Flir One for IOS – ta del av en dold värld med värmekamera till din Iphone
Våra mobilkameror kan många konster, men de är fortfarande blinda för värmesignaturer. Där kommer värmekameran Flir One for IOS in i bilden.
Av Erik Costoulas
Macworld Sweden
Förra gången vi testade Flir One tog den formen av ett mobilskal till Iphone 5, och vi var redan då imponerade av den lilla värmekameran. Plötsligt kunde våra mobilskärmar visa upp en ny värld, dold för blotta ögat, där små variationer i temperaturen avslöjade om någon nyss suttit i en soffa, eller om en trasig fönstertätning släppte in vinterkylan.
Formfaktorn var däremot inte lika övertygande. Mobilskalet kostade flera tusenlappar, men blev oanvändbart när Apple släppte nya Iphone-modeller.
Funkar med moderna IOS-enheter
Tillverkaren Flir kände uppenbarligen samma sak, för med uppföljaren har de lämnat mobilskalet bakom sig. Den nya Flir One for IOS är en fristående enhet som kopplas in i Lightning-porten, och den är dessutom ordentligt nedbantad jämfört med föregångaren. Enheten mäter blott 72 x 26 x 18 mm.
Lightning-anslutningen betyder också att vi kan räkna med en betydligt längre livslängd för kameran. Flir One for IOS kommer att funka med våra telefoner så länge Apple fortsätter med Lightning-anslutningen, och så länge Flir fortsätter att uppdatera appen.Den första generationens mobilskal har bytts ut mot en mycket smidigare form.
Två kameror som samarbetar
Flir One for IOS är liksom den förra modellen utrustad med två kameror som samarbetar med varandra. Värmekameran, som med denna modell har uppdaterats till upplösningen 160 x 120, visar temperaturskillnaderna. Intill den sitter en traditionell kamera som skänker detaljer till de i grunden grötiga värmebilderna.
Det är en smart konstruktion och betyder dessutom att du kan dra med fingret över den kombinerade bilden för att avslöja det vanliga fotot där under. Du ska däremot inte förvänta dig några visuella storverk av Flir One. Den traditionella kameran är en klen sak med upplösningen 640 x 480, på sin höjd jämförbar med en framåtriktad mobilkamera med rätt många år på nacken. Den duger dock för att skapa struktur i värmebilderna, och det är ju trots allt huvudsaken.Genom att dra med fingret över en bild i Flir-appen avslöjar du det vanliga fotot där under.
Vad ska du ha den till?
Flir föreslår själva att deras värmekamera kan användas för att hitta kallras och dålig fönsterisolering i hemmet, eller för att undersöka golvvärmeslingor, vattenläckor, vattenskador och stopp i rörledningar. Vi kan för vår del bekräfta att kameran hittar både kalldrag och golvvärmeslingor utan problem. Ett annat tänkbart användningsområde är under eftersök vid jakt. Notera dock att värmekamerans räckvidd är begränsad. Större värmesignaturer syns på omkring 30 meters avstånd, beroende på väder.Så här ser Flir-appens livevy ut från den femte våningen i ett bostadshus. På det här avståndet är värmesignaturer från både människor och fordon fortfarande tydliga. Vid hemmabruk är dock Flir One for IOS riktigt bra på att upptäcka värmevariationer. Kameran registrerar det mesta: Sittdynan på en stol som någon nyligen har lämnat, en extern hårddisk som står och tuggar i andra änden av rummet, till och med de flyktiga spår av värme som våra fötter lämnar när vi går i strumplästen på ett golv.
Kameran imponerar alltså, men vi har några invändningar. Dels har vi fortfarande svårt att begripa varför Flir envisas med att vattenstämpla våra bilder och filmer med sin logga. Det hade vi hellre varit utan.
Vi stöter också på ett större problem under våra tester. Ibland när vi filmar och fotar uppstår en cirkel i bildens centrum som följer med när vi panorerar. Det påverkar visserligen inte användningen nämnvärt, men är ändå en störande egenhet. När vi kontaktar Flirs support om saken säger de att vår kamera tycks ha en ”permanent värme-/kylapunkt”, och erbjuder oss en ny enhet. Hur vanligt det här felet är vet vi inte, men vi har åtminstone inte hittat några andra rapporter om saken.Appen har nio olika filter, eller ”paletter”, som Flir kallar dem. Genom att växla mellan dem blir det lättare att identifiera värmevariationer.
En värdig uppgradering
Trots bristerna är Flir One for IOS en riktigt bra liten värmekamera, och en värdig uppgradering av den första generationens mobilskal. Den kanske inte duger för proffsen, men för oss vanliga dödliga som letar kallras och tätar fönsterlister är den riktigt praktisk. Det skadar inte heller att den är billigare än föregångaren, eller att Flir nu har öppnat upp sin plattform för tredjepartsutvecklare.
Värmekameror till mobilen är förstås fortfarande en nischad produktkategori, men för pryltokiga hemmafixare som vill bygga ut verktygslådan är Flir One for IOS ett bra val – åtminstone tills mobiltillverkarna börjar bygga in värmekamerorna direkt i våra mobiler.
Fakta: Flir One for IOS
Funktion: Värmekamera till IOS-enheter Mer info: Flir Pris: Cirka 2500 kr
Smidig form Mer högupplöst än föregångaren Bra app
Vår enhet anländer med liten skada Vattenstämplar bilder och video med Flir-loggan
Android då?
Jo då, nya Flir One är på väg till Android, men är i skrivande stund inte lanserad. Du som inte orkar vänta kan även kika på Seek Thermal Camera, som finns i modeller till både Android och IOS. De två prylarna har flera gemensamma nämnare, men skiljer sig åt i detaljerna. Seek Thermals värmekamera har högre upplösning (206 x 156), men saknar å andra sidan Flir Ones tvåkameralösning. Det betyder att bilderna går miste om fysiska detaljer, och därmed kan bli mer otydliga.