Om du redan har Mountain Lion kommer du även att kunna installera Mavericks. Men om du fortfarande kör Lion eller Snow Leopard är det bäst att kolla listan nedan så att din maskin inte är för gammal:
Till skillnad från Mountain Lion, men i likhet med många äldre uppdateringar av OS X, är Mavericks egentligen mindre krävande än sin föregångare. När du installerar den på en Mac som börjat bli lite trött kommer du alltså förmodligen att märka att den blivit aningen kvickare i vändningarna. En stor orsak till det är att systemet tar bättre vara på internminnet och att Macar med lite minne (mindre än 4 gigabyte) alltså klarar sig betydligt bättre.
Eftersom du köper Mavericks via Mac App Store och laddar ner det innan du kan sätta i gång är det viktigt att du har en hyfsat snabb internetlina och lite tid att vänta. Nerladdningen är på flera gigabyte så det kan ta en stund.
Time Machine har gjort backuper till något de flesta faktiskt använder, men innan du kör i gång med Mavericksinstallationen är det bäst att du kontrollerar att den är intakt. Har du möjlighet är det ännu bättre om du även har en klon av hårddisken.
Att du alltid bör ha backup på viktig data, helst fysiskt placerad någon annanstans än själva datorn, är knappast något vi behöver påpeka. Men innan du utför en avancerad – om än numera knappast särskilt vågad – operation som att uppgradera operativsystemet är det extra viktigt att du har en pinfärsk backup.
Allra bäst är att ha en klon av startskivan, till exempel via Carbon Copy Cloner () eller Superduper (), så att du kan starta om till det gamla systemet och börja om omedelbart om något går fel.
Innan du sätter i gång är det även en bra idé att städa lite i Macen och se till att den är i toppform – då blir upplevelsen av det nya systemet så mycket bättre, och du minimerar risken att något blir galet.
På Apples hemsida kan du kontrollera att din Mac har de senaste uppdateringarna av den fasta mjukvaran, efi och smc. Har du inte uppdaterat är det en bra idé att göra det innan du uppgraderar till en ny systemversion.
Passa på att städa. Hämtade filer är en mapp som kan bli överfylld med onödigt skräp du samlat på dig, som filer du redan använt och inte längre behöver. Ska du uppgradera systemet är det ett bra tillfälle att samtidigt städa lite i Macen och bland annat rensa ut dessa.
Daisydisk är ett av flera program som kan hjälpa dig att hitta utrymmestjuvarna på hårddisken. Genom att skanna hela disken och se all data visuellt kan du lättare hitta och radera onödiga, stora filer.
Program som Daisydisk () och Whatsize () kan visa dig vilka filer och mappar som tar upp mest plats på disken och hjälpa dig ta bort dessa. Akta dig för att ta bort filer med märkliga namn som du inte vet vad de är och ligger i mappar som /usr, /dev och /System.
Om du använder Macen i jobbet eller som hobby och använder ett eller flera program väldigt mycket och bara måste ha dessa bör du kolla på programutvecklarnas hemsida att inga allvarliga problem har upptäckts med att köra programmet i Mavericks. Det är bättre att vänta lite med att uppdatera om du är osäker än att hamna i situationen att programmet du verkligen behöver inte längre kan köras ordentligt.
Köp Mavericks
Öppna Mac App Store, sök efter OS X Mavericks och köp uppdateringen. Precis som med Mountain Lion och till skillnad från tidiga uppdateringar av OS X är det inte längre en dyr historia, men filen är ganska stor så beroende på hur snabb uppkoppling du har kan det ta allt från en fikapaus till hela natten. När den är klar hamnar programmet Installera OS X Mavericks i Programmappen.
Gör en kopia
Innan du sätter i gång är det en bra idé att kopiera den nerladdade filen till ett usb-minne eller en extern hårddisk (eller bara en annan mapp på hårddisken). Den tas nämligen bort efter en lyckad installation och då måste du ladda ner den igen om du ska uppdatera en annan Mac eller vill fixa en ”räddningssticka” (ett usb-minne som du kan starta från och installera om systemet utan att behöva ha tillgång till internet).
Installera
Själva installationen är lika lätt som den var för Mountain Lion. Kör programmet Installera OS X Mavericks, välj nuvarande systemskiva som installationsmål och gör eventuella val du vill göra (till exempel att ta bort översättningen av systemet till olika språk du ändå aldrig kommer att byta till). Sedan är det bara att vänta en stund (10–30 minuter) på att installationen ska slutföras. När Macen automatiskt startas om kommer du att ha Mavericks.
Du kan följa den här guiden för att rensa Macen på dina filer och installera en fräsch kopia av OS X på en Mac du ska sälja. Men tänk i så fall på att filerna är väldigt lätta att hitta om du bara gör en vanlig Radera i Skivverktyg. I steg 4 ska du därför välja Säkerhetsalternativ och dra reglaget till önskad säkerhetsnivå. Vill du försäkra dig om att inte ens NSA ska kunna sätta tänderna i dina gamla foton väljer du det säkraste valet med sju lagers överskrivning. Det tar dock väldigt lång tid, så tre lagers säkerhet kanske räcker, eller helt enkelt ett lager nollor om du bara vill hindra vanliga nyfikna från att hitta de raderade filerna. Läs mer om att rensa datorn innan du säljer den på .
Klona disken
