
Bilder för OS X Yosemite är äntligen här! Och med tanke på hur länge vi har stått ut med begränsningarna i Iphoto och att Apple presenterade programmet redan i somras är det verkligen på tiden. Bilder har många fördelar, kanske framför allt hastigheten, men det innebär även ett helt nytt sätt att hantera foton på Macen och en del funktioner är borta, andra har flyttats och ytterligare några är trasiga.
Vi har tidigare gått igenom hur du kommer igång och börjar använda Bilder. Den artikeln hittar du här:
Så kommer du igång med Bilder -ersättaren till Iphoto och Aperture
Slå samman bibliotek
Många har undrat hur de ska göra med Bilder om de har arbetat med flera olika bibliotek i Iphoto. Precis som Iphoto kan Bilder bara hantera ett bibliotek åt gången och det kan bara konvertera andra bibliotek till sitt eget format.För att öppna ett annat bibliotek än standardbiblioteket håller du nere alt-tangenten och startar Bilder. Då får du välja bibliotek och kan välja mellan bibliotek du redan har konverterat eller andra Iphoto-bibliotek genom att klicka på Annat bibliotek.

Håll nere alt och starta Bilder för att välja bibliotek. Markera ett bibliotek för att se exakt var det ligger på hårddisken.
(Om Bilder hänger sig medan du importerar från Iphoto rekommenderar vi att du startar Iphoto och bygger om det bibliotekets databas innan du prövar igen. Det gör du genom att först hålla inne alt och starta Iphoto och sedan hålla inne alt-cmd när du trycker på Välj, följt av Bygg om Iphoto-bibliotekets databas. Det kan ta en bra stund om du har många bilder.)
Det finns inga inbyggda verktyg i varken Iphoto eller Bilder för att slå samman flera bibliotek, och du kan bara importera enskilda foton eller mappar med foton i Bilder.
Du kan välja mellan flera tillvägagångssätt, men oavsett vilket du väljer kommer du gå miste om något.
Exportera
En hyfsat enkel lösning är att exportera alla bilder från dina extrabibliotek och importera dem igen i huvudbiblioteket.Ett problem med den tekniken är att Iphoto är riktigt kasst på att exportera sina bilder. När du exporterar försvinner väldigt mycket data, vilket gör att ett exporterat bibliotek som importeras i ett annat program saknar mycket av det hårda arbete du kan ha lagt ned på bilderna. Det gäller både redigeringar och platsdata och annan metadata.

Har du Aperture kan du importera flera Iphoto-bibliotek till ditt huvudbibliotek i det programmet och sedan importera enbart ditt Aperture-bibliotek i Bilder.
För att exportera från Iphoto markerar du de bilder du vill flytta (till exempel alla bilder i biblioteket), väljer Arkiv -> Exportera, väljer antingen Aktuell eller Original under Typ och klickar på Exportera. Sedan importerar du de exporterade bilderna till Bilder som vanligt.
Du kan också göra ungefär samma sak med bilder från ett bibliotek du redan har konverterat till Bilder-formatet:
Alt-starta Bilder och välj ett Iphoto-bibliotek du vill slå ihop med ditt standardbibliotek.
När den har konverterat biblioteket: Välj Innehåll -> Album och dubbelklicka på Alla bilder.
Välj Redigera -> Markera allt (cmd-a).
Välj antingen Arkiv -> Exportera -> Exportera oförändrade original eller Arkiv -> Exportera -> Exportera bilder. Med det första valet tas alla förändringar från Iphoto eller Bilder bort. I det senare bibehålls förändringarna men ”bränns fast” i en ny tiff, jpg eller png.
När exporten är klar stänger du av Bilder, alt-startar igen och väljer ditt huvudbibliotek.
Dra in de exporterade bilderna eller välj Arkiv -> Importera.

Om dina Iphoto-bibliotek är stora och du är mån om att få så bra ordning som möjligt kan du använda programmet Iphoto Library Manager som kan slå ihop flera bibliotek på riktigt, utan att bråka. Det kostar cirka 255 kronor. Utvecklarna har även tagit fram ett hjälpprogram för Bilder, som dock än så länge inte kan slå samman flera bibliotek.
Samla ihop inte riktigt vad det låter som
Bilder har en annan funktion bredvid Importera och Exportera kallad Samla ihop, som dock inte samlar ihop flera bibliotek utan samlar ihop filerna som länkas till i biblioteket.I både Bilder och Iphoto kan du välja att bara spara referenser till originalfiler och inte kopiera in dem till biblioteksmappen. Det sparar plats på hårddisken, men bilderna som inte ligger fysiskt i biblioteket kan inte inkluderas i Icloud-biblioteket och det blir krångligare att flytta ett bibliotek.

Med Samla ihop är tanken att du ska kunna flytta in alla de här filerna som ligger i andra mappar på hårddisken så att Bilder får ta hand om dem istället. Det låter bra, men i vårt testande har det konsekvent kraschat programmet och vi har inte lyckats få det att fungera.
Ta en paus
Om du har aktiverat Icloud-biblioteket och har ett stort bibliotek vill Bilder gärna använda så mycket bandbredd det kan för att ladda upp dina bilder snabbt. Det är egentligen bra, men om du har lite taskig lina eller måste surfa en stund via mobilen kan det vara bra att veta att du kan pausa uppladdningen en dag.Öppna Inställningar -> Icloud och tryck på Pausa en dag så slutar den tanka upp. Du kan när som helst fortsätta, vilket gör att du kan välja själv när den ska få ladda upp och när du vill frigöra bandbredden.
Minimera utrymmeskraven på Macen
De flesta moderna Macar har snabbt flashminne istället för hårddisk, vilket är bra på alla sätt utom att du återigen kan få slut på lagringsutrymme ganska enkelt, och foton är en av de största utrymmestjuvarna.Med Icloud-biblioteket aktiverat sparas alla dina bilder i molnet och då behöver du inte spara allt på Macen. I Bilder -> Inställningar -> Icloud ser du två alternativ för hur bilder ska sparas på Macen. I grunden är Hämta original till datorn ikryssat, och då läggs originalbilderna alltid till på Macen så att du kan jobba med dessa oavsett om du har internetåtkomst eller inte.

Väljer du istället Optimera Mac-lagring sparas alla original i molnet och även på datorn ”i mån av utrymme”. Det innebär att allt ledigt utrymme på Macen kan fyllas av bilder om du har så många i molnet, men originalen laddas bara ned när de behövs – alltså när du dubbelklickar på en bild för att visa den i fullstorlek. Med tusentals bilder i biblioteket är det inte så troligt att du kommer bygga upp ett så stort lager av dessa original särskilt snabbt.
Om du vill försäkra dig om att använda minimalt utrymme kan du importera alla bilder, vänta tills allt har laddats upp till Icloud, och sedan radera biblioteket och skapa ett nytt tomt bibliotek som du låter Icloud fylla med små tumnaglar. (Fortsättning på nästa sida)
(Fortsättning från föregående sida)
Vanliga frågor (och svar) om Bilder
Förut kunde jag dra en bild till till exempel Photoshop för att bildredigera den där. Det går inte längre. Har jag missat en inställning?
Nej, tyvärr har du inte det. Photos följer Apples nya strategi för hur program samverkar, via Extensions. Det innebär att andra program som vill kunna interagera med bilder i Bilder behöver en egen Extension, för att till exempel redigera eller skriva ut på en specialskrivare eller vad det nu kan vara.
Det enklaste sättet att öppna Bilder-foton i Photoshop (åtminstone i CC 2014) och vissa andra program (Pixelmator till exempel) är att använda biblioteksfunktionen i Öppna-dialogen. Tryck cmd-o som vanligt och kolla sedan i vänsterkolumnen. Nedanför Enheter och Delat hittar du Media med Bilder som ett av valen. Klicka på den så visas biblioteken från Bilder, iPhoto, Photo Booth och förmodligen Aperture.

Därifrån kan du välja bilder genom att bläddra som vanligt bland Ögonblick, Samlingar, År, Platser och Album, och i undermappar till dessa. Det du öppnar är inte originalbilden, men ligger fortfarande i Bilders bibliotek så det kan vara bäst att Spara som och välja en annan plats eftersom den redigerade versionen inte syns i Bilder.
Om ditt program inte stödjer mediabiblioteksfunktionen kan du istället exportera originalbilder från Bilder genom att hålla nere alt och dra-och-släppa till Finder eller skrivbordet.
Om jag importerar Iphoto-biblioteket till Bilder – ska jag sedan radera Iphoto-biblioteket?
Det behöver du faktiskt inte göra. Apple använder nämligen något som kallas hårda länkar, där flera ”filer” i filsystemet pekar på samma fysiska data. Det är samma teknik som gör att Time Machine kan spara tiotals eller hundratals ”kompletta” backuper utan att ta upp lika många gånger mer utrymme. Dubbla bibliotek innebär bara att metadata sparas dubbelt, medan alla originalbilder – som tar upp huvuddelen av utrymmet – inte dubbleras. Men om du tar bort Iphoto-biblioteket så försvinner inte bilderna i Bilder för det.Iphoto försvann eller slutade kunna uppdateras efter att jag installera Bilder. Vad gör jag?
Flera läsare har haft det här problemet. Efter att Bilder installerades är Iphoto borta helt eller kan inte längre uppdateras till en version som fungerar med Yosemite. Vad som orsaker det är inte helt klart, men vad du kan göra är att ladda ner Iphoto från Mac App Store igen.Öppna App Store-programmet och klicka på Köp. Iphoto ligger inte kvar i butikens katalog längre, men eftersom du redan har det sedan tidigare kan du ladda ner det igen. Om det står Installera bredvid programmet här i listan klickar du på det. Står det Öppna kan du prova det, men om det inte fungerar kan du öppna Program-mappen, radera Iphoto och tömma papperskorgen, och sedan gå tillbaka till Köp-fliken i App Store och installera igen. Då ska den senaste, Yosemite-kompatibla, versionen laddas ner.
Måste jag använda Icloud-biblioteket?
Nej! Du måste inte ens använda Bilder. Om du inte aktiverar funktionen i Bilder -> Inställningar -> Icloud kan du fortsätta använda unika, isolerade bibliotek på en eller flera Macar. Du kan så klart även spara själva biblioteket på till exempel Dropbox, för att ha bilderna i molnet utan att använda just Icloud.
Vänta nu, är Min bildström borta?
Nej, inte det heller. I samma plats i inställningarna för Bilder hittar du inställningen även för denna funktion. Den här funktionen synkar dina senaste bilder (senaste 30 dagarna) tagna på alla dina Icloud-kopplade enheter och kan hålla upp till 1 000 bilder på IOS och obegränsat antal på Macen. Eftersom bilderna bara sparas tillfälligt räknas de inte mot din lagringsmängd på Icloud, så det spelar ingen roll om du bara har gratiskonto med 5 gigabyte utrymme.
Måste jag importera hela biblioteket från Iphoto?
Ja, om du inte först exporterar utvalda bilder som vi beskriver ovan eller använder Iphoto Library Manager kan Bilder bara importera ett helt bibliotek åt gången. Du kan så klart ta bort bilder i efterhand.
Bilder visar färre antal foton än i Iphoto eller Aperture. Vad hände med de andra?
Vi, och många andra, har också sett det här! En läsare säger att Aperture visade färre totalt antal bilder efter en uppdatering av Yosemite – utan att ens installera Bilder. Vi gissar att det antingen beror på att Bilder har rensat i databasen så att ett mer korrekt antal visas, eller att identiska bilder har tagits bort.När du importerar en samling foton i Bilder läser programmet av dessa för att hitta eventuella kopior, och gör det utifrån innehållet istället för filnamn och annan metadata. Det gör att två bilder som är identiska men har döpts till olika saker inte kopieras in två gånger. Apple har dumt nog valt att inte visa någon information om det, så när du importerar 1 300 bilder och biblioteket sedan visar 1 270 är det svårt att se att det beror på att det fanns 30 kopior.
Har Bilder raderat min metadata?
Bilder kan inte visa all metadata, som exempelvis extrafält i Aperture. Men bilderna som importeras modifieras inte, så senare uppdateringar kan potentiellt visa mer metadata och när du exporterar med bibehållen exif-data bör data från Iphoto och Aperture hänga med.
Vart tog kartan vägen?
Bilder har inte längre en karta där du kan se alla dina foton utplacerade, men du kan visa en händelse som har platsdata på en karta. Öppna fliken Bilder och klicka på vänsterpilen längst upp till vänster för att visa större grupper av ögonblick. När du ser ett platsnamn bredvid datumen vid en samling kan du klicka på det och se alla geotaggade bilder på en karta. Du kan zooma hela vägen ut till årsvyn och se ett helt års bilder på kartan på det sättet.

Bilder säger att jag inte har lagom mycket ledigt utrymme, men jag har massor?!
Vi har hört flera rapporter om att Bilder påstår att det inte finns lagom mycket ledigt utrymme för att importera ett bibliotek eller en samling bilder, trots att det definitivt finns det. Det verkar som att detta beror på Spotlight – Bilder använder Spotlights uppskattning av hur mycket ledigt utrymme du har på disken och Spotlight kan ibland ha totalt fel. Öppna -> Om den här datorn och klicka på Lagring-fliken. Om ledigt utrymme här inte stämmer med vad Finder säger kan du antingen tvinga Spotlight att indexera disken igen eller tillfälligt stänga av indexet för den skivan. Det första gör du genom att skriva in följande kommando i Terminal: mdutil -E -aI Systeminställningar -> Spotlight -> Integritetsskydd kan du lägga till hela hårddisken för att stänga av dess index. Importera fotona till Bilder igen och ta sedan bort hårddisken från listan igen.
Vad hände med mina smarta album?
Flera läsare har hört av sig med problem med att importera smarta album till Bilder och att få importerade smarta album att fungera som de ska. Vi har tyvärr ännu inget svar på vad detta kan bero på, men uppdaterar artikeln när vi vet mer.

Jag brukade synka enskilda fotoalbum till Ipad med Itunes. Varför går det inte längre?
Du kan fortfarande synka enskilda album, men det går bara om Icloud-biblioteket inte är aktiverat på någon av enheterna. Om du nyligen uppdaterade IOS kan det hända att du råkade aktivera det, så kolla det först i Inställningar -> Icloud -> Bilder.