Molnlagring började som ett sätt för framför allt företag att enklare och säkrare dela filer mellan kollegor än att hålla på och skicka dem fram och tillbaka med e-post. Dropbox var den första moderna lagringstjänsten och introducerade funktioner vi i dag tar för givna, framför allt synkronisering istället för direktanslutning.
Testade molntjänster
I dag är Dropbox en av många och de stora teknikjättarna har alla sina egna molnlagringstjänster. Apple har sitt Icloud där Icloud Drive fungerar som direkt konkurrent till Dropbox, Google har Drive och Microsoft sitt Onedrive. Samtliga har program för Mac och liknande abonnemang för utrymme om du vill ha mer än några futtiga gigabyte.
Med flera starka konkurrenter kan det vara svårt att veta vilken du ska satsa på. Därför har vi testat de här fyra tjänsterna ur ett Macperspektiv.
Angående priser: Vi har valt att skriva ut priserna per år för de tjänster där du får rabatt genom att betala en gång om året, och per månad när det är det enda alternativet (Icloud).
Icloud
För Apple-användare är förstavalet av molnlagring naturligtvis företagets egna Icloud. Det är inte så konstigt: Icloud är inte bara lagring utan Apples system för att synka alla slags data mellan Mac, Iphone, Ipad och andra prylar i ”ekosystemet”. Du kan visserligen använda Apple-produkter utan Icloud, men upplevelsen blir betydligt torftigare.
Med det sagt är det inte självklart att du behöver betala för ytterligare utrymme. De allra flesta Icloud-funktioner tar inte upp plats på dina fem gratisgigabyte. Har du prylar från andra tillverkare kan det vara enklare att använda en plattformsoberoende molnlagringstjänst för att synka filer.
Omdöme
Positivt
- Inbyggt och enkelt
- Smart optimering på Macar med lite intern lagring
- Supersmidig IOS-backup
Negativt
- Två terabyte kan vara för lite för en hel familj med IOS-backuper och annat
- Finns inte för Android
- Saknar översikt och centrala inställningar
En av de största fördelarna med Icloud är att du kan använda Apples tjänst för automatisk och extremt enkel säkerhetskopiering av Iphone och Ipad. Har du ingen lust att säkerhetskopiera till dator är det här nästan ett krav. Med tanke på hur mycket de flesta av oss numera lever våra liv via mobilen bör det vara närmast otänkbart att inte säkerhetskopiera sin Iphone. Med 200 gigabyte eller mer kan du dela utrymmet med familjen så att alla kan säkerhetskopiera.
Om det bara är du och du inte har extrema mängder bilder och videor på mobilen kan det räcka med minsta abonnemanget för nio kronor i månaden (108 kronor om året). Då kan du vid sidan av ha någon av de andra molnlagringstjänsterna, som kanske passar bättre av andra orsaker.
Själva lagringsfunktionen Icloud Drive är inbakad i Mac OS. Det finns en mapp som heter Icloud Drive, där du kan se allt innehåll som lagras i molnet. Men du kan också aktivera en funktion som synkar mapparna Dokument och Skrivbord, vilket gör att dessa fungerar som till exempel Dropbox-mappen. Dessutom har Icloud en inställning kallad Optimera lagring som gör att filer du sällan öppnar tas bort på datorn när Macens interna lagring börjar bli full. Du känner igen sådana filer på en liten molnikon i Finder.
När du öppnar en fil som har ”optimerats” måste den hämtas igen från molnet, vilket så klart kan ta en stund om det är en stor fil. Men å andra sidan innebär detta att du kan ha en Mac med till exempel 256 eller 512 gigabyte lagring, men lagra betydligt mer än så om du har två terabyte utrymme på Icloud och optimering aktiverat. Optimerad lagring finns även i Bilder.

Tidigare saknade Icloud Drive möjligheten att dela mappar med andra, men det lade Apple till förra året, numera kan du även ha gemensamma mappar med släktingar och vänner. En annan välkommen nyhet är att du kan ctrl/höger-klicka på en fil eller mapp i Icloud Drive och välja Ta bort hämtning för att ta bort den lokala kopian på Macen.
Är det något vi kan klaga på är att det inte finns något sätt att se detaljerad information om vad som laddas upp respektive ned eller centrala inställningar för vilka filer och mappar som ska sparas lokalt respektive enbart i molnet. Men för de flesta är det ändå den bästa tjänsten, så länge du håller dig till Apple-prylar.
Bäst för: Den som bara har Apple-prylar. Den som vill ha molnbackup av Iphone/Ipad.
Om Icloud

