Vi testar Apple Watch
Testad produkt: Apple Watch Series 4
Pris: 40 mm: Från 4 790 kronor hos Netonnet. 44 mm: Från 5 190 kronor hos Netonnet.
Series 4 var för Apple Watch vad Iphone X var för Iphone, om än i mindre skala. En design som hängt med länge uppdaterades med en större skärm som når längre ut i kanterna, men som får plats i ungefär samma boett. Plötsligt fick vi en större skärm i den lilla klockan än vad som tidigare fanns i den större modellen. En klar förbättring. Så snart vi kollar på den gamla klockan av den mindre modellen funderar vi på hur vi ens stod ut.
Utbudet av appar lämnar fortfarande mer att önska. Det är relativt sett ganska dåligt, utvecklare och företag verkar fortfarande har svårt att hitta några riktigt attraktiva sätt att använda sig av en smartklocka på armen.

Äntligen ekg i Sverige
Watch OS har fått flera uppdateringar sedan Series 4 lanserades i september, men den allra största och mest efterlängtade nyheten skedde så sent som i mars när ekg-funktionen kom till Sverige.
I ett svep fick 17 europeiska länder funktionen, och Sverige var lyckligtvis ett av dessa. Det gör att Apple Watch äntligen når sin fulla potential, ja faktiskt gick det snabbare än vad vi vågat hoppas på. I stort sett alla funktioner som finns i Apple Watch hemland USA finns nu också i Sverige.
Läs också! Allt du behöver veta om ekg-appen i Apple Watch
Ekg-funktionaliteten är Apple Watch hittills ensam om på marknaden i en brett tillgänglig konsumentprodukt, även om konkurrerande produkter är på gång. Det ger också klockan en hälsopotential som tidigare inte var möjlig, att kunna hålla ett extra öga på din hjärthälsa även under längre tid, även när du inte aktivt kontrollerar pulsen eller liknande.
För den som inte lider av några hjärtproblem blir ekg-funktionen visserligen rätt onödig redan efter första ekg:t, det finns ingen mening i att gå runt och ta ett ekg stup i kvarten. Men visst kan det ändå vara betryggande att veta att det finns hälsofunktioner kopplade till både den optiska och den elektriska pulssensorn som pryder baksidan på Series 4 som kan varna exempelvis för om vi verkar ha hög puls även under vila, eller hur snabbt vi återhämtar oss efter ett hårdare träningspass, för att nämna två exempel.

Ännu bättre idag
Som vi skrev i vårt tidigare test av klockan (läs på nästa sida): Apple Watch är i hård konkurrens med Airpods om att vara Apples bästa Iphone-tillbehör. Det är fortfarande en väldigt dyr produkt, närmare 5 000 kronor för den billigaste modellen. Vill du ha den större skärmen och 4g-uppkoppling direkt i klockan sticker priset iväg.
Trots att klockan funnits på marknaden över ett halvår har priset inte heller sjunkit hos tredjepartsåterförsäljare. Men Apple Watch är på sätt och vis ändå ett lite bättre köp idag jämfört med vid säljstarten hösten 2018. Nu får vi alla funktioner som vi vet att hårdvaran klarar av, vilket inte var fallet bara fram till ett par veckor sedan.
Omdöme
Series 4 var redan den bästa och definitivt största uppdateringen för Apple Watch hittills, och med ekg-funktionaliteten får vi nu fler funktioner för pengarna. Det är fortfarande ett bra tag innan nästa modell släpps på marknaden. Ett mycket bra köp, om du kan svälja kostnaden.
Fakta: Apple Watch Series 4
Testad: April 2019.
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm, och med boett i aluminium eller rostfritt stål. Ett armband medföljer, fler kan köpas till.
Processor: S4 64-bit, dubbelkärnig.
Lagring: 16 GB.
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0.
Vikt: 30 till 48 gram beroende på modell.
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 12 eller senare (GPS), Iphone 6 eller senare med IOS 12 eller senare (GPS + 4G).
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter enligt ISO-standard 22810:2010 (simsäker), men bör inte användas vid dykning, vattenskidåkning eller andra vattenaktiviteter som involverar höga hastigheter eller större djup.
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: 40 mm: Från 4 795 kronor. 44 mm: Från 5 195 kronor.

