Allt om Homekit: Så kommer du igång med ditt smarta Apple-hem
Homekit är namnet på Apples smarta hemmet-satsning. Det är en plattform och ramverk för företag och utvecklare att skapa smarta tillbehör till våra hem. Homekit gör det möjligt för oss användare att genom Hem-appen i IOS kontrollera och styra lampor, övervakningskameror, termostater och mycket annat via vår Iphone, Ipad, Apple Watch och Mac.
Vill du också skapa ett smart Apple-hem? Här är allt du behöver veta för att komma igång!

Det här behöver du för att komma igång
Tröskeln för att börja bygga ett smart Apple-hem är lyckligtvis inte alltför hög. Allt som behövs listar vi här nedan.
-
Wifi-uppkoppling.
-
En IOS-enhet med senaste mjukvara. Homekit kräver IOS 10 eller senare, men för att åtnjuta alla de senaste funktionerna och möjligheterna rekommenderar vi att du börjar med att installera den senaste möjliga versionen av IOS som din enhet klarar.
-
Ett eller flera Homekit-tillbehör. Här listar vi 24 spännande prylar som funkar med Homekit!
-
En Apple TV eller Ipad som hemma-hubb. Det här är valfritt, men något vi rekommenderar. Mer om det senare. Apple TV (32 GB) kostar 1 789 kronor hos Netonnet.
Glöm inte kolla efter ”Works with Apple Homekit”
När vi bygger ett smart Apple-hem kan vi inte köpa vilka uppkopplade lampor eller termostater som helst, utan tillbehören måste ha en viss certifiering utfärdad av Apple, kallad ”Works with Apple Homekit”. Certifieringen garanterar att tillbehöret kan användas med Hem-appen i IOS, och säkerställer att tillbehöret följer Apples säkerhetsregler för Homekit.
Missa inte! Netatmo Healthy Home Coach: Få koll på inomhusluften med Homekit

Värt att notera är att flera tillverkare kan sälja samma typer av sensorer både med och utan stöd för Homekit, så det är viktigt att noga kontrollera att symbolen ovan finns med. På Apple Stores Homekit-sida listas många av de Homekit-tillbehör som finns att köpa i Sverige.
Så kommer du igång med Homekit
Så kommer du igång
Hem-appenHem-appen är navet i Homekit-hemmet. Här hamnar alla tillbehör när de är installerade, och det är härifrån vi kontrollerar hela det smarta hemmet. Appen följer med IOS på en Iphone eller Ipad, och heter kort och gott “Hem.” Har du avsinstallerat appen kan den laddas ned igen från App Store.
Hem-appen kan även användas på en Apple Watch och på en Mac med Mac OS Mojave eller senare.
Notera att det i dagsläget inte går att lägga till tillbehör från Hem-appen på Apple Watch eller Mac, det måste ske på en Iphone eller Ipad.
Läs mer: Homekit-sortimentet växer – här är 24 spännande prylar!

I appen finns tre avdelningar: Hem, Rum och Automatisering. ”Hem” visar all information om ditt hem som våra installerade tillbehör ger oss, placerade i olika brickor – om en lampa är påslagen, hur varmt det är i sovrummet eller om en rörelsesensor i hallen har utlösts.
Något som är lätt att missa är att ett hårt tryck på varje bricka ger fler valmöjligheter och, om tillbehöret stödjer det, mer finkänslig kontroll. Här kan du till exempel dimma en lampa eller ändra färgtemperatur, om lampan stödjer det. På en enhet utan 3D Touch är det ett långt tryck som gäller istället.
Missa inte! Fibaro Motion Sensor: Vaktar ditt smarta Apple-hem – ett givet köp!

Under avdelningen “Rum” finns samma information, men samlad rumsvis. I appen kan vi lägga till fler eller ta bort fler rum i huset, och ska fler familjemedlemmar också kunna tända och släcka husets uppkopplade lampor behöver vi först bjuda in dem. Det görs under symbolen som visar ett hus (en gps-symbol på IOS 11 och äldre) längst upp till vänster på Hem-appens första sida.

En del av Hem-appens kontroller kommer vi också åt genom Kontrollcenter, förutsatt att vi lagt till en genväg till Hem-appen där. Om inte kan en genväg läggas till genom att öppna appen Inställningar > Kontrollcenter > Anpassa reglage och tryck sedan på plus-tecknet bredvid Hem.
Hem-appen finns också till Ipad samt i en något nedbantad version för Apple Watch. Även Mac OS-programmet saknar en del inställningar, men gör de viktigaste sakerna.

