Mac OS Mojave har släppts – här är största nyheterna
Mörkt läge – snyggt, men långt ifrån klart
Mörkt läge har smugits fram tidigare, främst i form av en menylist och docka i mörka toner, men nu är det här på riktigt. Flera av Apples egna program har anpassats för ett mörkare utseende som ska vara snällare för ögonen, för att få färger att ”poppa” lite extra när vi redigerar bilder – och för att det helt enkelt ser lite snyggare ut.
Bland annat Xcode, Kalender, Meddelanden, Safari, Keynote och Mail har mörk-anpassats – men det känns ändå långt ifrån komplett. Så fort vi rör oss utanför Apples ekosystem stöter vi på program som inte har några egna mörka lägen, och det kan sticka till i ögonen när vi öppnar program som nästan helt går i vitt när våra ögon vant sig med de mörkare tonerna i Mac OS.
Webben är också det en helt annan historia, där mycket vilar på ljusare bakgrunder (ofta för att text är lättare att läsa så). Inte heller Apples egna Pages är någon höjdare. Dokumentet vi skriver i är alltjämt vitt och sticker i ögonen om vi hunnit vänja oss vid ett mörkare gränssnitt. Det här borde gå att lösa på ett smartare sätt.

En del av Apples egna program är också svåranvända i ett mörkt läge. Poängen försvinner lite grann när Mail öppnar just mejl på vita bakgrunder hela tiden medan Kalendern nästan är oläsbar i mörkt läge. På andra håll är det riktigt snyggt (exempelvis i Bilder och nya Mac App Store), men när det känns så icke-komplett som det gör nu önskar vi att det fanns en snabbknapp (kanske i Notiscenter) eller ett kortkommando för att växla mellan mörkt och ljust läge. Som det är nu blir det ett evigt klickande fram och tillbaka till inställningarna för att växla. Att kunna ställa in ett mörkt eller ljust gränssnitt som förval för varje enskilt program hade också hjälpt.
Idén är god och ett mörkt läge har efterfrågats av många, men Mojave visar också att det är svårt att implementera på ett snyggt sätt. Vi får nog fortfarande se det här som ett beta-försök, med en förhoppning om förbättringar i framtiden.

IOS-appar kommer till Mac – om ett tag
En av de mest lovande nyheterna är att Apple i och med Mojave påbörjat ett arbete för att ta IOS-appar till Mac. Apple har gång på gång i bestämda ordalag nekat till att man försöker väva samman sitt mobila operativsystem och sitt desktop-operativsystem. Mac och IOS kommer fortsätta vara två olika plattformar, men det hindrar naturligtvis inte Apple från att göra upplevelsen bättre när vi byter mellan systemen.
Avancerade, dedikerade Mac-program som Final Cut Pro X, hela Adobe-sviten, och andra proffsprogram kommer fortsätta leva kvar som ”äkta” Mac-program. Samtidigt ser vi framför oss att vi allt mer kan använda våra favoritappar på IOS när vi sitter vid Macen.
Allt detta hänger på hur enkelt och effektivt utvecklare kan ta sina IOS-appar till Mac. Först nästa år kan de börja testa detta, men att det lär bli lättare att ta IOS-appar till Mac kan vi konsumenter bara gynnas av.

