Pixelmator – den första utmanaren hänger kvar än
Adobe har släppt en hel drös med appar till IOS, däribland det av många omtyckta Lightroom. Men fullversioner av sin populära och mycket kompetenta programsvit med bland annat Premiere, Illustrator, Indesign, Audition och Photoshop har helt uteblivit från IOS. Visst finns lättversioner med lekfulla namn som Photoshop Mix och Fix – men några fullversioner är det inte.
För många är Photoshop standarden när det kommer till bildredigering, men faktum är att det för många går alldeles utmärkt att också använda något enklare – och billigare – än så. Så kanske ska vi inte fälla alltför många tårar över att Adobe vägrar ta IOS på allvar.
Vi testar alla programmen på en Ipad Pro, men ofta går det bra att använda även mindre kraftfulla Ipads (notera systemkraven för varje app). Vi testar också på IOS 11, vilket är en mindre revolution för Ipad. Inte minst Filer-appen kommer till användning när vi använder en Ipad för lite mer seriöst arbete, som bildredigering.
Stort test: Här är bästa fotoappen för din Iphone
Pixelmator – den första stora utmanaren hänger med än
Pixelmator är en självklar utmanare till Photoshop. Det har den varit ända sedan appen släpptes år 2014 och blev en av de första apparna att på riktigt erbjuda det ”Photoshop” till Ipad som Adobe själva inte gjorde. Att till och med Apple använder Pixelmator i en reklam för IOS 11 säger något om appens status.
Till år 2017 har Pixelmator för IOS nått version 2.3.1. Här finns kraftfulla funktioner vi förväntar oss av en Photoshop-utmanare. För att nämna några exempel: Appen har en oftast välfungerande retuscherings-pensel som tar bort oönskade objekt. Det finns ett verktyg kallat Quick Selection som analyserar färg, textur och kontraster så att vi enkelt kan svepa över ett objekt vi vill markera. Markerar vi hellre mer manuellt finns en magnetisk markering också.

Vi kan givetvis jobba i icke-destruktiva lager och många av de verktyg vi vant oss med från Photoshop finns även här. Och allt sker snabbt och nästan utan väntetider. Vi tycker också att inlärningströskeln är lite lägre för Pixelmator än för Affinity Photo.
Pixelmator är inte heller begränsat till bildredigering, ett stort utbud av penslar, färger, blandningslägen för lager, former och textverktyg gör att det fungerar lika bra för illustrationer eller grafisk design.
Appen är dessutom utformad för att ta vara på allt det IOS erbjuder, här finns stöd för multitasking i både Slide Over och Split View, vi kommer enkelt åt Icloud Drive och stöd för Metal ser till att beräkningar går så snabbt paddan bara hinner med. Har vi en Ipad Pro kan vi även redigera upp till 100 megapixlar stora bilder.

Apple Pencil gör appen ännu bättre, vi kan med en tiltad penna dra tjockare linjer, och trycker vi hårdare blir flödet större. Den 1 095 kronor dyra Pencil är inget måste för att använda Pixelmator, men redigeringen blir lite roligare.
Nackdelar? Jo visst, men de har mer att göra med IOS än just Pixelmator att göra. Utan mus blir helt enkelt arbetsflödet lite annorlunda. Det är lite knöligare att jobba med lager och vi får inga kortkommandon på samma sätt som när jobbar med Photoshop på en Mac.

Fakta: Pixelmator
Funktion: App för bildredigering
Testad version: 2.3.1
Systemkrav: Iphone, Ipad eller Ipod touch med IOS 9.1 eller senare.
Utvecklare: Pixelmator
Pris: 50 kronor i App Store.
Ladda ner till IOS här

Snabb
Kraftfulla redigeringsfunktioner
Förhållandevis lågt pris

Ännu inte fullt stöd för IOS 11
Lite ovan hantering av lager
Affinity Photo – ger Photoshop en rejäl match för en bråkdel av priset
Affinity Photo – ger Photoshop en rejäl match för en bråkdel av priset
Affinity Photo är den klart dyraste appen i det här testet, men ändå är den grymt prisvärd. Köper vi Affinity Photo för Ipad (209 kronor) får vi hela programmet utan konstigheter – inga prenumerationer, inga ytterligare köp i appen. 209 kronor är ungefär vad en enda månad av Photoshop CC kostar.
För många är det helt enkelt inte värt att betala mer än så, om vi vill ha ett kompetent redigeringsprogram i paddan. Och det kan verkligen mäta sig med Photoshop.

