När Apple visade upp tredje versionen av operativsystemet till Apples smarta klocka var det ingen liten uppgradering. Det var en nystart för klockan.
Ett av de största problemen med Apple Watch har ända sedan dag ett varit prestanda, eller snarare – den totala bristen på prestanda. Det var inte ovanligt att behöva vänta sex-sju sekunder, ibland ännu mer, bara för att öppna en app. Det blir mindre av detta i fortsättningen.
Allt – ja, allt – är snabbare
Vi har testat Watch OS 3 på en första generationens Apple Watch – och till våra stora lättnad finns här ordentliga prestandaförbättringar. Appar startar betydligt snabbare, ja, nästan omedelbart. Tack vare en förändrad minneshantering kan systemet dessutom hålla kvar fler appar i bakgrunden. Mindre av den där snurrande symbolen alltså, det tackar vi för.
Det är slående hur snabbt klockan går (höhö) med Watch OS 3 installerat, särskilt när vi har i åtanke att det är precis samma hårdvara som driver systemet. Det andas verkligen nytt liv i klockan.
Slående är också hur mycket Apple har tänkt om när det kommer till att interagera med Watch OS 3. En av de största förändringarna i hur vi använder klockan är tillkomsten av Dock. Borta är nu Vänner-listan som aktiverades via sidoknappen, istället har knappen fått en viktig funktion i att aktivera dockan – enkelt sagt en lista där vi kan spara våra favoritappar. Dessa appar, max tio till antalet, får vi snabb åtkomst till via sidoknappen. Apparna hålls uppdaterade i bakgrunden och är ”fräscha” när vi behöver dem. Inget mer vänta på att aktivitetsringarna ska fyllas, de är redan uppdaterade när vi öppnar appen. Det är möjligt att byta plats på appar i dockan, både direkt från klockan och från Watch-appen i Iphone. Dockan gör det mycket enklare att nå den information vi vill ha, istället för att vi ska hoppas på att vi trycker rätt i den röriga app-vyn (som fortfarande finns kvar). Alla appar ryms som sagt inte i dockan, men ärligt talat är det sällan vi regelbundet använder fler än tio appar på klockan. De appar vi använder oftast startar i princip omedelbart, och innehåller allt som oftast uppdaterad information. Mycket smidigt.
Även Överblickar (Glances på engelska) har fått stryka på foten i Watch OS 3, och det är ingenting vi saknar. Det var svårt att se någon nytta med bantade miniversioner av appar som ändå var långsamma att ladda. Bättre då med Dock som ger oss snabb tillgång till hela appen. När vi sveper upp från urtavlan möts vi istället av Kontrollcenter, precis som i IOS. Där får vi snabb tillgång till inställningar vi ofta behöver, bland annat batteristatus.
Så långt bra, men ett par funderingar har vi – varför är det inte möjligt att se batteristatusen på Iphone från klockan? Ett tryck på batteriikonen hade kunnat enkelt kunnat ge oss den informationen, praktiskt när telefonen ligger på laddning i ett annat rum.
Och varför finns inte uppspelningskontrollerna bredvid Kontrollcenter, precis som när vi sveper till vänster i Kontrollcenter i IOS 10? Nu får vi istället lägga applikationen ”Spelas nu” i Dock för att snabbt komma åt play, paus och volymjusteringen. Det hade gått ännu snabbare, och varit mer enhetligt, om vi kunde svepa Kontrollcenter åt sidan.
Värt att nämna är också att det nu är lättare än någonsin att byta mellan urtavlor (varav flera är nya i Watch OS 3). För en del av oss förändras vår användning av klockan beroende på om vi är på jobb eller lediga, om det är dag- eller kvällstid, om det är veckodag eller helg. Därför är det praktiskt att ett svep till höger eller vänster nu byter till en ny urtavla, med våra anpassade komplikationer. Bra är också att vi nu kan ändra våra urtavlor i Watch-appen för Iphone, perfekt för den som vill experimentera fram de bästa urtavlorna på en större skärm.