Stoppa i en tom extern hårddisk som rymmer allt du har på den interna disken (den behöver inte vara lika stor, bara stor nog att rymma det du faktiskt har på den interna). Öppna ett klonprogram som Carbon Copy Cloner () eller Superduper () och klona hela den interna disken till den tomma skivan. Det kan ta en bra stund.
Testa klonen
Starta om Macen och håll nere alt-tangenten medan den startar. Välj din nya klondisk från alternativen som dyker upp och låt den starta och se till att den fungerar som den ska och att alla dina filer ligger där. Det kan vara värt att köra i gång några av dina oftast använda program och öppna några viktiga filer. Få saker är så irriterande som att lita på en backup som inte blivit fullständig.
Skaffa Mavericks
Följ steg ett och två i föregående del av guiden för att köpa, ladda ner och skapa en kopia på Mavericks installationsfil. Därefter är det inte omedelbart dags att köra i gång installationen och låta Macen starta om – först ska du rensa den interna disken så att du får den rena installation du är ute efter.
Radera den interna disken
Öppna Skivverktyg (Verktygsprogram>Programmappen, eller via Spotlight). Markera den interna skiva där du ska installera det nya systemet och klicka på fliken Radera. Välj namn på skivan. Se till att Mac OS Extended (journalförd) är valt som format. Klicka på Radera, det tar några sekunder.
Installera
Kör i gång Installera OS X Mavericks som ligger i Programmappen. Välj den numera tomma interna disken som destination och gör eventuella val. Låt den installera hela systemet. Det tar förmodligen betydligt längre tid än en uppdatering men har du en nyare Mac med ssd eller Fusion Drive ska det ändå inte ta speciellt lång tid.
Gör grundinställningarna
När installationen är klar kan du starta om till den nya skivan och börja göra dig hemmastadd. Det första du måste göra är att registrera ditt användarkonto och logga in på iCloud om du använder det. Om du vill göra det enklare för dig själv är det bra att använda exakt samma namn för det korta användarnamnet som du hade tidigare. Om du heter Knut Larsson och kortnamnet var knut kan du alltså välja Knut P. Larsson som ”fullt namn” men välj helst ”knut” som kortnamn igen. Detta gör det mycket enklare att föra över alla dina gamla filer från klondisken.
Börja fylla på
Nu kan du öppna klondisken i Finder och börja hämta över alla filer du faktiskt bryr dig om. Så länge du även har en Time Machine- eller annan backup vid sidan av klondisken kan du ha den till hands och föra över filer allt eftersom du upptäcker att du behöver dem. Har du inte det är det bäst att när du inte längre hittar saker du tror dig behöva dra över allt du inte redan har kopierat till en ”Backup Gammalt”-mapp på den interna skivan. Då kan du vara säker på att inget du hade glömt bort försvinner även om klondisken skulle gå förlorad.
Dubbelkolla din backup
Vi kan inte nog understryka hur viktigt det är med backup och när du börjar leka med sådant som att stuva om i partitionskartan på en hårddisk är det ännu viktigare. En startbar klon är alltid bra att ha till hands så att du snabbt kan komma i gång och jobba om något går fel.
Lägg till en partition
Öppna Skivverktyg, klicka på hårddisken du vill lägga till en partition på och klicka på Partitionera. Klicka på det lilla plustecknet nere till vänster för att lägga till en ny partition. Byt namn på den nya till något lämpligt och ändra storleken så att du har lagom mycket för ditt testande men inte en massa onödigt utrymme. Klicka på Använd och vänta tills den är klar. Om det inte funkar har du inte lagom mycket ledigt utrymme. Du kan då testa att radera lite onödiga stora filer och pröva igen, alternativt använda ett program som iDefrag () för att först defragmentera skivan.
Installera till den nya partitionen
Följ instruktionerna i föregående del av guiden för att installera en ren kopia av Mavericks till den nya tomma partition du nyss skapade. Kom ihåg att ge ditt nya användarkonto samma kortnamn som i din vanliga installation, så att du kan komma åt dina filer på den andra partitionen utan att behöva meka med åtkomsträttigheter och annat när du är inne och testkör Mavericks.
Externa diskar funkar likadant
Om du i stället vill installera på en extern skiva kan du göra precis samma sak men behöver inte börja med att lägga till en ny partition. Du behöver inte heller bekymra dig om mappar som redan ligger på disken, eftersom OS X inte raderar något utöver gamla systemfiler när du installerar. Se dock upp om du har mappar som heter samma sak som OS X standardmappar. Applications, System, Library och liknande kan inte garanteras och kan göra att installationen blir knasig. Döp hellre dina egna mappar till unika namn (Program fungerar däremot förmodligen, eftersom Programmappen egentligen heter Applications men sedan visas som Program av OS X när språket är inställt på svenska).
Under betatestperioden av OS X har det dykt upp en del små buggar och egenheter i hanteringen av Mavericks som förmodligen snart kommer att åtgärdas av både Parallells och Vmware.
Har du nya version 9 av programmet ska den automatiskt känna av att du håller på att installera Mavericks och ställa in allt rätt.
I Vmware fungerar det redan i version 5, där behöver du inte nödvändigtvis göra några inställningar alls, men om något krånglar kan du prova med att öka mängden minne och antalet processorkärnor till 2 eller 4.

- iMac (mitten av 2007 eller nyare)
- Macbook (aluminiummodellen från slutet av 2008 eller tidigt 2009 eller nyare)
- Macbook Pro (mitten av/sent 2007 eller nyare)
- Macbook Air (sent 2008 eller nyare)
- Mac mini (tidigt 2009 eller nyare)
- Mac Pro (tidigt 2008 eller nyare)
- Xserve (tidigt 2009)
Till skillnad från Mountain Lion, men i likhet med många äldre uppdateringar av OS X, är Mavericks egentligen mindre krävande än sin föregångare. När du installerar den på en Mac som börjat bli lite trött kommer du alltså förmodligen att märka att den blivit aningen kvickare i vändningarna. En stor orsak till det är att systemet tar bättre vara på internminnet och att Macar med lite minne (mindre än 4 gigabyte) alltså klarar sig betydligt bättre.
Internet och tid
Eftersom du köper Mavericks via Mac App Store och laddar ner det innan du kan sätta i gång är det viktigt att du har en hyfsat snabb internetlina och lite tid att vänta. Nerladdningen är på flera gigabyte så det kan ta en stund.

Time Machine har gjort backuper till något de flesta faktiskt använder, men innan du kör i gång med Mavericksinstallationen är det bäst att du kontrollerar att den är intakt. Har du möjlighet är det ännu bättre om du även har en klon av hårddisken.
Backup
Att du alltid bör ha backup på viktig data, helst fysiskt placerad någon annanstans än själva datorn, är knappast något vi behöver påpeka. Men innan du utför en avancerad – om än numera knappast särskilt vågad – operation som att uppgradera operativsystemet är det extra viktigt att du har en pinfärsk backup.
Förbered Macen
Innan du sätter i gång är det även en bra idé att städa lite i Macen och se till att den är i toppform – då blir upplevelsen av det nya systemet så mycket bättre, och du minimerar risken att något blir galet.
Börja med att kolla att disken är okej. Det gör du via programmet Skivverktyg som du hittar i mappen Verktygsprogram i Programmappen. Markera systemskivan och välj Kontrollera skiva. Om den visar sig ha något problem, kör Reparera skiva och håll tummarna för att problemet löser sig. Funkar det inte kan du prova ett tredjepartsprogram som Diskwarrior () för att försöka få bukt med det, eller hoppa över att försöka uppdatera till Mavericks och i stället installera om systemet (se nästa del i guiden).