De första IOS-apparna är redan här. Apple tjuvstartade arbetet med att ta Hem, Aktier och Röstmemon till Mac. Inga av apparna är några underverk av användarvänlighet eller intressanta studier i hur IOS-appar kan se ut på Mac, men de är ändå mycket välkomna. Inte minst Hem-appen. Att vi äntligen kan kontrollera vårt Homekit-hem med både Siri på Mac och med den nya Hem-appen är bra.
Röstmemon erbjuder funktionalitet som redan funnits i Quicktime, men för den som främst kommer från IOS kan det te sig märkligt att samma app inte finns på Mac. Med Icloud är det också lätt att lyssna på eller redigera de inspelningar vi gjort på vår Iphone. Med Aktier-appen slipper fler Mac-användare fråga sig varför apparna de använder på sin Iphone inte finns på sina datorer från samma företag.
Mac App Store har, även om det redan funnits som en dedikerad Mac-app sedan länge, även det blivit mer likt IOS-versionen. Samma redaktionellt styrda innehåll finns här, och ett allmänt fräschare utseende som lierar bättre med IOS-appen. Även Mac App Store är alltså redo för den anstormning av IOS-appar vi hoppas få se här om ett år.
Städa skrivbordet automatiskt
För den som tycker att skrivbordet är ett väldigt bra ställe att förvara sina filer på lär Travar på skrivbordet vara en välkommen nyhet. Vi kan fortsätta slänga våra filer här, men med lite mer ordning än tidigare när Macen nu sorterar filerna efter olika kategorier (filmer, bilder, dokument, presentationer och så vidare) i olika travar.
Vi stänger dock av det ganska snabbt. Det är i vårt tycke knappast ett smart sätt att förvara filerna på, eller för att hitta igen dem senare. Men ett automatiskt, alltid städat skrivbord är lär säkert rädda dagen för många användare.

Mojave knyter ihop ekosystemet ännu lite till
Mojave gör som tidigare Mac OS-versioner och fortsätter göra växlandet mellan IOS och Mac ännu mer sömlöst. Continuity Camera är en funktion som vi gärna använder. Istället för att ta en promenad till skrivaren på kontoret eller vänta på att Airdrop ska vakna kan vi från vår Mac starta kameran på vår Iphone för att skanna eller ta en bild.
Bilden hamnar direkt på skrivbordet, eller i det dokument från var vi startade kameran. Det är riktigt smidigt, fungerar varje gång, och blir snabbt en av våra favoritfunktioner i Mojave.
Kolla själv: Här ser du om dina Apple-prylar klarar nya uppdateringarna

Precis som i IOS hamnar skärmdumpar nu i nedre hörnet på skärmen, med möjlighet att direkt lägga till anteckningar, pilar, beskära och dela vidare bilderna på ett smart sätt. Även själva verktyget för att ta skärmdumpar har förenklats något, och Överblick gör det ännu snabbare att annotera och anteckna i dokument utan att ens öppna det. Dock har fått en särskilt sektion för våra senast använda appar, utöver det vi själva sparat där.
Alla är de förbättringar som gör Mac snabbare och enklare att använda, men utan att förändra systemet på något dramatiskt vis. Bra är också de nya säkerhetsinställningar vi hittar Mojave. Att godkänna åtkomst för till exempel kameran för alla program, precis som vi är vana med på Iphone, är självklart även på Mac.
Fakta, betyg, omdöme
Omdöme
Mac OS Mojave är kort sagt ingen avgörande förändring för Mac. Mojave är en finjustering och långsam utveckling av ett nu moget operativsystem – som faktiskt inte har allt för långt kvar till sin 20-årsdag. Men liksom Mac OS High Sierra gjorde förra året presenterar det också intressanta teknologier för framtiden, nu med IOS-appar på Mac. Tills Mac OS ersätts av något helt annat är Mojave en stabil uppdatering och en utveckling i rätt riktning.

Fakta: Mac OS 10.14 Mojave
Testad: September/oktober 2018.
Funktion: Operativsystem för Mac.
Testad version: 10.14.0
Tillverkare/mer info: Apple.
Pris: Gratis uppdatering.

Hem-appen äntligen på Mac
Början för IOS-appar på Mac
Continuity Camera

Mörkt läge är långt från komplett
IOS-appar dröjer till nästa år
Nyheterna i Mac OS Mojave
Apple har släppt Mac OS 10.14 Mojave på Mac App Store, och alla Macanvändare kan nu ladda hem och installera uppdateringen.Mojave visades upp i somras och innehåller en rad förbättringar och nyheter. Apple har precis som med IOS 12 fokuserat mer på de underliggande processerna och aspekter som säkerhet och integritet, men systemet har ändå flera helt nya funktioner.
Tänk på det här innan du installerar
Innan du skyndar till butiken, laddar hem och kör igång installationen av det nya systemet bör du ta det lugnt och se till att du inte målar in dig i ett hörn om du skulle stöta på något problem.En del program slutar fungera på det nya systemet. Vissa har redan uppdaterats med stöd, andra kommer uppdateras under de kommande veckorna och månaderna, men en del kommer aldrig fungera. Om du förlitar dig på något program som inte längre fungerar och du inte har något alternativ kanske du vill återgå till High Sierra. För att det ska gå smidigt behöver du en fräsch backup. Allra bäst är en klonbackup du gjort med Carbon Copy Cloner eller Superduper. Har du en sån kan du vara tillbaka på banan inom ett par timmar eller ännu snabbare om du har en snabb extern hårddisk.
Du kan själv kontrollera om dina viktigaste program har stöd för Mojave genom att kolla på utvecklarens webbplats eller söka efter programnamnet och mojave (till exempel ”photoshop cs6 mojave”) och bör då hitta andra användares rapporter som framkommit under betaperioden.
Det är också en bra idé att städa upp lite på Macen innan du installerar, både för att se till att du har lagom mycket ledigt utrymme men också för att det hjälper systemet att kännas fräscht. Använd program som Daisydisk och Grandperspective för att hitta utrymmestjuvar och onödiga filer du kan rensa bort.
Nedan hittar du de största och viktigaste nyheterna i Mac OS Mojave.

Efterlängtat mörker
Den första och häftigaste nyheten i Mojave är mörkerläge. I flera år har användare suktat efter och ryktena gått heta om ett mörkerläge för hela systemet och inte bara detaljer som menyraden och enskilda program. Nu blir det verklighet, och det ser bra ut.Från Dock till Finder och alla inbyggda program, och till och med skrivbordsbakgrunden, gör mörkerläget att gränssnittet blir mörkt och innehållet sticker ut kraftigare. Precis som Photoshop länge har haft ett mörkt gränssnitt för att sätta fokus på bilden du jobbar med, men i alla program. Utvecklare får också ett enkelt api för att ge sina program stöd för mörkerläget.
Dynamiska skrivbord är en kompletterande funktion som innebär att skrivbordsbakgrunden anpassas till tiden på dygnet – ljus mitt på dagen och mörk på natten.

Nyheter i Finder
Finder har uppdaterats med ett nytt visningsläge – galleri. Det ersätter Cover Flow och ger ett bättre sätt att bläddra bland och se förhandsvisningar av bilder, presentationer, pdf:er och andra filer. För bilder kan du äntligen se exif-data direkt i Finder, och du kan även göra några enkla redigeringar utan att öppna bilderna (till exempel rotera).En annan nyhet är Stacks (gissningsvis Travar på svenska). Det är ett slags smarta mappar som sorterar in filer på skrivbordet utifrån filtyp eller annan metadata som taggar. Du kan till exempel göra en trave för alla filer som rör ett visst projekt.

IOS-appar på Mac
Nästa år kommer Apple göra det möjligt för utvecklare att enkelt porta sina IOS-appar till Mac OS, men redan i år visar Apple hur det kommer fungera med några egna appar. News, Aktier, Röstmemon och Hem kommer till Mac.Med Hem-appen får Mac OS äntligen stöd för att styra Homekit-produkter, något många användare har efterfrågat.

Mac App Store får ansiktslyftning
På tal om efterlängtade uppdateringar: Mojaves App Store har gjorts om från grunden och blir på en och samma gång mer Macigt och mer som App Store på IOS. Gränssnittet är bättre anpassat för Mac och känns inte längre som en webbapp à la Itunes Store. Recensioner och omdömen tar en mer central plats och utvecklare kan lägga till videoförhandsvisningar av programmen.Läs mer: Apple uppdaterar Mac App Store
För att visa att Apple tar Mac App Store på allvar påpekade företaget att flera stora utvecklare kommer släppa sina program i butiken senare i år, bland annat Microsoft Office och Adobe Lightroom.

GDPR-garant
Den europeiska dataskyddsförordningen ger dig i teorin ett mycket starkare integritetsskydd på nätet, men vem kontrollerar att alla företag och webbplatser följer reglerna?Med Mac OS Mojave behöver du inte lita på någon, då systemet skyddar dig bättre än någonsin. Spårningsskyddet har uppdaterats och stoppar nu spårning via Gilla- och Dela-knappar och kommentarsfält som Disqus. Försöker du använda dem får du en varning och kan välja om du vill tillåta spårning eller avbryta. Safari har även ändrats för att försvåra för spårning utifrån systeminformation. Enskilda Macanvändare kommer bli svårare att särskilja.
Program som vill använda kameran eller mikrofonen, eller läsa meddelanden från Mail eller Imessage, måste också be om lov precis som på IOS.
Höjda systemkrav
Till skillnad från IOS 12 som fungerar på alla enheter som i dag kan köra IOS 11 har Apple höjt systemkraven för Mac OS Mojave ganska rejält. Nu krävs en Mac med stöd för Metal-ramverket, eftersom Apple håller på att fasa ut användningen av äldre grafikramverk som Opengl och använder Metal för att accelerera olika systemprocesser.Mojave kräver någon av följande Macar:
- Macbook (2015 eller nyare)
- Macbook Air (2012 eller nyare)
- Macbook Pro (2012 eller nyare)
- Mac Mini (2012 eller nyare)
- Imac (2012 eller nyare)
- Imac Pro (2017)
- Mac Pro (2010 eller nyare)
För att installera Mojave på en Mac Pro från 2010 eller 2012 krävs en lite speciell procedure som Apple dokumenterar här, och du måste ha ett kompatibelt grafikkort.
9 små men ack så viktiga nyheter i Mac OS Mojave
Förutom de större nyheterna – som en helt ny Mac App Store, ett mörkt läge, dynamiska bakgrundsbilder och fler IOS-appar på Mac OS – finns såklart också en hel del mindre nyheter som också kan bli viktiga för hur vi använder Mac OS Mojave.Mycket kan fortfarande förändras innan systemet väl släpps i sin färdiga version till hösten, men det här är i alla fall några av de mest intressanta – mindre – nyheterna i första betaversionen av Mac OS 10.14 Mojave.
Läs också! Oväntat höga systemkrav för Mac OS Mojave

1. Programuppdateringar har flyttat
I flera år har vi fått vänja oss vid att alla programuppdateringar för såväl tredjepartsprogram från Mac App Store som större systemuppdateringar och kritiska säkerhetsuppdateringar hittas i Mac App Store. Men för oss som tycker att det känts lite klumpigt är det goda nyheter att uppdateringarna nu flyttar från Mac App Store till Systeminställningar (precis som det var för några år sedan).
Vi kan dock i Mojave precis som i High Sierra trycka på äpplet i menylisten och sedan på Software Update som en genväg till programuppdateringarna, men då kommer vi alltså till Systeminställningar istället för Mac App Store.
2. Japp, Apple slopar snart 32-bit-stödet i Mac OS
Med Mojave är det sista chansen för dina gamla 32-bit-program i Mac OS. Mojave är det sista versionen av Mac OS som har stöd för 32-bit – sedan är det 64-bit som gäller.
Läs mer! Sista sucken för 32-bit på Macen – så kollar du om dina favoritprogram är uppdaterade
3. Fråga Siri om du glömt lösenordet
Funktionen är ny i IOS 12 och kommer även till Mac OS. Om du vill veta ditt lösenord till en viss tjänst eller hemsida kan vi bara fråga Siri vad lösenordet är – förutsatt att vi lagt in det i Icloud Keychain.
Siri kommer inte att ropa ut lösenordet för alla inom lyssningsavstånd, men kommer däremot ta oss till rätt plats för att hitta det. Det betyder dock att vem som helst som använder vår dator kan få tillgång till våra lösenord, men så är det redan idag om vi använder Icloud Keychain. Se till att inte lämna datorn olåst och obevakad helt enkelt.
4. Siri blir lite, lite smartare
Förutom att påminna om våra lösenord kommer vi med Mojave även kunna fråga Siri saker om kändisar, kaloriinnehåll i mat samt statistik och tabeller för motorsport. Precis som i IOS 12 alltså, men tyvärr vet vi inte hur mycket av denna information som också kommer till svenska Siri.
Läs också! 19 dolda nyheter du kanske missat i IOS 12
DVD https://t.co/S0XXfbkCGv got updated! Now in /System/Library/CoreServices/Applications, version 6.0 is 64-bit, re-written with AppKit, supports Touch Bar! Also has a super boring icon (the optical disc icon)@stroughtonsmith @ismh @the_jannis @siracusa pic.twitter.com/yzdqbSUtMA
— Brendan Shanks (@realmrpippy) June 5, 2018
5. DVD-spelaren får en uppdatering
Hör och häpna, Dvd-spelaren lever! Användaren Brendan Shanks på Twitter var en av de första att upptäcka att programmet Dvd-spelare fått en uppfräschning i Mojave. Programmet har dels fått en oerhört välbehövlig uppdatering från 32-bit till 64-bit för att över huvudtaget fungera under Mojave.
Dels har programmet nu fått stöd för Touch Bar. Det verkar för övrigt var den enda uppdateringen för Touch Bar i Mac OS Mojave, åtminstone av vad vad vi sett hittills. Med uppdateringen kommer också en modernare programikon, från en lustig fjärrkontroll (?) till en helt vanlig dvd-skiva.
I dagsläget säljs inte en enda Mac med inbyggd dvd-spelare, men med en extern sådan kan vi alltså kolla på dvd-filmer även med Mac OS Mojave.
6. Ett färggladare system
För första gången kan vi snart använda fler färger på knappar och menyer i Mac OS än blått och grafit. I första betaversionen finns förutom dessa även rött, orange, rosa, brun, grön och lila. Massor av färger jämfört med tidigare, och förhoppningsvis finns alla kvar i den färdiga versionen till hösten.
Färgerna ändras från Systeminställningar > Allmänt och under den första inställningen som heter Utseende på svenska.
7. Favicons i Safari
2018 är ett stort år för Mac-användare som gillar favicons (kort för favorite icons), de där små ikonerna som visar vilken sida vi är på. Det har aldrig funnits i Safari tidigare, men nu kommer det både till IOS 12 och Mac OS Mojave. De små ikonerna måste dock aktiveras först, vilket görs från Safari > Inställningar > Flikar. Där ska vi sedan ha ett nytt alternativ för att visa så kallade favicons i flikar.

8. Docken visar de senast använda apparna
Med Mojave kan Dock också visa de senast använda programmen längst ned i en separat “avdelning” av docken, precis som Ipad-användare är vana med sedan IOS 11.
#macOS #Mojave – lock screen s light a dark mode. Dynamic wallpaper funguje celkem fajn a aktualizace systému uvolnila poměrně dost místa na disku. pic.twitter.com/Eon9AKrjYy
— Jakub Kašpar (@Kasp1k) June 5, 2018
9. Nytt utseende på låsskärmen
Också låsskärmen har fått en mindre uppfräschning. Dels kan vi redan här se de dynamiska bakgrundsbilderna som förändras under dagens gång, som Twitter-användaren Jakub Kaspar var tidig att visa i en tweet. Dels är ikonerna och lösenordsfältet lite större än tidigare. Inga större nyheter kanske, men ändå en förändring vi lär märka av i stort ett varje dag.