Version 5 av Apple TV:s mjukvara som släpptes 7 mars går för närvarande inte att hacka. Seasonpass hanterar bara upp till version 4.4.4. Har du uppdaterat måste du vänta på att ett nytt jailbreak släpps.
Finns mycket kul för alla
Men även om du inte vill knäcka din dosa finns det mer att hämta. Förutom uppdateringar har du smidiga appar till telefonen och allmänna tillbehör till Apple TV:n. Du kan till och med använda den för att göra iPhonen till en spelkonsol.
Var därför noga med att kontrollera versionsnummer innan du ger dig på knäckandet. Om senaste Seasonpass inte klarar av din enhet får du avvakta ett tag, eller nedgradera, om du känner dig äventyrlig.
Allt detta sagt finns det de som fått problem med sina enheter vid hackandet. Det är extremt ovanligt, men kan ske. Normalt går det att lösa med lite micklande, men det kräver handpåläggning. Så var medveten om att allt detta trots allt sker på egen risk.
Börja med att kontrollera vilken version av iOS du har på din Apple TV. Använd din fjärrkontroll och klicka dig fram till ”Inställningar”, följt av ”Allmänt” och ”Om”. Värdet du vill ha finner du under ”Apple TV-programvara”. Vidare bör du ladda hem den senaste utgåvan av iTunes till din dator. Starta ”Programuppdatering …” för att kontrollera att programmet är uppdaterat. Avslutningsvis måste du ha en micro-usb-sladd tillgänglig.
Nästa steg är att skaffa själva knäckprogrammet, Seasonpass. Du hittar det på . Innan du laddar hem applikationen till din dator bör du kontrollera vilken version den klarar av att knäcka. När detta skrivs är det 4.3, men det ändras. Jämför siffran med den du fick fram i steg 1. Om du har ett högre nummer på din Apple TV får du avbryta operationen. Ett alternativ du då har är att återgå till en äldre version av iOS.
När du säkerställt att du har rätt version laddar du ner och zippar upp programmet. När du startar det får du upp två ikoner. Dubbelklicka på den högra, ”Create IPSW”. Detta ser till att applikationen laddar hem rätt mjukvarufil till din dator. Räkna med att det tar några minuter för allting att bli klart. När den är helt färdig får du upp en ruta med meddelandet ”Waiting for device to enter DFU mode …”. Då har allting gått rätt.
Koppla ur alla sladdar ur Apple TV:n. Anslut sedan micro-usb-sladden i din Apple TV och datorn i andra änden. Om allting fungerar ska din svarta låda börja blinka. Om den inte gör det har du problem. Försök då att koppla in strömsladden medan micro-usb-sladden fortfarande sitter kvar. När lampan blinkar kan du dra ut den. Ett tredje alternativ är att låta elenheten sitta kvar under hela operationen. Huvudsaken är att lampan blinkar.
När blinkandet väl infinner sig är det dags att starta dfu-läget. Det gör du genom att trycka på ”Menu”- och ”Play/Pause”-knapparna på din fjärrkontroll. Håll kvar dem nedtryckta i ungefär 7 sekunder. Efter en stund kommer blinkandet att intensifieras, men håll kvar tills sekunderna passerat. Fungerar det ska iTunes starta på din dator. Ett skript börjar då rulla in den hackade versionen av mjukvaran. Du ska inte få några fel från iTunes.
Nu kommer du att få vänta i några minuter innan allting är klart. Men när det väl är färdigt behöver du bara koppla in allting igen. När maskinen startar ska du se en ny symbol nere till höger: en logga med bokstäverna FC. Om du gör det är din maskin verkligen hackad. Då kan du gå vidare i guiden och installera Nitrotv. Om det inte fungerar kan du utföra hela operationen igen. Räkna med att det kan gå snett ett par gånger.
Det första du behöver är en verktygshanterare. Detta är faktiskt inte strikt nödvändigt, men gör allting enklare framöver. Börja med att ta fram IP-adressen för din Apple TV. Du finner den under ”Inställningar”. Klick dig igenom ”Allmänt” och ”Om” för att slutligen hamna i ”Apple TV-programvara”. Öppna sedan Terminalprogrammet på din dator. Anslut dig till din Apple TV genom att skriva in ”ssh root@<ditt ipnummer enligt ovan>”.
Första gången kommer du att få godkänna att säkerhetsnycklarna lagras på din maskin. Svara ”yes” så får du komma in. Sedan är det dags att mata in lösenordet. Det är ”alpine”. Notera att du måste mata in kodordet med små bokstäver. När det är klart ska du ha loggat in på din Apple TV. Har det fungerat får du prompten ”Apple-TV:~ root#” till vänster. Nu är det dags att köra de kommandon som behövs för att installera Nitrotv.
Första steget är att lägga till awkwardtv som filkälla. Det gör du genom att mata in följande kommando: echo “deb http://apt.awkwardtv.org ./” > /etc/apt/sources.list.d/awkwardtv.list. Notera att inmatningen måste se ut exakt så här. Den första delen är en textsträng, den andra är målfilen. Missar du något tecken eller om du lägger in ett mellanslag på fel ställe kommer det inte att fungera. Kontrollera noga din rad om det inte blir rätt.
Nu skriver du in: apt-get update. När det är gjort kan du skriva in nästa kommando: apt-get install com.nito.Nitrotv. Nu börjar själva programmet att laddas ner. Det tar en liten stund och text rullar förbi. Svara ”y” när du får en fråga. När prompten sen är tillbaka är det färdigt. Normalt fungerar det här omedelbart och du kommer att se den nya menyn på din Apple TV. Annars skriver du in ”reboot” och väntar någon minut.
Nu behöver du inte Terminalen mer. Sista steget kan du utföra från Apple TV-menyerna. Välj ”Nitrotv” och sedan ”Install Software”. Till höger kommer du att se en lista över olika program. En bit ner finns ”Xbmc-Atv2”. Skrolla dig dit och klicka på rubriken. I det nya fönstret ska du välja ”Install”. Filerna kommer omedelbart att börja laddas ner. Du kommer att se text skrolla förbi, men snart står det ”Upgrade successful” längst upp.
Klicka ”Menu” tre gånger för att komma tillbaka till menyn. Om allting gått bra kommer du att se ”Xbmc”. Skrolla dit och klicka för att komma in. Allt är klart för att du ska kunna länka till media. Är det till exempel film du vill titta på går du till ”Videos” och sedan ”Files”. Klicka på ”Add Videos …” och sedan ”Browse”. Här letar du upp ditt material. Exakt hur du ska göra beror på var dina filer finns och hur du delar ut dem.
du kan sköta all programhantering manuellt, men det är enklare att lägga in en applikation som hjälper dig. Det finns två bra sådana för Apple TV generation 2: Atv Flash Black och Nitrotv Take 3.
Om du räds Terminalen och vill ha minimalt med strul är Firecores Atv Flash Black en bättre lösning. Du installerar paketet från din dator. Allt du behöver göra är att ladda hem ett program och dubbelklicka på en ikon.
Nitrotv Take 3:
när du valt paket ska du dessutom välja vilken mediaspelare du ska ha. Det finns många olika att välja mellan, men tre stycken står ut. Precis som för verktygsprogrammen kan du ha samtliga installerade samtidigt.
Även här går det väldigt fort att leta runt bland materialet. Men det kräver att du håller ordning på din server. Funktioner för att ansluta till exempel upnp eller en delad disk från din Plexklient finns inte.
Plex:
Firecore Media Player: 
Är det något som originalversionen av Apple TV verkligen behöver är det en webbläsare. Det kan kännas överflödigt, men faktum är att behovet trots allt uppstår ibland. Inte minst om du vill kunna kika på webbvideo som saknar tillägg.
Om du fått lite för många menyalternativ kan det vara dags att städa upp. Enklaste sättet är att gömma dem under en egen rubrik, så att det blir underkategorier.
I praktiken innebär detta lite fler klickningar när du vill åt något i undermenyn, men det lär ske relativt sällan.
Vill du styra din Apple TV från datorn? Eller kanske från iPaden utan att betala dyrt för Remote HD? Lösningen är att låta den svarta lådan fungera som en Vnc-server du kan ansluta till.
Om du vill hålla koll på nyheterna är Really Simple Syndication, rss ett bra val. Och på din Apple TV får du koll med tillägget Rss Feeds. Med det på plats får du alla rubriker direkt till din TV.
Kör du Plex Mediaserver på din dator vill du givetvis kunna strömma media till din Apple TV. Det är lyckligtvis inga som helst problem. Du behöver bara installera klientapplikationen.
Om du tycker att Xbmc är för omständligt kan Media Player passa dig bättre. Med detta lilla tillägg ansluter du dig till en utdelad
disk på datorn. Du bläddrar i katalogstrukturen och kör filmer rakt upp och ner. Allting går väldigt snabbt.
När detta skrivs finns det ännu inget smidigt sätt att koppla på Spotify till din Apple TV. Men konkurrenten Last FM duger hyggligt bra som alternativ. I alla fall tills vidare.
När du scannar igenom dina filmbibliotek kan du låta Xbmc hämta metadata. Nästa gång du klickar dig igenom ditt arkiv kommer du att få mycket mer information, inklusive betyg. Det finns mängder av webbplatser att läsa hem data ifrån. De bästa är Internet Movie Database, Imdb, och Rotten Tomatoes.
I huvudmenyn ägnas övre halvan av skärmen inte till något spännande. Lyckligtvis går det att lägga in egna data där. Och till de allra bästa alternativen hör Main Menu Weather.
Om du inte bara vill ha mörker i bakgrunden kan Main Menu Slideshow ge dig lite glädje i tillvaron. I princip skickar tillägget bara upp bakgrundsbilder bakom huvudmenyn.
Det är inte ofta du behöver skriva in något när du använder Apple TV:n. Men när behovet finns gäller det att ta ett djupt andetag. Även minsta rad tar en smärre evighet att knacka in med hjälp av fjärrkontrollen.
i stället. Detta fungerar fantastiskt. Tyvärr går det inte att också koppla på en mus eller annan bluetoothutrustning. En detaljerad instruktion om hur du installerar detta tillägg hittar du under rubriken ”Knappa dig fram i Apple TV-djungeln”.
När du är lite uttråkad kan ett spel vara ett bra sätt att fördriva tiden. What the movie visar dig bilder från filmer och det är upp till dig att mata in namnet på dem. I princip är det ett fönster mot webbversionen med samma namn.
Med Xot-Uzg får du enkel tillgång till flera svenska kanaler direkt i Xbmc. Det blir en del knappande innan du kommer till rätt program, men sen flyter det på. Tyvärr får du dras med en del andra europeiska kanaler i samma program.
Har du köpt och installerat Atv Flash Black får du med en webbläsare. Med den kan du knappa dig fram till de olika webbsidorna och titta på videoströmmarna. Visningen fungerar i regel bra, men att surfa runt utan tangentbord och mus är omständligt.
Börja med att ladda hem paketet på http://mw24.se/w6. Zippa inte upp paketet. Starta sedan en ftp-klient, exempelvis Cyberduck. Anslut dig till din Apple TV med sftp. Inloggningsnamnet ska vara ”root” och lösenordet ”alpine”. Gå sedan till ”/private/var/mobile/Media” och ladda upp zipfilen dit.
Öppna nu Xbmc på din Apple TV. Klicka dig igenom ”System”, ”Settings” och slutligen ”Add-ons”. Där väljer du ”Install from zip file”. Markera zipfilen du nyss laddade upp. Den ligger under ”/var/mobile/Media”.
Nedladdningen kan ta en liten stund. Men när det är klart kan du gå tillbaka till tillvalsmenyn och klicka på Xot-uzg. Då kommer du att få upp en lista över alla tillgängliga kanaler. De svenska ligger en bit till höger.
Med Apple TV 2 kan du enkelt hyra film, strömma din egen underhållning och lyssna på musik. Allting direkt från soffan.
Har du aldrig grävt ner dig i möjligheterna kanske du tror att det du först ser är allt som finns i Apple TV. Så är absolut inte fallet. Är du bara villig att skrapa lite på ytan kommer du att hitta många nya godbitar som tar din underhållning till en ny nivå.
Genom att hacka enheten kan du använda den som en mer allmän mediaspelare. De begränsningar som Apple lagt in kommer du lätt runt. Nya webbfunktioner, fler mediaformat och bättre upplösning är tre exempel. Allt finns inbyggt om du bara vill lägga lite tid.
Men även om du inte vill knäcka din dosa finns det mer att hämta. Förutom uppdateringar har du smidiga appar till telefonen och allmänna tillbehör till Apple TV:n. Du kan till och med använda den för att göra iPhonen till en spelkonsol.
Så häng med bara – vi leder dig rätt i den digitala labyrinten.

