dock varken OS X eller Dropbox.
En bättre lösning är att synka de viktiga mapparna i din hemmapp som ”Hämtade filer”, ”Filmer”, ”Skrivbord” och ”Bilder”. Men eftersom vi inte vill flytta alla dessa mappar till Dropbox-foldern och stöka till mappstrukturen i datorn så får vi använda en speciallösning.
Genom att skapa vad som kallas symboliska länkar kan vi få Dropbox att synka även mappar och filer som inte placerats i Dropbox-foldern. Att skapa dessa länkar går att göra genom Terminal-fönstret. Men ännu lättare är att använda programmet Symbolic Linker. Ladda ner och följ instruktionerna. Sedan behöver du bara högerklicka på de mappar (en i taget) du vill synka till Dropbox, i det här fallet ett antal mappar i hempappen och välja ”skapa symbolisk länk”. De symboliska länkarna kommer att placeras i mappen du befinner dig i. Sedan flyttar du de symboliska länkarna till din Dropbox-mapp och synkroniseringen kommer att starta när ditt system startas om. Voila, ditt datorliv kommer nu att vara synkat och sparat i molnet, och du kan komma åt dina filmer, bilder eller filer på ditt skrivbord varsomhelst ifrån.
Räkna med att det tar en bra stund med första synken. I alla fall om du sitter på en uppkoppling som har lägre bandbredd för uppströms än nedströms vilket är väldigt vanligt. För oss tog det lätt 10-12 timmar för cirka 19 gb på en Com Hem-lina med 1 mbit uppströms. Men datorn gick bra att använda som vanligt samtidigt som Dropbox synkar.
Fler delar i vår stora guida till Molnet:
Filerna i din Dropbox kan bara du komma åt – med ett undantag. I Dropbox-mappen finns en mapp som heter ”Public” och är precis som namnet antyder – publik. Filer du droppar i din publika mapp är tillgängliga för alla, även för dem utan Dropbox installerat. All publika filer får en url som du kan skicka till dem du vill dela en fil med. Nu slipper du krångla med mejl-bilagor och usb-stickor. Men vad händer när man går från att använda Dropbox som ett flexibelt usb-minne i molnet och istället synkar nästan allt som bara går i datorn?











Varning: Denna lösning är för de mer vågade och inget vi kan garantera kommer att fungera optimalt i längden.
Fler delar i vår stora guida till Molnet:
För att synka en hemmapp större än 5 gb så krävs det att du uppgraderar ditt Dropbox-konto till premium-versionen. 100 gb utrymme kostar cirka 130 kr/mån.