Pinnacle Studio
Pinnacle är ett stort och välrenommerat företag i videoredigeringsbranschen och deras Pinnacle Studio till dator är uppe i version 18. Det är dock inte det vi har testat utan Ipad- och Iphoneversionerna.Det märks att företaget har en historia av videoredigeringsprogram, på gott och ont. Upplägget är en tidslinje i botten, ett förhandsgranskningsfönster till höger och råmaterialet till vänster. Mycket traditionellt med andra ord. Och det fungerar.
Överst i tidslinjen finns även ett smart storyboard-utrymme där du snabbt får överblick över dina bilder, klipp och övergångar. Att klippa, trimma och flytta runt videosnuttarna går lätt och har du klippt för mycket är det bara att dra i ändreglagen för att få tillbaka mer av ursprungsklippet. Icke destruktiv redigering med andra ord.
Pinnacle Studio är väldigt bra för grundläggande redigering, ljud och övergångar, men när vi börjar botanisera bland effekter, lägger in titlar och annat lull-lull blir vi förskräckta. Stilen här skulle passa i en sämre lokal-tv-produktion från det tidiga 90-talet. På ett dåligt sätt. I det närmaste oanvändbart med andra ord. Dessutom kostar en hel del av de grafiska innehållet pengar.
Pinnacle Studio
Funktion: Videoredigeringsapp
Plattform: Iphone och Ipad
Version: 5.1.2 (Ipad), 5.2 (Iphone)
Pris: 95 kronor (Ipad) (rea), 79 kronor (Iphone)

Alla grundläggande funktioner finns på plats
Överskådligt gränssnitt
Storyboardfunktionen är smart

Oerhört taffliga grafiska effekter
Onödigt sniket med så många inom-app-köp
Dåliga möjligheter att styra ljudnivån



Imovie
Apples referensprogram i sammanhanget är indelad i tre delar: video, projekt och bio. Under video kan du titta på alla dina lagrade filmklipp, under projekt finns dina pågående projekt och under bio finns dina färdiga filmer och trailrar. Japp, du kan skapa trailrar för dina filmer enligt ett antal av Apple förbestämda mallar. Resultatet blir såklart supersnyggt men kanske en aning förutsägbart. Kul för familjefilmer, mindre användbart för rena spelfilmsprojekt.Filmredigeringsläget (på Ipad) är utformat på klassiskt manér med en tidslinje i botten, råmaterialsruta med video, ljud och bilder till höger och förhandsgranskningsfönster till vänster. Råmaterialsrutan hade gärna fått vara lite mer överskådlig; nu tillåts varje klipp ta upp en hel rad, det hade bara behövts en bildruta. Då hade fler klipp rymts på samma yta.
Att ratta själva redigeringen är superenkelt: lägg till klipp, dra i ändarna för att justera längden, dela upp och flytta om efter behag. Precis som i Pinnacle Studio är redigeringen ickeförstörande, så har du delat upp ett klipp i flera delar kan du dra fram resten av originalklippet ur delarna likt benen på en sjöstjärna.
Övertoningarna är inte så många men de nödvändigaste finns på plats. Förutom standardutbudet finns även särskilda övertoningseffekter för olika teman. Det finns även ljudeffekter och bakgrundsmusik att använda i dina filmer.
Nackdelarna med Imovie är få och funktionerna räcker antagligen för normalanvändaren. Vi hade gärna sett lite mer avancerade funktioner för färgjustering, men för 49 kronor är det här ett kap och också testets vinnare.
Imovie
Funktion: Videoredigeringsapp
Plattform: Ipad och Iphone
Version: 2.1.1
Pris: 49 kronor

Prisvärd
Lättjobbad och överskådlig
Trailerfunktionen är kul


Filtren går inte att detaljstyra
Fler övertoningseffekter tack!



Splice
Vi kastar oss mellan ytterligheterna i det här testet. Splice verkar ha hängt med ett bra tag; enligt utvecklarna blev appen nummer sex av tio i någon (?) lista 2010. Det har vi lite svårt att tänka oss när vi använder appen. Den har ingen traditionell tidslinje utan klipp, övergångar och text ligger uppradade efter varandra med tidsangivelser.Att göra något så simpelt som att ändra längd och start- och slutpunkt på klippen kräver flera klick och dessutom en del väntan eftersom appen måste rendera om klippen varje gång. Det är med andra ord svårt att ångra sig. Du kan heller inte dela upp ett klipp och spara exempelvis första och sista tredjedelen och klippa bort mitten. Du kan bara ändra start- och slutpunkt. Dåligt.
Det finns två spår för musik och ljudeffekter, samt ett berättarspår, och att lägga till ljud och musik är relativt enkelt. Med i appen finns ett gäng ljudeffekter som kanske passar om du vill skicka in din video till ”Dolda kameran”. Tyvärr verkar det finnas en ljudbugg som gör att ljudet lite grann kommer och går, så ibland går det inte att höra hur snygga ljud du har lagt till.
Det är inte den enda buggen. I appen finns även ett antal ramar som du kan lägga till dina filmklipp. Dessa hamnar dock inte alltid runt bilden utan kan lika gärna dyka upp mitt i. Vill du ha fler snygga ramar, och ljudeffekter, kan du shoppa loss i butiken.
Som du hör är det här inte en app som vi rekommenderar. Förutom att den är buggig och pillig att hantera är den ful och oinspirerande och… bara tråkig. Köp inte!
Splice
Funktion: Videoredigeringsapp
Plattform: Iphone
Version: 2.3.2
Pris: 39 kronor

