Macens inbyggda Facetime-kameror är inget vidare. Men Apple gör fantastiska kameror – som de i Iphone – och sedan Mac OS Ventura och IOS 16 kan du faktistk använda din Iphone som webbkamera för din Mac. Funktionen heter Kontinuitetskamera och kan användas antingen trådlöst eller via en usb-kabel.
Så om du är trött på den dåliga bildkvaliteten i dina videomöten eller Facetime-samtal finns det en enkel lösning inbyggd i Mac OS. Kontinuitetskamera heter funktionen och det är riktigt enkelt att komma igång. Men först, här kommer några krav:
- Mac med Mac OS Ventura eller nyare
- Iphone 8/XR eller nyare med IOS 16
- Iphone 11 eller nyare för att använda Centrerat eller Bordsvisning
- Iphone 12 eller nyare för Studioljus
- Vara inloggad med samma Apple ID i både Mac och Iphone
- Wifi och bluetooth aktiverade i bägge enheter
- Du kan vilja investera i en hållare så du slipper hålla i telefonen. I artikeln använder jag Belkin Iphone Mount med Magsafe. Men exempelvis ett stativ med mobilhållare kan också fungera.
Så använder du din Iphone som webbkamera
- Tid för att slutföra: 3 minutes
- Verktyg som krävs: Stativ/hållare för Iphone
- Material: Mac med Mac OS Ventura eller senare, Iphone 8 eller senare med IOS 16 eller nyare
Slå på Kontinuitetskamera i din Iphone

Foundry
Öppna inställningar i din Iphone och välj Allmänt > Airplay och Handoff. Aktivera Kontinuitetskamera och du är igång.
Häng din Iphone på datorns skärm med en hållare, eller sätt den i ett stativ med lämplig hållare. Det går faktiskt också bra att bara hålla i telefonen, så länge den är inom bluetooth-räckvidd från datorn.
Öppna en video-app i din Mac

Foundry
Dags att använda datorn nu, öppna den video-app du vill använda: Facetime, Teams eller något liknande. För den här guiden har jag använt Quicktime. När appen har startat letar du upp inställningarna för att byta kamera, i Quicktime gör man det precis jämte spela in-knappen. Du bör hitta din Iphone i listan, välj den och du bör se skillnad på bildkvaliteten direkt.
Du kan också välja att använda din Iphone som ljudkälla, leta i den app du valt efter menyn för att ändra mikrofon. I Quicktime gör man allt i samma meny.
Aktivera Bordsvisning (Desk view)

Foundry
Bordsvisning är en funktion som använder din Iphones ultravidvinkel kamera (kräver Iphone 11 eller senare) för att visa en del av ditt skrivbord. Bra för att kunna demonstrera saker.
Du har mycket begränsade möjligheter att ställa in Bordsvisning, som det är nu kan du exempelvis inte se tangentbordet på en Macbook om du hängt din telefon på skärmen, istället är det en yta cirka 30 centimeter framför datorn som visas.
För att aktivera Bordsvisning behöver du ha aktiverat Kontinuitetskamera. Öppna kontrollcenter i menyraden och klicka på Videoeffekter. I menyn som kommer fram, välj Bordsvisning. Det är också här du senare kan stänga av funktionen.
Bordsvisning öppnas i ett eget fönster. För att se både dig själv och skrivbordet kan du lägga dina fönster sida vid sida, men det är inte säkert att video-appen klarar att visa bägge vinklarna samtidigt.
Aktivera Centrerat (Center stage)

En demonstration av hur funktionen Centrerat fungerar.
Foundry
Centrerat är en funktion som håller dig centrerad i bilden (kräver Iphone 11 eller nyare). Med Kontinuitetskamera aktiv går du till kontrollcenter i menyraden och väljer Videoeffekter. Välj centrerat bland alternativen.
Slå på Porträttläget

Foundry
Med porträttläget aktivt blir bakgrunden suddig. Det här aktiverar du i kontrollcenter i menyraden under knappen Videoeffekter. Samma funktion finns ibland inbyggt direkt i videoappen.
Aktivera Studioljus

Foundry
Studioljus använder din Iphone-blixt för att ljusa upp din bild (kräver Iphone 12 eller nyare). Med Kontinuitetskamera aktiverat går du till kontrollcenter i menyraden och klickar på Videoeffekter. Välj sedan Studioljus bland alternativen.
Koppla bort din Iphone

Foundry
Allt du behöver göra för att stänga av Kontinuitetskamera igen är att stänga av videoappen du använt. Din telefon kanske visar skärmen ovan, tryck då på knappen Koppla från för att komma tillbaka till din vanliga hemskärm.
Camo eller andra Iphone webbkamera-appar
Det finns flera lösningar för att förvandla Iphone till webbkamera med Mac. De två enklaste vi hittat är Epoccam från Kinoni och Camo från Reincubate.
Av dessa är Camo det klart mer avancerade systemet, åtminstone om du betalar för det. Med Pro-abonnemang kan du nämligen styra Iphone-kamerans alla inställningar direkt från Macen utan att röra telefonen. Det handlar om allt från exponering och vitbalans till att applicera olika filter. Abonnemang på Pro-funktionerna kostar cirka 500 kronor per år.
Återanvänd systemkameran
Har du en systemkamera som inte är allt för gammal från någon av de stora tillverkarna är sannolikheten hög att du kan använda den som webbkamera. Sommaren 2020, när vi först publicerade den här artikeln, hade bara ett fåtal tillverkare släppt programvara som möjliggjorde detta, men nu har de flesta hakat på trenden och släppt drivrutiner som gör att du kan använda din systemkamera för både Mac och pc.
Här är de olika tillverkarnas program:
- Canon EOS Webcam Utility
- Nikon Webcam Utility
- Sony Imaging Edge Webcam
- Fujifilm X Webcam
- Olympus OM-D Webcam
- Panasonic Lumix Webcam Software
- Gopro Webcam desktop utility
Följ instruktionerna från tillverkaren för hur du ansluter och kommer igång om du använder något av programmet ovan. Du kommer förmodligen behöva starta om datorn innan den virtuella webbkameran dyker upp i program som Zoom och Teams.
Lösningar för andra kameror
Om din kamera inte stöds av ett officiellt program från tillverkaren är hoppet inte ute. Det finns flera tredjepartslösningar du kan testa.
Den teknik en del Youtubers och andra streamers använde tidigare var att ansluta en hdmi-kabel från kameran till en dongel som kan fånga bilden den vägen. Många kameror som saknar fjärrstyrningsfunktion har ändå förhandsvisning via hdmi, och genom att fånga bilden därifrån i realtid och skicka den till Macen och ett program som OBS kan du använda den som webbkamera. Kruxet är att du alltså behöver en dongel mellan kamera och dator som kostar ett par tusenlappar, till exempel Elgatos Camlink 4K eller Game Capture HD60 S+.
Om din kamera har en funktion för att visa förhandsvisning på dator men inte något officiellt webbkameraverktyg kan du prova antingen Ecamm Live eller OBS.
Ecamm Live är ett program som egentligen är riktat mot livestreamare, men har även en virtuell webbkamera-funktion. Programmet har stöd för en lång rad kameror, drygt 60 modeller där Canon står för en majoritet och även inkluderar en del äldre kameror som 5D Mark 2 och 550D (kameror som lanserades 2008 respektive 2010). Du kan ansluta kameror antingen via usb-kabel (lägre kvalitet) eller via hdmi-kabel och en kompatibel videofångare, exempelvis Elgato Game Capture HD60 S+ (plustecknet är viktigt).