Program 1–5
Du måste inte spendera stora pengar för att skaffa en uppsättning bra mjukvara till din Mac. Faktum är att en lång rad utmärkta program är gratis. I den här artikeln tipsar vi om ett trettiotal av de allra bästa.
1. VLC Media Player
Videoformat förändras ständigt, så till sist har vi alla möjliga sorters filer på våra hårddiskar. Tyvärr klarar Quicktime endast av att spela upp de format som Apple står bakom (däribland mp4 och mov), resten lämnas i sticket. Det är där VLC Media Player kommer in, ett program som baseras på öppen källkod och klarar av i stort sett alla format. Gränssnittet är minimalt, vilket låter oss fokusera på innehållet och inte knepiga inställningar.
2. Keka
Om du behöver packa upp en komprimerad eller nedpackad fil behöver du ofta ett tredjepartsprogram. Mac OS har en inbyggd uppackare som hanterar bland annat zip, det vanligaste formatet för nedpackade filer, och några till. Men det saknar också stöd för det mycket vanliga rar-formatet, samt för format som 7z (7zip) och exe (Windows självuppackande arkiv). Det finns flera alternativ för detta, men vi tycker Keka är bäst. Du kan även använda det för att själv komprimera och för att skapa krypterade arkiv då 7z har stöd för 256-bitars aes-kryptering.
3. OBS Studio
OBS Studio är ett mångsidigt program. Målgruppen är egentligen de som strömmar video, till exempel på Youtube och Twitch. Programmet har en mängd funktioner som underlättar för det. Du kan till exempel slå ihop olika video- och ljudkällor, exempelvis från webbkamera och en videofil, olika mikrofoner och även stillbilder (som en logga i ett hörn). Men allt det kan även vara användbart för till exempel en lärare som tvingas jobba virtuellt under en pågående pandemi, eller någon som ska hålla en kurs av något slag över Zoom eller liknande. Gratis och ruskigt kapabelt.
4. Appcleaner
Det här lilla programmet hjälper dig bli av med allt skräp som andra program lämnar efter sig. De flesta normala Macprogram installeras och avinstalleras genom att du helt enkelt drar dem till papperskorgen, men inställningsfiler, cachefiler och annat ligger kvar och tar upp utrymme i onödan. Dra programikonen till Appcleaner och strax får du upp en lista över alla filer som hör till programmet i fråga, och du kan snabbt och enkelt radera rubbet. Om du kryssar ur själva programmet men raderar resten kan du även använda Appcleaner för att börja på ny kula med ett program, som om du aldrig hade kört det.
5. Pocket
Pocket är ett program som låter dig spara alla intressanta artiklar, bilder och filmklipp som du hittar på nätet och vill kika på vid ett senare tillfälle. Allt presenteras i ett vackert upplägg där allt onödigt runtomkring skalas bort. Om du vill kan du även komma åt innehållet på din Iphone, Ipad eller Ipod Touch, det enda du behöver göra är att ladda ner motsvarande app för IOS.
Program 6–10

6. Dropbox
Icloud Drive har blivit riktigt bra och räcker för många, men Dropbox är fortfarande bäst på att snabbt dela större filer med andra. Med ett gratiskonto på Dropbox kan du dessutom spara in lite på utrymmet på Icloud, vilket är särskilt välkommet om du inte prenumererar på extra Icloud-utrymme. Att spara filer i molnet är inte svårare än att spara filer i en mapp. Vill du ha extra utrymme gratis kan du bjuda in andra till tjänsten, en halv gigabyte per person som nappar (maximalt 16 gigabyte).
7. Simplenote
Låt inte namnet lura dig, Simplenote är långtifrån ett simpelt program. I själva verket handlar det om ett kraftfullt verktyg för dig som vill ha full koll på dina anteckningar. Gränssnittet är elegant och låter dig snabbt hitta det du söker efter. Till det kommer utmärkta synkroniseringsmöjligheter som kan matcha betydligt dyrare program.
8. Chrome
Vilken som är den bästa webbläsaren är föremål för debatt, men vi tycker att det finns goda skäl att installera Chrome vid sidan av Safari. Googles webbläsare erbjuder snabba sökningar, smart synkronisering och mängder med tillägg och teman. Dessutom har Google äntligen börjat förbättra tekniken för Apple-användare i sin webbläsare överlag; bättre säkerhet, mindre batterislukande och IOS-funktioner som läslistor har implementerats i browsern.
9. Qbittorrent
Utorrent och Transmission är båda populära, men har de senaste åren haft en del problem, bland annat med skadeprogram i det senare. Qbittorrent är snabbare än konkurrenterna och har stöd för alla avancerade bittorrentfunktioner.
10. Itsycal
Som namnet antyder lägger Itsycal till en liten, men oerhört användbar kalender till menyraden. Du kan se alla inplanerade möten, men du kan dessutom lägga till nya händelser. På så sätt slipper du använda dig av Apples medföljande kalenderprogram i onödan. Oavsett om du kör ljust eller mörkt tema ser programmet dessutom bra ut.
Program 11–15