På Apples hemsida kan du kontrollera att din Mac har de senaste uppdateringarna av den fasta mjukvaran, efi och smc. Har du inte uppdaterat är det en bra idé att göra det innan du uppgraderar till en ny systemversion.
Nästa viktiga punkt är att köra Programuppdatering och se till att du har installerat alla uppdateringar av nuvarande system, och framför allt några eventuella uppdateringar för just din Macs hårdvara. För säkerhets skull kan du leta upp din maskin på Apples lista över efi- och smc-uppdateringar (). Instruktioner för installation följer med i nerladdningarna och den sidan visar hur du kollar vilken din nuvarande version är.

Passa på att städa. Hämtade filer är en mapp som kan bli överfylld med onödigt skräp du samlat på dig, som filer du redan använt och inte längre behöver. Ska du uppgradera systemet är det ett bra tillfälle att samtidigt städa lite i Macen och bland annat rensa ut dessa.
Därefter kan du, om du har ork och lust, ta dig lite tid att rensa ut gammalt skräp och oanvända filer för att frigöra utrymme på disken och få Macen att kännas lite fräschare.
Börja med att öppna mappen Hämtade filer och slänga alla gamla nerladdade filer som du inte längre behöver. Det kan ta en stund men du kan förvånas över hur många gigabyte som ligger och skräpar där.

Daisydisk är ett av flera program som kan hjälpa dig att hitta utrymmestjuvarna på hårddisken. Genom att skanna hela disken och se all data visuellt kan du lättare hitta och radera onödiga, stora filer.
Hjälp att hitta platstjuvar
Program som Daisydisk () och Whatsize () kan visa dig vilka filer och mappar som tar upp mest plats på disken och hjälpa dig ta bort dessa. Akta dig för att ta bort filer med märkliga namn som du inte vet vad de är och ligger i mappar som /usr, /dev och /System.
Med lite höststädning och ett uppdaterat system lär Macen kännas piggare än på länge.

Tänk på att kolla dina viktigaste program
Om du använder Macen i jobbet eller som hobby och använder ett eller flera program väldigt mycket och bara måste ha dessa bör du kolla på programutvecklarnas hemsida att inga allvarliga problem har upptäckts med att köra programmet i Mavericks. Det är bättre att vänta lite med att uppdatera om du är osäker än att hamna i situationen att programmet du verkligen behöver inte längre kan köras ordentligt.
Vilken installation passar dig bäst?
Enklast möjliga – uppgradera
Den enklaste metoden att installera Mavericks är att helt enkelt köpa uppdateringen och köra in den på ditt nuvarande system – en gång i tiden ansågs det riskabelt men numera fungerar det perfekt för nästan alla.


