Love hurts, sjöng hårdrocksgruppen Nazareth redan på 70-talet i sin bejublade Cher-cover. Och det stämmer än idag. Hur många är vi inte som då och då känner av passionen till datorn i form av onda armar, fingrar, axlar eller ryggar?
Samtliga pekdon vi provade (utom wacombrädan som har medföljande Mac-drivrutiner) fungerade bättre med USB Overdrive installerat.

De flesta av oss vet att monotont arbete sliter på kroppen. Men har du tänkt på att de många timmarna framför datorn innebär just sådana enformig, skadliga rörelser? Nyckelordet är variation. Om du varierar din arbetsställning minskar risken för att du gör illa din kropp. Att byta ut den gamla hederliga musen är ett första, enkelt steg. Du kommer att bli förvånad över hur smarta alternativ det finns och aldrig mer vilja vara hänvisad till enbart en vanlig mus!
Vi slängde ut vår vanliga mus och botaniserade lite i djungeln av pennor, puckar, stavar och gummimattor…
Bra att veta: Smarta USB Overdrive är en universaldrivrutin för i stort sett alla möss, joysticks, trackball-kontroller och annat som kan anslutas till en dator via usb. Till de musalternativ där inga drivrutiner finns kan det vara värt att prova vad som går att göras med USB Overdrive.
Samtliga pekdon vi provade (utom wacombrädan som har medföljande Mac-drivrutiner) fungerade bättre med USB Overdrive installerat.


NC Mouse är en kvadratisk platta på vilken det sitter en optisk läsare. När du för pucken över läsaren styr du pekaren. Tankarna går osökt till »lufthockey« eller det klassiska datorspelet Shuffle Puck. Redaktionen har inte testat spelet med NC Mouse – men det står på önskelistan.
Tio knappar
NC Mouse är lätt att komma igång med. Den kräver ingen installation av drivrutiner, det är bara att plugga in och köra. Hos oss fungerade det inte att plugga in den i tangentbordets usb-uttag den krävde ett av uttagen i burken för att fungera.
Placeringen av NC Mouse är mellan dig och tangentbordet.
NC Mouse är begåvad med inte mindre än tio knappar med förinställda funktioner. Utan USB Overdrive fungerar bara tre vänsterklickknappar, två högerklick och en dubbelklick. Skrollhjulets position känns logiskt.
Vanlig vänsterklick går även att få genom att klicka med pucken, eller egentligen på själva styrplanen. Tyvärr kräver denna manöver lite för mycket kraft för vår smak, det blir inte att vi klickar så i första hand.
Fjäderlätt styrning
Något som däremot går lätt som en plätt är att röra pucken över »planen«. Den är fjäderlätt och skön att hålla i. Precisionsmässigt finns det dock en del att önska. Speciellt i pilliga, kritiska moment. En begränsande detalj är nämligen att plattan inte på något sätt motsvarar skärmen. Det vill säga: är du i hörnet av plattan med pucken är nödvändigtvis inte pekaren i skärmens hörn. När du manövrerar runt pekaren på en stor skärm kommer du flera gånger att stöta i »rinken« med pucken, det så kallade ändläget. För att få pekaren att fortsätta ut måste du trycka hårt på »rinken«. Denna knuff blir alldeles för klumpig – svisch så är vi uppe i ett hörn i stället för ett par centimeter bort som vi önskat. Det blir att vi istället väljer att lyfta pucken och mata, som med en mus. Något som ytterligare försämrar precisionsarbetet är att pekaren rör sig hackigt vid små rörelser, kan fastna och sen dra iväg snabbare.
MacWorlds köpråd
NC Mouse går snabbt att lära sig om man är van vid att arbeta med mus. Problemen som uppstår med ändläget går att komma förbi med en matande metod. NC Mouse är inte ett verktyg för finliraren men fungerar helt klart bra till dem som främst använder datorn till att surfning, mejlande och ordbehandling. När det gäller arbete med grafik, fotobehandling och liknande räcker NC Mouse inte riktigt till.
FAKTA
NC Mouse
Cirkapris: 3 300 kronor.
Återförsäljare: Ergohuset.







