
Det är en fredagseftermiddag i oktober, och vi sitter fast i rusningstrafiken på väg in mot Stockholm. Vår testbil, en Freelander 2 från 2007, är för all del inte korkad – men den är inte heller särskilt smart. GPS finns inbyggd, men kartorna är inaktuella. Ljudsystemet har ett uttag för en 3,5-mm-kabel, men saknar stöd för musik över bluetooth. Och vi kan inte ansluta bilen till nätet. I en tid där allt från tv-apparater till digitalkameror är uppkopplade rullar vår bil – och de flesta andra på vägarna – fortfarande i nätskugga.
Just i dag, under vår färd in mot Stockholm, har den dock tagit några resoluta kliv in i framtiden.
Visas på vindrutan
Ovanpå instrumentbrädan står en liten svart låda från Garmin. Lådan projicerar digitala navigationsanvisningar på vindrutan. Effekten är klädsamt futuristisk och får de små siffrorna och pilarna att se ut som om de svävar fritt i luften. Vår avtagsväg närmar sig. Ta av vänster om 300 meter, säger vindrutan. Men Garmins låda får mothugg från en annan pryl i bilen.
Intill oss sitter nämligen en stor pekskärm från Parrot. Prylen spelar musik och tar hand om våra röstsamtal, och för tillfället rullar där även Waze – en app med järnkoll på trafiksituationen. Waze tycker att det är en dålig idé att svänga in på den stora vägen. Där rör sig trafiken bara i 12 km/h, får vi veta. Ta hellre den lilla avfarten innan, signalerar Waze, där är det fritt fram på bakgatorna. Tipset besparar oss några minuter i kö och vi rullar vidare mot stan.

iOS i bilen kommer att kunna spela musik från telefonen, men vi vet ännu inte hur stödet för tredjepartsappar som Spotify kommer att fungera.
Längre ned, utom synhåll och i nivå med bilens pedaler, sitter en liten wifi-dongel, kallad Vgate, fäst i bilens diagnosuttag. Den obskyra lilla porten är vanligtvis bara en angelägenhet för mekanikerna på vår bilverkstad, men tack vare dongeln får vi nu trådlös realtidsinformation om det som sker i bilens motor. När vi gasar på efter ett trafikljus skjuter mätaren för bränsleförbrukning i höjden. Det är en nyttig påminnelse om att vi kanske borde lätta lite på högerfoten ibland.
iOS-prylarna är navet
I centrum för alla dessa prylar står en iPhone och en iPad. Den förstnämnda använder bluetooth för att mata Garmin-projektorn med gps-information och skicka musik till Parrot-skärmen. Den lånar även ut sin nätuppkoppling till Waze-appen i Parrot. På telefonen rullar dessutom fler appar: den bilspecialiserade musikspelaren Stezza står för musiken, och i bakgrunden håller Fuel Monitor koll på kostnaden för den korta resan (drygt 30 kronor, visar det sig). Vgate-dongeln, å sin sida, skickar trådlös information till vår iPad, där den tillhörande appen Obd Fusion visar en handfull virtuella mätare på skärmen.

Appen Kartor fick fullfjädrad navigation i samband med iOS 6, något som iOS i bilen kommeratt utnyttja.
Resultatet är ett virrvarr av prylar och information, och är möjligen inte att rekommendera för en avslappnad söndagstur. (Vi påminner oss om att sålla en smula i utbudet inför framtida resor). Samtidigt råder inget tvivel om att en halvkorkad bil faktiskt kan göras betydligt smartare med ganska enkla medel.
Innehåll:
- Visas på vindrutan
- Styr bilen med app
- Så funkar iOS i bilen
- Flera frågetecken kvarstår
- Prylarna som gör bilen smartare
- 12 appar för smarta bilister
- Bästa navigatorn – 4 gps-appar i test
- iOS-tillbehör till bilen
Styr bilen med app
När man talar om smarta bilar är det förstås de nya modellerna som får mest uppmärksamhet, och flera stora biltillverkare har redan tagit fram lösningar som utnyttjar kraften i våra smarta telefoner. I vissa modeller är det nu fullt möjligt att styra bilfunktioner på distans genom en app. Det betyder att du från telefonen kan spåra bilen på en karta, starta kupévärmen och kolla hur mycket bränsle som finns i tanken.
Och medan biltillverkarna ägnar sig åt de nya modellerna tar eftermarknaden hand om de gamla. De prylar vi testar under vår tur in mot Stockholm utgör bara en bråkdel av utbudet på den brokiga marknaden av smarta biltillbehör från tredjepartstillverkare.

Så här kommer samtalsinformationen på bilens skärm att se ut med iOS i bilen.
Även Apple har ett finger med i spelet. På marknaden finns i dag många bilmodeller och externa bilstereoapparater med inbyggd Apple-integration. Ofta rör det sig om stöd för iPod-musik och röstsamtal. Knappast särskilt revolutionerande funktioner med andra ord – men nu är Apple beredda att trycka på gasen.
Sommaren 2012 presenterade Apple ett samarbete med nio biltillverkare. Produkten kallas Eyes Free, och integrerar Siris röststyrning av bland annat telefonsamtal, kalender och meddelanden i bilen. Än så länge finns Eyes Free bara i ett fåtal bilmodeller och i några externa infotainment-system från tredjepartstillverkare.
Under sommaren 2013 tog Apple nästa steg. Då presenterades en utökad variant av systemet under namnet ”iOS i bilen” (eller ”iOS in the car”), med ytterligare några biltillverkare med på tåget.
iOS i bilen är ett betydligt mer ambitiöst projekt än Eyes Free. Det bygger på att iOS-funktioner integreras i bilens infotainment-system och därmed gör bilens skärm till en förlängning av din iPhone eller iPad.
Tio tillverkare
Just nu arbetar ett tiotal biltillverkare på att integrera iOS i bilen. En av dessa tillverkare är Volvo. De arbetar fortfarande med utformningen av systemet och är inte beredda att prata om specifika detaljer kring de funktioner vi kan förvänta oss. I ett samtal med Peter Anderson, som är en av de ansvariga för produkt-pr på Volvo, får vi däremot svar på några av de mer generella frågorna. Han berättar bland annat att Volvo planerar att släppa iOS i bilen globalt. Vi kan med andra ord förvänta oss bilar med systemet här i Sverige. Peter Anderson berättar också mer om samarbetet med Apple och hur systemet kommer att integreras.
– Det vi gör är lite mer sofistikerat än i dagens bilar. Bilen känner att du använder iOS, och då får skärmen ett speciellt utseende och speciella funktioner som vi har kommit överens med Apple om, säger han.

