De största nyheterna i Bilder

Bilders nedskalade gränssnitt känns igenom från Iphone och Ipad.
Bilder är ett helt nytt program med ett nytt nerskalat gränssnitt. Du som tidigare använt Bilder på Iphone eller Ipad bör känna igen dig direkt.
Överst finns fyra knappar för att navigera bland alla dina foton: Bilder, Delat, Album och Projekt. En femte knapp för import dyker upp automatiskt om du kopplar in i en mobil, kamera eller minneskort.
Missa inte: 20 proffstips för Yosemite
Bilder har fullt stöd för lagring i Icloud. Som grundinställning är funktionen avstängd. En fördel med Icloud är att dina redigeringar kan synkas automatiskt till alla enheter, oavsett om du gjorde dem på en dator, Ipad, eller Iphone. Sen finns det så klart vissa risker med att ha bilder lagrade i molnet, något som skådespelerskan Jennifer Lawrence säkert kan vittna om.
Bildredigeringen har uppgraderats och går nu faktiskt att använda till att få fram helt ok resultat. Nio standard-filter ingår, men inget av dem lär få en erfaren Instagrammare att gå upp i brygga precis. Det du istället bör fokusera på är Justera och den blå knappen Lägg till, som öppnar upp sex extra inställningar för bildredigering.
Hur får jag in mina gamla bilder från Iphoto eller Aperture?

Första gången du startar Bilder får du välja vilket bibliotek dina gamla foton ligger i.
När du startar upp Bilder för första gången får du möjlighet att välja vilket tidigare bild-bibliotek som ska användas. Allt innehåll kopieras därefter automatiskt över till ett nytt bibliotek. Det går att spara utrymme på hårddisken genom att gå in med Finder och ta bort de gamla biblioteken. Du kan även när som helst byta vilket bild-bibliotek som Bilder ska använda sig av, genom att gå in under Bilder > Inställningar > Biblioteksplats.
Redigera bilder
Det är busenkelt att redigera i Bilder. Dubbelklicka först på bilden och sedan på knappen Redigera. Ramen runt bilden blir nu svart, vilket visar att du är i redigerings-läge. Det går att zooma in och ut genom att dra i regeln längs uppe till vänster.Till höger finner du sex knappar. Den översta kan användas för att göra en automatisk förbättring av bilden. I vissa fall räcker detta för att snygga till en bild. Knappen Rotera skiftar bilden motsols. Beskär används både för rotering och beskäring. Filter innehåller de sex tråkiga filterna som vi nämnde tidigare. De två mest användbara funktionerna i Bilder ligger under knapparna Justera och Retuschera. Den senare används främst för att ta bort rynkor, finnar och annat oönskat.
Så justerar du – med bra resultat

Bilden före justering …

… och efter. Även om möjligheterna för bildredigering inte kommer i närheten av proffsprogram som Lightroom går det ändå att få till bra resultat.
Vid en första anblick ser det ut som att det inte går att justera mycket mer än bildens Ljus, Färg och Svartvit, men genom att klicka på Lägg till får du tillgång till sex extra inställningar. Vi rekommenderar att du kryssar i alla här och sparar dem som förval. Precis som i Iphoto går det att ångra redigeringar och inga genomförda ändringar påverkar någonsin originalbilden.
De båda inställningarna Ljus och Färg har fått en välbehövlig modernisering och ger nu ett mer naturligt resultat jämfört med Iphoto. Det går att öka ljusstyrkan rejält utan att resultatet ser ut som ett dåligt Photoshop-experiment från 2001. Även inställningen för Svartvit går att använda till något produktivt.
Skärpa har tre parametrar för att minska suddigheten i en bild: Intensitet, Kanter och Förluster. Om du är osäker på vad som blir bäst går det även att klicka på Auto. Denna möjlight finns för alla inställningarna under Justera.
Definition används för att tona ner eller förstärka kanter. Ett lågt värde skapar ett överlag mjukare resultat och ett högt gör att varje objekt framhävs tydligare. Var försiktig med denna när du jobbar med ansikten eftersom den har förmågan att framhäva saker som rynkor och solskadad hy.
Brusreduktion kan vara bra att använda vid bilder som tagits i dålig belysning. Den kan även användas för softa upp en närbild, så att porer syns lite mindre.
Vinjett används för att lägga mer fokus på innehållet i mitten, genom att göra kanterna mörkare eller ljusare. Ofta blir det bäst resultat när kanterna inte är för mörka.
Med vitbalans går det att fixa till den övergripande färgskalan i ett foto, till exempel om den har blivit för blå eller gul. Det går att välja ny vitbalans utifrån Neutralt grå, Hudton och Temperatur / Färgtom.
Nivåer används för att justera bildens balans av Röd, Grön och Blå. Här kan du få till spännande resultat om du är beredd att lägga ner lite tid. Testa gärna nu genom att dra i de olika blipparna för att se hur de påverkar bildens utseende.
Missa inte: Corel slår till med en blixtsnabb Aperture-ersättare
Viktigt att veta om du vill ha kvar Iphoto eller Aperture
Hjälp! Iphoto och Aperture slutade fungera när jag körde in senaste Yosemite. Det verkar inte finnas några uppdateringar för dem på Appstore. Flera användare har drabbats av problemet, och vissa rapporterar att det går att lösa genom att ta ner Iphoto på nytt.Trots tidigare uttalande från Apple ser det vid skrivande stund ut som att Iphoto och Aperture nu har pensionerats för nya användare. Om du tidigare laddat ner Iphoto med ditt Apple-konto så ligger det i alla fall än så länge kvar under tidigare inköp i App Store. Gamla Iphoto-användare bör inte ha några problem att komma igång med Bilder men någon ersättare för Aperture är den inte.
Missa inte: Apple dumpar Aperture – så flyttar du till Lightroom
Vår rekommendation för snopna Aperture-användare är att bita i det sura gräset och gå över till konkurrenten Lightroom från Adobe.