Handoff är framtiden, åtminstone vad Apple anbelangar. Det är en teknik för att länka program på flera olika hårdvaruenheter så att du snabbt och enkelt kan jobba vidare med en uppgift oavsett vilken enhet du sitter med för tillfället.
Med Macar är det lite mer komplicerat eftersom det finns så många olika modeller. En del heter samma sak och ser likadana ut som sina efterföljare, men har en liten skillnad i hårdvaran som gör att det inte funkar. Till att börja med måste du ha OS X Yosemite, vilket du hittar på Mac App Store (gratis) om du inte redan har det.


Först kan vi reda ut en viss förvirring: Vad är skillnaden på Continuity och Handoff? Continuity är Apples övergripande namn på alla de tekniker som används i IOS 8 och OS X Yosemite för att du enklare ska kunna dela saker mellan dem, oavsett om det är telefonsamtal, meddelanden eller din Iphones internetuppkoppling.
Handoff är en del i Continuity. Det går ut på att du kan börja jobba i ett program på en enhet och sedan ta vid på en annan enhet med minimal ansträngning. De flesta av Apples program, som Safari, Kartor, Mail, Kalender och Påminnelser, stödjer redan Handoff. Även Iwork och allt fler tredjepartsprogram gör det också.
Så kommer du igång med Handoff
Tyvärr fungerar inte Handoff på alla Macar och IOS-enheter. För IOS behöver du en Iphone 5 eller senare, en fjärde generationens Ipad eller senare, en Ipad mini (vilken som helst) eller en femte generationens Ipod Touch. Den måste vara uppdaterad till senaste versionen av IOS 8.
Därefter finns det ett enkelt sätt att kontrollera om din Mac har stöd för funktionen. Öppna Systeminställningar -> Allmänt och kolla längst ned. Om det finns en kryssruta för alternativet ”Tillåt Handoff mellan den här Macen och dina Icloud-enheter” så funkar det, om det saknas funkar det inte.

Vad Apple inte berättar är att Handoff tekniskt sett kan fungera på många lite äldre Macar som inte automatiskt stödjer tekniken. Här finns instruktioner på engelska för att “hacka” igång Handoff på en äldre Mac.
Du måste även aktivera Handoff på dina IOS-prylar. Det gör du i Inställningar -> Allmänt -> Handoff och föreslagna appar.
För att det ska fungera måste alla enheterna vara inloggade på samma Icloud-konto. På Macen loggar du in i Systeminställningar -> Icloud och på IOS hittar du det under Inställningar -> Icloud. Du måste aktivera Icloud för enskilda appar som Påminnelser och Safari, och Icloud Drive måste vara igång för att det ska funka med program som jobbar med dokument, som Pages, Numbers och Keynote.
Till sist måste du se till att bluetooth är påslaget på alla enheterna, eftersom det ingår i tekniken och behövs för att det ska funka. I Macen gör du det antingen i Systeminställningar -> Bluetooth eller via den lilla bluetooth-ikonen du kanske har i menyraden. På IOS sveper du uppåt från botten av skärmen för att få fram Kontrollcenter och kontrollerar att bluetooth är påslaget.
Eftersom Handoff använder bluetooth måste enheterna vara inom cirka 10 meter från varandra, vilket nog inte är ett problem för de flesta men ändå något du kan tänka på om det skulle strula.
Många tredjepartsappar har fått stöd för Handoff i nya uppdateringar, så det kan vara värt att gå in och kontrollera att du har uppdaterat alla dina appar. Det gör du antingen i App Store-appen eller, om du föredrar att synka appar med Itunes, genom att klicka på Appar i Itunes och sedan på Uppdateringar-fliken.

Handoff på Macen
Vi kan börja med ett väldigt enkelt test av hur Handoff fungerar. Öppna Safari på din Iphone eller Ipad och gå till valfri webbplats (mycket viktigt, det räcker inte med att öppna appen till en tom sida). Kolla sedan på Macen längst till vänster om Dock. Om allt fungerar ska du nu se en liten Safari-ikon med en Iphone- eller Ipad-symbol på sig. Klickar du på den öppnas Safari och du kommer till webbplatsen du hade öppen på IOS.Du behöver inte göra något särskilt för att Handoff ska aktiveras i program och appar som stödjer funktionen.
Märkligt nog finns det inget sätt att komma åt ett delat dokument inifrån ett program. På Macen är det enda sättet att ta över stafettpinnen från IOS att klicka på Handoff-ikonen till vänster om Dock.

Handoff på IOS
Nu testar vi åt andra hållet. Öppna Safari på Macen och gå till valfri webbplats. Om din IOS-enhet är låst och du klickar på hemknappen kommer du nu se en liten Safari-ikon längst ned till vänster. Om du sveper uppåt från den ikonen och fyller i ditt lösenord (eller använder touch id) kommer du direkt till Safari och webbplatsen du nyss öppnade på Macen. Samma sak gäller för till exempel Mail eller Pages.Om du redan har låst upp enheten kan du dubbelklicka på hemknappen för att ta fram multitaskinggränssnittet. Allra längst till vänster i listan hittar du en Safari-ikon och det står ”Från [din dator]”. Tryck på den så hoppar du till Safari precis som från låsskärmen.
Tredjepartsstöd för Handoff
Handoff fungerar inte bara mellan Mac och IOS utan även mellan två Macar eller till exempel mellan en Iphone och en Ipad. När du öppnar en sajt i Safari eller börjar skriva på ett nytt brev i Mail dyker Handoff-ikonen upp på alla dina andra enheter som är anslutna till samma Icloud-konto och har Handoff påslaget.Nu kommer den lite knepiga biten. Handoff är nämligen inte nödvändigtvis programspecifikt.
Ett enkelt exempel på det är om du har webbläsaren Opera installerad på Macen och har ställt in den som standardwebbläsare. Opera har stöd för Handoff, och om du öppnar en webbplats i Safari på din Iphone eller Ipad kommer Handoff att visa en Opera-ikon till vänster om Dock, i stället för Safari. Klickar du på den öppnar webbplatsen du öppnade på IOS, men i Opera.
Med andra ord skickar Handoff bara den öppna webbplatsen i Safari på IOS till Macen som en adress, och den öppnas i din valda standardwebbläsare.
På samma sätt kan du besöka en webbplats i Opera på Macen och vips dyker det upp en Safari-ikon för Handoff på dina IOS-enheter.
Det är fortfarande väldigt tidigt att sia om hur populärt Handoff kommer bli bland tredjepartsutvecklare och hur brett stödet kan bli. Det finns till exempel inga e-postklienter utöver Apples Mail som stödjer funktionen.
Men visst vore det spännande om du kunde köra exempelvis Airmail på Macen och Mail på IOS och jobba vidare med utskick du började med på den ena när du sitter med den andra.