iOS i bilen kommer att lära sig dina vanor och begriper när du är på väg till jobbet.
Peter Anderson säger att arbetet med Apple växer fram ur diskussioner mellan företagen. Apple kan ha åsikter om hur saker ska se ut, medan Volvo använder sin erfarenhet för att komma med andra förslag.
– Vi kan säga till dem att man behöver tänka på andra saker när man kör än när man sitter i vardagsrummet. Vi blir lite rådgivare till Apple, så att säga. I en bil är det en annan verklighet som gäller.
Så funkar iOS i bilen
Volvo tycker alltså att det är för tidigt att dela med sig av detaljer kring sitt arbete med iOS i bilen, men i somras presenterade Apple själva en försmak av systemet. Enligt presentationen ska iOS i bilen stödja iPhone 5 (och rimligen senare telefonmodeller). Systemet styrs genom bilens inbyggda pekskärm eller genom Siri. På sin sajt skriver Apple att iOS i bilen är utformat för att låta ”iPhone fokusera på det du behöver, så att du kan fokusera på vägen”.
Enligt Apple ska systemet vara tillräckligt smart för att exempelvis begripa när du lämnar hemmet för att åka till jobbet (och tvärtom). Genom den inbyggda iOS-appen Kartor kommer du att få navigering i bilens inbyggda skärm. Här kan du också se hur trafiksituationen ser ut och när du beräknas anlända till ditt mål.
Sådana funktioner är inte nya. Gps-system har länge kunnat beräkna din ankomsttid, och appar som Waze ger dig koll på trafiksituationen. Det som däremot kan särskilja navigationen med iOS i bilen är möjligheten att enkelt komma åt den information som finns i telefonen. Ett exempel är systemets förmåga att automatiskt plocka fram adresser från telefonens mejl och sms för att ange en destination i Kartor (något som redan fungerar när du navigerar med Kartor i mobilen).

Den omsusade biltillverkaren Tesla är mest känd för sina avancerade elmotorer, men även de skärmtunga instrumentbrädorna ger en föraning om bilarnas framtid.
En annan funktion är stödet för textmeddelanden. Här ska iOS i bilen kunna läsa upp inkommande meddelanden, och med hjälp av Siris röststyrning kan du diktera och skicka meddelanden från bilen utan att någonsin behöva ta ögonen från trafiken. Eftersom Siri ännu inte pratar svenska lär det dessvärre dröja innan Apples röstassistent läser upp textmeddelanden för svenska trafikanter.
iOS i bilen ska även kunna hantera underhållningen. Stöd för iTunes Radio, musik, ljudböcker och podcasts har bekräftats av Apple. Även tredjepartsappar utlovas stöd, men det är ännu oklart vilka som avses och hur anslutningen kommer att ske.
En annan uppenbar del av systemet är telefonsamtal, som liksom övriga funktioner styrs med pekskärm eller röstkommandon. Under samtalet visas samtalslängd och en bild av kontakten på bilens skärm. Med hjälp av touch-knappar kan du avsluta samtalet, stänga av bilens mikrofon, lägga till ett nytt samtal och ta fram knappsatsen.
Bilen är central för Cook
Apples vd Tim Cook har själv uttalat sig om iOS i bilen. När en analytiker tidigare i år frågade honom om systemets strategiska värde slog Cook på stora trumman:
– Att ha någonting i bilen är mycket, mycket viktigt. Det är något folk vill ha. Jag tror att Apple kan göra det här på ett unikt sätt, och bättre än någon annan, så det här är ett centralt område för oss, sa Cook.

Apple är inte den enda teknikjätten i bilindustrin. Microsoft gör programvara som ligger till grund för flera infotainment-system, bland annat Fiats Uconnect som syns på bilden.
Att han värderar iOS i bilen är inte konstigt. Här finns en chans för Apple att göra stapelvaror av Siri, Kartor och iTunes Radio, tre tjänster som alla har fått mer eller mindre svala mottaganden vid lansering. För oss svenskar är bara Kartor aktuell av de tre tjänsterna, åtminstone inledningsvis. En svensk version av Siri lyser som bekant fortfarande med sin frånvaro, och iTunes Radio är än så länge bara för amerikanska användare.
Flera frågetecken kvarstår
Trots storsatsningen kvarstår också några stora frågetecken kring iOS i bilen (från Apple får vi inga svar). Att Apple låter sin mjukvara visas på andra tillverkares hårdvara är anmärkningsvärt för ett företag som vanligtvis skyr sådana samarbeten. Vi frågar Peter Anderson på Volvo om Apple har ställt några krav på hårdvaran som iOS i bilen visas på.
– Vi har inte kommit dit ännu, men det tror jag är underförstått. De kommer att ställa krav på oss, och vi kommer att ställa krav på dem. Det kommer att vara ett givande och ett tagande. Vårt fokus är att det ska vara säkert.
En annan aspekt är att iOS i bilen måste samsas med infotainmentsystemen som redan sitter i bilarna, och som biltillverkarna har ägnat stora resurser åt att utveckla. Hur mycket av den användarupplevelsen är de egentligen beredda att överlåta åt Apple?