Många effekter att köpa

Väldigt svårjobbad
Fult och oinspirerande gränssnitt
Alla redigeringar tar lång tid
Buggig


Lumify
Om du vill ha enklast och billigast möjliga videoredigeringsapp behöver du inte leta längre. I Lumify startar du med en storyboard-mall och får guidning till hur du ska filma dina klipp och vad de ska innehålla. Du får tips av typen ”håll kameran still”, ”avsluta, klippet blir för långt” och liknande. När du är klar och har ett antal videoklipp gör appen resten.Längden på klippen bestäms av soundtracket, men du kan gå in och ändra klipplängden i fasta steg eller manuellt. Pilligt är det. Du kan förstås även importera redan filmade klipp till appen. Det finns ett antal filter som du kan applicera på dina klipp och det finns dessutom vädereffekter som snö och regn. Kul! Klippen anpassas som sagt till valt soundtrack och om du lägger en prata (alltså spelar in en berättarröst) kommer appen att passa in den automatiskt den också.
Det är enkelt att dela dina filmer till Youtube, Instagram, Whatsapp, via mail eller bara spara dem till kameran. Lumify har även ett eget community dit du kan ladda upp dina kreationer.
Lumify är inget för dig som vill ha maximal kontroll över filmskapandet. Istället riktar appen sig till den som vill att det ska gå fort och bli helt okej med minimal insats. Eftersom Lumify är gratis och väldigt enkel att använda rekommenderar vi det för dig som antingen inte har någon som helst erfarenhet av videoredigering sedan tidigare, alternativt dig som inte vill lägga tid på att sitta och detaljstyra resultatet.
Produkt Lumify
Funktion: Videoredigeringsapp
Plattform: Iphone
Version: 4.3.1
Pris: Gratis

Gratis!
Väldigt enkel att använda
Vädereffekter

Väldigt begränsad funktionsmässigt
Verkligen inget för dig med ens halvstora filmambitioner



Vizzywig
Det första du märker med den här appen är den enorma prislappen: 290 kronor! Det skrämmer dock inte oss som inte tvekar att ge oss ut på djupt ekonomiskt vatten i konsumentupplysningens namn.Vizzywig är den enda av våra testade appar som lägger något anmärkningsvärt krut på själva filmningsdelen. Här finns stödlinjer, reglerbar digital zoom, möjlighet att fota samtidigt som du filmar och mycket mer. Faktum är att utvecklarna i4Software har kopplat ihop filmandet och redigerandet. De tänker sig att du ska redigera samtidigt som du filmar så att säga. Det gör att redigeringsdelen är ganska funktionsfattig.
Du kan dela upp klipp när du filmar dem, men inte i efterhand. Det finns bara tre olika övergångar mellan klipp att välja mellan, ljudhanteringen är klumpig och i det närmaste obefintlig, det är svårt att lägga till bakgrundsmusik och så vidare.
En unik funktion är bildproducentläget. Du kan ansluta upp till 16 andra iOS-enheter som kan springa runt och filma och så kan du klippa mellan dessa strömmar i realtid. När vi testar med endast en iOS-enhet extra blir det dock uppenbart att det här kräver en hel del minne. Appen på vår Ipad Air 2 kraschar när vi försöker överföra filmen vår Iphone just fångat. Kanske inte så kul om du får för dig att använda funktionen i ett skarpt läge.
Nej, Vizzywig är ingen höjdare, särskilt inte om det är en redigeringsapp du letar efter. Det oerhört höga priset drar förstås också ned betyget.
Vizzywig
Funktion: Videoredigerings- och filmningsapp
Plattform: Iphone och Ipad
Version: 5.0
Pris: 289 kronor

Redigering och filmning integrerad på ett intressant sätt
Bildproducentläge

Dyr!
Inte helt givet arbetsflöde
Inkonsekvent gränssnitt



Videocraft
Den sista appen i testet är en positiv bekantskap. Videocraft från Gamelarious är snygg och innehåller en hel del kul.Appen har de flesta av de nödvändiga funktionerna för videoredigering: du importerar klipp, trimmar ändarna på dem, du kan dela upp dem så att du kan klippa bort oönskade bitar ur ett längre klipp (det låter självklart men flera av apparna i testet har inte den funktionen) och du kan lägga på musik och berättarröst. Du kan även importera bilder som du både kan lägga mellan filmklippen, men också ovanpå som bild-i-bild. Smart!
Det roligaste är dock att lägga in grafiska element som pratbubblor, serietidningsinspirerade ljudillustrationer (”pow!”, ”bam!”, ”splash!”) och ”suddrutor”. Du kan alltså lägga in en ruta så att delar av bilden blir suddig om du vill censurera något (vad nu det skulle kunna vara…).
När du är klar med ditt mästerverk kan du enkelt exportera det till Facebook, Instagram och Youtube, eller skicka det via mail. Du kan såklart också spara ner det till kamerarullen.
Videocraft är billig, finns till både Ipad och Iphone och har många funktioner. Som många andra av de testade apparna är gränssnittet lite pilligt och en del saker hade kunnat göras smartare (varför kan jag inte lägga ihop mina fyra effekter till ett enda spår i tidslinjen, istället för att de ska behöva ta upp var sitt?). Men totalt sett tycker vi att det här är en kul och prisvärd app för dig som vill leka och lägga till grafiska element och ljudeffekter i dina filmer.
Videocraft
Funktion: Videoredigeringsapp
Plattform: Ipad och Iphone
Version: 3.1.0
Pris: 19 kronor

Kul att lägga till grafiska element
Billig
Många funktioner

Inte anpassad för längre klipp
Arbetsflödet kunde varit smartare
Appen är lite långsam ibland