Testad:
April 2021
Plattformar: Mac, IOS, Windows.
Synkronisering av valfria filer och mappar: Nej.
Familjedelning: Ingår med 200 GB eller mer.
Samredigering: Ja (Pages, Numbers, Keynote).
Extrafunktioner: Fullständig backup av IOS/Ipad OS.
Gratis utrymme: 5 GB
Pris litet abonnemang: 9 kr/mån (50 GB), 29 kr/mån (200 GB)
Pris stort abonnemang: 89 kr/mån (2 TB)
Övrigt: Apple One-abonnemang ger mängdrabatt på lagring, musik, tv och spel.
Google Drive
Tillsammans med Dropbox är Google Drive den mest plattformsoberoende av molnlagringstjänsterna, och precis som med Icloud erbjuder Google integrering i andra appar och tjänster. Du får också enkel säkerhetskopiering, men bara av bilder och videor.
Omdöme
Positivt
- Mest gratisutrymme
- Bra på alla plattformar
- Extrafunktioner som gratis fotobackup
Negativt
- Två terabyte kan vara lite för en hel familj
- Inte lika integrerat i systemet
Google har det mest frikostiga gratiskontot av de fyra i testet, 15 gigabyte. Men många har sedan länge ett Google-konto för Gmail och om du använder det även för Drive lär en hel del av ditt utrymme redan vara upptaget. Vill du ha mer utrymme måste du betala för ett Google One-abonnemang.
Google har numera två olika program du kan välja mellan för att ansluta Drive till Macen. Dels finns Säkerhetskopiera och synkronisera, som har funnits i några år och riktar sig mot konsumenter, dels Drive för datorn, som mer är tänkt för företag men även går bra att använda med privata konton. Vi har testat båda, och kan snabbt konstatera att Drive för datorn är något helt annat. Det ansluter till Drive som en nätverksdisk och använder lokal cachelagring för att snabba upp det hela. För att komma åt något även när datorn är offline måste du aktivera ”tillgänglig offline” på varje objekt.
Säkerhetskopiera och synkronisera har som namnet antyder två funktioner. Säkerhetskopieringen handlar om foton och videor. Du kan välja mellan att spara i originalformat, vilket utnyttjar ditt lagringsutrymme, eller att låta Google krympa bilderna till maximalt 16 megapixel och jpeg-format. Det senare tar inte upp något utrymme. Om du redan har en lokal backup av allt i originalformat kan det här vara ett smart sätt att ge extra trygghet – även om katastrofen är framme och du förlorar både originalen och din lokala backup har du åtminstone kvar dina kopior på Google.
Synkroniseringen fungerar som med de övriga tjänsterna. Du får en Google Drive-mapp i hemmappen där allt innehåll synkas som standard. Liksom Dropbox och Onedrive kan du välja bort sådant du inte vill ha lokalt, vilket är praktiskt om du har mycket utrymme i molnet, men en liten ssd i Macen.

En sak som Google gör väldigt bra jämfört med Icloud och Onedrive är åtkomst via webben. Google är experter på webbappar och det märks tydligt i hur mycket smidigare det är att komma åt filer via drive.google.com eller bilder via photos.google.com.
Har du Mac, men inte Iphone utan en Android-mobil, är Google Drive/One i allmänhet det bästa valet eftersom det är så inbäddat i Android och samtidigt fungerar väldigt bra på Mac. Är du en Apple-användare hela vägen är Icloud förmodligen det bättre valet, men du kan ändå fundera på att skaffa Google Drive med gratiskonto enbart för att få en extra backup av bilder och videor.
Bäst för: Den som vill vara plattformsoberoende.
Om Google Drive

Testad:
April 2021
Plattformar: Mac, IOS, Android, Windows.
Synkronisering av valfria filer och mappar: Ja.
Familjedelning: Ingår i samtliga abonnemang.
Samredigering: Ja (Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Formulär).
Extrafunktioner: –
Gratis utrymme: 15 GB
Pris litet abonnemang: 190 kr/år (100 GB), 290 kr/år (200 GB)
Pris stort abonnemang: 999 kr/år (2 TB)
Dropbox
Den ursprungliga molnsynktjänsten. Dropbox var först och är fortfarande en av de största, men kanske mer bland företag än konsumenter. Företaget har av förklarliga skäl svårt att konkurrera med giganter som Apple, Google och Microsoft.
Omdöme
Positivt
- Enkelt att hantera
- Bra delningsfunktion
- Integrerat i många appar
Negativt
- Dyrast
- Futtigt gratisutrymme
- Ingen vettig samredigering
Dropbox starkaste argument är att programmet och själva synkfunktionen är bäst i klassen. För synkronisering av filer mellan flera enheter och anslutning till olika appar och tjänster är det bara Icloud som kommer i närheten på Mac (och i ännu högre grad på Iphone och Ipad). Utan att lyfta ett finger får du automatisk versionshistorik på alla filer du sparar i Dropbox-mappen, vi har aldrig märkt av att programmet ligger och kör i bakgrunden och det är busenkelt att dela något med andra.
Gratisutrymmet på Dropbox är futtiga två gigabyte. Det gör det svårt att få det att räcka för mer än tillfällig synkronisering av till exempel ett pågående projekt, eller för filer som till sin natur är små, som textdokument. Det går att utöka utrymmet, bland annat genom att bjuda in andra till tjänsten. I dag går det att maximalt öka utrymmet till 18,25 gigabyte. Tidigare gick det även att få tre gigabyte extra genom att börja använda automatisk kamerauppladdning, men den möjligheten är borta.
Ett stort problem med Dropbox är att det inte finns ett abonnemang som ger till exempel 50 eller 100 gigabyte utrymme. Det enda alternativen är två terabyte, med eller utan familjedelning. Det här gör Dropbox till ett särskilt dåligt alternativ för dem som behöver mer än vad ett gratiskonto erbjuder men inte mer än vad som får plats på Macens inbyggda lagring. Få Macanvändare har mer än två terabyte lagringsutrymme, vilket innebär att de allra flesta måste stänga av automatisk synkronisering av hela mappen.

