
1. Signera dokument i Förhandsvisning
I dessa digitala dagar fyller vi i fler och fler dokument via datorn. Mac OS har en inbyggd funktion i Förhandsvisning där du kan spara din handsignatur och skriva under när det behövs.Öppna ett dokument (PDF eller bildfil. Annat fungerar inte) i Förhandsvisning. Tryck därefter in shift, cmd och a för att öppna redigeringsläget. När detta är gjort klickar du på ikonen som ser ut som handskrift. Här kan du välja att antingen mata in en signatur via Macens inbyggda kamera (håll ett vitt papper med din namnteckning skriven på framför den) eller genom att skriva på styrplattan.
När du sparat en namnteckning kommer du åt den via samma ikon och slipper skriva ut dokument framöver.

2. Visa hur du spelar på Iphone och Ipad
Att visa vad som händer i ett IOS-spel på tv:n är enkelt med en Apple TV och Airplay, och gör det lätt att visa upp dina färdigheter för andra. Men vad gör du om du inte har en Apple TV men gärna skulle visa spelet på Macens stora skärm?Om du kör Mac OS Sierra på Macen och IOS 10 på din Iphone eller Ipad, och har en lightningsladd till hands, så har du allt som behövs. Koppla in enheten i Macen, öppna Quicktime Player och välj Arkiv -> Ny filmnispelning. Nu kommer du att se bilden från Macens inbyggda kamera, men llicka på den lilla nedåtpilen intill den röda spela in-knappen så kan du välja en annan källa för både bild och ljud.
Du måste inte spela in något utan kan använda Quicktime Player enbart för att titta på allt som händer. Du kan byta till helskärmsläge för att slippa distraktioner, och flytta på muspekaren för att bli av med uppspelningskontrollerna.
3. Snabbgöm appar och program
Mac OS i all ära, men det är lätt att arbetsytan blir rörig med en massa programfönster hit och dit. Apple har löst detta genom att gömma ett snabbkommando i operativsystemet som gör att du lätt kan putta undan det som är irrelevant utan att stänga ner det.
Allt du behöver göra är att hålla inne ⌘ och tab-tangenten. När rutan med appar dyker upp, tabbar du till den du vill gömma och trycker inne H. Vill du stänga programmet trycker du Q.

4. Kör Windowsprogram direkt
Det finns fortfarande en del program som enbart utvecklas för Windows och som en del av oss behöver använda. Det kan vara företags egna program, bokföringsprogram eller bara den betydligt bättre optimerade Windowsversionen av Microsoft Excel.En lösning som varken kräver en Windowslicens eller att du kör Boot Camp eller ett virtualiseringsprogram är Crossover Mac. Det bygger på det öppna källkodprojektet Wine men är mycket enklare att använda. Med det kan du installera och köra många Windowsprogram, inklusive många spel som inte kräver Directx 10 eller senare.
Det kostar cirka 500 kronor men ingår ofta i programpaket som säljs av till exempel Macheist och Macupdate då och då. Vill du ha helt gratis kan du prova Winebottler i stället, som dock inte har installationshjälp för lika många program.

5. Hämta kontaktbilder från Facebook
Om du har loggat in på Facebook eller Twitter på Macen kan du utnyttja dessa för att hämta profilbilder till dina kontakter i adressboken och därmed på Icloud. Öppna Systeminställningar -> Internet-konton, välj ett av dina konton och klicka på Hämta profilbilder. Du måste sedan klicka förbi en varning innan den laddar ned bilder till de kontakter den kan matcha.

6. Krydda dina meddelanden med emojis
Mac OS har en inbyggd meny för emojis. Ja, det är faktiskt sant! På så vis kan du enkelt ta fram en symbol och peta in i ett meddelande, precis som du gör på IOS.
För att ta fram menyn trycker du ctrl, ⌘ och mellanslag. Därefter väljer du den symbol som passar dig allra bäst. För ordspråket heter ju “en emoji säger mer än 1000 ord. Eller?