Snabb!
Fin skärm
Ekg även i Sverige

Ännu bättre batteritid önskas
Dyr!
Fyra månader med Apple Watch
Fyra månader med Apple Watch
En liten repa har vi lyckats få på skärmens glas under den här tiden, klockan sitter ju rätt utsatt på armen. Men det sotar inte ned upplevelsen av den rymdgrå Series 4 med 40 mm-boett vi har använt sedan lanseringen. Då bytte vi från en Series 0 – ett stort steg upp. Här är intrycken efter fyra månaders daglig användning.Carplay: Så får du Apple Watch att sluta pocka på armen när du navigerar
Snabb – till slut!
Äntligen är Apple Watch rejält snabbare. Det har visserligen blivit bättre för varje år, men med Series 4 har klockan tagit ett kliv upp. Vi kan använda den nästan helt utan tillstymmelse till lagg eller väntetider. Nu är det snabbare att använda klockan än att plocka upp mobilen för fler uppgifter än tidigare. Som att starta en podd eller för ett kort svar på ett meddelande.
Gör mer i bakgrunden
Om vi tar en promenad men inte orkar sätta igång ett träningspass kan klockan göra det åt oss. Det är bekvämt, och ju mer tekniken arbetar i bakgrunden, desto bättre. På samma sätt kan klockan märka när vi slutat träna, men kanske glömt stoppa träningsappen. Eller till och med upptäcka om vi ramlat (när funktionen är påslagen).
Läs också! Watch OS 5: Små steg framåt – och en stor nyhet

Mätbar vardag
Hur mycket av vår hälsa och välmående som egentligen är mätbar tål väl att diskuteras, men med en Apple Watch på armen upplever vi att det är enklare att säkerställa att vi når åtminstone en grundläggande nivå av vardagsmotion. Vi vet när vi rört på oss i minst 30 minuter, och aktivitetsmålet kan uppmuntra oss att hoppa av en hållplats tidigare eller parkera bilen lite längre bort för att komma närmare dagens mål.
I en tid när många av oss har hälsofarligt dålig kondition kan en liten knuff från klockan vara guld värd. Den bidrar med en viss mätbarhet, användbar för att se hur mycket vi rör på oss (eller inte rör på oss).
Batteritid
Med Series 4 har batteritiden blivit tillräckligt bra – men visst önskar vi mer än så. Batteritiden måste dock bli rejält mycket bättre för att vi ska märka någon betydande skillnad. En smartklocka som måste laddas bara var fjärde dag istället för varannan är inte dramatiskt mycket bättre. Snarare kan oregelbundna laddningsmönster göra att vi oftare glömmer att ladda klockan.
Det är när batteritiden börjar närma sig en vecka eller mer – när vi kanske kan åka på en weekend-resa och utan problem glömma laddaren hemma – som batteritiden börjar bli bra på riktigt, och där är inte Apple Watch ännu. Apple har ju dessutom prioriterat fler nya funktioner före ännu bättre batteritid. Rätt beslut eller inte, men utan många av de bakgrundsfunktioner som finns i Watch OS 5 hade det säkert gått att kräma ur ännu lite mer batteritid.
Men, med Apple Watch Series 4 är batteritiden i alla fall så pass bra att det ofta räcker att ladda klockan under dusch och morgonbestyr eller medan vi diskar efter maten. Då sover vi även med klockan på. Laddar vi över natten är batteritiden sällan något problem ens när vi har använt gps en stund under dagen.