Med Dropbox slipper du ”låsa” dig till någon av jättarnas ekosystem och med den bästa synkroniseringsfunktionen hade det varit värt ett högre pris än hos konkurrenterna. Men Dropbox gör mest nytta med fullständig synkronisering, vilket även ser till att alla filer kommer med i din vanliga backup där hemma. För det syftet är två terabyte för mycket. Och Dropbox för dyrt.
Om Dropbox
Mer info: dropbox.comTestad:
April 2021
Plattformar: Mac, IOS, Android, Windows, Linux.
Synkronisering av valfria filer och mappar: Ja
Familjedelning: Ingår i dyraste abonnemanget.
Samredigering: Nej (bara appen Paper).
Extrafunktioner: Lösenordshanterare.
Gratis utrymme: 2 GB
Pris litet abonnemang: –
Pris stort abonnemang: 102 kr/mån (2 TB), 173 kr/mån (2 TB tillsammans på 6 konton)
Onedrive
Om du behöver (eller helt enkelt föredrar och vill ha) Microsofts Office-program är Onedrive den i särklass mest prisvärda tjänsten i testet. För 899 kronor om året får du upp till sex separata konton som var och ett har en terabyte lagringsutrymme. Räknat per terabyte är det näst billigaste abonnemanget, Google One, mer än tre gånger så dyrt. Och då räknar vi inte ens med värdet på Word, Excel och Powerpoint.
Omdöme
Positivt
- Mest utrymme per pengarna
- Office ingår
- Mångsidigt
Negativt
- Macprogrammet sämre än konkurrenternas
- Dåligt integrerat utanför Office-programmen
Lockar inte Office blir läget ett annat. Onedrive har en synkroniserad mapp, precis som de övriga tjänsterna, men själva programmet är betydligt sämre. Om du redan har innehåll på Onedrive börjar programmet automatiskt hämta allt till datorn när du först startar och ställer in det. Försöker du ändra vilka mappar som ska synkroniseras får du bara ett felmeddelande och det verkar som du måste vänta tills den har hämtat allt innan du kan stänga av en viss mapp. Extremt onödigt, men det visar sig att du kan komma runt detta genom att först stänga av funktionen ”Filer på begäran” som fungerar ungefär som Iclouds optimerade lagring.
Vi märker att Onedrive blir segt när det håller på att synka ett stort antal små filer. Det är irriterande, men händer förmodligen inte så ofta efter den initiala upp- eller nedladdningen.
Du får ingen inbyggd backupfunktion med Onedrive, men du kan däremot utnyttja dina fem extrakonton i det stora abonnemanget för backup med hjälp av tredjepartsprogram som Arq Backup och Duplicati. Det här gör Onedrive flexibelt eftersom du kan kombinera molnbackup, mappsynk och samredigering i Office på ett och samma abonnemang.
Kör du Windows vid sidan av Mac kan det tyckas som att Onedrive vore ett naturligt bra val, men om du inte behöver Office eller det extra utrymmet är Google Drive ett bättre plattsformsoberoende val för de flesta.
Bäst för: Den som behöver Office-programmen och som vill ha mest utrymme för pengarna.
Om Onedrive

Testad:
April 2021
Plattformar: Mac, IOS, Android, Windows.
Synkronisering av valfria filer och mappar: Ja.
Familjedelning: Ingår i dyraste abonnemanget.
Samredigering: Ja (Word, Excel, Powerpoint, Onenote).
Extrafunktioner: Office-programmen.
Gratis utrymme: 5 GB
Pris litet abonnemang: 16 kr/mån (100 GB)
Pris stort abonnemang: 649 kr/år (1 TB), 899 kr/år (1 TB var på 6 konton)