
1 Mobila fantomvibrationer
Fantomsmärtor kanske du har hört talas om: smärta i en kroppsdel som har amputerats. Fantomringningar är fenomenet som kan uppstå där du känner hur telefonen vibrerar i fickan och du halar fram den bara för att upptäcka att det inte alls var någon som ringde – eller att du inte ens hade telefonen i fickan. Enligt Larry Rosen som skrivit boken iDisorder är det extremt vanligt bland dem som använder mobilen mycket och beror förmodligen på vibrationer som alltid har funnits men som ingen tänkte så mycket på.

2 Ingen mobil-fobi
Nomophobia är en förkortning för ”no-mobile phobia” och betyder alltså ”ingen mobil-skräck”. Det är en kraftig känsla av obehag när batteriet dör och du inte längre kan använda mobilen. För vissa är det så ångestframkallande att det kan vara handlingsförlamande eller leda till panikattacker. Ju mer du använder mobilen, desto högre risk löper du att drabbas av denna åkomma, som blivit så vanlig att den fått plats i amerikanska Diagnostic and statistical manual of mental desorders – handboken för psykiatriker.

När Apple släppte iOS 7 var det många användare som började klaga på att de mådde illa eller fick ”åksjuka” av det nya systemet, något som många menar beror på parallaxeffekten mellan bakgrunden och ikonerna på hemskärmen. Detta var dock långt ifrån första gången folk har mått illa av datorgränssnitt. Redan på 90-talet dök termen cybersjuka eller ”cybersickness” upp för att beskriva illamående efter att ha använt tidiga virtual reality-produkter. Våra hjärnor kan helt enkelt luras att tro att saker rör sig.

4 Facebookdespression
Den som tror att sociala nätverk på internet som Facebook gör människor lyckligare och skapar mer socialt umgänge har fel. En undersökning från Michiganuniversitetet visade att tiden människor tillbringar på Facebook korrelerar perfekt med risken för depression. De som har många vänner på Facebook hade däremot lägre risk, så det kan vara så att Facebook bara gör saken värre för dem som redan har få vänner och lite socialt umgänge medan de som har ett stort nätverk blir stärkta av den ökade gemenskapen.

5 Tvångssurfningssyndrom
Internetberoende, alltså ett tvångsmässigt nätsurfande som går ut över övriga livet, är ett allt vanligare fenomen. Att kalla det ett beroende är kontroversiellt bland psykiatriker eftersom det oftast beror på ett underliggande problem och inte är samma slags beroende som när det gäller exempelvis droger, alltså är mer ett symptom än en egen diagnos. Enligt Kimberly Young på Center for Internet Addiction är det ofta depression, tvångssyndrom, adhd eller social ångest som ligger bakom.

6 Svår spelabstinens
I Sydkorea har omkring åtta procent av alla mellan 9 och 39 års ålder drabbats av antingen internet- eller onlinespelberoende. En lag har till och med införts som stoppar nätåtkomst för barn under 16 mellan midnatt och klockan sex på morgonen. Enligt Dr Rosen kan detta beroende fungera på ett liknande sätt som spelberoende – hjärnan lär sig att ett visst beteende leder till att dopamin och serotonin utsöndras och blir snabbt beroende av det. Tur bara att onlinespel är mycket billigare än hasardspel.

7 Internethypokondri
Inbilla dig inte att du har drabbats av diverse ovanliga sjukdomar bara för att en lista över symptom på nätet verkar tyda på det. Cyberkondri är den av internet påskyndade och förstärkta hypokondrin. Hypokondri är jobbigt nog som det är för den drabbade, men med Wikipedia och WebMD ett par klick bort med oändliga listor över sjukdomar, syndrom och annat du kan drabbas av är det lättare än någonsin för den med ångest att ledas in i villfarelsen att den har drabbats av en allvarlig krämpa.

8 Surfsenilitet
Resultaten i tävlingsprogram som Jeopardy kan snart försämras – vi människor blir nämligen allt sämre på att lägga fakta på minnet. Detta kallas ibland Googleeffekten och handlar om att hjärnan är lat och inte bryr sig om att komma ihåg saker som du ändå bara kan slå upp på ett ögonblick via Google eller Wikipedia. Varför slösa resurser på något onödigt, liksom? Frågan är om det egentligen är ett problem eller snarare ett tecken på evolution är fortfarande obesvarad.