Expertbetyg
Fördelar
- Riktigt rapp i prestanda.
- Snabb ssd i alla konfigurationer.
- Flera små, smarta förbättringar.
- Som alltid högklassiga 5k-skärmen.
Nackdelar
- Bara 8 GB ram som standard.
- En del uppgraderingar är obekvämt dyra.
Omdöme
Nya Imacen håller precis den höga kvalitet som vi förväntar oss. Med senaste Core-processorerna och Radeon-grafiken levererar den helt rätt prestanda för en ambitiös användare. Lägg till det ett gäng små förbättringar av allt från högtalare till kamera som höjer livskvaliteten. Det här är allt annat än en billig dator, men med tanke på allt du får kan den absolut vara värd det. I alla fall om du satsar på extra ram-minne, antingen direkt eller efter hand.
Därför är nya Imac den perfekta sista Intel-Macen
Imac 27 tum (2020)
Testad produkt: Imac 27 tum 2020Pris: Från 27 570 kr hos Prisjakt.
Det händer mycket på Mac-fronten just nu. Apples kommande storsatsning på egna Apple Silicone istället för Intels Core-processorer har inletts och vi väntar oss datorer på den nya plattformen redan lite senare i år. Men det är en lång process, Apple själva pratar om två år, och man ska alltid ta sådana planer med en klackspark. Förseningar kan förekomma.

Troligen startar det med lättare laptops, medan desktopdatorer lär dröja. Inte minst med tanke på att Apple precis uppdaterat 27 tums Imac med nya tionde generationens Intel-processorer. Så det lär inte vara dags för en Imac på ny teknisk plattform på åtminstone ett år. Det handlar om tre färska grundkonfigurationer, med två olika snabba sexkärniga Core i5, samt den maskin vi testat här med åttakärnig Core i7.
Det är en riktigt best till processor, med 3,8 GHz klockfrekvens som gör att den både övertygar i enkel- och flertrådade operationer. Men det är just i program som utnyttjar alla kärnorna som Photoshop, Autodesk och Logic som den på allvar kommer till sin rätta, och då kan vi få allt mellan en 40-procentig till nära 70-procentig ökning jämfört med den åttonde generationens Core som sitter i 2019 års modell.
Uppgradering av det mesta
Det är kanske den mest påtagliga nyheten, men långt ifrån den enda. Även grafikkortet är uppdaterat till nyaste generationen Radeon Pro från AMD som även den ger en liknande prestandaökning. Ram-minne går att få upp till 128 GB. Vi är dock förvånade över att det fortfarande startar så lågt som 8 GB. Det känns klaustrofobiskt när allt annat är så rejält tilltaget från början.En uppgradering till 16 GB känns som lite av ett måste. Det är dock lätt att fixa själv. Baktill sitter en lucka som rymmer just sodimm-platserna för ram-minne, så det är fritt fram att köpa och stoppa in mer på egen hand.
Lagringsalternativen har fått en uppfräschning och har nu helt övergett Fusion Drive, det vill säga mekanisk disk med ssd-cache, för äkta ssd av blixtrande snabb typ. Vi pratar läshastigheter på i teorin över tre gigabyte per sekund. I vår mätning landar vi snarare på ungefär två gigabyte. Men det kan variera beroende på vilken storlek på ssd du väljer. De börjar på en halv terabyte och går upp till åtta. Om du har orimliga summor pengar att bränna på det.
Och nyheterna tar inte slut där. Faktum är att på nästan varenda punkt vi går igenom är det någon liten uppgradering. Sd-kortläsaren baktill har stöd för högra hastigheter och ethernetporten kan uppgraderas till 10 gigabit-klass som tillval.