Öppna Mac App Store, sök efter OS X Mavericks och köp uppdateringen. Precis som med Mountain Lion och till skillnad från tidiga uppdateringar av OS X är det inte längre en dyr historia, men filen är ganska stor så beroende på hur snabb uppkoppling du har kan det ta allt från en fikapaus till hela natten. När den är klar hamnar programmet Installera OS X Mavericks i Programmappen.


Innan du sätter i gång är det en bra idé att kopiera den nerladdade filen till ett usb-minne eller en extern hårddisk (eller bara en annan mapp på hårddisken). Den tas nämligen bort efter en lyckad installation och då måste du ladda ner den igen om du ska uppdatera en annan Mac eller vill fixa en ”räddningssticka” (ett usb-minne som du kan starta från och installera om systemet utan att behöva ha tillgång till internet).


Själva installationen är lika lätt som den var för Mountain Lion. Kör programmet Installera OS X Mavericks, välj nuvarande systemskiva som installationsmål och gör eventuella val du vill göra (till exempel att ta bort översättningen av systemet till olika språk du ändå aldrig kommer att byta till). Sedan är det bara att vänta en stund (10–30 minuter) på att installationen ska slutföras. När Macen automatiskt startas om kommer du att ha Mavericks.
Börja på ny kula – fräsch installation
Att installera ett fräscht system på Macen utan en massa gammal bråte kan ibland vara skönt, även om det är mycket jobb att få in allt du fortfarande vill ha från det gamla. Så här gör du för att börja om från scratch.
Om du tycker att Macen har blivit helt överbelamrad med filer, program och diverse systemtillägg som du numera inte ens vet vad hälften av det är kan det kännas bättre att börja om med en ny, ren installation av Mavericks och bara hämta in de filer du faktiskt behöver.
Det enklaste sättet att göra det på är att börja med en klon av ditt nuvarande system på en extern hårddisk och sedan radera och formatera den interna skivan innan du installerar det nya systemet. På så sätt går det snabbare än via en usb-sticka eller andra metoder, och du har hela tiden tillgång till ditt gamla system vid sidan av som du kan starta från och efter installationen börja föra över alla dina nödvändiga och viktiga filer från.
Innan du gör detta bör du tänka efter om det verkligen behövs – den vanliga uppdateringen är betydligt enklare och på senare år har Apple filat bort i stort sett alla de problem som förr i tiden ibland uppstod när du uppdaterade från en katt till en annan. Du behöver till exempel inte oroa dig för att några inställningar ska bli konstiga eller att program som borde ha uppdaterats inte har gjort det.
Det andra problemet med en ny installation är att program som installerar systemtillägg eller drivrutiner, som Adobes Creative Suite-program, inte kommer att fungera om du bara kopierar över dem från den gamla installationen till den nya. Du måste i stället installera om dem från skiva eller nerladdningsfilen.
Program som Little Snitch, Parallells Desktop, Vmware Fusion och till och med Microsoft Office har också ofta problem som är lättast att lösa genom att installera om dem. Det är inga oöverstigliga hinder, men tar ändå mycket mer tid än att bara rensa Macen lite och sedan uppdatera.
Tips: Ren installation före försäljning
Du kan följa den här guiden för att rensa Macen på dina filer och installera en fräsch kopia av OS X på en Mac du ska sälja. Men tänk i så fall på att filerna är väldigt lätta att hitta om du bara gör en vanlig Radera i Skivverktyg. I steg 4 ska du därför välja Säkerhetsalternativ och dra reglaget till önskad säkerhetsnivå. Vill du försäkra dig om att inte ens NSA ska kunna sätta tänderna i dina gamla foton väljer du det säkraste valet med sju lagers överskrivning. Det tar dock väldigt lång tid, så tre lagers säkerhet kanske räcker, eller helt enkelt ett lager nollor om du bara vill hindra vanliga nyfikna från att hitta de raderade filerna. Läs mer om att rensa datorn innan du säljer den på .


