Lär dig nya språk med Iphone – här är bästa apparna
Globaliseringen gör det allt viktigare med språkkunskaper, och det räcker inte alltid med engelska. Här testar vi fem appar som hjälper dig lära ett nytt.
De allra flesta svenskar kan idag prata engelska, och många har även pluggat ett tredje språk – ofta tyska, franska eller spanska även om färdigheterna kanske inte sitter i lika bra som du önskar efter uppåt sju års studier.
Om du vill bättra på kunskaperna från skolan, eller om du är sugen på att lära dig ett helt nytt språk, kan du numera använda din Iphone som medhjälpare. Det finns många appar på App Store för språkstudier, med olika upplägg och filosofier.
Vi har valt ut fem av de mer populära apparna, för att se vilken som egentligen är bäst och om det är några du bör undvika – eller fundera över om de är prisvärda.
Flera av apparna har ett liknande grundläggande koncept, där du lär dig via repetition och någon variant av det gamla beprövade begreppet flashcards (från början papperskort med ett ord på ena sidan och översättningen på andra). Men vi har även testat Hinative som har ett helt annat upplägg.
Antaler språk du kan välja bland skiljer sig stort åt, från nio i Busuu till över 200 i Memriser. Priserna går också från helt gratis till dyra prenumerationer.
Många olika språk – Memrise
Memrise handlar inte bara om att lära sig språk, utan om att komma ihåg i allmänhet. Men eftersom det här handlar om språk går vi inte in närmare på kurserna i periodiska systemet eller hur du minns ordningen på alla korten i en kortlek.
Memrise växlar mellan olika sätt att lägga ord på minnet, till exempel att skriva det.
Memrise har kurser i många språk, och ofta flera olika på olika nivå. Om du inte gillar en kan du prova en annan. När väl har valt en börjar varje delmoment med att ett par nya ord presenteras, och därefter dyker de upp igen i olika konstellationer och du måste välja rätt. Ibland kommer ordet på det andra språket och du måste välja rätt översättning. Andra gånger får du ett ord på engelska och måste välja rätt på det andra språket.
Genom algoritmer som lär sig från dina resultat anpassas Memrise och ger mer av sådana kort som du har lättare att lära dig från. På så vis slipper du tröska igenom sega partier och kan lägga mer tid på sådant som ger resultat.
Stort utbud Memrise har omfattande och bra material, och dess metodik verkar fungera bra. Men det känns inte som en riktigt välkomnande app, och påbörjar du en introduktionskurs i ett helt nytt språk får du inte heller något riktig presentation av det innan du kastas direkt in i repetitionen av glosor och fraser.
Memrise har kurser i över 90 språk.
Vi önskar att Memrise hade bättre nybörjarkurser, för när du väl tar dig in finns det mycket att hämta och en välsmord memoreringsteknik. Det hade också varit bra om det var enklare att bläddra runt i en kurs och se vilka bitar du har gjort och vilka som är kvar. Memrise har inget poängsystem eller några troféer och annat du får som incitament efter varje moment, så om du drivs av den typen av feedback bör du nog välja en annan app.
Med över 200 språk och många olika kurser inom de större språken är Memrise dock en av de bredaste apparna. Dessutom är den gratis, och inte bara för de första delkurserna eller momenten.
Bra kursmaterial Adaptiv inlärningsmotor känner av vad du är bra på Många språk
Rörigt gränssnitt i menyerna Svårt att få överblick över lärandet
Betyg:
Riktiga människor rättar dig – Busuu
Busuu är en slags kombination av socialt nätverk och vanlig flashcard-inlärning. Precis som i Memrise går du igenom olika delkurser. Här är varje avsnitt indelat i tre bitar: flashcards för att lära dig nya glosor, en konversation du följer och ska memorera, och ett test. I många avsnitt följer sedan en skrivövning där du ska använda det du lärt dig.
Varje lektion i Busuu består av tre delar, där den tredje delen bara ingår i premiumprenumerationen.
Den sociala biten är att det du skriver i de här övningarna inte rättas av en dator eller någon anställd på Busuu, utan av andra användare. Skriv in ett svar och vänta så kommer någon som kan det språket svara. Svaren blir så klart mänskliga, och kan gå från ordentliga genomgångar av vilka fel du gjort och vad du bör öva på, till rena renskrivningar. Beroende på när på dygnet du skriver kan det också dröja ett tag.
En smart funktion är att frågorna du ställer automatiskt översätts till språket du studerar, så att de som talar det säkert förstår vad du vill veta.
Reklam eller dyra abonnemang Busuu är gratis, men fullt av reklam. Efter varje lektion måste du vänta på en videosnutt eller trycka bort en reklambild, och appen påpekar hela tiden vad bra det är med premiummedlemskap.
Det kostar 95 kronor för en månad eller 595 kronor för ett år, och förutom att du blir av med all reklam får du några andra fördelar: Tillgång till testerna i varje lektion, mer information om grammatiken du lär dig, snabbare svar på skrivövningar, och speciella lektioner för resor.
Busuu har bland annat kompletta konversationer du ska lägga på minnet.
Med tanke på att både Memrise och Duolingo har liknande innehåll gratis är det svårt att rekommendera ett så pass dyrt abonnemang. Skrivövningarna som rättas av andra användare är en trevlig och unik funktion, och den fungerar utan abonnemang.
Ska du bara ha en app räcker Busuu inte hela vägen, men som komplement till andra är den riktigt bra, speciellt om du tar dig tid att göra alla skrivövningar ordentligt.
Fakta: Busuu Mer info:https://a.m3.se/ka Pris: Gratis, 50–95 kronor/månad för premium
Skrivövningar som rättas av människor Enkelt att bläddra runt bland lektioner
Få språk Dyrt att slippa reklam och få alla funktioner
Betyg:
Bästa i test – Duolingo
Duolingo har legat på på topp 5-listan i 52 länder. I Sverige nådde den bara upp till plats 27 som högst, men i USA var den tvåa och i Frankrike etta. Det har skrivits mycket om appen, och många har provat att börja lära sig ett nytt språk med den. Så är det så bra som många verkar tycka?
Duolingos stora styrka sitter i att det är en så välgjord app, med ett mycket bra gränssnitt som gör det enkelt att komma igång och som hela tiden pressar dig att göra lite till. ”Gamification” är ett begrepp som handlar om att göra vanligtvis tråkiga sysslor roligare genom att lägga till ett spelmoment eller någon form av tävling, och Duolingo tar verkligen fasta på det.
Gränssnittet i Duolingo är riktigt välgjort, och du kan enkelt se dina framsteg i kurserna du tar.
Stora peppen Varje lektion du klarar av ger dig XP (erfarenhetspoäng), och du kan sedan se dina framsteg som en graf över hur dina XP har ökat. Du börjar med att välja språk och nivå, och även hur snabbt du vill lära dig (5, 10, 15 eller 20 minuter om dagen). Appen kommer sedan påminna dig om att det är dags att öva på ditt nya språk så att du inte slappar bort någon dag.
Förutom att bli peppad att fortsätta öva och lära dig mer har Duolingo ett tävlingssystem. Lägg till kompisar som också har appen och sedan kan ni tävla med varandra om vem som gör störst framsteg. Ska du och en kompis åka och luffa i Sydamerika kan ni sporra varandra att verkligen komma igång med spanskan.
Duolingo har ett mycket bra upplägg för memorering, och även små förklaringar av grammatik.
Duolingos kurser måste klaras av i rätt ordning och du kan inte hoppa i förväg till mer avancerade kapitel (även om det är lätt att se vad som väntar dig längre fram). Det du däremot kan göra är att direkt ta slutprovet för en avdelning, och om du klarar det låser appen upp nästa avdelning.
Har vi något att klaga på så är det att Duolingo inte går tillräckligt djupt – du kommer helt enkelt inte ha ett speciellt stort ordförråd när du är klar med en kurs. Men för att lära dig grunderna i ett nytt språk snabbt (och ha kul medan du gör det) är det svårslaget.
Bästa gränssnittet Bra belöningssystem håller dig igång Gratis
Går inte så djupt i språken Få språk
Betyg:
Dyrt och lite oseriöst – Hinative
Testets udda fågel är Hinative, som tar Busuus sociala bitar och gör det till hela grejen. Här finns inga flashcards eller lektioner. Istället går det ut på att ställa frågor som andra användare sedan kan svara på, och i gengäld svara på andras frågor på de språk du har ställt in att du kan svara på.