Fler och smartare pixlar
Facetime-kameran tar klivet upp till 1080p, och tack vare att Imac nu fått säkerhetschippet T2 integrerat får kameran nya funktioner som smartare bildprocessing och ljushantering i realtid och ansiktsdetektering. Den var redan pålitlig videosamtalskamera, och blir nu ett par snäpp vassare. Ljudupptagningen har också blivit bättre, tack vare ny mikrofonuppsättning med en bakåtriktad mikrofon för reducering av brus och störande omgivningsljud, och dubbla mikrofoner fram.En sak är sig dock lik. Apple har inte rört den yttre designen, utan det här är precis samma utförande som förra årets modeller, med identiska mått, färger och kurvor, samma antal portar baktill och samma tangentbord och mus på köpet i standardkonfigurationen. Det är en form som hållit i flera år med bara minimala justeringar. Möjligen kan de extra skärmmarginalerna börja kännas lite omoderna.
Den finns dock en nyhet, men inte på den standardmodell vi testade. Det finns ett val att få skärmen med ett ytbehandlat glas som gör det subtilt matt istället för helblankt. Detta för att minimera risken för reflexer. Hur bra det ser ut låter vi vara osagt eftersom vår testade modell är av den traditionella sorten, men har du inte möjlighet att kontrollera ljussättningen bakom ryggen på dig där du vill ha din Imac så kan det vara ett smart alternativ. Dock ett dyrt sådant, det kostar 6 250 kronor att lägga till om du beställer den från Apple.
Samma skärm med en ny funktion
Skärmen är för övrigt samma utmärkta 5k-panel med fin kontrast, färgomfång i dci p3-klass och 500 cd/m2 i ljusstyrka som tidigare. Det nya här är att den nu fått stöd för Truetone, det vill säga automatisk färganpassning utefter ljuset i rummet den befinner sig i. Det känns inte lika viktigt här som i en Iphone eller Macbook då det är mindre troligt att ljuset skiftar mycket vid skrivbordet, men det är givetvis ett plus att funktionen finns. Vi tycker den levererar aningen för varma toner, men det kan vara en smaksak.Det är onekligen en höjdarskärm både för jobb och underhållning, och med högkvalitativa högtalare inbyggda levererar datorn en bra mediaupplevelse. Dessa har i årets modell förbättrats med ny smart ljudprocessning i samma T2-chipp som förbättrar kameran. Möjligen är basen onaturligt dominerande, men då är vi petiga.
Det här är en välbehövlig och värdig uppgradering av en redan bra dator, och kombinationen av skärm i toppkvalitet och utmärkta prestanda gör den nästan prisvärd trots sin saftiga prislapp. Som alltid svider det lite för ekonomin om du vill ha något mer än en av de tre standardmodellerna. Vi skulle definitivt rekommendera åtta extra gigabyte minne. Det kostar 2 500 kronor om du inte vill meka med det själv. Vågar du det kan du komma undan klart billigare.
Är det sista Imacen med Intel-processor? Kanske, eller så hinns det med en generation till. Det är i alla fall ett helt klart värdigt avsked, om så är fallet.
Specifikationer
Produktnamn: Imac 27 tum 2020 (MXWV2KS/A)Testad: Augusti 2020
Tillverkare: Apple
Processor: Intel Core i7-10700, 3,8 GHz octa core
Grafik: Radeon Pro 5500XT, 8 GB
Minne: 8 GB ddr4 (max 128 GB)
Lagring: 512 GB ssd (max 8 TB), plats för sd-kort
Bildskärm: 27 tum blank ips, 5k – 5120 x 2880 bildpunkter
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 4 st usb 3.0, lan, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5
Operativsystem: Mac OS 10.15 Catalina
Övrigt: Trådlös mus och tangentbord
Storlek: 65 x 51,6 x 20,3 cm
Rek. pris: 28 995 kr
Pris: Från 27 570 kr hos Prisjakt.
Prestanda
Cinebench R20, cpu: 4 277 poängGeekbench 5, cpu: 7 505 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 303 poäng
Geekbench 5, gpu: 40 826 poäng
Disk, läsning: 2 095 MB/s
Test av Imac 2019
Testad produkt: Apple Imac 27″ (2019)
Pris: 22 790 kronor hos Webhallen.
I augusti 2019 fyller Imac 21 år. För årets 2019-modell har det varit intressant att se en ny design för denna ikoniska allt i ett-dator. Tyvärr skedde inte det när Apple uppdaterade Imac-serien under 2019. Det är precis samma design som tidigare, med skärmkanter som börjar se lite omodernt tjocka ut.
Det är på insidan nyheterna finns: Mer kraftfulla åttonde och nionde generationens Intel-processorer med sex kärnor (eller upp till åtta kärnor som tillval), förbättrad grafik, snabbare arbetsminne – allt det här gör det till en betydande uppdatering mot 2017-modellen.
Läs också! Imac eller Imac Pro – så väljer du rätt proffs-Mac
I det här testet kollar vi närmare på grundmodellen av Imac 27 tum med dess 3,0 GHz, sexkärniga åttonde generationens Intel i5-processor. Vi har också kört en Core i9 3,6 GHz sexkärnig modell genom testbänken Geekbench, en modell som kan ses som ett direkt alternativ till Imac Pro.