Svettig prislapp
Det råder ingen tvekan om att Series 4 är Apples bästa, snyggaste och mest avancerade Apple Watch hittills. Men med en prislapp som kräver övertygelse kan det kanske kännas lockande att snegla på ett billigare alternativ. Kanske en Series 3 som fortfarande säljs ny eller en klocka från andra tillverkare.
Skillnaden mellan just Apple Watch Series 3 och Series 4 är dock ganska stor, mest till formen men till viss del också till dess funktion. En större skärm i en mindre boett gör klockan lättare att använda utan att den känns klumpigare på armen.
Här känns de 1 500 kronor extra som Series 4 kostar välmotiverade. Men det är klart, närmare 5 000 kronor för en smartklocka – där vi faktiskt ännu inte vet hur länge den kommer hålla – är rejält dyrt.
Apples bästa tillbehör?
Det här kan mycket väl vara Apples bästa Iphone-tillbehör, i hård konkurrens med bland annat Airpods. Vi gillar Apple Watch inte minst för notiserna. Istället för att telefonen vibrerar i fickan, vi undrar vad det var för något, och tar upp mobilen trots att fokus i stunden kanske borde ligga på det som är precis framför oss, kan vi snegla på armen och avgöra om det är något vi behöver bry oss om. Stalltipset är dock att begränsa de notiser vi får på armen (och överhuvud taget) till ett minimum.
Träningsfunktionerna kan hjälpa till att både påminna och mäta ens vardagsmotion och träning. Ekg-funktionen väntar vi fortfarande på, och vi fruktar att vi kan få vänta länge till. Inte ens de största länderna i Europa eller världen har fått funktionen ännu. USA är så här långt det enda landet.
Läs också! Whithings kan hinna före med ekg i Europa

Omdöme
Apple Watch Series 4 är den dyraste men också bästa versionen av Apple Watch hittills. Använder du Iphone och gillar idén om en smartklocka är Apple Watch ett givet köp.
Fakta: Apple Watch Series 4
Testad: Januari 2019.
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm, och med boett i aluminium eller rostfritt stål. Ett armband medföljer, fler kan köpas till.
Processor: S4 64-bit, dubbelkärnig.
Lagring: 16 GB.
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0.
Vikt: 30 till 48 gram beroende på modell.
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 12 eller senare (GPS), Iphone 6 eller senare med IOS 12 eller senare (GPS + 4G).
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter enligt ISO-standard 22810:2010 (simsäker), men bör inte användas vid dykning, vattenskidåkning eller andra vattenaktiviteter som involverar höga hastigheter eller större djup.
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: 40 mm: Från 4 795 kronor. 44 mm: Från 5 195 kronor.

Snabb!
Fin skärm
Får oss att pilla mindre på telefonen

Dyr!
Paradfunktionen ekg dröjer till Sverige
Första testet av Apple Watch 4
Första testet av Apple Watch Series 4 (september 2018)
Det här är mycket mer än den ”S-uppdatering” vi såg för Iphone i år. Faktum är att det här är den första helt nya designen för Apple Watch. Watch OS-uppdateringarna har varje år finslipat och förändrat vad Apple Watch egentligen är. Nu har vi för första gången också fått en rejäl omdaning av klockans yttre, som på alla sätt förbättrar Apples smartklocka. Apple Watch största uppdatering sedan 2015 är här, och vi vill givetvis se vad den går för.Läs också! Vi testar Iphone XS: Bättre än någonsin – men för vem?

Viktigaste grunddragen är kvar
Själva grunddragen i Apple Watch är desamma som tidigare. Ibland känns det som att den rektangulära skärmen, den lite märkliga hemskärmen med appar i ett bikakemönster, sidoknappen och den digitala kronan är de enda designelementen som överlevt genom åren. Men även dessa delar har fått flera uppdateringar i år.
Skärmens hörn har rundats av och det är lite lättare att trycka rätt bland apparna när skärmarna nu växt. Sidoknappen är fortfarande en fysisk knapp, men den sticker inte ut någon millimeter från sidan av chassit som den gjorde tidigare (vilket också gör den lite svårare att hitta om vi inte kollar på klockan). Den digitala kronan är fortfarande ett rullande hjul med en knapp i mitten som trycks ned, men i år har den förbättrats med haptisk feedback som tickar på armen när vi rullar i listor.

