När Apple lade ner Aperture och satsade allt på Bilder för OS X – ett program som offrar de flesta av de proffsfunktioner som lockade användare till Aperture – räknade många med att Adobes Lightroom skulle bli den vanligaste ersättningen. Men det är inte alla som gillar Adobes program.
Ett annat alternativ är Phase Ones Capture One Pro, som har många av de funktioner Aperture-användare har vant sig vid. Det är ett program som organiserar och håller koll på alla dina foton, och samtidigt ett sofistikerat bildbehandlingsprogram med vilket du kan göra inställningar för exponering, färger och annat.
Frågan är då: Hur bra är det på att göra allt som du brukade göra i Aperture?
Importera och organisera
Capture One får sitt namn från en viktig funktion i programmet: Förmågan att jobba direkt med en ansluten kamera för att visa bilderna medan de tas. Programmet har stöd för tiotals kameror från Canon, Nikon, Mamiyaleaf och Phone Ones egna modeller.
På grund av det har programmet två olika sätt att sortera bilder: Som enstaka sessioner, eller i kataloger ungefär som Aperture och Lightroom.
Att importera fungerar hyfsat bra, även om det mörka gränssnittet gör det aningen svårt att se gränserna mellan olika delar av gränssnittet. Men en mycket konstig sak är att programmet inte ser en ansluten Iphone som källa, vilket gör att du först måste importera dem med till exempel Bildinsamling och sedan dra in dem i Capture One Pro.
Ett annat problem är att det inte finns någon flagga för bilder som ska kasseras. Du måste istället använda 0 stjärnor som en motsvarighet, och när du raderar en bild får du alltid en fråga om du även vill ta bort filen från hårddisken. Videofiler hänger med i importen, men du kan inte göra några ändringar av metadata. Kameror som är inställda på att spara både råformat och jpeg importeras som separata bilder. Till råga på allt är stödet för geotaggning minimalt.
Redigera
Att redigera bilder är en betydligt mer angenäm erfarenhet. Phase One påstår att Capture One Pro har marknadens bästa råkonvertering, och i vår erfarenhet verkar det faktiskt stämma, även om skillnaden mot konkurrenterna inte är dramatisk.
Att det är så beror delvis på de förinställda profiler som programmet lägger på foton, men även med manuella justeringar lyckas vi aningen bättre än med Adobe Camera Raw. Samma bild i Lightroom (övre bilden) och Capture One Pro (nedre bilden).
Capture One Pros lokala justering – alltså olika justeringar som bara appliceras på ett visst område – är väldigt bra. Du kan både lägga på övertoningar och måla fram området, och programmet stödjer 16 justeringslager med varsin mask. Det enda irriterande är att du inte kan hålla nere en specialtangent för att sudda utan måste byta mellan pensel och suddgummi när du målar fram en mask.
Programmet har en funktion kallad HDR, men istället för att kombinera två eller fler foton som vanligen avses handlar det om att dra fram fler detaljer ur skuggor och högdagrar i ett ensamt foto. En riktig HDR-funktion finns däremot inte.
Vi gillar även möjligheten att redigera bilder offline, det vill säga bilder vars original ligger på en extern hårddisk du inte har tillgång till just nu. I andra program brukar du bara kunna titta på dessa, men i Capture One Pro kan du göra ändringar som sedan appliceras när hårddisken pluggas in igen. Capture One Pro har bra funktioner för lokala justeringar.
Slutsats
Capture One Pro känns som ett specialverktyg som har breddats för att locka fler kunder. Det är inget dåligt mål i sig, men det känns inte helt färdigt än. Funktionerna för att organisera dina bilder är inte i nivå med Aperture eller Lightroom. Å andra sidan är redigeringsfunktionerna i toppklass.
En del fotografer kan föredra möjligheten att köpa ett fristående program och inte låsa in sig i ett abonnemang från Adobe. Men Capture One Pro är inte billigt: Cirka 2 500 kronor plus moms går det på, vilket kan jämföras med Creative Cloud Photography (med vanliga Photoshop och Lightroom) som går på 1 284 kronor om året.
Det finns ett 30-dagarsdemo för den som är sugen men kanske inte vill slå till i blindo.
Fakta: Capture One Pro 8.3 Funktion: Fotohantering Mer info: https://a.m3.se/ki Pris: 2 180 kronor Kraftfulla redigeringsverktyg Bra råkonvertering Offline-redigering
Kan inte importera direkt från IOS Begränsad geotaggning En del saker är omständliga
Andra alternativ
Om du vägrar befatta dig med Adobe och behöver ett program som kan hantera många kamerors råformat finns det inte så många alternativ, men här är några: Corel Aftershot Pro, som vi har testat, Photodirector 6, Darktable och Hasselblad Phocus.