(Ännu) större fokus på hälsa
Det ryms ännu mer fitness i Watch OS 3 än tidigare. Apple har tagit fasta på att många använder Watch för att hålla koll på hur vi rör oss – en av de mest använda apparna är Aktivitet. I Aktivitet är det nu möjligt att dela med sig av sina framsteg (eller misslyckanden) till vänner som också använder Watch. Det tillför en social dimension till träningen, något som exempelvis konkurrerande Fitbit haft länge. Nu finns här också en urtavla som alltid visar de färgglada aktivitetsringarna så fort vi lyfter armen.
Vid sidan om påminnelserna om att stå upp en gång i timmen (eller rulla, för den rullstolsburne Watch-bäraren) finns nu också en app som guidar oss genom djupandningsövningar några gånger om dagen. Appen, som heter Andas, ska enligt trendigt mindfulness-tänk hjälpa oss att leva lite mer i nuet. Vår gissning är att många kommer stänga av andnings-påminnelserna efter ett tag. Från vänster: Dock, Andningsappen, urtavla med aktivitetsringar. Några appar vi känner igen från IOS finns nu också i klockan, däribland Påminnelser och appen Hem för att styra lampor och andra uppkopplade, smarta grejer. Nu är det också möjligt att spåra en borttappad Apple Watch via appen Hitta Iphone för IOS.
Meddelanden i Watch OS 3 har fått sig en större uppdatering för att kunna visa alla de lekfulla konfettiregn och stora emojis som vi först såg i Meddelanden för IOS 10. Däremot får vi i Sverige inte scribble-funktionen som gör det möjligt att klottra ned bokstäver som svar på meddelanden. Vill vi absolut klottra ned några bokstäver – det kan vara ett praktiskt sätt att svara – finns en möjlighet att komma åt funktionen ändå: Tryck hårt någonstans i Meddelanden och byt språk till engelska. Då dyker “Scribble”-möjligheten upp och vi kan rita bokstäver. Men då är det alltså engelska ord som gäller.
En Watch inställd på svenska, men med engelsk Scribble aktiverat. Vill vi diktera på svenska måste vi dock byta tillbaka till just svenska.
Omdöme
I stort sett alla förändringar i Watch OS 3 har ett syfte – att göra klockan enklare och snabbare att använda. Watch handlar helt och hållet om lättillgänglig information och snabba interaktioner. Då måste klockan också upplevas just snabb.
Apple har förbättrat gränssnittet för att inte bara göra det rappare, utan också enklare att använda. Både appen Aktivitet och Träning visar till exempel mer information på en och samma skärm, med resultatet att vi slipper svepa mellan olika sidor. Innehållet på klockan kommer till oss lättare nu, både med rena prestandaförbättringar och genom att vi sveper och trycker mindre. Ett bättre gränssnitt med avsevärt kortare laddtider ger oss mindre tid med armen hängande i luften. Och det är ju skönt att slippa.
Med det sagt är första generationens Watch fortfarande inget under av prestanda – här och där laggar det en aning. Inte minst appen Meddelande har ibland svårt att hänga med i alla konfettiregn och gif:ar som vi numera får skickade till oss. Men prestandan är överlag ändå så pass mycket bättre än i Watch OS 2, att vi snudd på bortser från detta.
Det är såhär klockan vill användas. På språng, med korta interaktioner: Byta låt, höja volymen, kolla ett meddelande, kika på rörelsemålet, kolla nästa punkt i kalendern, och så vidare… Så här logiskt borde Watch OS ha varit redan från början. Apple har lyssnat på kritiken och rättat till tidigare brister. Här finns nu en Dock vi känner igen från Macen och ett Kontrollcenter vi känner igen från Iphone. Watch OS 3 är en självklar uppdatering och tillför ett stort mervärde även för första generationens Watch.
Det här visar också att Watch inte var en mogen produkt när den första gången släpptes ut på marknaden i april 2015. Nu är den vad klockan borde varit redan från början. Apple visste förmodligen inte riktigt hur vi skulle använda våra klockor, och tänkte om. Det blev mycket bättre – tredje gången gillt.
Fakta: Watch OS 3
Funktion: Operativsystem till Apple Watch. Version: 3.0. Tillverkare: Apple. Pris: Gratis. Mer info: apple.com/se/watchos/
Så. Mycket. Snabbare. Mindre knöligt och svårbegripligt gränssnitt. Den klocka du redan har blev just mycket bättre – gratis.
Vi saknar Scribble i Sverige Frågan är fortfarande – behöver du en smartklocka?