Det är sällan något problem att ansluta en extern hårddisk eller en usb-sticka till Macen och till exempel lägga över en fil du behöver eller ge en släkting en kopia på bilderna från den stora släktträffen.
Men många Macanvändare har ändå någon gång åkt på en nit då de försökt kopiera filer till en kompis externa hårddisk och märkt att det inte gått, eftersom disken varit formaterad i ntfs, ett format som OS X bara kan läsa.

Fuse imiterar hur OS X kärna, kerneln, hanterar läsning och skrivning till olika filsystem och gör att OS X kan hantera en rad format som annars saknar stöd, inklusive en del ovanliga och ibland ganska praktiska format.
Vad är Fuse?
Fuse fungerar genom att skapa ett gränssnitt mellan OS X grundläggande funktioner för att läsa och skriva data och specialskrivna moduler för olika filsystem som du installerar på datorn. De här modulerna läser datan på det medium du vill använda och monterar den som vilken hårddisk som helst.
Modulerna kan skrivas nästan hur som helst, vilket gör att det förutom enkla moduler som läser format som ntfs och ext3 finns moduler för att till exempel koppla upp sig till flera olika molnlagringstjänster och montera dessa som en enda stor gemensam volym.
Nackdelen med hur Fuse fungerar är att prestandan blir betydligt lägre än med kernel-tillägg. Fördelen är den enorma flexibiliteten. Ett annat exempel på det är en modul som sparar en lagringsvolym i form av en massa till synes helt slumpmässiga png-bilder.
Det kan vara kul att leka med den sortens filhantering, men Fuse är mer användbart när du använder det för att helt enkelt kunna skriva på kompisens Windows-formaterade hårddisk eller den där hårddisken du har för att testa Linux som är formaterad med ext3.
För att komma i gång börjar du med att ladda ner och installera grundpaketet . Se till att du klickar i MacFUSE Compatibility Layer som ett av alternativen, annars kommer inte ntfs-modulen att fungera.

Ntfs
Det absolut vanligaste användningsområdet för Fuse bland Macanvändare är att kunna skriva till hårddiskar som har formaterats med Windows och formatet ntfs. Modulen du ska installera heter .
Med ntfs-3g installerat ska du både kunna läsa och skriva till ntfs-diskar och dessutom kunna formatera skivor i formatet med Skivverktyg.
Med OS X 10.7 eller senare måste du förutom att installera själva modulen även fixa en bugg genom att ladda ner en uppdaterad version av något som heter fuse_wait.
Ext2 och ext3
För att använda Linux-formaterade diskar i formaten ext2 och ext3 kan du ladda ner modulen fuse-ext2. Då måste du använda terminalen för att montera skivorna eftersom det inte finns något stöd för att göra det med Skivverktyg.
För att montera en skiva måste du först leta upp dess namn i listan över anslutna diskar med terminalkommandot: diskutil list
Sedan monterar du den för enbart läsning med kommandot:
fuse-ext2 /dev/diskXsY /Volumes/mountpoint
Du byter ut diskXsY mot till exempel disk2s3 om den ext2/3-formaterade volymen har det id:t, och /Volumes/mountpoint är sökvägen till en tom mapp på hårddisken.
Om du även vill kunna skriva till volymen blir kommandot i stället:
fuse-ext2 -o force /dev/diskXsY /Volumes/mountpoint

Sshfs
Ett helt annat användningsområde för Fuse är att hantera en dator du kan ansluta till via ssh som om den vore delad med fildelning. Sshfs är i princip en variant av sftp och kan vara ett bra alternativ när du inte har tillgång till vanlig fildelning via smb eller afs. Du hittar denna modul på samma sida som du laddade ner FUSE for OS X från.
Ett mount-kommando med sshfs ser ut ungefär så här:
sshfs username@hostname:/mappen/du/ska/dela /plats/på/din/hårddisk
Det enklare alternativet – betala för dig
Om det verkar rejält krångligt att hålla på och meka med Fuse och olika filsystemmoduler, eller om prestandan är en stor begränsning för dig, finns det en annan lösning för att kunna skriva till ntfs-diskar. Men då kostar det en slant.
Det finns numera två alternativ för detta. NTFS for Mac från Paragon är det äldre och mer beprövade programmet, det är nu uppe i version 12. Det kostar cirka 200 kronor och
Tuxera NTFS for Mac är ett nyare alternativ och bygger till viss del på ntfs-3g (som Tuxera var med och utvecklade). Det kostar knappt 200 kronor och
Båda programmen har betydligt bättre prestanda än ntfs-3g och fungerar direkt med OS X Yosemite. Paragon säljer även HFS+ for Windows, ett program som gör motsatsen – får Macformaterade diskar att fungera på Windows.