Hacka eller inte – det är frågan
Är du inte van vid att knäcka dina enheter kanske du känner ett visst motstånd. Apple bör ju haft en orsak till att de inte öppnat upp sin låda fullt ut. Och finns inte risken att enheten dör?
Det hela är inte så märkvärdigt som det kan låta. Du låser egentligen bara upp den lilla lådan. När det väl är gjort kan du installera massor av roliga tillägg som gör Apple TV ännu bättre.
Den största förändringen är att du kan installera andra funktioner för att spela upp film och ljud. Vi kommer till exempel att visa hur du kan installera Xbox Media Center, Xbmc. Med den kan du strömma filmer från en nätverksenhet med upnp-stöd.
En viktig detalj är att ingenting försvinner. Alla de funktioner som du har från början finns kvar på samma sätt. De nya finesserna dyker upp under egna menyer.
Det finns egentligen bara ett stort problem med att hacka din enhet: du kommer inte att kunna köra på Apples egna uppdateringar. Gör du det skrivs din installation sönder. Det är inte heller säkert att du kan knäcka enheten igen. Apple kan lägga in nya hinder. Då tar det oftast någon vecka innan utvecklarna på andra sidan hittar en väg runt.
Inte olagligt att hacka
Var därför noga med att kontrollera versionsnummer innan du ger dig på knäckandet. Om senaste Seasonpass inte klarar av din enhet får du avvakta ett tag, eller nedgradera, om du känner dig äventyrlig.
Ibland kan det dessutom stå att den aktuella lösningen är ”tethered”. Detta ska du vara uppmärksam på. Det innebär nämligen att du måste ansluta din Apple TV till dator vid varje uppstart. Omständligt om du bara har en stationär dator och Apple TV:n i teverummet.
Något du däremot inte behöver oroa dig för är det juridiska. Det är helt legalt att göra det här. Vidare kommer du enbart att använda fri källkod. Därför behöver du inte se dig över axeln när du knäcker din enhet.