Stoppa i en tom extern hårddisk som rymmer allt du har på den interna disken (den behöver inte vara lika stor, bara stor nog att rymma det du faktiskt har på den interna). Öppna ett klonprogram som Carbon Copy Cloner () eller Superduper () och klona hela den interna disken till den tomma skivan. Det kan ta en bra stund.


Starta om Macen och håll nere alt-tangenten medan den startar. Välj din nya klondisk från alternativen som dyker upp och låt den starta och se till att den fungerar som den ska och att alla dina filer ligger där. Det kan vara värt att köra i gång några av dina oftast använda program och öppna några viktiga filer. Få saker är så irriterande som att lita på en backup som inte blivit fullständig.


Följ steg ett och två i föregående del av guiden för att köpa, ladda ner och skapa en kopia på Mavericks installationsfil. Därefter är det inte omedelbart dags att köra i gång installationen och låta Macen starta om – först ska du rensa den interna disken så att du får den rena installation du är ute efter.


Öppna Skivverktyg (Verktygsprogram>Programmappen, eller via Spotlight). Markera den interna skiva där du ska installera det nya systemet och klicka på fliken Radera. Välj namn på skivan. Se till att Mac OS Extended (journalförd) är valt som format. Klicka på Radera, det tar några sekunder.


Kör i gång Installera OS X Mavericks som ligger i Programmappen. Välj den numera tomma interna disken som destination och gör eventuella val. Låt den installera hela systemet. Det tar förmodligen betydligt längre tid än en uppdatering men har du en nyare Mac med ssd eller Fusion Drive ska det ändå inte ta speciellt lång tid.


När installationen är klar kan du starta om till den nya skivan och börja göra dig hemmastadd. Det första du måste göra är att registrera ditt användarkonto och logga in på iCloud om du använder det. Om du vill göra det enklare för dig själv är det bra att använda exakt samma namn för det korta användarnamnet som du hade tidigare. Om du heter Knut Larsson och kortnamnet var knut kan du alltså välja Knut P. Larsson som ”fullt namn” men välj helst ”knut” som kortnamn igen. Detta gör det mycket enklare att föra över alla dina gamla filer från klondisken.


Nu kan du öppna klondisken i Finder och börja hämta över alla filer du faktiskt bryr dig om. Så länge du även har en Time Machine- eller annan backup vid sidan av klondisken kan du ha den till hands och föra över filer allt eftersom du upptäcker att du behöver dem. Har du inte det är det bäst att när du inte längre hittar saker du tror dig behöva dra över allt du inte redan har kopierat till en ”Backup Gammalt”-mapp på den interna skivan. Då kan du vara säker på att inget du hade glömt bort försvinner även om klondisken skulle gå förlorad.
Provkör Mavericks med Mountain Lion
Ibland duger det inte att bara hux flux installera en ny systemversion och köra vidare i hopp om att allt ska fungera. Då kan du behöva installera den nya versionen vid sidan av den gamla.
Om du använder Macen för viktiga uppgifter i arbetet kanske du vill vänta med att uppdatera tills version 10.9.1 eller 10.9.2 har släppts och alla eventuella buggar har rensats bort.
Även om det är så kanske du ändå vill testköra det nya systemet – kanske fungerar det tillfredsställande och kan bli huvudsystem redan nu? Här är två olika sätt att installera Mavericks vid sidan av din vanliga installation av Mountain Lion.
Variant 1: Ny partition
Enklast kan du göra det genom att följa föregående del i den här guiden men installera till en annan skiva. Har du en Mac Pro kanske du har en extra intern disk till hands, eller så kan du installera till en usb-, firewire- eller thunderboltdisk.
På en Macbook Pro eller Air blir detta lite omständligt och har du utrymme över på den interna skivan kan du i stället göra lite plats för en extra partition på denna och installera där. Filer som inte har med systemet att göra kan du öppna från båda systemen, vilket blir enklare om du har samma användarnamn på båda.