Volvos konceptbil Coupé har en stor skärm i porträttläge. Den kan ge en fingervisning om den typ av yta som iOS i bilen kommer att synas på i framtiden.
Volvos system heter Sensus, och att integrera iOS med Sensus kräver kompromisser, berättar Peter Anderson.
– Vi har ett Sensus-system, och det har sin logik och sitt gränssnitt. Det vi gör med Apple är att titta på vad som är viktigt när man integrerar, och när man kliver in med sin iPhone i en bil och har den i fickan. Då kan funktionaliteten visas på olika sätt i bilen. Det är ganska många saker som ska fungera ihop, säger han.
Gamla bilar kan komma i fatt
Den kanske viktigaste frågan kvarstår obesvarad: kommer iOS i bilen någonsin att byggas in i externa produkter, eller måste vi köpa en ny bil för att få tillgång till systemet?
Det vet vi inte ännu, men 2014 kommer åtminstone de första bilarna utrustade med systemet.
För oss med äldre bilar kan alltså iOS i bilen dröja. Nya funktioner är vanligen förunnade nya och dyra modeller, och i väntan på nästa bilköp fortsätter de flesta av oss att rulla vidare i bilar som redan har missat tekniktåget. Men det betyder inte att våra gamla trotjänare står helt lottlösa. På de följande sidorna går vi igenom de tillbehör och appar som hjälper dem att komma i fatt.

Är det här framtiden? Konceptet En-V är en självkörande bil från GM.
Uppkopplade bilar bara början
I takt med att bilarna blir smartare blir de också säkrare, och saker som för några år sedan lät som science fiction är redan verklighet. På dagens bilmarknad finns till exempel bilar som bromsar automatiskt före en kollision och som kan varna för vilt vid vägkanten under mörka nätter. Och vid horisonten hägrar ett ännu större genombrott: självkörande bilar – åtminstone om företag som Google, GM, Nissan och Tesla lyckas förfina teknologin till den nivå som krävs för att bilarna ska släppas fria i trafiken.

Viss integration av iPod-musik finns redan i bilar från de flesta av de stora tillverkarna.
Hur smart är din bil?
Några biltillverkare har iOS-appar som är kompatibla med vissa nyare modeller. Med Mercedes-Benz Touch kan du till exempel styra underhållningen i bilen, medan Volvo On Call och My BMW Remote kan spåra bilen på en karta och även kontrollera lås och temperatur på distans. Sök efter ditt bilmärke i App Store för att se om din modell har app-stöd.Biltillverkarna som jobbar med Apple:
- Acura
- Audi*
- BMW*
- Chevrolet
- Chrysler*
- Ferrari
- Honda
- Hyundai
- Infinity
- Jaguar
- Kia
- Land Rover*
- Mercedes
- Nissan
- Opel
- Toyota*
- Volvo
*Tillverkare som endast bekräftat integration av Eyes Free. (Övriga tillverkare arbetar med integration av iOS i bilen.)
Prylarna som gör bilen smartare
Navigation direkt på vindrutan
En head up display, vanligen förkortat Hud, tillåter information att visas på en genomskinlig yta. Det sker antingen genom transparenta skärmar eller genom projicering på till exempel en glasruta. Hud har sitt ursprung i flygplan, men även biltillverkare inkluderar teknologin i vissa modeller. Ett exempel är BMW, vars Hud-system projicerar information i vindrutans nederkant.

BMW har sedan länge sålt bilar med inbyggda head up display-system.
Du behöver dessbättre inte köpa ny bil för att få tillgång till en Hud. Tidigare i år lanserade Garmin sitt Hud-system (se test intill). Före årets slut lanseras den konkurrerande Pioneer Navgate Hud. Den tar ut svängarna ordentligt med sin annorlunda placering.

Pioneers Navgate Hud visar information rakt framför ögonen på föraren.
Pioneers head up display består av en liten transparent skärm som fästs på solskyddet framför föraren och kopplas till telefonen. Därefter laserprojiceras köranvisningar och annan information i grälla röda, blå och gröna färger direkt framför förarens ögon. Hur praktiskt det här till synes påträngande upplägget blir i praktiken återstår att se, men det lär onekligen skänka bilresan en futuristisk atmosfär.
Projicering med autostart
Garmins Heads up display är en smidig liten sak som lirar med din iPhone (eller Android-lur). Själva enheten är en diskret svart plastpryl som mäter drygt tio centimeter på bredden. Den placeras med hjälp av sin klibbiga undersida på panelen under vindrutan, företrädesvis strax till höger om föraren, och projicerar sedan navigationsanvisningar, tid och hastighet.
Projiceringen kan ske på två sätt. Enklast är att projicera på den medföljande transparenta plastskivan, en så kallad reflektorlins, som fästs på Hud:en. Det andra alternativet är att limma fast en medföljande reflexiv plastfilm på vindrutan ovanför Hud:en.