Avslutningsvis är det dessutom relativt enkelt att återställa apparaten. Detta innebär att du heller inte behöver oroa dig för vad supporten kommer att säga vid ett eventuellt garantiärende.
Hacka på egen risk
Allt detta sagt finns det de som fått problem med sina enheter vid hackandet. Det är extremt ovanligt, men kan ske. Normalt går det att lösa med lite micklande, men det kräver handpåläggning. Så var medveten om att allt detta trots allt sker på egen risk.
En liten detalj till. Om du inte redan har ett filmbibliotek och teknik för att visa det kanske du inte behöver hacka din enhet. I alla fall inte om du har en iOS-enhet.
Dags att hacka din Apple TV
Vill du fånga den fulla kraften i din Apple TV måste du knäcka den. Det kan låta allvarligt, men är faktiskt varken svårt eller farligt. Dessutom får du massor av nya, spännande möjligheter.
Vad du i praktiken gör är att ersätta mjukvaran i din Apple TV med en version som justerats något. Ovanpå detta lägger du en programhanterare. Avslutningsvis vill du sannolikt ha en annan mediaspelare än den interna.
I det här exemplet har vi valt att använda Nitrotv Take 3 och Xbmc. Det finns andra alternativ, men de här ger dig störst möjligheter. Dessutom kostar inget av dem några pengar.
Om du blir intresserad av att testa någon annan variant är detta inget problem. Du kan installera allihop. Att samköra dem är inga som helst problem. Tvärtom kan det vara en bra idé för att få maximala möjligheter.
Trots detta bör du veta att det faktiskt kan gå snett. Fast om det händer, eller om du ångrar dig, är det inga problem att rensa upp maskinen och börja om. Inled med att kolla i guiden ”Återställ din Apple TV” för att se hur du gör det och vad du ska ha i åtanke redan nu.
Så gör du – steg för steg