Större skärm ger mer av allt
Vi måste starta klockan för att egentligen kunna se att något har hänt här, men då blir det snart uppenbart. Liksom på Iphone når skärmen nu ända ut i hörnen. Det ger oss 30 procent mer skärmyta, men utan att klockan har växt särskilt mycket. Den mindre klockan heter nu 40 mm (storlek på boetten), men har en större skärm än den tidigare största klockan på 42 mm. Den nya stora 44 mm-klockan har en nästan överväldigande skärm som är betydligt större än tidigare. Precis som tidigare är det väldigt fina, högupplösta oled-skärmar vi talar om här.
De rundade hörnen ger hela klockan ett lite mjukare och klart modernare utseende – borta är de stora, svarta skärmkanterna. Plötsligt ser även förra årets Apple Watch betydligt mer omodern ut.
På armen märker vi också att Series 4 har blivit lite tunnare. Trots större skärmar känns inte klockan klumpig. Apple har lyckats minska med några få men viktiga tiondelsmillimeter på klockans tjocklek, och vi tycker nog att det gör en viss skillnad.

Nya urtavlor maximerar skärmen
För att utnyttja skärmstorleken finns även några Series 4-exklusiva urtavlor här. En del är nästan överdådiga med mängder av information som du kanske aldrig kommer behöva (UV-index till exempel, beroende på årstid och var du bor). Tavlorna kan anpassas med olika komplikationer och det kan nog ta ett litet tag innan vi hittar helt rätt bland alla val.
Andra urtavlor är mindre informationstunga, men finns ändå till för att visa upp det allra bästa med de heltäckande skärmarna. Som vattnet som rör sig över skärmen och sedan studsar mot skärmkanterna.

Apple tycks vara mäkta stolta över att alla dessa urtavlor är filmade på riktigt – inga datoranimationer så långt ögat kan nå. Och visst ska de vara stolta över det. Få företag går så långt för att föra sin perfektion ända ut i spetsarna, ända till hur verkligt man vill att vattnet på en smartklockas urtavla ska se ut.
Fortfarande är det dock bara Apples egna urtavlor som gäller – inga alls från tredje part. Apple säger sig vilja göra så många olika typer av urtavlor som möjligt för att passa alla Apple Watch-användares behov, och det finns som tidigare möjlighet att ha komplikationer från tredje part på flera urtavlor. Men Apple fortsätter kurera utseendet på klockorna, och vi har en känsla av att det kommer fortsätta vara så ett bra tag till.
Bättre även på insidan
Även på insidan har det hänt en hel del. Bluetooth 5.0 finns nu här som en del av Apples W3-chip, vilket borgar för snabbare överföring av data och stabil uppkoppling. Det senare har vi inte haft något problem med tidigare, men framför allt om vi ska offline-synka musik och poddar till klockan är det förstnämnda välkommet.
Även om det är svårt att exakt kontrollera Apples påstående om att S4 är dubbelt så snabb som S3 (det finns inget Geekbench-test för klockan till exempel) flyger Series 4 fram genom Watch OS utan tillstymmelse till lagg. Vissa tredjepartsappar tar fortfarande lite för lång tid på sig att läsa in data, men i flera fall rör det sig också om appar som borde har uppdaterats för länge sedan. Viktigt är också att processorn nu är 64 bit, något som borde göra den lite mer framtidssäker. S4 gör att vi numera inte riktigt kan klaga på hastigheten i Apple Watch, med undantag från någon tredjepartsapp här och där.

Falldetekteringen lär vi återkomma till i ett framtida test, men vi kan i alla fall säga så mycket att vi inte råkade utlösa den under vårt test av klockan, vare sig för att vi ramlat på riktigt eller när vi låtsasramlat. Klockan använder algoritmer för att läsa av en kombination av hur klockan rör sig i en bana, och hur hårt ett nedslag är, och denna gång lyckades vi inte lura klockan.
Intressant nog slås funktionen på per automatik för alla över 65, medan alla yngre än så kan aktivera funktionen själva. Det här är en av de första Apple Watch-funktioner som framför allt är riktade mot en äldre publik, men som naturligtvis kan vara till hjälp för vem som helst.
Sverige blir utan en av de största nyheterna
Den andra stora hälsonyheten är möjligheten att, oss veterligen för första gången i en brett tillgängligt konsumentprodukt, ta ett EKG. Det kommer inte till Sverige, och varken vi eller Apple kan svara på när det blir tillgängligt här. Appen som aktiverar den elektriska hjärtsensorn ska gå igenom myndighetsapparaten innan den bli godkänd i våra delar av världen.
Läs också! Apple batterisnålar i nya Apple Watch – 20 procent mindre

