Ta full kontroll över Airport – så här maxar du verktyget
Airport är Apples namn på wifi – och företagets egna routrar. Airport-verktyg är det inbyggda programmet i Mac OS för att hantera routrarna. Så här använder du det.
I mappen Program ligger en mapp vid namn Verktygsprogram. Här hittar du diverse program som följer med Macen och som gör olika små sysslor som inte passar in någon annanstans i systemet men som kan behövas då och då. Några används flitigt av ganska många Macägare, som Aktivitetskontroll och Terminal, medan andra kanske aldrig öppnas (hej Färgmätare!).
Ett av de program du förhoppningsvis inte behöver använda så ofta men som kan vara väldigt användbart är Airport-verktyg. Det använder du om du har en av Apples routrar: Airport Express, Airport Extreme eller Time Capsule. De flesta andra routertillverkare har ett webbgränssnitt för att göra inställningar, men Apple har gått sin egen väg. Programmet finns även till Windows och när du väl laddat ner och installerat det fungerar det i princip likadant.
Så här använder du programmet.
Ställ in en ny router
Innan du kan börja använda en ny Airport-router måste du aktivera och ställa in den. Det gör du genom att öppna Airport-verktyg och klicka på Andra Wi-Fi-enheter. Om det står ”Inga nya Wi-Fi-enheter upptäcktes” är det bara att vänta en stund.
När den dykt upp klickar du på den för att påbörja inställningsprocessen. Du kan välja mellan att skapa ett nytt nätverk, utöka ett existerande, eller ersätta ett existerande. Det första är det vanligaste och det Airport-verktyg har förvalt, men om du redan har en annan router kan du utöka dess räckvidd eller byta ut den.
Väljer du att skapa ett nytt nätverk får du välja ett namn på nätverket, ett namn på basstationen och ett lösenord. Om du har en Time Capsule kan du även välja ett lösenord för att ansluta till dess hårddisk (för att bläddra i dina Time Machine-backuper).
Kontrollera status
Om du har problem med internetuppkopplingen kan du kontrollera att allt verkar stå rätt till i Apple-routern med Airport-verktyg. Om du ser en grön plupp till vänster om både Internet och routern i huvudfönstret har du en fungerande internetanslutning och kan felsöka på annat håll. Om du däremot har en orange plupp vid endera är något galet.
Klicka på routern för att få fram grundläggande info som ip-adress och status. Om det finns någon under status kan du klicka på det för att se lite mer info, även om Apples info tyvärr ofta lämnar en del att önska.
Ställ in routern
Huvuduppgiften för Airport-verktyg är så klart att göra inställningar för routern, och här finns ungefär samma inställningar som du hittar i webbgränssnittet för andra tillverkares routrar, med några undantag och några unika Apple-lösningar. Markera routern och klicka på Redigera för att komma igång. Här är de olika flikarna:
Basstation Här ändrar du namn och loginlösenord för routern, men du kan också logga in på ett Apple-id för att aktivera funktionen Tillbaka till min Mac för att till exempel komma åt dina delade filer. Praktiskt om du använder en ansluten hårddisk (eller har en Time Capsule) som filserver.
Internet För de flesta behövs inga inställningar här, eftersom internetleverantören nästan alltid använder dhcp för att ge dig en ip-adress. Men om du vill ändra dns-inställningarna för hela nätverket istället för enskilda maskiner kan du göra det här. Det kan till exempel vara om du har en dns-baserad lösning för att titta på amerikanska Netflix.
Trådlöst Här kan du ändra inställningarna för det trådlösa nätverket – namn, lösenord och huruvida du vill ha ett gästnätverk. Det senare gör att gäster hemma hos dig kan komma åt internet men inte din skrivare eller andra enheter på det vanliga nätverket. Nätverk Här kan du ställa in router-läge, lägga till dhcp-reservationer (fasta lokala ip-adresser för enstaka anslutna enheter), öppna enstaka portar för inkommande trafik och ändra inställningar för dhcp. Men framför allt kan du lägga till tidsstyrda begränsningar för enskilda enheter. Du kan till exempel ställa in så att en viss Apple TV bara får ansluta till internet mellan 18:00 och 23:00 på vardagar.
Tryck på Tidsstyrd behörigsstyrning och sedan på plustecknet i övre delen av fönstret. Fyll i enhetens MAC-adress (du hittar den i nätverksinställningarna för den enheten) och fyll i ett namn. Lägg sedan till tidsinställningar i fönstrets nedre halva.
Hårddiskar Om du har en Time Capsule eller en hårddisk ansluten via usb syns den här och du kan radera den, välja om fildelning ska vara aktiverat och i så fall vilket lösenord den ska skyddas med.
När du har gjort några inställningar måste du klicka på Uppdatera, eller stänga inställningarna och välja Uppdatera i dialogrutan som dyker upp. Då startar routern om för att aktivera de nya inställningarna. På den här punkten är Apples routrar väldigt stelbenta.
Övriga funktioner
I menyn Basstation kan du snabbt starta om routern om något krånglar, återställa den till fabriksinställningarna, och lägga till skrivare med stöd för wps (automatiska inställningar).
I programmets inställningar finns inte mycket, men du kan aktivera övervakning som öppnar programmet automatiskt om något är fel med nätverket.
Missa inte Airport-verktyg för IOS
Apple har utvecklat en IOS-app med samma namn som kan göra allt som Macprogrammet kan. Det har ett typiskt hierarkiskt menysystem som i IOS egna Inställningar, och det är så klart inte lika lätt att kopiera och klistra in olika adresser och annat som på Macen, men i övrigt fungerar det väldigt bra. Ladda ner appen här.