Enheten projicerar antingen på en medföljande transparent plastskiva eller på en reflektorlins som fästs på rutan.
Garmin Hud ansluts med bluetooth till din iPhone och fungerar i stora drag bra. Anvisningarna är ljusstarka och tydliga utan att vara i vägen. Att prylen startar automatiskt när den är inkopplad är dock irriterande, och sladden (som kopplas till cigguttaget) är inte särskilt vacker där den löper längs instrumentbrädan. Dessutom krävs en av Garmins appar (Street Pilot eller Navigon) för att Hud:en ska fungera, vilket adderar några hundralappar till priset.
Fakta: Garmin Hud
Pris: 1 500 kr
Mer info:

- Tydlig
- Smart laddare med extra usb-port som kan ladda telefonen
- Enkel att installera och ansluta

- Startar automatiskt när den är inkopplad
- Strömkabeln som löper ned längs instrumentbrädan är inte särskilt vacker
- Kräver Garmins egna (dyra) navigationsappar
Betyg:

Prata med bilen genom obd
När instrumentbrädan signalerar motorfel är det naturligt att ta bilen till verkstaden, men med hjälp av en trådlös dongel, en app och en iOS-pryl kan du faktiskt själv kolla vad som står på – och dessutom djupdyka i din bränsleekonomi.
Alla bensinbilar sålda inom EU sedan 2001, och alla dieselbilar sålda sedan 2004, har en så kallad obd2-kontakt, även kallad diagnosuttag. Genom uttaget får du realtidsinformation om bilens motor, vilket är nyttigt för dig som vill bevaka bränsleåtgången. Eftersom du också får information om felkoder finns potential att spara in stora slantar på servicekostnader, men det förutsätter att du har hygglig koll på motorer.

Så här ser diagnosuttaget obd2 ut. Om din bil saknar uttaget finns adaptrar till många modeller.
För att komma åt informationen kan du använda en dedikerad obd-läsare, men vi testar förstås en dongel som skickar informationen till vår iPhone. Du kan koppla en Mac till uttaget och ta hjälp av program som Movi.
Det ska även nämnas att de många billiga bluetooth-donglar som finns på marknaden bara är avsedda för Android. För iOS-enheter krävs de aningen dyrare wifi-varianterna av odb-donglarna.

Med en obd2-kabel av usb-typ kan du även koppla bilen till Macen.
Inblick i motorn
Vgates wifi-dongel är en anspråkslös plastpryl, stor som ett par tändsticksaskar, som kopplas in i bilens diagnosuttag genom obd2-kontakten (om din bil saknar odb2-uttag finns adaptrar att köpa till många bilmodeller). I vår testbil sitter uttaget på förarsidan, nära pedalerna. Rådfråga nätets många bilforum om du är osäker på uttagets placering i din bil.

Mac-programmen Movi och Movi Pro kan visa data från diagnosuttaget i din dator.
I den av försäljaren rekommenderade appen Obd Fusion (se separat test) finns faktiskt en hjälpsam anslutningsguide, men den behöver vi aldrig använda. När vi kopplar in Vgate i bilen börjar enhetens dioder omedelbart att blinka. Därefter är det busenkelt att ansluta telefonen till Vgates wifi-nätverk och starta appen, som genast hittar anslutningen.
Vgate är knappast något som används dagligen, men vid behov ger den en användbar inblick i motorn. I övrigt sköter sig enheten bra när den sitter på plats och är ansluten till mobilen. Däremot hade vi önskat att den hade en strömbrytare. Då kunde vi med gott samvete lämna dongeln inkopplad i bilen och aktivera den vid behov.

Vgate kopplas till obd2-porten och aktiveras när du startar bilen.
Fakta: Vgate Wifi Multiscan
Pris: 500 kr
Mer info:

- Enkel installation
- Smidig formfaktor
- Ger inblick i bränsleekonomin

- Kräver kompatibel app som köps separat
- Ingen strömbrytare
- Begränsad nytta för motoramatörer
Betyg:

Komplett system för allt
Infotainment-system. Bilstereon har fått konkurrens. Genom att installera ett infotainment-system i din gamla bil kan du med gott samvete pensionera ditt gamla kassettdäck och i stället få tillgång till navigation, handsfree-telefon och trådlös musik.
Det här är en spretig produktkategori med många olika lösningar. Vissa av prylarna byggs in i bilen och ersätter bilstereon, medan andra monteras på panelen under vindrutan. Några har touch-skärmar medan andra har små fjärrkontroller med lättåtkomliga knappar. Även funktionerna varierar mellan modeller och märken.

Nyare bilar levereras ofta med inbyggda infotainment-system. På bilden en variant från Toyota. Äldre bilar kan få liknande funktioner genom system som monteras på efterhand.
För att rankas som en mer avancerad ersättare till bilstereon bör dock systemet kunna hjälpa till med musik, navigation och bluetooth-anslutning till telefonen. Företag som Alpine, Blaupunkt, Kenwood, Parrot och Pioneer har alla produkter som möter dessa krav.
I mångt och mycket kan de här prylarna jämföras med iOS i bilen, eller för den delen med de inbyggda infotainment-system som hittas i många nya bilar. Skillnaden är förstås att de externa systemen fungerar lika bra (eller dåligt) i en Volvo 240 från 1987 som i en Mercedes S-klass från 2013.

Enheten har gott om anslutningar, bland annat till iOS-kabel modell äldre. Om du vill koppla in en iOS-enhet med lightning-kabel behövs en adapter.
Byt ut bilstereon mot multimediasystem
Vi testar flaggskeppet Smart, som är en av de mer funktionstunga modellerna på marknaden. Den kräver att bilen har ett bilstereofack av typen ”dubbel-din”.
Smart installeras i facket och består av en touch-skärm på 6,2 tum med en tillhörande trådad gps-mottagare som monteras på lämplig plats i bilen. Det underliggande operativsystemet baseras på det antika Android 2.3. Det fungerar hjälpligt, men är relativt knöligt att hantera.
Enheten bluetooth-kopplas till telefonen och ger trådlös musik och telefonsamtal genom bilens ljudsystem. Kopplingen möjliggör även röstkommando för att ringa kontakter (vilket fungerar ganska dåligt). Här finns också wifi och en mängd fysiska anslutningar, bland annat iOS-kabel och rca. Asteroid har dessutom en egen liten butik med 28 appar av varierande kvalitet.