Penclick mouse är som en blandning mellan en wacompenna (se senare i testet) och en mus.
Den lyser blå för att du i ögonvrån ska kunna lokalisera den. Den fungerar som en mus men hålls som en penna. Du klickar genom att trycka ner pennan »i botten«. Skrollhjul finns längst fram på pucken, framför pennskaftets rot. Detta är tyvärr en lite klumpig placering då skrollen inte nås samtidigt som du håller i penndelen, utan du måste släppa och sträcka fram pekfingret för att nå.
Säkert och tryggt
Högerklick sitter som en blålysande knapp på pennskaftet.
Om vi tyckte att wacompennan var svår att manövrera i början känner vi oss här lika trygga som om vi befann oss på en förtöjd Danmarksfärja – med flytväst på. Penclick mouse är superlätt att lära sig men erbjuder ändå en varierad arbetsställning mot att arbeta med musen. Tyvärr är det i precisionen den brister. Mejla, surfa, ordbehandling är inga problem. Men att sitta med pillig retuschering eller illustrationer blir genast svårare. Pennan »fastnar« och beter sig klumpigt.
MacWorlds köpråd
Vi tycker inte att Ullman Penclick mouse håller så hög standard att den fungerar som primärt styrdon.
Däremot känns den som ett trevligt alternativ att ha vid sidan av till exempel en Rollermouse – variation är som sagt nyckelordet.
FAKTA
Ullman Penclick Mouse
Cirkapris: 990 kronor.
Återförsäljare: Ergohuset.





Vi valde att testa märket Barmouse, men nästan exakt samma utformning har produkten RollerMouse. Modellerna är snarlika.
Barmouse består av en stång som du styr muspekaren horisontalt och vertikalt med samt sju knappar och ett skrollhjul. Stången är även klickbar. De sju knapparna består av två dubbelklick, två vänsterklick, en högerklick samt klistra in och klippa ut. De två sistnämnda fungerar inte på macen utan USB Overdrive installerat.
Om man inte är i behov av alla knappar kan man köpa lillebrodern PrimaMouse, som är i exakt samma utförande men med färre knappar.
Klicka är knepigt
I början är det svårt att få till klicken via stången: efter första klicken rullar den gärna iväg en bit och man svischar iväg åt helsefyr. Markeringen av ett ord blir istället tre rader… men, det är en träningssak som allt annat. Efter ett par dagar har vi säkerheten inne även i stångklicket. Barmouse är oerhört lättmanövrerad och inbjuder till flera olika arbetsställningar: vänster eller höger hand är lika lätt. Den känns smidig, elegant och lättsam att arbeta med. Att vi kan skjuta iväg skrollningen med en liten knuff är en bra funktion då vi arbetar med stora skärmar. Det vi inte gillar är höjden: det känns nästan som ett krav att du kompletterar med ett armbågsstöd för att få rätt arbetsställning. Det finns även »skidbackar« som ger en behagligare arbetsställning.
Barmousen har en stor arbetsyta – det dröjer innan vi når ändläge. Och då är det endast ett väldigt lätt tryck som krävs för att den ska fortsätta skrolla. Det går också att med fart »slänga« staven mot ändläget för att komma ut längre. Smart!
MacWorlds köpråd
Barmouse och dess kollegor är ett elegant och lättsamt musalternativ. Lätt att lära sig och bekväm att arbeta med. Den känns smart och genomarbetad, det märks att det inte är en ny produkt på marknaden utan genomgått ett antal förbättringar. För den som är öm i »skrollmusklerna« tror vi inte att Barmouse bjuder på så mycket variation. Handen har nästan samma läge och fingrarna rör sig väldigt likt när du använder mus med skrollhjul.
FAKTA
Barmouse & Rollermouse
Cirkapris: 3 119 kronor (Rollermouse Pro), 2 700 kronor (Barmouse).
Återförsäljare: Ergohuset och InWarehouse (Rollermouse).