7. Strömma filmer till tv:n – utan Airplay
Airplay är väldigt smidigt för att spela upp en film eller låt från Macen på din TV, men det kräver en Apple TV. Om du har en modern tv med egen internetanslutning kanske den har stöd för tekniken dlna, och det betyder att du ändå kan strömma media. Om inte kanske du har en spelkonsol som har stöd för tekniken i stället.För att använda dlna på Macen behöver du ett program som PS3 Media Server, som namnet till trots fungerar med alla dlna-kompatibla enheter som tv-apparater. Du måste ha Java installerat för att köra det.
När du har installerat programmet måste du lägga till sökvägar till dina mediafiler, vilket du gör under Navigation -> Share Settings. Klicka sedan på Restart Server och vips bör Macen dyka upp i listan över dlna-enheter på tv:n. Till skillnad från Airplay fungerar dlna ”bakvänt” då du inte aktivt kan skicka ljud och bild till tv:n utan måste navigera till rätt fil på tv:n och spela upp den.

8. Skapa en filserver
En äldre Mac du inte längre använder till vardags kan förvandlas till en filserver som delar användbar data till alla datorerna du har hemma, både Macar och Windows-maskiner. Du kan också använda den som backupstation.Öppna Systeminställningar -> Delning på den gamla datorn och kryssa i Fildelning. Till höger kommer du se en adress du kan använda för att ansluta till Macen. På Macen du vill ansluta från öppnar du sedan Finder och väljer Gå -> Anslut till server. Du kan skriva in bara adressen om du vill, alltså till exempel 192.168.1.5, eller lägga till aftp:// eller smb://. Det här är två olika fildelningsprotokoll. Om båda Macarna kör Yosemite är smb förmodligen snabbare, men krånglar det kan du välja afp istället.
På en Windows-maskin öppnar du en ny utforskare och skriver in 192.168.1.5 (byt ut till din servers adress). Notera att det är bakvänt snedstreck, inte det vanliga som på Macen.
Om det bara är du som använder de andra maskinerna kan du logga in på ditt vanliga konto när du ansluter, men annars kan det vara bättre att skapa ett gästkonto. Det fixar du i Systeminställningar -> Användare och grupper.

9. Kör gamla klassiska Mac OS
Vill du ha en liten nostalgikick kan du köra gamla versioner av Mac OS på din moderna Mac. Apple har lagt upp Mac OS 9, och även Mac OS 7.5.5, som gratis nedladdning men tyvärr är länkarna på Apples sajt trasiga i dag så du får googla. Emulatorn Sheep Shaver kan köra båda systemen. Att komma igång och få allt att funka kan ta lite tid, och du kan i stället söka efter färdiga installationer att hämta från nätet.

10. Rädda filerna från en trasig Mac
Om du har en Mac som inte vill starta ordentligt, men där du tror att hårddisken fortfarande fungerar, kan du försöka rädda din data utan att skruva isär datorn. Koppla ihop den med en annan Mac med firewire eller thunderbolt och starta den trasiga Macen med t-tangenten nertryckt. Har du tur startar den i hårddiskläge och dyker upp som en extern disk på den andra Macen.

11. Säg vad du vill
Det här är ett gammalt trick som har fått nytt liv i de senaste versionerna av Mac OS tack vare mer avancerad och extremt realistisk talsyntes. För att få Macen att säga vad som helst kan du starta Terminal (ligger i Program -> Verktygsprogram) och skriva in say och trycka retur. Skriv sedan in någon och tryck retur igen så läser Macen upp det. Say utgår från vilket språk datorn är inställd på, så ”10 saker du inte visste att din Mac kan göra” låter väldigt annorlunda om du skulle ha Macen inställd på engelska istället för svenska. I Textredigering och många andra program kan du läsa upp markerad text genom att välja Redigera -> Tal -> Börja tala.
