Stöd för Photoshop-pluginer, Smarta objekt och andra avancerade funktioner
Nackdelar
Saknar Photoshops flexibla Omforma fritt-verktyg
Färre ai-baserade funktioner än både Photoshop och Pixelmator Pro
Omdöme
För de som kommer från Adobe och är ute efter en ersättare till Photoshop, som har det mesta och kräver så lite omlärning som möjligt, är Affinity Photo det självklara valet. Med några få undantag har det allt du behöver, med ett gränssnitt som inte avviker från Photoshop, om det inte behövs.
Behöver du ett kraftfullt bildredigeringsprogram som gör mer än att fixa och piffa till foton? Är du inte ett proffs lär det ta emot att betala för Adobes Creative Cloud-abonnemang. Även det billigare Creative Cloud Photography-paketet kostar 1 440 kronor om året. Många letar därför alternativ, men det är få program som kan mäta sig med Photoshops kraft och flexibilitet.
Nyligen testade vi Pixelmator Pro och nu har vi satt tänderna i Affinity Photo. Tillsammans med det extremt icke-mac öppna källkodsprogrammet Gimp är det de enda rimliga alternativen. Affinity Photo är mycket mer av en Photoshop-klon än konkurrenten Pixelmator Pro. För någon som har använt Photoshop mycket kommer Affinity Photo att kännas bekant och tryggt. De flesta funktioner återfinns på mer eller mindre samma ställen i gränssnittet. Du kan göra nästan allt du kan i Photoshop och dessutom på liknande sätt.
Lager fungerar i princip likadant med lagermasker, blandningslägen, opacitet, effekter och så vidare. Du kan slå ihop lager i grupper eller bädda in externa redigerbara filer precis som Photoshops Smarta objekt. Verktygen till vänster är ungefär desamma. Du kan lägga till justeringslager och filterlager som påverkar underliggande lager utan att rastrera innehållet, det vill säga icke-destruktiv redigering.
Kraftfullt och kapabelt
Affinity Photo tar vara på grafikkortet och andra resurser i Macen, även på nya modeller med M1-chip, och är byggt för att hantera stora projekt. Det är inget problem att jobba med bilder med hundratals lager. Nästan alla funktioner från Photoshop återfinns i programmet och det har stöd för pds-formatet, inklusive avancerade funktioner som smarta objekt (inbäddade filer som kan redigeras separat).
Programmet utnyttjar automatiskt extra grafikkort som egpu. Precis som Photoshop kan du själv ställa in hur mycket internminne det får använda, så att andra program du behöver ha igång inte går på knäna.
Till skillnad från Pixelmator Pro har Affinity Photo stöd för att arbeta med cmyk- och lab-färger, inte bara exportera i cmyk. Du kan också jobba med 32-bitarsfärger precis som Photoshop, något som gör nytta om du skapar hdr-bilder utifrån flera exponeringar. En annan sak programmet fixar är att ändra perspektiv på textlager och ändå behålla möjligheten att ändra i texten.
Mer manuellt
Helt perfekt är inte Affinity Photo. Om du har använt de senaste versionerna av Photoshop eller Pixelmator Pro har du kanske vant dig vid kraftfulla ai-baserade funktioner som till exempel hjälper dig frilägga. Affinity Photo har inte lika mycket sånt utan förlitar sig mer på din egen kompetens. Det är därmed inte lika nybörjarvänligt.
En annan funktion vi saknar är Photoshops Omforma fritt som kombinerar de olika omformningsverktygen (perspektiv, förvränga et cetera) på samma gång. Istället finns två separata verktyg för perspektiv respektive förvränga (warp). De har inga inbyggda kortkommandon så det behöver du lägga till själv, men har efterhand mognat och är numera nästan lika kraftfulla. Perspektivverktyget är trevligt nog icke-destruktivt så att du kan ändra form i efterhand.
Pixelmator Pro är mer nyskapande och kan hjälpa till mer med ai-funktioner, men Affinity Photo är mer komplett och det enda Photoshop-alternativet för den som jobbar med tryck. I fråga om prisvärdhet för något som kommer så pass nära att ersätta Adobes program är Affinity Photo värt högsta betyg, men helt objektivt är Photoshop fortfarande bättre och därför nöjer vi oss med en fyra.
Specifikationer
Produkt: Affinity Photo Utvecklare:Serif Funktion: Foto- och bildredigering Testad: September 2021 Systemkrav: Mac OS 10.9 eller senare, fullt stöd för M1 Pris:649 kronor hos utvecklarna