Mousetrapper advance är, som namnet antyder, en avancerad variant. Basicvarianten, som heter Mousetrapper office, lirar inte med Macen över huvudtaget. Är man sugen på det här pekdonet är det alltså en advance som gäller.
Så – hur fungerar den här då? Mousetrapper har en styrplatta bestående av en gummimatta som du för fram och tillbaka. Påminner om plattan på en bärbar Mac, men med skillnaden att du rör hela plattan. Skum, men trevlig känsla!
Vertikalt är gummiplattan gränslös, men horisontalt finns ett ändläge. När det är nått, kan du få pekaren att sätta fart igen med ett litet knyck mot kanten men pekaren stannar inte förrän den når skärmens kant alternativt du stoppar den genom att styra motsatt håll. Det finns således inga »små knyck« mot kanten som resulterar i en liten utvigdning av arbetsytan. Sitter du och håller på och markerar något till exempel och vill flytta muspekaren ett par centimeter till, inte hela skärmen ut, är du alltså rökt.
Vänsterklicka gör du genom att klicka direkt på plattan. Den har alldeles lagom klickmotstånd och är mycket bekväm på det sättet. Det främjar helt klart användandet av olika arbetsställningar.
När vi satte in usb-kontakten i datorn, direkt i tangentbordet fungerar inte, dyker »Inställningsassistent för tangentbord« upp och ber oss att definiera vårt externa tangentbord… Vi väljer sonika att klicka bort rutan och ignorera den. Underskatta aldrig värdet av ignorans!
Ingen vertikalskroll?
Mousetrapper fungerar utan USB Overdrive, men utan tillägget påslaget poppar Dashboarden upp så fort vi kommer åt mittenknappen, som enligt instruktionsboken ska fungera som en autoskroll. Med USB Overdrive försvinner ovanan och du kan programmera den som du vill. Övriga fyra knappar är dubbelklick, två högerklick och en vänsterklick.
En smart funktion på gummiplattan är skrollen! Placerar du fingrarna längst till höger och rullar mattan upp och ner får du en skroll. Riktigt smart och lätt att lära sig. Dock fungerar den bara efter att ha lyft fingret och satt ner det på skrollytan. Det går inte att glida dit och börja skrolla. Detta lär man sig dock snabbt och är inte något begränsande i sig. Men vi undrar: varför finns det inte vertikalskroll på samma sätt? Det hade verkligen varit grädde på moset. Skrollningen är lite klumpig, ibland uppfattar den inte att man har fingret på skrollstället och då sticker muspekaren iväg istället och när man får igång skrollen igen är man utanför dokumentet, och måste ta sig dit igen. Detta var dock ett problem som blev allt mer sällsynt ju mer vi använde Mousetrappern.
MacWorlds köpråd
Det här är ett smart, lättarbetat styrdon som nog kan tilltala samma publik som gillar Rollermouse/Barmouse. Vi upplever att vinkeln på fingrarna blev mer harmonisk mot när vi använder Rollermouse/Barmouse. Är man trött på skrollningen på en vanlig mus känns detta som ett bra alternativ. Ett bra allroundstyrdon.
FAKTA
Mousetrapper advanced
Cirkapris: 2 995 kronor.
Återförsäljare: Ergohuset.






Vi ska inte hymla: Wacombrädan är inget du använder obehindrat från första stund – men den vinner det här testet med hästlängder. Varför den kräver en inkörsperiod beror på att den skiljer sig så markant från hur man använder en vanlig mus.
Navigera med en penna
Wacombrädan består av en bräda och en penna. Pennan väger som en vanlig bläckpenna och känns som en sådan, men något tjockare och mer greppvänlig. Så här fungerar det: Brädans yta motsvarar skärmens yta (detta är något du kan justera, vi kommer till det senare). Till skillnad mot en mus kan du sätta ner pennan var som helst på brädan och då är muspekaren på motsvarande ställe på skärmen. Du behöver inte transportera muspekaren som med alla andra möss och musalternativ– lyft bara pennan och sätt ner där du vill ha den. Detta är orsak till både varför den är lite knepig att lära sig och till varför vi älskar den. Arbetssättet blir otroligt fritt. Du kan hålla pennan i handen medan du skriver på tangentbordet, sätta ner den och fixa något med muspekaren och fortsätta skriva. Du får ett väldigt oansträngt förhållande till ditt styrdon. Inga sladdar, ingen mekanism som är fast eller begränsar den på något sätt. En penna kan de flesta hålla i sedan innan. Precisionen är otrolig. Små, pilliga rörelser går lätt som en plätt med wacompennan. Många illustratörer och grafiker har fastnat för just wacombrädan av den anledningen.
Brädan fungerar så fort du pluggar in den (fungerar fint direkt i tangentbordet på de flesta datorer), men för att utnyttja den till fullo bör du installera de medföljande drivrutinerna. Där kan du bland annat bestämma vad knapparna på pennan och brädan ska användas tiloch hur stor yta av brädan som ska motsvara skärmen. Vi valde, allt eftersom vi blev duktigare på att använda brädan, en mindre och mindre yta för att minimera rörelserna med armen.
Klicka gör du med pennan (hårdheten på klicken kan justeras), eller använder knapparna på pennan eller brädan. På varianten vi körde, som är den minsta och minst avancerade, finns ett skrollhjul på brädan samt två knappar på brädan och två på pennan. Knapparna går att programmera med allt från vanlig klick via egna tangentkombinationer och öppna applikationer och webbsidor. Smart!
MacWorlds köpråd
Wacombrädan finns i olika storlekar och sorter. Den vi provade ingår i Graphireserien, och är lillebror i familjen Wacom. Storebrorserien Intuos är ännu mer avancerad, har snäppet större precision i penna och bräda. Men kostar förstås därefter. För en normal datoranvändare rekommenderar vi Graphireserien. För den avancerade redigeraren, grafikern, illustratören etcetera, rekommenderar vi Intuosserien.
FAKTA
Wacom Graphire Classic A6
Cirkapris: 1 030 kronor.
Återförsäljare: InWarehouse