Installera en hemma-hubb
En hemmahubb är alltid uppkopplad. Därför kan vi också komma åt vårt smarta hem när vi inte är hemma. Vi kan tända och släcka husets lampor, eller till exempel kolla hur det ser ut hemma genom att aktivera övervakningskameran – även om vi sitter på andra sidan jorden. För att kunna använda automatiseringar krävs att vi har en hubb.
Om du har en Apple TV (3:e eller 4:e generationen) rekommenderar vi att använda den som hubb.
- Säkerställ att du har både Tvåfaktorsautentisering för Apple ID och Icloud Nyckelring aktiverad.
- Gå till Apple TV:s inställningar och kontrollera att den är kopplad till samma Apple ID som din IOS-enhet.
- Apple TV ska automatiskt ställa in sig själv som en hemma-hubb. Kontrollera detta i Hem-appen under gps-symbolen.
Vi kan också använda en Ipad som hubb men då krävs att den kör minst IOS 10, samt att den alltid är strömförsörjd. Om du vill använda en Ipad gör du som följande:
- Gå till Inställningar, klicka på ditt namn.
- Logga in på ditt Apple ID.
- Kontrollera att Icloud Nyckelring är aktiverad, att Hem i aktiverad och att Hem-appen finns installerad på din enhet.
- Gå till Inställningar > Hem och bocka i Använd denna Ipad som hubb.
Om du har en Homepod ställer den automatiskt in sig själv som en hubb för dina uppkopplade tillbehör.
Installera ett nytt tillbehör
För att installera nya tillbehör gäller olika bud beroende på om vi kör IOS 10 eller 11. Med IOS 11 på vår Iphone eller Ipad trycker vi helt enkelt på plus-knappen i det övre högra hörnet av Hem-appen, och sedan på ”Lägg till tillbehör”.

På själva tillbehöret eller på instruktionsboken till tillbehöret finns en kod som vi skannar med kameran. Vissa nyare tillbehör har nfc, och då räcker det med att hålla Iphone nära tillbehöret med denna inställningsskärm framme.
Ibland kan den första synkroniseringen ta lite tid, så ha visst tålamod. Oftast är dock installationsprocessen både enkel och snabb, och det tar sällan mer än tio minuter enligt vår erfarenhet.

Viktigt är att vi ger tillbehöret ett namn under installationsprocessen, detta för att Siri ska känna igen tillbehöret. Det är nödvändigt om vi till exempel vill kunna fråga ”Är balkongdörren öppen?” Den sensor som ska veta om dörren är stängd eller inte döper vi till just ”Balkongdörr.”
Spara koden!
Den kod som du skriver in manuellt eller skannar med kameran bör sparas någonstans säkert. Koden är unik för varje pryl och om du behöver installera tillbehöret på nytt (kanske för att du flyttar till en ny bostad) behövs koden igen.
Är koden då borta finns tyvärr inte mycket att göra, mest troligt har tillverkaren inte sparat enskilda koder för tillbehör och kan troligen inte hjälpa till om du tappat koden.
Att skapa en anteckning med kod för respektive tillbehör rekommenderas. Alternativt att använda en smart hjälpreda, som appen Homepass som sparar alla din koder med en enkel skanning.
Läs mer! Homepass håller koll på alla dina viktiga Homekit-koder
Om du inte kan lägga till tillbehöret
Om du inte lyckas lägga till tillbehöret i Homekit, testa igen. Det kan gå på andra försöket.
Kontrollera också att du är ansluten till samma wifi som hemmahubben.
Fungerar det fortfarande inte är en säker metod att följa tillbehörstillverkarens metod för att återställa tillbehöret. En smart lampa kan ofta återställas genom att tända och släcka den fem eller fler gånger i rad. Läs instruktionsboken så vet du hur ditt tillbehör återställs.
Efter en återställning bör tillbehöret kunna anslutas till Homekit. Om inte, ta kontakt med kundsupport.
Om du använder IOS 10
Om du fortfarande kör IOS 10 (och inte kan uppdatera till en nyare version av IOS) fungerar det hela lite annorlunda.
I IOS 10 finns inget stöd i Hem-appen för att lägga till nya tillbehör. Istället måste vi följa instruktionerna som följer med tillbehöret, vilket ofta innebär att vi installerar tillverkarens egna app och först installerar tillbehöret där. Efter installation kan vi använda Hem-appen som vanligt.
Skapa en automatisering
Automatiseringar visar den verkliga potentialen i att ha ett helt smart hem. En automatisering innebär att du bestämmer hur ett uppkopplat tillbehör ska agera utifrån vissa bestämda faktorer. Du kan till exempel säga att dina lampor i hallen alltid ska tändas när du kommer hem, men bara om klockan är efter 19.00.

När du har skapat ett par automatiseringar kan du också gruppera ett antal automatiseringar i ett scenario. Kanske kan ett ”god natt-scenario” innebära att alla lampor i köket och vardagsrummet släcks och att temperaturen sänks en aning – och ”god morgon” precis tvärtom.
Ett scenario aktiverar helt enkelt en eller flera automatiseringar. Scenerna kan sedan aktiveras snabbast via Kontrollcenter eller Siri, eller helt automatiskt beroende på exempelvis din plats.