Det finns dock mycket annat i Series 4 som ändå gör det här till den mest intressanta Watch-uppdateringen hittills. Den större skärmen och den snabba processorn är två riktigt bra anledningar. Batteritiden får vi återkomma lite närmare till i ett långtidstest senare i höst, men än så länge verkar den stabil. Nya funktionen för att aktivera Siri utan att säga “Hej Siri” lyckades vi tyvärr aldrig få att fungera, klockan begrep aldrig att vi pratade med den förrän vi höll in kronan eller sa Hej Siri först. Även där får vi återkomma.
Bättre ljud
En bättre högtalare finns dock här, och den fungerar bra. Den är 50 procent ljudligare än tidigare men utan tendenser till distorsion när vi pratar med Siri eller i telefon. För allt annat är ljudet ganska platt, (det är liten högtalare, så konstigt vore väl annars), men så lär vi knappast använda högtalaren till annat än att prata med Siri eller med riktiga människor i telefon.Den som idag har en äldre klocka kommer känna igen sig även i Series 4, men få en klocka som är bättre på alla punkter. Hastigheten lär vara den största överraskningen.
Även Watch OS 5 är såklart en avgörande del av Apple Watch men vi återkommer med ett separat test av detta senare. Den korta versionen är dock att Watch OS 5 gör Apple Watch ännu lite bättre på hälsa, och ännu lite bättre på att vara utan sin parkopplade Iphone med inte minst stöd för offline-poddar.
Apple Watch börjar bli en riktigt mogen smart- och hälsoklocka. Nu är den nästan snygg till och med. Men allt det här kommer till ett högt pris. Det börjar på 4 795 kronor för en 40 mm stor klocka med aluminiumboett. För fyra millimeter till får vi lägga på 400 kronor. Vill vi ha även 4G-uppkoppling kostar det 1 200 kronor extra, plus månadskostnaden för abonnemanget. Nöjer vi oss inte där utan vill ha rostfritt stål på armen istället för aluminium kostar det 2 000 kronor eller 2 200 kronor extra beroende på storlek. Stålmodellen finns bara med 4G-stödet.
Apple Watch kan snabbt bli dyr – och är det redan i grundpris – men vi vill ändå hävda att det är den bästa smartklockan på marknaden just nu. Frågan är dock fortfarande om vi alls behöver en smartklocka på armen. De flesta gillar Apple Watch för att fortsätta få notiser oavsett var vår Iphone är, och för att få lite bättre koll på hur vi rör på våra ofta stillasittande kroppar. Lockar inte detta kan du gott behålla dina stålar utan rädsla för att missa något avgörande.
Omdöme
Apple Watch Series 4 är den största och bästa förändringen av Apple Watch hittills. Oavsett med vad och hur vi jämför är det här en klocka som blivit bättre på alla punkter. Ett givet köp – i alla fall om du har lust att lägga 5 000 kronor på en smartklocka.
Fakta: Apple Watch Series 4
Testad: September 2018.
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm.
Processor: S4 64-bit, dubbelkärnig.
Lagring: 16 GB.
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0.
Vikt: 30 till 48 gram beroende på modell.
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 12 eller senare (GPS), Iphone 6 eller senare med IOS 12 eller senare (GPS + 4G).
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter enligt ISO-standard 22810:2010 (simsäker), men bör inte användas vid dykning, vattenskidåkning eller andra vattenaktiviteter som involverar höga hastigheter eller större djup.
Tillverkare: Apple.
Pris: 40 mm: Från 4 790 kronor hos Netonnet. 44 mm: Från 5 190 kronor hos Netonnet.

Skärmen!
Riktigt snabb
Watch OS har mognat

EKG dröjer till Sverige
5 000 kronor är mycket för en smartklocka
Bristande stöd för tredjepartsappar