Asteroid Smart ersätter en befintlig bilstereo och passar i fack av typen dubbel-din. Fråga din biltillverkare om kompatibilitet.
Sammantaget är den här mångsidiga prylen betydligt bättre än en gammal bilstereo, men användarupplevelsen är inte tillräckligt finslipad för att förtjäna en helhjärtad rekommendation.
Fakta: Asteroid Parrot Smart
Pris: Ca 5 500 kr (exklusive installation)
Mer info:

- Bra funktioner
- Stor och tydlig skärm
- Många anslutningsmöjligheter

- Mossigt operativsystem
- Måste monteras
- Röststyrning fungerar dåligt
Betyg:
12 appar för smarta bilister

Social pendlarnavigation med Waze
Trafik/resa. Waze, som nyligen köptes av Google, vill rita om kartan för navigationsappar. Tjänsten är i första hand riktad mot pendlare, och bygger på en crowdsourcing-modell. Det betyder att du och alla andra användare tillsammans hjälps åt att mata appen med information. På så vis kan du spara tid genom att undvika allt från trafikstockningar till vägarbeten. Eftersom Waze även inkluderar massor av bensinmackar kan tjänsten dessutom tipsa om var du hittar den billigaste soppan just nu.
Fakta: Waze social gps & trafik
Funktion: iPhone/iPad
Pris: Gratis
Mer info:
Betyg:


Sluta jaga parkeringsplats
Trafik/resa. I städer är sökandet efter parkeringsplatser en ständig huvudvärk. Där kommer Parkopedia in i bilden. Den bygger delvis på användarnas uppgifter och använder gps:en för att visa parkeringar i din närhet, i första hand publika garage, och resultaten kan ses i listform eller på en karta. Detaljerna varierar, men många av garagen har både prisuppgifter och ett foto av fasaden. Parkopedia fungerar i ett flertal svenska städer.
Fakta: Parkopedia Parking
Funktion: iPhone/iPad
Pris: 15 kr
Mer info:
Betyg:


Koll på bränslekostnaden
Ekonomi. Många appar kan beräkna bränsleförbrukning, men Fuel Monitor tillhör de smartare. Här väljer du bilmodell (bland cirka 60 000) och hur mycket du betalar för bränslet. Resten sköter appen. Resor registreras automatiskt via gps:en. De visas sedan tillsammans med kostnaden på en karta. Appen uppskattar förbrukningen utifrån bilmodell, trafik och hastighet. I våra tester framstår dock beräkningarna som fullt rimliga.
Fakta: Fuel Monitor
Funktion: iPhone
Pris: Gratis
Mer info:
Betyg:


Prata med motorn
Ekonomi/teknik. Om du har en så kallad obd-dongel ansluten till bilens diagnosuttag behöver du en app som kan tolka informationen. Sådana finns det gott om, men de flesta ser gräsliga ut och vissa kräver en specifik dongel. Obd Fusion är bättre. Gränssnittet är hyggligt och appen lirar bra med den dongel vi använder. Mängden funktioner är svindlande, men majoriteten av dem kräver goda förkunskaper. För oss amatörer är dock tillgången till realtidsinformation om till exempel bränsleåtgång riktigt användbar.
Fakta: Obd Fusion
Funktion: iPhone/iPad
Pris: 75 kr
Mer info:
Betyg:


Musikspelare med jätteknappar
Musik. Att trixa med iPhone-musiken under körning kan vara distraherande. De överdimensionerade kulörta knapparna i musikspelaren Stezza gör det betydligt enklare att hoppa mellan låtar och pausa – utan att ta ögonen från vägen. En god tanke, men appen förutsätter att du nöjer dig med en och samma spellista under bilresan. När du vill byta till en ny skickas du nämligen till ett gränssnitt med små och svårtydda bokstäver. Dessutom kan Stezza bara spela den lokalt lagrade musiken, så Spotify-lyssnare får klara sig utan.
Fakta: Stezza
Funktion: iPhone/iPAD
Pris: 7 kr
Mer info:
Betyg:


För bilresor genom kungariket
Trafik/resa. Under parollen ”Besök ditt kungarike” vill Statens fastighetsverk hjälpa oss att hitta till slott, parker, fästningar och andra svenska kulturskatter. Deras senaste vapen för att locka besökare är appen Sevärt, som innehåller matnyttig information om ett sjuttiotal sevärdheter. Vägbeskrivningar slussas till telefonens inbyggda app Kartor. Norr om Gävle finns tyvärr inte mycket att hämta. För bilresor i landets sydligare delar är däremot Sevärt en utmärkt inspirationskälla för spontana avstickare under bilsemestern.
Fakta: Sevärt
Funktion: iPhone
Pris: Gratis
Mer info:
Betyg:


Guidar dig till parkeringsplatsen
Trafik/resa. I App Store finns oräkneliga appar som guidar oss till våra parkerade bilar. Faktum är att kategorin är så tätbefolkad att man lätt kan missta bortglömda parkeringsplatser för ett av vår samtids stora problem. Så illa är det möjligen inte, men ibland är det ändå bra att vägledas till bilen, och Honk öser på med alla möjliga funktioner för ändamålet. Utöver gps-guidning kan du till exempel plåta parkeringsplatsen. Dessutom tutar appen högljutt när parkeringstiden håller på att löpa ut. Särskilt snygg är den däremot inte.
Fakta: Honk – Find Car, Parking Meter Alarm and Nearby Places
Funktion: iPhone
Pris: 7 kr
Mer info:
Betyg:


Betyg på begagnade bilar
Shopping. Autouncle hjälper spekulanter på jakt efter ny bil. Appen samlar in annonser från källor som Blocket och Bytbil, och gör dem sökbara genom ett smidigt gränssnitt. Bäst är att många av bilarna presenteras med en bedömning av försäljningspriset. Skalan är fyrgradig och löper mellan ”Dyr” och ”Superpris”. Bedömningen ska tas som en fingervisning eftersom den skapas automatiskt och baseras på de fakta som finns i annonsen. Med det sagt är det här en nyttig tjänst för dig som sonderar utbudet av begagnade bilar.
Fakta: Autouncle
Funktion: iPhone
Pris: Gratis
Mer info:
Betyg:


All världens radio
Radio. Om du har din iPhone ansluten till bilens ljudsystem behöver du inte längre begränsa ditt radiolyssnande till de svenska am- och fm-banden. Appen Tunein Radio Pro (finns även i gratisversion) hittar webbsänd radio från hela världen, och kan dessutom ansluta till otaliga svenska radiostationer. Totalt finns här omkring 70 000 stationer att lyssna på. Andra funktioner inkluderar möjligheten att banda det som spelas och att lyssna genom ett specialanpassat billäge med föredömligt stora knappar.
Fakta: Tunein Radio Pro
Funktion: iPhone/iPad
Pris: 49 kr
Mer info:
Betyg:


Hitta laddstolpar
Trafik/resa. Batterierna i elbilarna blir allt bättre, men jämfört med förbränningsmotorer är räckvidden fortfarande synnerligen begränsad i många modeller. Om du vill göra långresor med elbilen behöver du med andra ord ha koll på laddplatser längs vägen. Appen Charge & Drive listar hundratals tillgängliga laddstolpar i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bakom appen står Fortum, som har ett flertal egna stolpar i regionen. De har dessbättre även inkluderat andras laddstolpar på kartan, även om informationen kring dessa är begränsad.
Fakta: Charge & Drive
Funktion: iPhone
Pris: Gratis
Mer info:
Betyg:


Varning för vilt
Trafik/resa. Vilt korsar de svenska vägarna – och ibland slutar det illa. Appen Viltolycka vill råda bot på det. Appen varnar dig vid olycksdrabbade platser, något som i bästa fall kan rädda liv. Dessutom visas dina gps-koordinater – användbart om du behöver ringa 112. Men informationen är svår att värdera eftersom vi inte vet hur aktuella varningarna är – har olyckan skett för två veckor eller två timmar sedan?
Fakta: Viltolycka
Funktion: iPhone
Pris: Gratis
Mer info:
Betyg:


Rasta
Trafik/resa. Dags för en bensträckare? Appen Rasta håller koll på din position med gps och guidar dig till närmsta rastplats. Sådana kan du förstås också hitta med hjälp av vägskyltar, men Rasta är faktiskt snäppet vassare tack vare sin filtreringsfunktion. Här kan du välja att bara visa rastplatser med toalett, handikapptoalett eller möbler. Genom möjligheten att lämna omdömen kan du även se vad tidigare besökare har tyckt om rastplatsen. Smart för långresor, men appen kraschar tyvärr ibland under våra tester.
Fakta: Rasta
Funktion: iPhone
Pris: 7 kr
Mer info:
Betyg:

Bästa navigatorn – 4 gps-appar i test
Att hitta rätt med hjälp av en iPhone har aldrig varit så enkelt och billigt som nu. Förr var du tvungen att köpa appar för flera hundra kronor, nu finns navigationen inbyggd. Men hur står sig egentligen Apples och Googles gratisalternativ mot de stora betalapparna?
Johan Wallén | johan@tekniksegmentet.se
Sedan både Apple och Google har byggt in så kallad sväng-för-sväng-navigation (eller ”turn by turn”, som engelsmännen säger) i sina kartappar har konkurrensen om navigationen hårdnat. Är det verkligen värt att köpa en separat navigationsapp från de stora tillverkarna?
Sammantaget kan vi konstatera att betalapparna har fått det oerhört tufft i kampen mot gratisalternativen. Trots det kan det ändå finnas anledningar att lägga ut några hundralappar på en separat app för att få tillgång till vissa extrafunktioner. Möjligheten att navigera offline är ofta ett tungt vägande argument som talar för betalapparna.
En av de enskilt största skillnaderna mellan de olika varianterna är något så grundläggande som inmatning av destinationsadress. Här märker vi att veteranerna Garmin och Tomtom bär på ett tungt arv, medan Apple och Google kommer in med all den finess de har i övriga produkter och på webben. Rent konkret: när du matar in adressen i Garmin- och Tomtom-apparna måste du först skriva in ort, sedan gatunamn, sedan adress. Varför? I Google-appen kan du skriva ”kungs 23 st” och ändå hamna på Kungsgatan 23 i Stockholm. Apples app är inte riktigt lika smart, men nästan.
Betalapparna har i regel massor av funktioner, men många måste du betala extra för, även om själva appen kostar från 400 kronor. Det känns snålt och otidsenligt.
Snygg, gratis och full av funktioner
Apples Kartor. Med iOS 6 fick vi sväng-för-sväng-navigation i våra iOS-enheter, men Apple fick mycket kritik för inkompletta och i vissa fall direkt missvisande kartor. I iOS 7 har kartappen fått ännu fler funktioner och den är både snyggare och mer innehållsrik, men vi kan konstatera att den fortfarande inte funkar tillförlitligt.
Under vår relativt korta testresa (cirka 30 mil) tappade den kontakten med satelliterna vid ett mycket kritiskt skede och vi hann köra ganska fel innan den hittade rätt position igen. Det här gör att vi inte kan rekommendera Apples Kartor ännu.

I Apples app kan du se vägarbeten på och i närheten av din resväg.
I övrigt är den snyggare och har mer information än tidigare, och även 3d-vyer av hus på vissa ställen. Rösten är dessutom riktigt bra och läser gatunamn och annat helt okej. Appen visar vägarbeten, men denna information visade sig inte vara helt tillförlitlig. Samma sak gäller trafikläget, men det kan vi ha överseende med. Som vi ska se senare är just dessa funktioner något som kostar flera hundra kronor om året hos betalapparna.
Tråkigare är att du inte kan se hastigheten du färdas i, eller hastigheten för den aktuella sträckan. Gps-hastigheten är ju mer exakt än de flesta hastighetsmätare, och ibland kan det vara stressande att inte vara helt säker på om du åker på en 70-, 80- eller 90-väg.

Informationen i toppen är lite rörig.
Men trots att hastighetsinformationen saknas blir det ändå informationsöverflöd i toppen av appen där klockslag för ankomst, minuter kvar till ankomst och sträckan kvar till målet ska samsas. Det är inte supertydligt vad som är vad, eller om alla tre behövs.
Fakta: Apples Kartor
Funktion: Gps-navigation
Version: iOS 7
Pris: Gratis
Mer info:

- Bättre än tidigare
- Snygg 3d-funktion
- Gratis

- Opålitliga kartor
- För mycket och för lite information på samma gång
- Tappar kontakten oroväckande lätt
Betyg:

Dyr app med massor av info
Garmin Navigon. Ursprungligen tyska Navigon köptes upp av amerikanska Garmin 2011 och var tidigt ute med gps-mjukvara för handdatorer. I App Store finns Navigon-tjänsten för en mängd olika delar av världen i olika prisnivåer. Vi har testat Europa, men det billigaste alternativet för den som vill hitta i Sverige är Nordics för 599 kronor. Ett rejält skutt upp från gratisalternativen alltså.

Här ska svängas. Även om den där staden i bakgrunden ser spännande ut.
Vad får du då för dina 600 kronor? Kartorna kommer från Nokias gamla karttjänst Ovi Maps, som nu heter HERE. De levererar även kartor till Bing, Yahoo och BMW. Pålitligheten har vi som sagt inte testat fullt ut, men i vårt test hittade den rätt. Dock fick appen spel vid ett tillfälle och ville att vi skulle vända på E18, men hittade tillbaka efter en stund.
Rösten ger bra instruktioner och är lugn; en underskattad kvalitet i en stressad trafiksituation. Appens vanliga navigationsvy är helt okej, men lite tråkig. Här finns mycket information, men den är utplacerad på relativt strategiska ställen och det viktigaste är störst. Dock är navigationsvyn nedlusad med namn på gator vid sidan av vägen vi åker på, vilket bara förvirrar.
Ibland växlar den vanliga vyn till en helskärmsvy över exempelvis en större korsning. Det är bra med extra tydlighet, men det kan vara läskigt att den vanliga vyn plötsligt försvinner när du närmar dig en kritisk trafiksituation. Dessutom: tunnelvyn? Var den verkligen nödvändig?

Oj, vad många vägar som vi inte ska åka till och därför inte behöver veta vad de heter!
Det finns massor av in-app-köp i Navigon, vilket känns lite snålt när du betalat 600 kronor. Trafiklägesuppdatering, 3d-vy och restaurangguider kostar till exempel extra.
Vi blir galna på att vi inte kan göra smidiga adressök utan måste skriva in ort, sedan gata, sedan nummer. Gränssnittet är inte optimalt; råkar du trycka direkt på skärmen hoppar du ur navigationen.Eftersom det inte är helt uppenbart hur du ska komma tillbaka hamnar du lätt i menyerna.
Fakta: Garmin Navigon
Funktion: Gps-navigation
Version: 2.6.1
Pris: Europa (testad): 749 kr, Nordics: 599 kr
Mer info:

- Mycket information i displayen (kan dock bli för mycket ibland)
- Fartkameror och hastighetsangivelse
- Många expansionsmöjligheter (som kostar pengar)

- Dyr!
- Krånglig adressinmatning
- Rörigt gränssnitt
Betyg:

Fullmatad betalapp med många alternativ
TomTom Western Europé. Holländska TomTom släppte sin första navigationsprodukt 2002 och har sedan dess släppt en rad både fristående navigatorer och program till telefoner och handdatorer. Precis som Garmin delar TomTom upp apparna efter regioner i världen, men ”Scandinavia” och ”Western Europe” kostar lika mycket, trots att den senare innehåller 23 länder och den förra bara fyra.
Gränssnittet känns något roligare än i Garmins app, men navigationsvyn är fortfarande tråkig och ganska rörig. Dessutom delas inte informationen upp efter viktighetsgrad, mer än att det viktigaste är i mitten, vilket är dumt.
Precis som i Garmins app måste du här skriva in ort, gatunamn och nummer när du ska söka en adress, men här finns i alla fall många fler alternativa sätt att söka destinationer, exempelvis till en kontakt i telefonboken, ett postnummer, en kopierad adress och till och med gps-koordinaterna för ett foto i bildmappen.