Design: Sju eller tio år gammal
Antingen är Jony Ive överbelamrad med annat arbete, eller så är han så nöjd med Imac-designen att den är värd att överleva några år till.
Årets Imac ser precis ut som den gjorde när denna design släpptes år 2012. Och även denna design är snudd på identisk med den aluminium- och uni
Men visst fungerar det. Skärmkanterna ser som sagt omodernt tjocka ut vid en första anblick, särskilt när vi annars stirrar på tunna skärmkanter från en Macbook, för att inte tala om Iphone, dagarna i ända. Apple skulle kunna få plats med en nästan 30 tum stor skärm i samma yttre form, om man bara lyckades krympa skärmkanterna något.

En stor brist finns fortfarande med denna design, även om den i övrigt är nästan fulländad. Vi kan vinkla skärmen, men vi kan inte höja och sänka den.
Vi som många andra har satt en bok under foten för att höja upp skärmen något, men det är knappast en snygg lösning. (Annars kanske Satechis Stand Hub kan vara värd att kolla närmare på om skärmen är för lågt ned).
Skärm: Bra, men inget nytt
Ända sedan 2014 har vi kunnat få en mycket fin 5k-skärm i Imac 27 tum, med upplösningen 5120 x 2880 pixlar. Vid 2017-uppdateringen fick skärmen en mindre uppfräschning med högre ljusstyrka (500 nits) och större färgomfång, upp till en miljard färger.
Den uppdateringen hänger med till 2019-modellen, men i övrigt hittar vi inga nyheter här.
Det är dock fortfarande en bra skärm. Den matchar dci-p3-färgspektrat men når bara 92 procent av Adobe rgb. Det är lika bra som Imac Pro, bättre än Macbook Pro (87 procent) men sämre än Dell XPS 15 som når 97 procent.
Skärmen kan vara en anledning att uppgradera för den som kör Imac från innan 2017, och har du ännu inte en retina-skärm på Macen – bered dig på att ramla av stolen. Så häftigt är det.
Specifikationer: Snubblande nära Imac Pro
Med några väl valda tillval kan Imac hamna väldigt nära Imac Pro sett till specifikationer.
Dagens Imac 27 tum säljs med två generationer Intel-processorer samtidigt. Ingångsmodellen respektive mellanmodellen använder båda Intels Coffee Lake-processorer, en betydande uppgradering från sjunde generationens Kaby Lake i Imac 2017. Det gör att Imac hoppar från fyra till sex kärnor i ett svep.
Imac 27 tum i sin toppmodell kör däremot nionde generationens Intel-processorer. Förvirrande nog heter den fortfarande Coffee Lake, men denna generation kan beställas med ytterligare två kärnor som tillval. Totalt får vi då åtta kärnor, vilket är i Imac Pro-klass.
Det bör också nämnas att Apple fortfarande säljer en ingångsmodell av Imac i 21,5-tumsstorlek, men denna bör undvikas som pesten med dess icke-retinaskärm, äldre processorgeneration och 5 400 varv långsamma, snurrande hårddisk.
Nedan följer Geekbench-resultat för bland annat Imac 27 tum med Core i5 och sex kärnor och toppvalet Core i9 med åtta kärnor. Denna ger föga förvånande rejält bättre resultat i Geekbench multitrådade resultat, men om det är värt merkostnaden hänger mycket på vilka program vi använder i vardagen.
Långt ifrån alla program är anpassade för att verkligen kunna dra nytta av så många kärnor, men vi är såklart glada att tillvalet ändå finns.


När det kommer till grafik är det inte längre bara 27-tumsmodellen som har dedikerad grafik. 27-tummaren har dock lite vassare grafik än 21,5-tummaren, både som standard och sett till vad som finns som tillval.
27-tummaren börjar med ett Radeon Pro 570X (4 GB) som standard men kan gå ända upp till Radeon Pro Vega 48 med 8 GB hbm2-minne, dock bara i toppmodellen. Vi har främst testat en maskin med Radeon Pro 570X, men fler resultat följer nedan.



27-tummaren är det rätta valet för den som behöver bästa möjliga grafik i sin Mac. Det är dessutom det enda valet för den som till ha Radeon Pro Vega 48. Däremot är Imac 27 tum inte ett så mycket större kliv upp som det brukade vara när även 21,5-tummaren har dedikerad grafik.
Arbetsminne: Fortfarande lätt att uppgradera
En sista, inte oviktig förändring från föregångaren är att Imac nu har något snabbare minne, från 2 400 MHz till 2 666 MHz. Det gör att Imac kan skyffla data och tugga igenom processer aningen snabbare än tidigare.
Viktigt är också att bara 27-tummaren har lätt åtkomligt arbetsminne som i stort sett vem som helst kan uppgradera. På baksidan finns fortfarande den smarta luckan som gör det nästan lika enkelt att uppgradera minne som att, säg, byta glödlampa.

