Våra hjärnor är bra på att komma på idéer, men inte alltid så effektiv när det gäller att organisera dessa på ett betydelsefullt sätt. Här kommer den välbekanta tekniken tankekartor in i bilden, som går ut på att låta hjärnan spruta ur sig idéer obehindrat samtidigt som du skapar ordning i detta kaos.
Trots att den har en mer begränsad uppsättning funktioner än en del konkurrenter har Mindnode Pro länge varit ett av de bästa programmen för att skapa tankekartor på Mac. Nu har uppföljaren Mindnode 2 släppts, och den lever upp till våra högt ställda förväntningar (speciellt om du även har IOS-appen). Mindnode 2 gör det snabbt och enkelt att skapa tankekartor.
Bra gränssnitt blir bättre
Om själva konceptet tankekartor känns krångligt så kan det extremt enkla gränssnittet i Mindnode göra det mer överkomligt. I en ny karta möts du av en ensam tom bubbla i mitten – huvudnoden, som du använder för att definiera vad kartan handlar om (till exempel ett projekt). Därifrån lägger du till barnnoder och syskonnoder som bygger upp ett träd av tankar.
Men det är bara början. I nya version 2 kan du lägga till beskrivningar av noder som poppar upp när du för pekaren över dem, vilket gör att själva kartan inte fylls av allt för mycket text samtidigt som det är lätt att se mer info om sådant som kanske kräver mer detaljer.
Mindnode 2 har 25 inbyggda klistermärken med valfria färger som du kan piffa upp och tydliggöra tankekartorna med, och du kan lägga till egna bilder. Färgteman gör att du med ett par klick kan ändra stil på hela kartan. Behöver du fylla ut kartan med beskrivningar och detaljerad info? Popup-fönster och ett översiktsläge i text är ett par av de bästa nyheterna i version 2.
Hela gränssnittet har uppdaterats för att få en mer Yosemite-mässig känsla, med bland annat en ny Inspector som du använder för att lägga till former och kanter till noderna och kopplingarna.
Mindnode har alltid låtit dig placera noder fritt som du vill, men har numera fått en funktion som automatiskt kan placera ut noderna i ett tydligt träd riktat åt höger eller vänster, eller centrerat kring huvudnoden. Det gör du i Document-fliken i sidopanelen.
Enklare att dela
Idéer behöver ofta delas med andra, och förutom de gamla vanliga formaten pdf, opml, bild och text kan du numera exportera till markdown eller öppna direkt i Marked.
Har du IOS-appen Mindnode kan du även använda tjänsten Mymindnode, där du kan ladda upp en tankekarta till molnet och dela den med andra som sedan kan spara ner, titta på eller placera kartan i html-dokument. Märkligt nog får du inte tillgång till tjänsten om du inte har köpt IOS-appen och skapat ett konto.
Utskrifter har också förbättrats. Du kan numera skriva ut antingen i det vanliga kartformatet eller som listor, och kartor kan skrivas ut med en huvudnod per sida för enklare översikt.
Slutsats
Mindnode 2 tar allt som var bra med Mindnode Pro och gör det ännu bättre med nya praktiska funktioner.
Kraftfulla men enkla tankekartor Snabb översikt i text Smart layout med teman, klistermärken och annat
Webbtjänsten Mymindnode kräver att du köper IOS-appen Halvdant stöd för OS X:s Dela-tillägg
Andra alternativ
Mindnode 2 är inte det enda Macprogrammet för tankekartor. Den som vill komma undan gratis kan testa bland annat Freeplane, Xmind och Visual Understanding Environment. Det finns även flera webbappar, till exempel Spiderscribe, Mindmeister och Coggle.