Vi kan inte nog understryka hur viktigt det är med backup och när du börjar leka med sådant som att stuva om i partitionskartan på en hårddisk är det ännu viktigare. En startbar klon är alltid bra att ha till hands så att du snabbt kan komma i gång och jobba om något går fel.


Öppna Skivverktyg, klicka på hårddisken du vill lägga till en partition på och klicka på Partitionera. Klicka på det lilla plustecknet nere till vänster för att lägga till en ny partition. Byt namn på den nya till något lämpligt och ändra storleken så att du har lagom mycket för ditt testande men inte en massa onödigt utrymme. Klicka på Använd och vänta tills den är klar. Om det inte funkar har du inte lagom mycket ledigt utrymme. Du kan då testa att radera lite onödiga stora filer och pröva igen, alternativt använda ett program som iDefrag () för att först defragmentera skivan.


Följ instruktionerna i föregående del av guiden för att installera en ren kopia av Mavericks till den nya tomma partition du nyss skapade. Kom ihåg att ge ditt nya användarkonto samma kortnamn som i din vanliga installation, så att du kan komma åt dina filer på den andra partitionen utan att behöva meka med åtkomsträttigheter och annat när du är inne och testkör Mavericks.


Om du i stället vill installera på en extern skiva kan du göra precis samma sak men behöver inte börja med att lägga till en ny partition. Du behöver inte heller bekymra dig om mappar som redan ligger på disken, eftersom OS X inte raderar något utöver gamla systemfiler när du installerar. Se dock upp om du har mappar som heter samma sak som OS X standardmappar. Applications, System, Library och liknande kan inte garanteras och kan göra att installationen blir knasig. Döp hellre dina egna mappar till unika namn (Program fungerar däremot förmodligen, eftersom Programmappen egentligen heter Applications men sedan visas som Program av OS X när språket är inställt på svenska).
Variant 2: Virtualiserat
Alternativet till att installera på en ny intern partition eller extradisk är att installera Mavericks på en virtuell dator med Parallells Desktop eller Vmware Fusion. Detta kan framför allt vara ett bra alternativ för utvecklare och användare med systemkritiska program som bara inte får sluta fungera och måste testas ordentligt i det nya systemet innan det tas i fullt bruk.
För att få det här att fungera måste du ha en fungerande installation av Mountain Lion på en virtuell maskin. Sedan är det bara att flytta Installera OS X Mavericks-programmet till den virtuella maskinens Programmapp och köra i gång installationen. Om det går som det ska kommer den att starta om och köra i gång med det nya systemet.
Problemlösning
Under betatestperioden av OS X har det dykt upp en del små buggar och egenheter i hanteringen av Mavericks som förmodligen snart kommer att åtgärdas av både Parallells och Vmware.
En av dessa är att installationen misslyckas i Parallells Desktop 8 om du har tilldelat den virtuella maskinen mindre än 128 megabyte minne för grafiken. Den inställningen hittar du genom att gå till listan över virtuella maskiner, ctrl/höger-klicka på Mountain Lion-installationen och välja Configure.
Öka mängden minne
Har du nya version 9 av programmet ska den automatiskt känna av att du håller på att installera Mavericks och ställa in allt rätt.
I Vmware fungerar det redan i version 5, där behöver du inte nödvändigtvis göra några inställningar alls, men om något krånglar kan du prova med att öka mängden minne och antalet processorkärnor till 2 eller 4.

Virtuellt system. Att testköra en ny systemversion som OS X 10.9 görs lättast via ett virtualiseringsprogram som Parallels Desktop eller Vmware Fusion. Då kan du göra lite vad du vill utan att riskera att din fungerande arbetsdator går åt pipan.

Parallels Desktop. Ska du prova på Mavericks i en virtuell maskin kan du behöva ändra lite i inställningarna, till exempel för att ge maskinen minst 128 megabyte grafikminne i Parallels Desktop.