Det gör det enklare att uppgradera arbetsminne vid ett senare tillfälle, och vi behöver inte köpa på oss så mycket minne vi har råd med redan vid beställningen.
Det är bra, för ett par år efter köp kanske vi kommer på att vi vill sätta i maximala 64 GB arbetsminne (enligt Apple, inofficiellt klarar maskinen 128 GB). Värt att notera är dock att den basmodell vi testar här bara ska klara 32 GB arbetsminne som mest.
Lagring: Undvik allt som snurrar
Det är med viss besvikelse vi kan konstatera att lagringsalternativen för Imac inte har förändrats något i år. Vi hade gärna sett ssd över hela linjen, men så kul ska vi inte ha det. Fusion Drive är standard. Ssd finns som (dyra) tillval.
Fusion Drive gör visserligen en ”kallstart” snabbare, och de program vi använder allra mest startar lite snabbare. Men den vanliga hårddisken i hybridlösningen snurrar bara i 5 400 varv, samtidigt som ssd-delen är på blott 24 GB (mindre än när Apple först introducerade Fusion Drive) så vi kommer snabbt göra slut på den snabba, värdefulla ssd-lagringen. (Precis som tidigare väljer Mac OS själv vad som ska lagras på ssd:n och på hdd:n, så det behöver vi inte tänka på).
Har du pengarna, och inte absolut behöver mängder av (intern) lagring rekommenderar vi starkt att uppgradera till ssd, kanske kombinerat med en extern hårddisk och varför inte molnlagring.
En 256 GB stor ssd kostar 1 100 kronor att välja till grundmodellen av Imac 27 tum. 512 GB kostar 3 300 kronor, medan 1 TB går loss på saftiga 7 700 kronor.
Just lagringen är Imacs svagaste punkt. Som synes i grafiken nedan är en ssd väl värd pengarna ur hastighetssynpunkt. Dock är den långsammare än lagringen i både Macbook Pro och Mac Mini, vilket förvånar oss lite grann.


Imac 27 tum har fått en riktigt bra uppdatering i år, och den är dessutom flexibel med ett stort spann från grundmodell till en maxad modell med Core i9, 64 4GB ram och Vega-grafik.

27-tumsmodellen kostar några tusenlappar extra jämfört med 21,5-tumsmodellen, och om det är värt det avgörs bäst av vad vi gör med vår dator (samt om vi har plats för den större skärmen). Det är klart användbart om vi jobbar med många fönster samtidigt, om vi behöver kunna förstora saker rejält eller kanske jobbar med flera videoströmmar samtidigt i Final Cut Pro.
5k-skärmen är lika bra, om inte bättre, än många fristående 5k-skärmar. Samtidigt kostar den mindre, och vi får en väldigt kompetent dator ”på köpet” på baksidan.
Omdöme
Imac 27 tum är en rejält flexibel dator sett till vilka tillval som kan göras – som mest maxad snuddar den vid Imac Pro-territorium. Denna 2019-uppdatering är betydande, mycket tack vare Intels nya processorer.
Med inbyggd 5k-skärm känns Imac snudd på prisvärd sett till vilken prestanda vi får, men vad gäller design och lagringen som kommer som standard har nästan ingenting hänt sedan 2012.
Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.
Specifikationer
Testad: April 2019
Vad: Stationär allt i ett-dator från Apple. Fakta gäller testad modell
Processor: Intel Core i5 3,0 GHz, sex kärnor, åttonde generationen. Turbo-boost upp till 4,1 GHz
Minne: 8 GB 2 666 MHz ddr4. Konfigurerbart upp till 32 GB
Grafik: Radeon Pro 570X med 4 GB gddr5-minne
Lagring: 1 TB Fusion Drive. Konfigurerbar upp till 1 TB ssd
Skärm: 27 tum 5 120 x 2 880 pixlar, stöd för upp till 1 miljard färger
Kommunikation: 802.11ac wifi, bluetooth 4.2
Storlek: 51,6 x 65 x 20,3 cm (höjd x bredd x djup)
Vikt: 9,42 kilo
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: Från 22 795 kronor hos Apple
Pris testad modell: 22 795 kronor hos Apple
Pris: 22 790 kronor hos Webhallen.

Betydande interna uppdateringar.
Många möjliga tillval.
Prisvärd när skärmen räknas med.

Fusion Drive andas inte 2019.
Portarna på baksidan är svåra att nå.
Ej höj- och sänkbar skärm.
Testad av Karen Haslam, Macworld.com