Genvägar är senvägar. Från vänster: snabbaste vägen, kortaste vägen, slingrigaste vägen.
När du vet vart du ska får du välja rutt. Vill du ha den snabbaste, kortaste, mest miljövänliga eller den slingrigaste? Japp, ”slingrigaste”. Du kan till och med ställa in slingrighetsgraden i tre steg! Du kan navigera i bil, till fots eller på cykel. Du kan även undvika vägtullar, färjeöverfarter och vägsträckor med särskilda hastigheter. Själva navigationen fungerar bra i vårt test, även om badhuset vi vill åka till inte ligger exakt där appen vill ha det. Dessutom har även TomTom hyss för sig i rondeller.
Ska du köra ”rakt fram” i en rondell säger appen ”korsa”. Vi fattar, men instruktionen känns inte helt given. Appen gillar enorma pilar för att visa var du ska svänga, och det dyker upp bilder på komplicerade avfarter och liknande som ersätter den vanliga navigationsvyn. Vi gillar TomTom bättre än Garmin, men för normalanvändaren är utgiften på 399 kronor svårmotiverad.
Fakta: TomTom Western Europe
Funktion: Gps-navigation
Version: 1.15.1
Pris: 399 kr
Mer info:

- Fartkameror och hastighetsangivelser
- Många valmöjligheter (kan dock röra till det i början)
- Snyggare gränssnitt än i Garmin-appen …

- … men ändå i behov av en rejäl ansiktslyftning
- Onödigt krånglig adressinmatning
- Billigare än Garmin (men ändå dyr)
Betyg:

Enkel, gratis, lättanvänd och pålitlig
Google Maps. Den dök upp som separat app först efter att Apple dumpat Google som kartleverantör till sin egen kartapp, och är testets vinnare. Google-appen är visserligen den tekniskt minst avancerade och du får inte mycket lull-lull i navigationsvyn, men i gengäld är kartorna pålitliga och det är, som nämnts tidigare, väldigt lätt att söka upp adresser och platser att navigera till.

Googles kartvy är ren och snygg, och instruktionerna är skrivna i löpande text, vilket är bra.
Att navigationsvyn är ren och tydlig är dessutom en fördel eftersom du vill ha så lite men så relevant information som möjligt när du sitter i en stressad trafiksituation. Men precis som i Apples Kartor saknas information om ditt fordons hastighet och vägsträckans hastighet. Det finns inte heller information om hastighetskameror.
Det är värt att säga några ord om navigationsrösten också. Den är generellt bra, men har några irriterande egenheter. Om du närmar dig en rondell och ska köra ”rakt fram” i den (vanligtvis andra avfarten alltså) säger appen ”om 100 meter …” och sen inget mer. En annan dum egenhet är att appen säger ”kör ut ur rondellen” när appen tycker att du är i närheten av din avfart när du kör i rondell.

Att söka adresser är en dröm.
Men för att kunna lita på den uppmaningen måste kontakten med satelliterna alltid vara 100-procentig. Alla som har använt en gps vet att så inte alltid är fallet.
Google Maps funkar även för att navigera till fots, på cykel och med lokaltrafik. Det här har vi inte hårdtestat, men det är bra att funktionerna finns. Appen är dessutom oslagbar (i alla fall i det här startfältet) när det gäller att hitta restauranger, butiker, sevärdheter och liknande. De flesta har även information om öppettider, länk till hemsida och betyg. Dessutom är det ju aldrig långt till Street View och Google Earth för ännu mer detaljerad information.

Google visar också gatunamn, men inte alls lika många som till exempel Navigon.
Fakta: Google Maps
Funktion: Gps-navigation
Version: 2.2.0
Pris: Gratis
Mer info:

- Ren och lättanvänd navigationsvy
- Lätt att söka adresser
- Pålitliga kartor

- Saknar hastighetsangivelse
- Saknar fartkameror
- Stundtals virriga röstinstruktioner (särskilt i rondeller)
Betyg:


Är gps-appen värd att betala för?
I vårt test är gratisappen Google Maps vinnare, främst för att du får en pålitlig navigationstjänst som är lätt att använda och för att den innehåller alla butiker, restauranger, sevärdheter och annat (med tillhörande användarbetyg och information) som Google samlat på sig under åren. Vad gratisapparna saknar är i huvudsak fartkameror, hastighetsangivelser och offline-kartor. Kan du leva utan sådant tycker vi att du kan nöja dig med gratisalternativen. Apples kartor verkar dock inte vara helt 100 än, så bäst odds för att hitta rätt får du med Google Maps.iOS-tillbehör till bilen
Av Johan Wallén

Två prylar som gör dig laddad
Just Mobile erbjuder två olika sätt att hålla dina i-prylar laddade när du åker bil. Den ena är lite mer exkluderande än den andra, kan man säga. Highway Duo är en kontakt för cigarettuttaget som har en spiralformad lightning-sladd inbyggd. Förutom det har den även en usb-kontakt där du kan ladda valfri pryl.
Highway Max kopplar du också in i cigarettuttaget, men här får du i stället två usb-portar för valfritt laddande, till exempel av äldre iOS-enheter med den gamla kontakten. Kanske kan även din Android-utrustade kompis få ladda lite? Nähä, inte det.
Fakta: Duo
Pris: ca 300 kr
Mer info:
Fakta: Max
Pris: ca 250 kr
Mer info:

En hjälpande spindel
Breffo Spiderpodium är det spännande namnet på en pryl som ser ut som något ur en rymdskräckfilm men faktisk kan tyckas riktigt praktisk. Med de åtta ledade benen kan du dels använda Breffo som ställ, men också fästa telefonen på till exempel cykeln eller i bilen. Finns i massor av olika färger och modeller.
Fakta: Från
Pris: ca 160 kr
Mer info:

Blockera friskluften
Det finns många iPhone-hållare för montering i luftutblåsen i bilen, men få som sitter riktigt bra. Kenu Airframe är en smart lösning som funkar i de flesta olika ventilationssystem. Den går dessutom att rotera så att du kan ha telefonen i både upprätt och liggande läge.
Pris: Ca 200 kr
Mer info:

Bio för barnen
iPads betydelse för småbarnsföräldrar är svår att överskatta, särskilt på resor. Med Snugg Headrest Mount fäster du enkelt din iPad i nackstödet och skapar på så sätt en minibiograf för telningen. Förutsätter att du har investerat i ett Snugg-fodral till din iPad vill säga.
Pris: 250 kr (nackstödshållare), 330 kr (iPad-fodral)
Mer info: