Med en iPad kan du göra mycket. I vissa fall och för vissa användare kanske nästan lika mycket som med en traditionell dator. Men en iPad är billigare, lättare, har enormt mycket bättre batteritid och dessutom en underbar, pekvänlig skärm. Men den stora skillnaden för den som skriver mycket på sin dator är att en iPad saknar fysiskt tangentbord. Det går okej att skriva på skärmen, särskilt med lite träning, men det blir inte så effektivt och ”säkert” i betydelsen antal misstag som med fysiska knappar.
De många extrafunktioner som brukar finnas på dessa knappar har istället hamnar på siffertangenterna. På SKF kan du dessutom placera iPad längre fram så att den täcker alla knappar utom främre raden. Då aktiveras extra mediakontroller på dessa knappar. Smart! Båda tangentborden har även dedikerade knappar för att markera text, kopiera och klistra in vilket är superbra. 
Namn: Logitech Solar Keyboard Folio
Mer info:
Pris: 1000 kr
Vikt: 470 g

Mer info:
Pris: 800 kr
Vikt: 321 g
Isotech Aluminium Keyboard
Mer info:
Pris: 700 kr
Vikt: 423 g

Namn: Gear By Carl Douglas uWright
Mer info:
Pris: 500 kr
Vikt: 287 g
Zagg Keys: Pro Plus och Pro Folio Plus
Mer info:
Pris: 1300 kr (1100 kr utan bakbelysta tangenter)
Vikt: 413 g

Mer info:
Pris: 1100 kr (1300 kr med bakbelysta tangenter)
Vikt: 433 g
Dessutom försvinner ju halva iPads skärmyta när tangentbordet är framme. Men de senaste året har en mängd olika tangentbord till iPad dykt upp. Vi har den här månaden testat fem olika varianter som alla har svenskt tangentbord och på ett eller annat sätt fungerar både som fodral och ställ för din iPad. Men därefter skiljer de sig ganska kraftigt.
Logitech: Solar Keyboard Folio och Ultrathin Keyboard Cover
Logitech bidrar med två tangentbord till det här testet, nämligen Solar Keyboard Folio (SKF) och Ultrathin Keyboard Cover (UKC). De har en hel del gemensamt så vi har testat dem tillsammans. Det första de delar är knapparnas utformning och antal. Tangentborden ser i stort sett ut som Mac-tangentbord i miniatyr, men med den skillnaden att de saknar raden med F-tangenter. F1-F12 saknar funktion på iPad så det är väl inte helt tokigt beslut.
Den stora skillnaden är annars storleken och utformningen på tangentborden. SKF är ett helt fodral som täcker hela iPad medan UKC är mer som ett lite tjockare smart cover. Det gör även att iPad står stadigare i SKF, även om den hålls fast med magneter i UKC. SKF har även, som namnet antyder, solceller så att du inte behöver ladda den genom en usb-kontakt.
Den andra stora skillnaden är tangenternas känsla. I SKF har de en behaglig stuns och ”slaglängd” medan de i UKC känns plastigare och stummare. Det blir det som fäller det slutgiltiga avgörandet. Ska du skriva mycket är Logitech Solar Keyboard Folio testets vinnare, även om priset är högt. Synd bara att du inte kan använda solcellerna till att ladda din iPad.


Mer info:
Pris: 1000 kr
Vikt: 470 g
Betyg:


Namn: Logitech Ultrathin Keyboard Cover
Mer info:
Pris: 800 kr
Vikt: 321 g
Betyg:

Isotech Aluminium Keyboard
Det här tangentbordet är det som mest får din setup att likna en bärbar dator. Du fäster iPad i ”gummiklämman” som sitter längst upp på tangentbordet och därefter kan du vika ihop konstruktionen precis som en laptop. Tangenterna är något plastiga men ganska sköna att skriva på. Till skillnad från Logitechs tangentbord har Isotech fullstora knappar även för åäö, vilket är uppskattat. Något som däremot är lite irriterande är kanten framför tangenterna. Den är för liten för att vila händerna på, men tillräckligt stor för att vara i vägen.
En annan faktor som man kanske inte tänker på men som vi upptäckte när vi testade tangentborden var att det är skönt att ha iPad-skärmen så nära tangenterna som möjligt eftersom du måste peka direkt på skärmen istället för med muspekare. På Isotech hamnar istället skärmen längst bort av alla tangentbord i testet.

Namn: Isotech Aluminium Keyboard
Mer info:
Pris: 700 kr
Vikt: 423 g
Betyg:

Gear By Carl Douglas uWright
UWright har testets minsta tangenter även om det skiljer en knapp millimeter i bredd mot övriga. Det gör dock en del för känslan. Dessutom rasslar det en del, men också det marginellt högre än övriga startfältet. Själva konstruktionen är som en blandning mellan Logitech Ultrathin och Isotech: du fäster tangentbordet som ett smartcase när du inte använder det och skyddar på så sätt skärmen.
När du ska skriva fäller du upp ett litet stöd och ställer iPad i skåran som löper ovanför tangenterna. Just det upplägget känns kanske inte superstabilt på ett skakigt tåg eller liknande. Tangentbordet saknar F-tangenter, men har rena media- och iPadspecifika tangenter i deras plats. Något som är väldigt uppskattat är styrning av ljusnivå, vilket även Isotech har, men Logitech saknar.
Uwright är ett bra budgetval som fungerar utan att sticka ut som vare sig särskilt mycket sämre eller bättre än övriga alternativ.


Mer info:
Pris: 500 kr
Vikt: 287 g
Betyg:

Zagg Keys: Pro Plus och Pro Folio Plus
Zagg deltar med två tangentbord i testet; Pro Plus och Pro Folio. De har båda två likadana uppsättningar knappar, men Pro Plus känns aningen stummare och halare. Båda två är dock sköna att skriva på med lagom stora tangenter och tillräckligt mellanrum. Pro Plus verkar dock inte finnas med åäö-tangenter, men du kan ändå skriva åäö på de tangenter som finns i deras ställe. Båda har även extra funktionstangenter ovanför siffertangenterna med mediakontroller och bland annat klipp ut, kopiera och klistra in.
Den stora skillnaden mellan Pro Plus och Pro Folio är att Folio är ett helt omslutande fodral där du knäpper fast iPad i ”locket”. Ihopvikt skyddas på så sätt hela iPad. Pro Plus är bara ett tangentbord med en skåra för att ställa iPad, men den har magneter så att du kan använda den som ett lock och skydda skärmen. Pro Folio är i ett halvböjligt plastmaterial med lite läderstruktur, medan Pro Plus är i aluminium vilket är både snyggare och känns mer hållbart.
Båda tangentborden finns i versioner med och utan bakgrundsbelysta knappar, vilket de är ensamma om i testet. Vår version av Pro Plus har detta och det är riktigt trevligt. Belysningen kan ställas i tre olika nivåer och hela sju olika färger vilket är lite kul. Vill du ha detta kostar det drygt 200 kronor mer än utan.
Ingen av de båda Zagg-tangentborden känns som en fullträff, men samtidigt är de inte dåliga. De har behagliga knappar med lagom mycket mellanrum och skärmen får en bra arbetsvinkel. Dock är priset lite för högt för att ge ett riktigt toppbetyg. Men om det inte är ett problem är Pro Plus ett stabilt och snyggt tangentbord, särskilt med bakgrundsbelysning.

Namn: Zagg Keys Pro Plus
Mer info:
Pris: 1300 kr (1100 kr utan bakbelysta tangenter)
Vikt: 413 g
Betyg:


Namn: Zagg Keys Pro Folio
Mer info:
Pris: 1100 kr (1300 kr med bakbelysta tangenter)
Vikt: 433 g
Betyg:
