När vi testade Iphone 12 Pro rekommenderade vi att avvakta med köp tills vi sett vad max-modellen kunde leverera. Nu vet vi det. Och svaret är att den kan leverera markant mer. Om inte priset eller den lite otympliga formen avskräcker är det här den topp-Iphone du ska ha. Vanliga 12-an är fortfarande det bästa köpet, men ska du bestämt ha Pro så är Pro Max värd den extra slanten.
Efter att Apple släppte de första två av höstens Iphone-modeller väntade de i tre veckpor med att rulla ut lansering av de två utstickarna, den extra kompakta och prispressade Iphone 12 Mini, samt den maffiga och påkostade Iphone 12 Pro Max. Men till slut fanns de tillgängliga för förbeställlnig. Här kollar vi in in den tunga toppmodellen. Testad produkt: Iphone 12 Pro Max Pris: Från 13 790 kr på Netonnet.
När vi testade Iphone 12 Pro var det svårt att rekommendera den eftersom den på alltför få punkter skiljer sig från mer prisvärda Iphone 12. I Max-modellen är det mer som sticker ut och gör den unik. För det första formatet. Det är en identisk design, men med uppskalade mått.
Dess 6,7-tumsskärm ger dig den största skärmen någonsin i en Iphone och en av de största i mobilfloran över huvud taget. Men tack vare de nya rätvinkliga ramarna och tunnare skärmkanter blir inte yttermåtten extremt mycket större än Iphone 11 Pro Max. Men jo, den är fortfarande snäppet längre och bredare. Och tyngre, om än bara två gram extra.
På plussidan är Iphone 12 Pro Max en mer slimmad konstruktion mot föregångaren, och har samma tjocklek som de andra tre 12-modellerna, strax under 8 millimeter om man inte räknar in kamerahuset.
Lyx som inte alltid träffar rätt
Designstil och färgval är samma som för Iphone 12 Pro, matt ytbehandlad glasyta baktill och ett band i rostfritt stål som utgör ramen runt om telefonen. Det ger visserligen Pro-modellerna exklusiv känsla, men är också en perfekt yta att sätta fula fingeravtryck på. Du får fyra relativt sobra färgval, där modellen i guldton och den dämpat gråblågröna färg Apple kallar stillahavsblå är de som utmärker sig. Skärmen i Iphone 12 Pro Max är en rejäl sak som har allt vi kan önska oss utom möjlighet högre frekvens. Det här är en design vi verkligen gillar i det mindre formatet, men när Iphone 12 Max Pro växer i storlek och går upp i vikt blir det mer snyggt än praktiskt. Den blir yxig att greppa och till skillnad från dess nätta småsyskon känner vi påtagligt av den extra vikten, med skarpa kanter som trycker extra hårt mot fingrarna. Om du stör dig på sådant bör du nog skaffa ett extra skal.
Det kan ju vara bra i vilket fall som helst. Skärmens yta med sitt nya keramiska ytskydd lär ge tillräcklig trygghet, men baksidan är fortfarande Gorilla Glass. Det är ju inte så illa det heller, men visst finns en viss risk för fallskador trots allt.
Stor stark skärm
Iphone 12 Pro Max är allt annat än nätt, och kanske är du såld på den enbart tack vare det större skärmformatet. Skärmen i övrigt håller samma höga kvalitet, med en amoled-panel och fler pixlar för att hamna i ungefär samma höga retina-klass som Iphone 12 och 12 Pro. Färgmässigt är det samma klass som alltid, med dci-p3-färgomfång, Truetone-funktion samt allt annat vi är vana vid.
Den har samma vassa ljusstyrka som Pro, upp till 800 cd/m2 och 1200 cd/m2 i peak-ljusstyrka för extra jobbiga ljusförhållanden. Vi tror även det utnyttjas vid hdr-effekt med hdr10-bildmateriel, men det är ärligt talat svårt att se skillnad med blotta ögat, då 800 cd/m2s är bländande nog redan det.
På minussidan kan vi konstatera att vi inte heller här får möjlighet till högre bildfrekvens. När allt annat är världsklass kan vi inte undvika att vara lite besvikna på Apple på den punkten. Som det ser ut får vi vänta ett år till på det. Då kanske Apple också äntligen lyckas banta ner sin stora flärp framtill för den framåtriktade kameran. Det har vi sagt länge nu utan att det hänt, men vem vet? Den rostfria stålkanten är snygg, så länge du håller den välpolerad.
Samma A14, men ändå snabbare
Med exakt samma hårdvara inuti , A14 Bionic-processorn, sex GB ramminne och mellan 128 och 512 GB lagring är den identisk med Iphone A 12 Pro, så man skulle kunna tro att prestanda är identisk. Men så är inte fallet. Det större chassit verkar ha påtagligt lättare att fördela överskottsvärme från processorn. Det både påverkar såväl korttidsprestanda samt förmågan att köra tunga tillämpningar och spel längre tid utan så kallad throttling, det vill säga nedstegning av klockfrekvens för att undvika överhettning.
Så 12 Pro Max är den snabbaste Iphonen. Det är inte stora marginaler, men den får konstant snäppet bättre resultat i våra prestandanätningar. Det gör den just nu också till den klart snabbaste mobilen överhuvudtaget. I alla fall i cpu-krävande appar och arbetsuppgifter. Mobiler med någon av de senaste och bästa Snapdragon-kretsarna har fortfarande ett försprång vad gäller spelgrafik.
De har å andra sidan inte IOS-systemets bättre optimerade plattform, så A14 Bionic kan snyggt hantera allt vi testar. Vi provade att köra det nya och rätt krävande actionäventyret Genshin Impact. Förutom att det som alltid är knepigt att köra spel menade för en fullstor skärm på en mobilskärm, flyter allt på klockrent. Tillsammans med stereohögtalare av utmärkt kvalitet får vi med skärmen och prestandan en riktigt lyckad upplevelse.
Iphone 12 har även stöd för Ultra Wideband – här läser du mer om Ultra Wideband (uwb).
Tacksamt med extra batteri
De två punkter utöver större format som skiljer 12 Pro Max från 12 Pro är batteriet och kameran. Börjar vi med batteriet kan vi konstatera att det är en rejäl uppgradering, från 2 815 till 3 687 mAh. 12 Pro Max behöver visserligen extra energi för att driva den större skärmen, men inte så mycket mer. Det blir således en hel del batterikapacitet över för att förlänga drifttiden.
Vi strömmar Youtube-video i full hd oavbrutet i 23 timmar med 90% ljusstyrka. Apple utlovar själva bara 12 timmar strömmad video, så det beror helt klart på formatet och kvaliteten på den strömmade tjänsten. Men vårt resulterat överträffar faktiskt även de utlovade 20 timmarna för uppspelning av offline-video. Så vi klagar inte. Iphone 12 Pro Max i vitt utförande. En dag av mer intensivt blandat användande med webbsurf, Facetime, enstaka fotografering, navigering samt användande av sociala- och meddelande-appar ger oss en beskedligare batteritid, mer i linje med vad vi förväntar oss. Den räcker inte ett helt dygn och kan få slut på batteri sent framåt kvällen under en extra intensiv dag. Fyller på gör du smidigast med nya Magsafe-laddaren, som snäpper på baktill på telefonen med sitt behändigt magnetlås.
Särskilt snabbt går det dock varken där eller med laddare inpluggad i Lightning-porten. Riktig kraftfull laddning är något vi saknat ett tag nu från Apple och med ett större batteri att fylla blir det här allt mer påtagligt.
Flera foto-uppgraderingar
Slutligen har vi kamerorna. Här hittar vi en liknande uppsättning som i 12 Pro, tre stycken 12-megapixlare, samt nya Lidar-sensorn. Några mindre och större saker skiljer dem dock åt. Till att börja med är huvudsensorn en ny och större modell med mer yta per pixel. Det ger den högre ljuskänslighet och förbättrade egenskaper, framförallt för fotning nattetid. I mörka miljöer, i alla fall med motiv på nära håll, ger även den nya Lidar-sensorn, som den har gemensam med 12 Pro, rappare och säkrare autofokus.
Enligt Apple ska den vara 87 procent bättre på att fota i mörker än de andra Iphone 12-modellerna. Vad ”bättre” innebär är höljt i dunkel, men vi kan konstatera att den är påtagligt snabbare i Night Mode. Slutresultatet är en bild med mer detaljer i mörka partier och vad vi tycker med en dynamik som stämmer mer överens med vad vi ser i verkligheten.
Här spelar också en ny bildstabilisator in, som justerar sensorns position, där de flesta andra endast har rörlig lins eller digital rörelsekompensation. Det gör det kort och gott enklare att hålla bilden stilla vid långa exponeringar, vilket förbättrar kvaliteten i nattfoton. Det är dock ingen revolution i jämförelse med en Iphone 12 Pro. Apples stora styrka när det gäller kameror har länge varit högklassig signalprocessor och smart mjukvara, och på den punkten är de lika bra. Det är fin dynamik med Night Mode-fotning. Men de olika sensorerna ser inte ut att riktigt hålla samma färgtemperatur. Bild vänster, original Bild höger, original
Lite mer zoom gör oväntat stor skillnad
Det andra som förbättrats är zoomkameran. Det här är fösta gången Apple går ifrån 2x inzoomningsgrad i sin telefotolins. Här är det 2,5x zoom, motsvarande 65 mm brännvidd jämfört med tidigare 52 mm. Det är inte så extremt som en del av konkurrenternas 3x och till och med 5x teleskoplinser, men innebär ett lyft från tidigare Iphones som är påtagligt.
Inte kanske i ren optisk zoom, men det i kombination med bättre bildbehandling i nya processorn gör att även vidare digital inzoomning håller fin skärpa längre. Zoomen i 12 Pro Max har faktiskt mindre bländaröppning än den i Iphone 12 Pro, vilket i teorin skulle kunna innebära mindre ljusintag, men vi kan inte se att de skiljer sig när det gäller fotokvalitet i kvälls- och nattljus. Inte bara större zoomomfång, utan också mer skärpa vid max digital inzoomning. Bild vänster, original Bild höger, original
Med priser som startar på strax under 14 000 kronor är en Iphone 12 Pro Max ingenting som de flesta av oss köper på impuls. Men till skillnad från Iphone 12 Pro som hade få kontraster jämfört med Iphone 12, är det en helt annan femma med Pro Max. Med sitt större format har den påtagligt förbättrad batteritid, en uppgraderad kamera och lite överraskande även märkbart toppad prestanda.
Specifikationer
Produktnamn: Iphone 12 Pro Max Testad: November 2020 Tillverkare: Apple Systemkrets: Apple A14 Bionic Processor: 2st Firestorm 2,99 GHz, 4st Icestorm Grafik: Apple A14 graphics Minne: 6 GB Lagring: 128/256/512 GB NVMe Bildskärm: 6,7 tum amoled, 2778 x 1284 bildpunkter Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 2,5 x telefoto + med LiDAR och led bak, 12 megapixel med 3d-djupsensor fram Anslutningar: Usb 2.0 Lightning Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc Operativsystem: IOS 14.1 Övrigt: FaceID, trådlös laddning (MagSafe upp till 15 W), vattentålig (ip68/iec 60529 , upp till 6m i 30 min), stöd för esim Batteri: 3 687 mAh, 23h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 14h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 38h samtal (3g) Storlek: 16,08 x 7,81 x 0,74 cm Vikt: 228 gram Rek. pris: 13 888 kr (128 GB) , 15 188 kr (256 GB) , 17 888 kr (256 GB) Pris: Från 13 790 kr på Netonnet.