Affinity Photo finns även i en (dyrare) version för Mac, men faktum är att Ipad-versionen är exakt samma app, med skillnaden att vi använder pekskärm och eventuellt en Apple Pencil istället. Har vi ett tangentbord till vår Ipad kan vi även använda kortkommandon.
De allra flesta verktyg vi är vana att jobba med i Photoshop finns även här, självklart finns stöd för raw-filer och psd. Affinity har bra markeringsverktyg, icke-destruktiva lager och kommer även med ett gäng förinstallerade icke-destruktiva filter som tilt shift-effekt, oskärpa, perspektivskiftningar och förvrängningar. Den snabba Metal-grafiken under huven gör att vi kan justera filtren live och se resultatet direkt. Som i Pixelmator och Photoshop finns även en rätt precis funktion för att ta bort oönskade objekt i bilden, här heter den Inpaint Brush.
Läs också! Bästa program för bildredigering på datorn: Så står sig utmanarna mot Photoshop

Affinity är lite mer avancerat och lite mer Photoshop-likt än Pixelmator. Det är också något mer svårarbetat och har en högre inlärningströskel, men många användbara exempelvideor och interaktiva övningsexempel följer med programmet.
Affinity Photo för Ipad fick alldeles nyligen en uppdatering för IOS 11 som ger stöd för dra-och-släpp samt Filer-appen. Båda riktigt bra förbättringar som gör det enklare att arbeta med många filer i Ipad.
På minussidan kan noteras att Serif, utvecklaren bakom Affinity‚ tyvärr inte har någon motsvarighet till den gyllene kombinationen Photoshop och Lightroom, men det gäller å andra sidan alla appar i det här testet. Prestandakraven är högre än för övriga appar – vi måste ha en Ipad Air 2 eller senare för att paddan ska orka med Affinity.

Ett längre test av Affinity Photo för Ipad kan du läsa här!
Fakta: Affinity Photo för Ipad
Funktion: Proffsigt redigeringsprogram för Mac, Windows och Ipad, här testat för Ipad.
Systemkrav: Ipad Air 2 eller senare med IOS 10.3 eller senare.
Testad version: 1.6.5
Utvecklare: Serif Labs.
Pris: 209 kronor i App Store.
Ladda ner till IOS här

Otroligt kompetent
Relativt billig
Snabb

Finns ingen Lightroom-motsvarighet
Kräver Ipad Air 2 eller senare
Procreate – anpassat för IOS 11, men fortfarande mest för illustratören
Procreate – anpassat för IOS 11, men fortfarande mest för illustratören
Procreate är en annan intressant app för den som letar Photoshop-utmanare, och liksom Pixelmator är det här lite av en favorit hos Apple. Den har vunnit ett Apple Deisgn Award (år 2013) och blivit klassad som en ”måste ha-app” i App Store.
Procreate lägger dock betoningen mer på illustration, måleri och grafisk design än vad Pixelmator och Affinity gör. Det går att redigera bilder med några omvägar, men för den som enbart är ute efter bildredigering i sin Photoshop-ersättare är det här ett sämre val.

För andra är Procreate en smått oslagbar illustrations-app. Det finns 135 olika penslar med 35 olika inställningar för varje pensel, vi kan skapa egna penslar och även sortera dem i den ordning vi föredrar. Och vi kan naturligtvis arbeta med grupperbara lager.
Gränssnittet är lättarbetat och bör inte sticka någon i ögonen. Procreate har stöd för Split View, perfekt om vi målar av något och vill ta fram det på höger sida. En Apple Pencil är förresten bra att ha till hands, även om det inte är ett måste.
Alldeles nyligen blev Procreate uppdaterad till version 4, och med det kommer några viktiga uppdateringar. Dels har Procreate liksom Affinity Photo uppdaterats för IOS 11, med förbättrad import av bilder, stöd för dra-och-släpp, Filer-appen, P3-färger och bättre prestanda i och med stöd för Metal i IOS. Appen har nu lagermasker, för ett icke-destruktivt redigerande (bristen på det har varit en kritik mot appen tidigare). Och inte minst, nu finns inga fler köp att göra i appen – allt ingår för de 109 kronor appen kostar. Version 4 är helt enkelt en stor, välkommen uppdatering till Procreate.Missa inte! Postern för hyllade Stranger Things gjordes med Procreate på Ipad Pro

Photoshop på Macen är fortfarande ett mer funktionsrikt program är Procreate, men att kunna på illustrera på Ipaden med Apple Pencil kan ibland ändå vara en bättre upplevelse. Och priset är inte blodigt för att vara en så kompetent app. Men fotografer gör sig nog bättre med Affinity Photo.
Fakta: Procreate
Funktion: App för illustration och grafisk design
Testad version: 4.0.1
Systemkrav: Ipad som kör IOS 11 eller senare
Utvecklare: Savage
Pris: 109 kronor
Ladda ner till IOS här

Snabbt och lättjobbat
Prisvärt

Passar sämre för bildredigering