Verifiera version
Börja med att kontrollera vilken version av iOS du har på din Apple TV. Använd din fjärrkontroll och klicka dig fram till ”Inställningar”, följt av ”Allmänt” och ”Om”. Värdet du vill ha finner du under ”Apple TV-programvara”. Vidare bör du ladda hem den senaste utgåvan av iTunes till din dator. Starta ”Programuppdatering …” för att kontrollera att programmet är uppdaterat. Avslutningsvis måste du ha en micro-usb-sladd tillgänglig.

Fixa hackarprogrammet
Nästa steg är att skaffa själva knäckprogrammet, Seasonpass. Du hittar det på . Innan du laddar hem applikationen till din dator bör du kontrollera vilken version den klarar av att knäcka. När detta skrivs är det 4.3, men det ändras. Jämför siffran med den du fick fram i steg 1. Om du har ett högre nummer på din Apple TV får du avbryta operationen. Ett alternativ du då har är att återgå till en äldre version av iOS.

Förbered din dator
När du säkerställt att du har rätt version laddar du ner och zippar upp programmet. När du startar det får du upp två ikoner. Dubbelklicka på den högra, ”Create IPSW”. Detta ser till att applikationen laddar hem rätt mjukvarufil till din dator. Räkna med att det tar några minuter för allting att bli klart. När den är helt färdig får du upp en ruta med meddelandet ”Waiting for device to enter DFU mode …”. Då har allting gått rätt.

Bygg en blinkfyr
Koppla ur alla sladdar ur Apple TV:n. Anslut sedan micro-usb-sladden i din Apple TV och datorn i andra änden. Om allting fungerar ska din svarta låda börja blinka. Om den inte gör det har du problem. Försök då att koppla in strömsladden medan micro-usb-sladden fortfarande sitter kvar. När lampan blinkar kan du dra ut den. Ett tredje alternativ är att låta elenheten sitta kvar under hela operationen. Huvudsaken är att lampan blinkar.

