Apples Imovie har hängt med länge nu. Redigeringsprogrammet har alltid utvecklats efter en filosofi: användarvänlighet i ett rent och simpelt gränssnitt. Efter många år med programmet är det fortfarande sant.
Det är fortfarande lika enkelt att använda, men ibland lite trubbigt och funktionsfattigt i sin strävan efter att vara så minimalistiskt som möjligt. Imovie 10 saknar en del av de format och funktioner som finns i i andra program, men de funktioner som väl finns där är snyggt implementerade.
Läs också! Lumafusion: Den bästa videoredigeraren hittills för IOS

Imovie 10 prioriterar kvalitet över kvantitet
Imovie har inga instruktionsvideor eller hjälpredor som en del andra nybörjarprogram har, däremot finns teman och ett verktyg för att skapa egna filmtrailers. Mest av allt försöker Imovie hjälpa oss genom att hålla gränssnittet så avskalat som möjligt och visa vad en funktion heter eller gör medan vi håller pekaren över en knapp.
Totala noviser kommer dock klia sig i huvudet lite oftare än med andra program som har mer förklarande guider och handledande videor att kolla igenom.

Funktionsmässigt är Imovie något fattigt. Det finns inga möjligheter att skapa 360-gradersvideor, eller ett läge för att redigera material från flera kameror. Imovie lägger istället krutet på att göra det lilla utbudet av övergångar, bakgrunder, titlar, voiceover, och grundläggande trimning av video så rakt och lättanvänt som möjligt.
Det är kvalitet över kvantitet som gäller här, i stor kontrast till många andra gratisprogram som försöker lasta in så många halvbra funktioner som möjligt istället.

Ett par, tre klick är allt som behövs
De titlar och övergångar som finns här ser många gånger förvånansvärt professionella ut, och kan ofta justeras tills vi blir nöjda med bara ett par, tre klick.
En liten anmärkning om Imovie är dock viktig att nämna. Imovie är ett väldigt populärt gratisprogram för Mac och IOS, så var försiktig med att använda de mest populära effekterna och titlarna. Risken är att vem som helst, även ovana redigerare, börjar märka att samma effekter dyker upp snart sagt överallt. Välj effekter, övergångar och titlar med omsorg alltså.
Prestandan är ett bra skäl att välja Imovie
Imovie har en annan fördel över andra (gratis) videoredigeringsprogram för Mac – prestanda. Imovie är oerhört väloptimerat för moderna Macar. På vår Macbook Pro hade vi inga problem att importera, redigera eller rulla genom en 4k-video utan lagg eller fördröjningar. Andra gratisalternativ kan istället ha svårt att klara av så pass högupplöst video.

Generellt sett fungerar Imovie alldeles utmärkt tillsammans med andra Apple-produkter. Programmet kan automatiskt importera foton, videor och ljudklipp från Icloud. Riktigt smidigt. Vi kan titta på våra projekt på Apple TV utan krångel, och dessutom finns en bra version av Imovie för Iphone och Ipad. I uppdatering 10.1.7 fick programmet även stöd för IOS 11 och Mac OS High Sierras nya videoformat hevc. Vi slipper därmed konvertera de klipp vi filmat med en Iphone eller Ipad som kör IOS 11.
Läs också! Test: Premiere Elements 2018 – snygga resultat med minimal arbetsinsats
Omdöme
Imovie är ett utmärkt sätt att börja lära sig videoredigering då det i grunden fungerar väldigt likt mer avancerade program, samtidigt som det är relativt enkelt att lära sig. Det hade varit ett helt solklart program om det också hade några extra funktioner för de som vill göra mer med sina videor.
Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg
Fakta: Imovie 10
Testad: November 2017, version 10.1.8
Typ: Videoredigeringsprogam för Mac. Finns även i en version för IOS.
Tillverkare: Apple
Länk och mer information: Mac App Store.
Pris: Gratis om du har en nyare Mac.

Rent, elegant gränssnitt
Väldigt snabbt på moderna Macar
Effekter och titlar är få men snygga

Saknar vissa funktioner, som stöd för 360-video
Saknar instruktionsvideor
Färre exportalternativ än en del av sina konkurrenter