Många är vi som har kameran i högsta hugg under semestern och kommer hem med hundratals bilder och videor, bara för att sedan på sin höjd dumpa allt på Macens hårddisk och återgå till vardagen.
Framför allt videor har en tendens att bli skakigare och långtråkigare än du trodde, och kräver nästan alltid efterarbete för att gå att visa upp för andra. Men de har också chansen att göra semesterminnena levande på ett sätt som foton har svårt att göra. Ge dem den kärlek de förtjänar och skapa semesterfilmer du gärna delar med släkt och vänner.
I den här guiden visar vi hur du samlar material från olika källor i Imovie på Mac och använder programmet för att klippa ihop en film med titlar, musik och övergångseffekter.
Samla dina filer
Har du många klipp och även stillbilder du vill ha med i filmen är det bäst att börja med att samla allt material i Imovie så att du kan få en överblick och kan välja i vilken ordning de ska ligga. Det här gör det även lättare att sålla ytterligare en gång så att filmen inte blir för lång.
Börja med att öppna Imovie och skapa ett nytt projekt för filmen. Du kan sedan importera material på flera sätt: Dra och släpp från Finder till projektmedier (fältet till vänster om förhandsvisningen), via Arkiv -> Importera medier eller genom att öppna Bilder i listan längst till vänster och dra filer därifrån. Det fungerar bäst om du filmar med Iphone och använder Icloud-biblioteket, annars måste du ändå importera material till Bilder innan du kan ta dem därifrån till Imovie.
Har du filmat med en video- eller systemkamera kan du normalt ansluta den till Macen och slå på den så känner Imovie av det och erbjuder sig att importera alla videor. Det här kan vara det enda sättet att få in video från en del kameror som inte använder standardformat som .mov eller .avi på filmerna.
Grovklippning
Nu är det dags att göra grovjobbet med att klippa och framför allt välja ordning på de ingående klippen. Det här är din chans att leka både regissör och redigerare, och hur du väljer att sätta ihop filmen avgör känslan den ger tittaren. Två förslag är att göra en berättelsebaserad film eller en film på olika teman. Det senare kan vara till exempel ”stranden”, ”barnen”, ”mat” och ”äventyr” där varje del har olika klipp och stillbilder som passar på temat. En film av berättelseslag passar särskilt bra om du varit på vandring eller roadtrip. Då kan du till exempel lägga till bilder på en karta som visar anhalterna längs vägen.
Dra ett klipp eller en bild från projektmedierna till tidslinjen längst ner. För att trimma ett klipp drar du helt enkelt från vänster eller höger kant av klippet. Vill du klippa bort en del från mitten av ett klipp gör du istället så här:
Klicka i tidslinjen där du vill att det första klippet ska sluta.
Välj Ändra -> Dela klipp (även via ctrl/höger-klick och med kortkommandot cmd-b).
Trimma varje del av klippet för sig tills du är nöjd.
Zooma in och ut i tidslinjen för att göra det enklare att få till trimning och klipp. Stillbilder får automatiskt en fyra sekunder lång Ken Burns-effekt. Vill du ändra det kan du dubbelklicka på bilden så ändras förhandsvisningen till en detaljredigerare. Längden ändrar du genom dra i kanterna som om du skulle trimma det.
Var obarmhärtig i klippandet – bort med allt som bara är transportsträckor så att varje ögonblick ger något slags känsla. Men se för allt del till att blanda känslor, ingen gillar att se en film som hela tiden är på topp – ett barn som skrapat ett knä och gråter följt av samma barn skrattandes och med glass över hela ansiktet är mycket roligare än idel glada miner.Under Bakgrunder hittar du bland annat animerade jordglober du kan använda för att göra en ”Indiana Jones”-effekt.
Lägg på musik
Musik är jätteviktigt för filmupplevelsen och så även med semesterfilmer. Gör du din film enbart för ditt eget nöje och inte kommer dela den på Youtube eller liknande behöver du inte oroa dig över upphovsrätt, men ska du dela den får du hålla dig till musik som ingår i Imovie eller är royaltyfri. Det finns flera sajter som erbjuder musik med cc0-licens, till exempel Pixabay.
Dra en musikfil direkt från Finder till tidslinjen så läggs den till även bland projektmedier. Du kan lägga till flera och trimma dem precis som videoklipp, så att olika delar av filmen får olika musik. Ett proffstips är att lägga ljudövergångar en stund innan bildövergången de hör till, det gör tittaren beredd på övergången och gör att klippen inte känns lika plötsliga.
Redigera ljudet
Vill du vara lite extra ambitiös kan du redigera ljudet. Det kan vara så enkelt som att sänka volymen i vissa klipp eller mer avancerad redigering för att till exempel göra som ovan och lägga övergången från ett klipp till nästa lite tidigare i ljudspåret än videospåret.
För att ta loss ljudet från ett klipp så du kan redigera det separat väljer du Ändra -> Ta loss ljud (alt-cmd-b).För att ändra volym i olika delar av ett klipp kan du lägga till referensbilder i ljudspåret. Håll nere alt-tangenten och håll pekaren över volymlinjen så ser du ett plustecken. Klicka så skapas en referensbild där. När du har gjort några sådana kan du hugga tag i och dra en referensbild upp eller ner så ändras volymen i den punkten. Imovie ger automatiskt steglösa övergångar mellan volymen på varje sådan punkt. Placera punkter nära varandra för att ge en snabb sänkning eller höjning, längre ifrån för en mjukare övergång.
Titlar
Klicka på Titlar i listan ovanför projektmedier. Välj ut något du gillar och dra det till tidlinjen där du vill ha titlarna. Du kan lägga till så mycket eller lite texter du vill. Vi föreslår att du håller dig till en eller ett par stilar och inte går till överdrift. Ibland räcker det med bara en inledande titel på filmen, kanske med ditt namn som filmskaparen. I andra filmer kan det vara roligt att ha med info om platsen eller vad som händer. Dubbelklicka på ett titelspår i tidslinjen så öppnas inställningarna i förhandsvisningsfältet. Vad du kan justera varierar från titel till titel.
När du är nöjd är det bara att exportera och granska resultatet. Var inte rädd för att gå in och redigera igen om du inte riktigt är nöjd.