Starta serviceläget
När blinkandet väl infinner sig är det dags att starta dfu-läget. Det gör du genom att trycka på ”Menu”- och ”Play/Pause”-knapparna på din fjärrkontroll. Håll kvar dem nedtryckta i ungefär 7 sekunder. Efter en stund kommer blinkandet att intensifieras, men håll kvar tills sekunderna passerat. Fungerar det ska iTunes starta på din dator. Ett skript börjar då rulla in den hackade versionen av mjukvaran. Du ska inte få några fel från iTunes.

Hackad och glad
Nu kommer du att få vänta i några minuter innan allting är klart. Men när det väl är färdigt behöver du bara koppla in allting igen. När maskinen startar ska du se en ny symbol nere till höger: en logga med bokstäverna FC. Om du gör det är din maskin verkligen hackad. Då kan du gå vidare i guiden och installera Nitrotv. Om det inte fungerar kan du utföra hela operationen igen. Räkna med att det kan gå snett ett par gånger.

Ta kontrollen över din Apple TV
Det första du behöver är en verktygshanterare. Detta är faktiskt inte strikt nödvändigt, men gör allting enklare framöver. Börja med att ta fram IP-adressen för din Apple TV. Du finner den under ”Inställningar”. Klick dig igenom ”Allmänt” och ”Om” för att slutligen hamna i ”Apple TV-programvara”. Öppna sedan Terminalprogrammet på din dator. Anslut dig till din Apple TV genom att skriva in ”ssh root@<ditt ipnummer enligt ovan>”.

Påloggad
Första gången kommer du att få godkänna att säkerhetsnycklarna lagras på din maskin. Svara ”yes” så får du komma in. Sedan är det dags att mata in lösenordet. Det är ”alpine”. Notera att du måste mata in kodordet med små bokstäver. När det är klart ska du ha loggat in på din Apple TV. Har det fungerat får du prompten ”Apple-TV:~ root#” till vänster. Nu är det dags att köra de kommandon som behövs för att installera Nitrotv.

Peka ut din filkälla
Första steget är att lägga till awkwardtv som filkälla. Det gör du genom att mata in följande kommando: echo “deb http://apt.awkwardtv.org ./” > /etc/apt/sources.list.d/awkwardtv.list. Notera att inmatningen måste se ut exakt så här. Den första delen är en textsträng, den andra är målfilen. Missar du något tecken eller om du lägger in ett mellanslag på fel ställe kommer det inte att fungera. Kontrollera noga din rad om det inte blir rätt.

Uppdatera din fildatabas
Nu skriver du in: apt-get update. När det är gjort kan du skriva in nästa kommando: apt-get install com.nito.Nitrotv. Nu börjar själva programmet att laddas ner. Det tar en liten stund och text rullar förbi. Svara ”y” när du får en fråga. När prompten sen är tillbaka är det färdigt. Normalt fungerar det här omedelbart och du kommer att se den nya menyn på din Apple TV. Annars skriver du in ”reboot” och väntar någon minut.

Installera Xbmc
Nu behöver du inte Terminalen mer. Sista steget kan du utföra från Apple TV-menyerna. Välj ”Nitrotv” och sedan ”Install Software”. Till höger kommer du att se en lista över olika program. En bit ner finns ”Xbmc-Atv2”. Skrolla dig dit och klicka på rubriken. I det nya fönstret ska du välja ”Install”. Filerna kommer omedelbart att börja laddas ner. Du kommer att se text skrolla förbi, men snart står det ”Upgrade successful” längst upp.

Länka in din filer
Klicka ”Menu” tre gånger för att komma tillbaka till menyn. Om allting gått bra kommer du att se ”Xbmc”. Skrolla dit och klicka för att komma in. Allt är klart för att du ska kunna länka till media. Är det till exempel film du vill titta på går du till ”Videos” och sedan ”Files”. Klicka på ”Add Videos …” och sedan ”Browse”. Här letar du upp ditt material. Exakt hur du ska göra beror på var dina filer finns och hur du delar ut dem.
Paketen din hackade Apple TV behöver ha
Att hacka din Apple TV gör i sig själv ingen skillnad. Du måste lägga in verktyg som gör de ändringar du önskar. Det finns primärt två huvudval du måste göra: huvudpaket och mediaspelare.
Huvudpaket: Atv Flash Black vs Nitrotv Take 3
du kan sköta all programhantering manuellt, men det är enklare att lägga in en applikation som hjälper dig. Det finns två bra sådana för Apple TV generation 2: Atv Flash Black och Nitrotv Take 3.
I vår guide har vi valt det sistnämnda. Att installera programmet är inte svårt, men kan kännas lite skrämmande om du aldrig använt Terminalprogrammet. Fast vågar du bara ta steget kommer du att märka att det bara tar minuter.

När allting är klart har du ett extra menyalternativ på din maskin – ”Nitrotv”. Där erbjuds du att installera program, visa väder och lite annat. I biblioteket finns ett par dussin huvudapplikationer.
En stor fördel med Nitrotv Take 3 är att det är gratis. Men faktum är att den trots detta erbjuder väldigt många fler tillägg än konkurrenten. Det finns tusentals till att välja mellan. Notera bara att alla inte fungerar för Apple TV. Du får testa på egen risk.
Om du vill ha det superenkelt
Om du räds Terminalen och vill ha minimalt med strul är Firecores Atv Flash Black en bättre lösning. Du installerar paketet från din dator. Allt du behöver göra är att ladda hem ett program och dubbelklicka på en ikon.
När allting är klart får du även här upp en extra meny. Skillnaden är att alternativen är färre; bara 7 föreslagna tillägg. Men det finns en tanke bakom detta. Firecore har förpackat det viktigaste. Och de har gjort det riktigt snyggt.

Det finns funktioner för att visa video, surfa på nätet och spela upp musik från Last.fm. Just webbläsaren är en finess som är ganska intressant om du ibland vill se material på nätet. Dessutom kan du spara ner dina inställningar på Firecores servrar.
Nackdelen är att paketet kostar över 200 kronor. Detta utan att du egentligen får något du inte kan ordna med Nitrotv. Men där krävs det avgjort mycket mer handpåläggning.
Atv Flash Black:
Nitrotv Take 3:
Mediaspelare: Xbmc vs Plex vs Media Player
när du valt paket ska du dessutom välja vilken mediaspelare du ska ha. Det finns många olika att välja mellan, men tre stycken står ut. Precis som för verktygsprogrammen kan du ha samtliga installerade samtidigt.
Om du valt att köra Atv Flash Black får du med Media Player. Precis som namnet antyder är det ett väldigt simpelt tillägg. Men det är inte nödvändigtvis en nackdel. Det är otroligt enkelt att ansluta sig till en utdelad mapp. Att bläddra går blixtsnabbt.

För alla mediafiler försöker programmet att leta upp metadata. Om det finns visas det upp. Vill du bara snabbt komma åt dina filer på datorn är ingenting lika enkelt. Fast har du Plex Media Server på din maskin är klienten på Apple TV det mest logiska valet. Programmet kommer direkt att koppla upp sig mot din dator och visa upp innehållet.
Värt arbetet att komma i mål
Även här går det väldigt fort att leta runt bland materialet. Men det kräver att du håller ordning på din server. Funktioner för att ansluta till exempel upnp eller en delad disk från din Plexklient finns inte.
Slutligen kan du installera Xbmc. Detta är den mest kompletta och omfattande lösningen. Dessutom den snyggaste. Tyvärr är den inte riktigt byggd för Apple TV och det märks. Det krävs ofta massor med klickningar för att komma i mål.
Men det är det värt. För du har fantastiska möjligheter att ansluta dig till alla möjliga källor. Dessutom kan du bygga ut programmet med olika tillägg, av vilka det finns mängder.
XBMC:
Plex:
Firecore Media Player:
Pluggarna som gör din Apple TV ännu bättre
Eftersom den lilla svarta Apple TV:n bygger på iOS finns det mängder med potentiella pluggar. Knäckarcirklar har byggt upp ett massivt bibliotek ända sedan första iPhonen kom ut.
En hel del av det som finns fungerar på Apple TV. Men mycket gör det inte. Vi har kollat igenom några av de vanligaste tilläggen. De allra bästa listar vi här. Och det kommer att fungera på din Apple TV.
En liten varning. Söker du på nätet kommer du att finna tillägg som inte ligger i de vanliga katalogerna. Många av dem är mycket tveksamma, rent juridiskt. Till exempel ger dig olika tillägg direkt åtkomst till piratkopierat material. Dessa ska givetvis undvikas.

Couch Surfer Pro (Atv Flash Black)
Är det något som originalversionen av Apple TV verkligen behöver är det en webbläsare. Det kan kännas överflödigt, men faktum är att behovet trots allt uppstår ibland. Inte minst om du vill kunna kika på webbvideo som saknar tillägg.
Funktionerna är få och det går inte fort. Men det mesta i webbväg fungerar. Detta är faktiskt ett alternativ om du vill titta på de svenska kanalerna. Finns bara webbutsändningar så klickar det. I alla fall om de inte använder Flash.
Att navigera med fjärrkontrollen är inte smidigt, men det fungerar. Med ett tangentbord blir det ännu lite enklare. För vanliga webbadresser är ändå det smartaste att lagra undan adressen.
Overflow (Nitrotv)
Om du fått lite för många menyalternativ kan det vara dags att städa upp. Enklaste sättet är att gömma dem under en egen rubrik, så att det blir underkategorier.
Detta löser du med Overflow.
I inställningarna definierar du bara vad du vill se i huvudmenyn.
I praktiken innebär detta lite fler klickningar när du vill åt något i undermenyn, men det lär ske relativt sällan.
Tyvärr klarar Overflow inte av att helt gömma undan menyalternativen. Vill du göra det får du läsa vidare under ”Fimpa menyerna”.

Exposed (Nitrotv)
Vill du styra din Apple TV från datorn? Eller kanske från iPaden utan att betala dyrt för Remote HD? Lösningen är att låta den svarta lådan fungera som en Vnc-server du kan ansluta till.
Detta är i princip vad Exposed gör. Det är bara en bakgrundsprocess som ligger och lyssnar efter inkommande anrop. När det väl kommer skapar den en anslutning. Sen kan du använda din dator för att styra Apple TV:n.
Rss Feeds (Atv Flash Black, Nitrotv)
Om du vill hålla koll på nyheterna är Really Simple Syndication, rss ett bra val. Och på din Apple TV får du koll med tillägget Rss Feeds. Med det på plats får du alla rubriker direkt till din TV.
Nära nog alla nyhetsbaserade webbplatser har i dag rss-källor. Det enda du behöver göra är att länka till dem. Varje gång du startar tjänsten uppdateras innehållet. Sedan är det bara att bläddra och läsa.
Tyvärr är funktionen inte helt perfekt ännu. Du måste skriva in hela sökvägarna, vilket är hopplöst utan tangentbord. Dessutom får du bara se ingresserna och du kan inte klicka dig vidare till själva artikeln.
Plex Client (Nitrotv)
Kör du Plex Mediaserver på din dator vill du givetvis kunna strömma media till din Apple TV. Det är lyckligtvis inga som helst problem. Du behöver bara installera klientapplikationen.
Faktum är att det verkligen är allt. Tillägget hittar automatiskt din server och ansluter till den direkt. Du kan lista kanaler och filmer direkt från huvudmenyn på din Applelåda. Även sökning finns, om din samling skulle vara omfattande.
Media Player (Atv Flash Black)
Om du tycker att Xbmc är för omständligt kan Media Player passa dig bättre. Med detta lilla tillägg ansluter du dig till en utdelad
disk på datorn. Du bläddrar i katalogstrukturen och kör filmer rakt upp och ner. Allting går väldigt snabbt.
Information om filmerna hämtas från nätet. Det innebär att du får en bild och lite data om det du vill titta på. I alla fall om tillägget kan känna igen innehållet i din filmmapp.
Last.fm (Atv Flash Black)
När detta skrivs finns det ännu inget smidigt sätt att koppla på Spotify till din Apple TV. Men konkurrenten Last FM duger hyggligt bra som alternativ. I alla fall tills vidare.
Precis som hos den svenska konkurrenten letar du upp artister och låtar du gillar. Skillnaden är att du inte kan välja det som ska spelas upp fritt. Det sköter Last fm:s motor. Den fungerar överlag hyggligt bra, men helt egna spellistor vore bättre.

Imdb/Rotten Tomato (Xbmc)
När du scannar igenom dina filmbibliotek kan du låta Xbmc hämta metadata. Nästa gång du klickar dig igenom ditt arkiv kommer du att få mycket mer information, inklusive betyg. Det finns mängder av webbplatser att läsa hem data ifrån. De bästa är Internet Movie Database, Imdb, och Rotten Tomatoes.
Största problemet är att du inte alltid får rätt information. Det gäller att du har bra namnsättning på dina filer. Flera tillägg gissar annars ganska vilt på vilket innehållet är.

Main Menu Weather (Nitrotv)
I huvudmenyn ägnas övre halvan av skärmen inte till något spännande. Lyckligtvis går det att lägga in egna data där. Och till de allra bästa alternativen hör Main Menu Weather.
Med detta på plats ser du massor av information om ditt väder, soltider och vind. Detta gäller hela tiden på huvudmenyn. Du behöver aldrig öppna något program.

Main Menu Slideshow (Nitrotv)
Om du inte bara vill ha mörker i bakgrunden kan Main Menu Slideshow ge dig lite glädje i tillvaron. I princip skickar tillägget bara upp bakgrundsbilder bakom huvudmenyn.
Du har full kontroll över hur ofta bilderna ska rotera runt och vilka effekter som ska användas. Att ladda upp egna bilder går också bra. Du får tanka upp dem med en sftp-klient och sedan peka Main Menu Slideshow rätt.
Btstack (Nitrotv)
Det är inte ofta du behöver skriva in något när du använder Apple TV:n. Men när behovet finns gäller det att ta ett djupt andetag. Även minsta rad tar en smärre evighet att knacka in med hjälp av fjärrkontrollen.
Installerar du Btstack går det att använda ett trådlöst tangentbord
i stället. Detta fungerar fantastiskt. Tyvärr går det inte att också koppla på en mus eller annan bluetoothutrustning. En detaljerad instruktion om hur du installerar detta tillägg hittar du under rubriken ”Knappa dig fram i Apple TV-djungeln”.
What the movie (Xbmc)
När du är lite uttråkad kan ett spel vara ett bra sätt att fördriva tiden. What the movie visar dig bilder från filmer och det är upp till dig att mata in namnet på dem. I princip är det ett fönster mot webbversionen med samma namn.
Eftersom spelet är nätbaserat kan du se hur många som svarat rätt på frågan. Du kan dessutom betygsätta den. Men mycket mer än så är det inte. Var också beredd på att det kan vara ganska svårt då du inte får alternativ. Men svarsmotorn är ganska förlåtande.
Xot-Uzg (Xbmc)
Med Xot-Uzg får du enkel tillgång till flera svenska kanaler direkt i Xbmc. Det blir en del knappande innan du kommer till rätt program, men sen flyter det på. Tyvärr får du dras med en del andra europeiska kanaler i samma program.
Att installera det här paketet kräver handpåläggning för att fungera. Det finns inte med i den medföljande listan. Läs mer om hur du gör under ”Alla pratar svenska”.
Tips: Banta menyerna
När du fyllt din låda med en massa roligheter är det lätt hänt att menyraden blir väldigt bred. Att behöva klicka 13–14 gånger för att komma från en kant till nästa är inget kul.
Det bästa sättet att lösa detta är givetvis genom att ta bort alla de applikationer du inte vill ha. För det du lagt till via Nitrotv eller Atv Flash Black är detta inget problem – du bara avinstallerar paketen.
För Apples egna funktioner är det värre. Gissningsvis är det just dessa du vill ha bort. För behöver du ”Movies” och ”Computer” när du laddat din burk med Plex och Xbmc?
Lyckligtvis finns det en hård lösning på problemet. Anslut dig till din Apple TV via ssh. Kör sedan kommandot ”cd/Applications/AppleTV.app/Appliances/” för att gå till katalogen med alla menyval.
Nästa steg är att faktiskt ta bort dem. Men att göra det permanent är dumt. Byt i stället bara namnet på dem. Kör
mv Computers.frappliance Computers.frappliance.old
Nu kommer ”Computers” inte att visas upp nästa gång menyn startas om. Ångrar du dig vänder du bara på kommandot:
mv Computers.frappliance.old Computers.frappliance
Så gör du för att se svensk teve på Apple TV
Lokala program intresserar de flesta, oavsett var de bor. I Sverige har vi lyckan att ha flera tevekanaler som visar sina program på nätet. Tyvärr hjälper inte det om du vill köra via Apple TV. Om den inte är hackad, förstås. Då finns det sätt att se svensk teve i Apples lilla låda – flera, till och med.

Blir enklare med Xbmc
Har du köpt och installerat Atv Flash Black får du med en webbläsare. Med den kan du knappa dig fram till de olika webbsidorna och titta på videoströmmarna. Visningen fungerar i regel bra, men att surfa runt utan tangentbord och mus är omständligt.
Enklare är det om du har Xbmc installerat. Där finns redan ur lådan ett tillägg för SVT Play. Det är tyvärr det enda som du har rakt upp och ner i den ganska torftiga standardlistan.
Så vill du ha ett större utbud får du ge dig ut på jakt. I paketet Xot-uzg finns ett tiotal kanaler att bläddra mellan. Men tyvärr kräver de handpåläggning för att få in.
Ladda hem
Börja med att ladda hem paketet på http://mw24.se/w6. Zippa inte upp paketet. Starta sedan en ftp-klient, exempelvis Cyberduck. Anslut dig till din Apple TV med sftp. Inloggningsnamnet ska vara ”root” och lösenordet ”alpine”. Gå sedan till ”/private/var/mobile/Media” och ladda upp zipfilen dit.
Installera
Öppna nu Xbmc på din Apple TV. Klicka dig igenom ”System”, ”Settings” och slutligen ”Add-ons”. Där väljer du ”Install from zip file”. Markera zipfilen du nyss laddade upp. Den ligger under ”/var/mobile/Media”.
Hitta svenska kanaler
Nedladdningen kan ta en liten stund. Men när det är klart kan du gå tillbaka till tillvalsmenyn och klicka på Xot-uzg. Då kommer du att få upp en lista över alla tillgängliga kanaler. De svenska ligger en bit till höger.