Trackballen använder du genom att rulla kulan i dess grop. En vänster- och en högerklick finns vid sidan av kulan.
När man använder kulan lyser den blått. Utformningen ger oss lite rymdskeppkänsla. Inga drivrutiner följer med och i grundutförande upplever vi trackballen alldeles för trög för att fungera tillfredställande. Det hjälper inte heller att vi drar upp acceleration och rullningshastighet. Här kommer USB Overdrive in i bilden! Med den installerad kan vi dra upp hastigheten så att den fungerar kanon. Knapparna fungerar som de ska men en stor känsla av saknad inträder snart: det finns ingen skrollfunktion! Varför har man valt bort en sådan grundläggande funktion på en annars bra idé, undrar vi (och väljer ett nedan testa en liknande produkt fast med scroll).
Trackball en suverän idé. Liknar musen, men armen förblir stilla och man varierar lätt fingerställningen på kulan. Den är inte svår att lära sig utan känns logisk.
MacWorlds köpråd
Som ett komplement till en Rollermouse eller Wacombräda eller något annat centralstyrt pekdon är det här ett suveränt val, även kostnadsmässigt. Ett par hundralappar för ett kompetent musalternativ är inte mycket. Se dock till att ditt huvudverktyg har skroll, annars kommer du slita ditt hår efter ett par minuter…
FAKTA
Kensington Orbite Elite Trackball
Cirkapris: 295 kronor.
Återförsäljare: Ergohuset.






Vi blev såklart tvungna att testa storebrodern i familjen trackball. Här finns skrollningen som vi saknade på Kensington Orbite Elite. Den är i form av en ring som sitter kring kulan och som går att vrida mot- respektive medsols. Rolig och smart idé! Fyra knappar omger kulan. Med hjälp av USB Overdrive går dessa att programmera till precis vad som helst. Medföljande drivrutinerna Mouseworks fungerar inte med intelmacen.
Expert Mousen är en rejäl bit, i våra taniga händer känns den lite biffig och svårmanövrerad i början. Skrollskivan är dessutom ganska trög och känns »billig«. Men placeringen är suverän. Vi må vara klena av naturen men vi önskar faktiskt att kulan kunde vara lite mer lättknuffad. Den är tung som ett mindre bowlingklot och när man väl fått igång det stannar det nästan genast. Lite mer svisch i det hela hade varit trevligt.
MacWorlds köpråd
Handgreppet när vi jobbar med Expert Mouse blir i stil med som om vi hade försökt greppa en handboll. Utspärrade fingrar som förtvivlat försöker nå alla knappar och skrollhjul. Trots detta anser vi att Expert Mouse är ett bra verktyg som komplement till en wacombräda eller dylikt. Men vi skulle inte välja den här som huvudverktyg.
FAKTA
Kensington Expert Mouse
Cirkapris: 1 150 kronor.
Återförsäljare: Ergohuset.


