Aperture har lagts ned – liksom Iphoto – och dess ersättare Bilder är långt ifrån lika avancerat, så marknaden för proffs- och entusiastprogram för fotohantering leds nu av Adobes Photoshop Lightroom. Det gör att Adobe enkelt hade kunnat ta det lugnt och släppa en uppdatering med några små marknadsföringsmässigt fina funktioner och nöja sig med det.
Bygg en hdr-bild från två eller fler foton.
Prestanda beror så klart mycket på hårdvaran. Som du kan förvänta dig är skillnaden på Imac 5k dramatisk. Att till exempel rulla runt i ett bibliotek med över 100 000 bilder går numera smidigt och vi ser sällan några tomma tumnaglar som inte har hunnit laddas in.

Förhandsvisning av hdr-bilden.
Det här panoramat har satts ihop från åtta bilder.

Med filterpenseln kan bergens vita snö bevaras samtidigt som himlen tonas röd.


Funktion: Fotohantering.
Pris: 107:50 kronor eller 525 kronor i månaden med Adobe Creative Cloud för fotografi respektive standard.

Förbättrade prestanda tack vare grafikkortsacceleration.
Ny filterpensel.
Inbyggda funktioner för hdr och panoraman.
Finns fortfarande som fristående program utan abonnemang.
En äldre Mac får inte del av prestandaökningarna, beroende på vilket grafikkort den har.
Ansiktsigenkänningen hade gärna fått vara bättre integrerad i sök och smarta mappar.
Som tur är för både gamla och nya Lightroom-användare verkar det inte vara planen. Nya Lightroom CC som precis har släppts har flera nya funktioner, såsom inbyggt stöd för hdr och panoraman, en filterpensel och bättre verktyg för att bygga bildspel. Men ännu viktigare än det är prestanda: Genom att använda grafikkortsacceleration har Lightroom blivit mycket snabbare på flera vanliga uppgifter.

Bygg en hdr-bild från två eller fler foton.
Prestanda – grafikkortet gör tunga jobbet
Våra datorer blir förmodligen aldrig så snabba att vi inte kunde önska oss lite mer fart, men när de börjar bli slöa märker vi det direkt. När Lightroom kom var det just prestanda som stod i centrum – jämfört med Aperture som hade blivit en riktig slöfock var Lightroom kvickt och lättviktigt. När vi nådde fram till version 5 hade programmet dock börjat kännas lite mer tungrott, inte minst på grund av att vi har samlat på oss rejält många bilder och att moderna kameror producerar mycket större bilder.Lightroom CC utnyttjar din Macs grafikkort för beräkningsintensiva uppgifter, så att den vanliga processorn inte tyngs ned så mycket. En Mac med fristående grafikkort får största prestandaökningen, men även de med integrerade grafikkretsar som Intel Iris Graphics 6100 i nya 13-tums Macbook Pro blir också snabbare.
Men även på en Macbook Pro från 2010 med Geforce GT 330M och en 13-tums Macbook Pro från 2013 blir programmet betydligt snabbare.
Om du själv vill testa hur stor skillnad grafikkortsacceleration gör kan du stänga av funktionen i Lightrooms inställningar. Det kan du också göra om programmet beter sig konstigt och du vill utesluta problem med grafikkortet.
Inbyggd hdr och panoraman
Ökad snabbhet handlar inte bara om effektivare användning av hårdvaran. Lightroom 5 hade en hdr-funktion med vilken du kan slå ihop flera bilder på samma motiv med olika exponering för att skapa en bild med större dynamiskt omfång. Den öppnade Photoshop och dess HDR Pro-modul, men i Lightroom CC slipper du gå omvägen om Photoshop eftersom programmet har en helt inbyggd hdr-funktion.Att stanna i Lightroom är inte bara smidigare utan även snabbare. Hdr-modulen är enkel, med val för att automatiskt justera bilderna i sid- och höjdled och att ta bort spökbilder som skapas av att något har rört sig i motivet mellan bilderna. Lightroom skapar sedan en ny dng-fil som kan justeras precis som andra råformatsbilder. Grundinställningarna ger en bra utgångspunkt och ligger ofta ganska nära hur vi vill ha bilderna.

Förhandsvisning av hdr-bilden.
Panorama-funktionen är likaledes enkel, och används för att sy ihop flera bilder till en större, med en av tre projektioner: Sfärisk, cylindrisk eller perspektiv. Du kan antingen låta Lightroom beskära bilderna automatiskt eller göra det själv när hopslagningen är klar.

Det här panoramat har satts ihop från åtta bilder.
Filterpenseln – med smart funktion
En ny funktion som kanske inte kommer att få lika mycket uppmärksamhet som den förtjänar är filterpenseln. När du lägger på en justering som exempelvis ett övertoningsfilter kunde du tidigare inte maska bort det från delar av bilden. Om du till exempel ville göra himlen mörkare i bilden här ovan skulle även bergen ha blivit mörka.

Med filterpenseln kan bergens vita snö bevaras samtidigt som himlen tonas röd.
Med den nya filterpenseln kan du enkelt måla bort ett filter från delar av bilden, precis som länge har varit möjligt i Aperture.
Smart ansiktsigenkänning
En av fördelarna med Lightroom har länge varit stödet för avancerad metadatabehandling, så att det är enkelt att sortera, hålla koll på och hitta bilder långt efter att du lade till dem. Men samtidigt som Iphoto, Aperture och Adobes egna Photoshop Elements i flera år har kunnat känna igen ansikten i bilder, för att enkelt hitta alla bilder med en viss person, har Lightroom tvingat dig att manuellt lägga till taggar för personer.Med Lightroom CC får programmet äntligen stöd för ansiktsigenkänning.
Du hittar funktionen i biblioteket, uppe till vänster över bilderna, och den fungerar som vi lärt oss i andra program. Programmet hittar ansikten i bilder och du kan börja fylla i vem det är på bilden. Ju fler bilder du taggar desto bättre blir Lightroom på att känna igen personerna du ofta taggar.

Lightroom lägger inte till en ny typ av metadata för personerna på bilder, utan sparar varje person som ett nyckelord. Det gör det superenkelt att söka efter bilder på en person eftersom du kan skriva in namnet som en textsökning.
Adobe påpekar att taggade namn, för att skydda personernas integritet, tas bort från metadata när du exporterar bilder, om du inte går in i Inställningar och självmant ändrar så att de bevaras.
Synka bilder i bildspel till musiken
Det sista området som fått en rejäl uppdatering i Lightroom CC är bildspel-modulen. Du kan nu koppla upp till tio låtar till ett bildspel, och bildväxlingen kan synkroniseras med musiken. Efter en del testande tycker vi att Lightroom är riktigt bra på att få det att se bra och naturligt ut. Det finns även ett reglage för att ställa in ljudbalansen mellan musik och ljudspåret i en video du har lagt in i bildspelet.

Nya alternativ för bildspel ger mer variation.
Det finns också inställningar för hur mycket bilder ska panorera och zooma, men till skillnad från en del fristående bildspelsprogram kan du inte ställa in detta per bild utan samma inställning gäller hela bildspelet.
Slutsats
Kanske har Adobe varit för upptagna för att stanna upp och inse att de har vunnit slaget om marknaden för fotohantering. Desto troligare är att Lightroom-utvecklarna inser att slaget aldrig kan vara vunnet så länge nya program kan komma upp underifrån som Lightroom gjorde när det först kom. Lightroom CC är en välkommen uppdateringen som har nya användbara funktioner och bjuder på en rejäl prestandaskjuts.Lightroom CC säljs som en del av Adobes Creative Cloud-abonnemang, antingen den billigare Fotografi-planen som även innehåller Photoshop och kostar 107:50 kronor i månaden eller den vanliga planen som innehåller samtliga CC-program och kostar 525 kronor per månad. I båda fallen ingår även mobilappar som Lightroom mobile för Ipad och Android.
Tänker du att det här blir slutet på fristående program från Adobe? Så är faktiskt inte fallet. Den nya versionen släpps även som Lightroom 6, men då ingår inga molnfunktioner eller synkronisering.
Fakta: Photoshop Lightroom CC
Funktion: Fotohantering.
Pris: 107:50 kronor eller 525 kronor i månaden med Adobe Creative Cloud för fotografi respektive standard.


Förbättrade prestanda tack vare grafikkortsacceleration.
Ny filterpensel.
Inbyggda funktioner för hdr och panoraman.
Finns fortfarande som fristående program utan abonnemang.

En äldre Mac får inte del av prestandaökningarna, beroende på vilket grafikkort den har.
Ansiktsigenkänningen hade gärna fått vara bättre integrerad i sök och smarta mappar.