Under varje språk du har lagt till dyker frågorna från samtliga användare upp.
Hinative har väldigt många språk – du kan i princip välja vilka språk du vill. Men med mindre språk är sannolikheten att du snabbt får svar betydligt lägre än för de stora språken. I vårt test var exempelvis det senaste svaret på en fråga om mongoliska för tre månader sedan, och frågor om svenska kommer inte ens en gång om dagen. Det verkar helt enkelt som att utvecklarna på Lang-8 inte har fått ihop lagom många användare för att det ska fungera riktigt tillfredsställande för mindre språk.
Obegripligt abonnemang Precis som Busuu har Hinative ett premiumabonnemang. Men här är fördelarna mindre och otydligare. För 95 kronor i månaden får du två nya funktioner: Du kan spela in när du pratar på språket du lär dig och få röstsvar från andra, och du får tillgång till bokmärken, vilket vi inte riktigt har lyckats ta reda på vad det gör.
Hinative har en ganska smart idé, och på de större språken där det finns fler användare fungerar det hyfsat bra och du kan få bra svar. Men vi har också sett oseriösa svar, och folk som inte frågar om språk utan helt andra grejer eller bara försöker chatta via appen.
Ställ frågor utifrån färdiga mallar, så översätts de automatiskt till språket du pluggar.
Slutsatsen blir att Hinative kan vara ett kul experiment, och så länge du håller dig från abonnemanget är det gratis. Men Busuu gör liknande saker och har många fler funktioner, och betydligt fler användare.
Fakta: Hinative Mer info:https://a.m3.se/k8 Pris: Gratis, 95 kronor/månad för premium
Intressant idé Många språk
Dyrt abonnemang utan mervärde Oseriösa användare För få användare av mindre språk
Betyg:
Enda svenska appen – Babbel
Bland apparna vi har testat är Babbel unikt – det är den enda som har gränssnitt och innehåll på svenska. Du kan alltså plugga spanska, franska eller italienska med instruktioner och beskrivningar på svenska istället för engelska, som annars gäller i samtliga appar.
Öva dig på rätt uttal med Babbel.
Med ungefär lika många språk som Duolingo skiljer sig Babbel ändå på många sätt. Själva lektionerna är upplagda annorlunda: Du kan välja att använda mikrofonen och läsa in alla glosor för att låta appen avgöra om du har rätt uttal; du måste skriva in svaren på många frågor med bokstäver som ligger utplacerade istället för med tangentbordet; och det är mycket mindre fokus på repetition med något som liknar flashcards.
Den största skillnaden är dock priset. Medan Duolingo är gratis har Babbel en prenumerationsmodell, som dessutom är striktare än i till exempel Busuu. Du får bara tillgång till första lektionen i varje delkurs utan att betala, och med 18–20 lektioner i varje blir det väldigt magert.
Mer för pengarna Till skillnad från Busuu ger dock Babbel ganska mycket för pengarna. Med hundratals lektioner i varje språk finns det mycket att lära och du kan komma mycket längre i studierna än med Duolingo. Innehållsmässigt ligger det ungefär i paritet med Memrise, även om den senare har mer variation och olika alternativ inom samma språk.
Babbel har ett brett utbud och går på djupet, men det mesta kräver en prenumeration.
Babbel kostar 95 kronor i månaden eller 549 kronor för ett år. Om du känner att det blir mycket lättare att hänga med när instruktionerna är på svenska, och gärna vill ha mycket material att gå igenom, kan det definitivt vara värt priset.
Är du däremot ute efter bästa möjliga inlärningsmetod och inte har något problem med engelska är Duolingo och Memrise bättre alternativ. Det föregående om du vill komma igång fort och få mycket pepp, och det senare om du ändå vill ha mycket material och kan lita på din egen studiedisciplin.
Fakta: Babbel Mer info:https://a.m3.se/k7 Pris: 95 kronor/månad eller 549 kronor/år
Enda appen med instruktioner på svenska Stort och djupt utbud Testar ditt uttal