Uppkopplade lampor finns det gott om, men Nanoleaf Smart Ivy liknar inget vi har sett förut. Medan Philips Hue och andra konkurrenter efterapar vanliga glödlampor, tar Nanoleafs lampor en helt annan skepnad. Istället för ett traditionellt glashölje består den kantiga Nanoleaf-lampan av elva svarta plastskivor, var och en utrustad med en liten lysdiod.
Missa inte: Tänd och släck lamporna med Siri
Sockeln är av den bredare typen E27. Lamporna passar därmed i de flesta taklampor och även i många golv- och bordslampor. Totalt ska de små led-lamporna producera 7,5W, vilket enligt Nanoleaf är jämförbart med en 60W glödlampa av klassiskt snitt.
Vi testar Nanoleaf Smarter Kit. Där ingår två ”varmvita” lampor av modellen Nanoleaf Smart Ivy, samt Nanoleaf Smart Hub. Den senare är en svart liten hubb, lika kantigt skulpterad som lamporna, som ansluts till en router och kommunicerar våra kommandon till lamporna.

Två återställningar senare…
Vid det här laget är vi vana vid att ansluta en uppkopplad pryl, starta appen, och sedan guidas vidare genom processen. Med Nanoleaf visar det sig vara bökigare. Hubben dyker visserligen upp direkt i appen, och kan då adderas till vårt Homekit-system. Men lamporna då? De syns inte i appen, trots att de är inkopplade. Efter en stunds huvudkliande rotar vi fram pappersmanualen – som vore det fortfarande 1990-tal – och inser att vi måste klicka på hubbens ovansida för att söka efter lamporna. Det hade Nanoleaf gärna kunnat upplysa oss om i appen.
Problemen slutar tyvärr inte där. Först måste vi flytta lamporna närmre hubben för att hitta anslutningen, men det funkar bara med den ena. Sedan meddelas vi om att ny programvara finns att ladda ned, men hubben hänger sig under uppdateringen och slutar svara. Därefter börjar vi om från början. Vi raderar enheterna från Homekit, raderar appen och återställer hubben till fabriksinställningarna. Då funkar allt – men bara en stund. Efter några timmar tappar vi anslutningen igen, och måste återigen göra om hela installationen från början för att sparka igång systemet igen.

Efter flera timmars felsökning funkar våra Nanoleaf-prylar slutligen, men vägen dit har inte varit särskilt rolig. Det ska dock nämnas att vi har sett andra tester som inte nämner problem av den här typen, så det är möjligt att vi har fått ett måndagsexemplar. Hur det än är med den saken kan vi konstatera en sak: Det här är de krångligaste Homekit-enheter vi har stött på hittills.
Smart dimning, klen app
När Nanoleaf-lamporna till slut funkar är de faktiskt riktigt trevliga att använda. I synnerhet en klyftig funktion särskiljer dem från konkurrenterna. De här lamporna kan nämligen dimmas med hjälp av lampans strömbrytare. När vi släcker och sedan tänder lampan hastigt börjar ljusstyrkan förändras gradvis. När vi är nöjda med ljuset slår vi återigen av och på lampan, varpå den stannar på sin senaste ljusstyrka.
Lamporna kan förstås också dimmas, tändas och släckas genom Nanoleaf-appen. Den är dock i övrigt en ganska sparsmakad skapelse. I appen kan vi hantera rum och scener, och även våra Hue-lampor – men inte mycket mer.
Appen saknar funktioner som tidsinställda scheman, geofencing och widget till Iphone. De funktionerna finns sedan länge i Philips Hue-appen. I övrigt är konkurrenten Elgatos app en mycket bättre hjälpreda när vi hanterar olika Homekit-prylar. Den fungerar nämligen för att styra alla möjliga Homekit-tillbehör, bland annat Nanoleaf-lamporna.
Siri fortsätter att krångla
Med hjälp av Nanoleafs Homekit-stöd kan vi alltså styra lamporna genom röstkommandon till Siri. Här är det därför på sin plats att säga några ord om hur Siri och Homekit funkar på svenska.
När vi för en tid sedan testade Philips senaste Hue-brygga experimenterade vi en hel del med svenska Homekit-kommandon. Då kunde vi bland annat ta kontroll över individuella lampor, och exempelvis tända, släcka och dimma dem med ett röstkommando. Det fungerar dock inte längre – varken med Nanoleaf, med Hue-lamporna, eller med den Elgato-plugg som driver en av våra lampor.

Vi kan fortfarande använda Siri för att styra alla lampor samtidigt, men vi har av oklar anledning förlorat detaljkontrollen över rum och separata lampor.
När vi ger kommandon på detaljnivå möts vi nu bara av en frågande Siri. Ibland förstår hon inte alls, och ibland undrar hon om vi vill tända eller släcka alla lampor. Samma sak gäller när vi försöker aktivera våra Homekit-scener. Det var problematiskt redan när vi testade Hue, och nu är det helt ogörligt.
Den här typen av problem blottar en tydlig svaghet hos Homekit. Eftersom vi inte har någon officiell app från Apple för de här funktionerna är problemet svårt att felsöka. Kanske är det något i vår Homekit-inställning som spökar, kanske är det något fel hos Siri och Apple.

Sammanfattat
Nanoleaf-lamporna saknar inte goda idéer. Möjligheten att dimma lampan med en vanlig strömbrytare är smått genialisk, och Nanoleaf hävdar att lamporna har en livslängd på hela 30 år. Det är – om det stämmer – antagligen den längsta brinntiden på marknaden. De problem vi stöter på med anslutningen är därför en stor besvikelse.
Den mer beprövade konkurrenten Philips säljer det jämförbara Hue White Starter Kit, som inkluderar Homekit-hubb och två vita lampor. Det kostar dessutom mindre än det här Nanoleaf-paketet. Philips Hue är visserligen inte heller en helt problemfri produkt, men har en bättre app och är i vår erfarenhet ett mer stabilt val.
Oavsett vilka lampor du väljer bör du dock vara beredd på att livet med Apples Homekit inte alltid är en dans på rosor.
Fakta: Nanoleaf Ivy Smarter Kit
Funktion:Uppkopplade lampor med Zigbee- och Homekit-stöd
I paketet: Två lampor samt hubb
Pris: Ca 850 kr
Mer info: Nanoleaf

Smart dimningsfunktion
Extremt långlivade
Siri-styrning smidig när den funkar

Krånglar vid installation
Opålitliga Siri-funktioner (vilket sannolikt är Apples fel)
Funktionssvag app
Ej färgskiftande lampor, endast vitt ljus