11. Giphy
Om du någon gång har velat skapa en gif-animation men inte haft verktyget är det här programmet för dig. Giphy gör det enkelt att få till de små upprepande animationerna från videofiler och direkt från skärmen (om du till exempel vill visa hur du gör något på datorn).
12. Lulu
Little Snitch är ett populärt säkerhetsprogram för Mac, en brandvägg på applikationsnivå som hindrar program att ”ringa hem” när det inte behövs och även kan stoppa skadeprogram från att till exempel kontakta kontrollservrar. Men det kostar mycket och om du inte behöver de mer avancerade funktionerna kan du istället skaffa det enklare gratisprogrammet Lulu, utvecklat av säkerhetsforskaren Patrick Wardle. Med programmet installerat är det du som väljer vilka program och processer i datorn som får komma åt internet och ditt lokala nätverk.
13. Autodesk Sketchbook
Ett enkelt men ändå väldigt kraftfullt program för att rita och måla på datorn som ursprungligen kom till och är extremt populärt på Ipad och Iphone. Autodesk Sketchbook är gratis i App Store.
14. Amphetamine
Kommer ni ihåg Caffeine? Det var ett populärt program som såg till att din Mac alltid var i gång, något som många uppskattade. Vill du ha ett liknande program som fungerar med dagens versioner av Mac OS rekommenderas Amphetamine. Via menyraden kan du se till att datorn är i gång även om du stänger locket. Du kan även välja vilka anslutna hårddiskar som ska vara aktiva och vilka som inte ska vara det.
15. Handbrake
Har du fortfarande en optisk enhet i din Mac kan du använda Handbrake för att rippa dvd-skivor, men programmet klarar även av att omvandla andra filmer från ett format till ett annat. Vill du till exempel se till att du enbart har mp4-filer på dina hårddiskar är det ett oerhört smidigt verktyg. Sen vill vi ge ett extra plus till den annorlunda ikonen som pryder sin plats i dockan.
Program 16–20

16. Iterm + Homebrew
Iterm 2 är en mycket bättre terminalemulator än Mac OS inbyggda Terminal. Även om du bara använder terminalen då och då hjälper Iterm till på många sätt att göra det enklare. Bland annat kan du använda Mac OS vanliga kortkommandon för textredigering, som att radera ett ord bakåt i taget med alt-backsteg.Programmet är perfekt ihop med öppna källkodsverktyget Homebrew som hjälper dig installera olika användbara unix-kommandon, men också kan användas för att hantera installation och avinstallation av vanliga Macprogram som distribueras utanför Mac App Store. Många av de andra programmen i den här sammanställningen kan installeras med Homebrew.
Läs mer: Homebrew fixar alla saknade kommandon i Macens Terminal

17. Omnidisksweeper
Undrar du vad som tar upp all plats på hårddisken? Mac OS har ett inbyggt grundläggande verktyg i Om den här datorn, men det finns flera tredjepartsprogram med fler detaljer. Av gratisprogrammen är Omnidisksweeper det enklaste att använda. Ge det full skivtillgång i Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Integritet och skanna disken så får du en kolumnvy över hur utrymmet används, smart sorterad från de största till minsta mapparna och filerna.
18. Vox Music Player
Tycker du Apples Musik är för fokuserat på strömmad musik och vill ha en enkel men kraftfull spelare för dina egna musikfiler? Spana in Vox, ett gratisprogram som kan spela i stort sett alla musikformat inklusive flac och alac med upp till 24-bitar och 192 kHz samplingsfrekvens om du har en kompatibel dac.
19. Libreoffice
Det bästa gratisalternativet till Microsoft Office om du behöver mer avancerade funktioner än vad Pages och Numbers erbjuder är Libreoffice. En av flera Office-sviter med öppen källkod, men den vi tycker fungerar bäst även om den kanske inte är snyggast.
20. Malwarebytes for Mac
Även om virus och andra skadeprogram är väldigt ovanliga på Mac kan det vara bra att ha ett antivirusprogram, både för att då och då kolla att du inte drabbats av något själv och för att kunna kontrollera så du inte skickar vidare något infekterat till en bekant med pc. Malwarebytes har ett bra program som är helt gratis i standardutförande. Du måste då skanna manuellt, men det ligger å andra sidan inte i bakgrunden och tar systemresurser i anspråk.
Program 21–25

21. Hearthstone
Ja, än så länge har listan fokuserat på enbart program, men då Macen i jämförelse med Windows har så få spel, är det måste att få in bra (och gratis!) lunchrastunderhållning.Blizzards Hearthstone är ett onlinespel där du samlar på kort som du sedan använder för att slåss mot motståndare med. Det finns dryga 70 miljoner användare och du får kort genom att utföra dagliga uppdrag och via vinster. Det går så klart att köpa kort med, men om du inte vill spendera en krona är det fritt fram.

22. Davinci Resolve
Ett av marknadens kraftfullaste videoredigerings- och effektprogram är faktiskt gratis. En proffsversion finns visserligen också, men vad den ger är stöd för flera personer att samarbeta i ett projekt. Nödvändigt för en filmstudio, men knappast för hobbyfilmaren. Davinci Resolve är mer avancerat än Imovie, som en kombination av Adobe Premiere Pro och After Effects.
23. Audacity
Det här är ljudnördarnas bästa vän och kanske världens mest populära program för podcastmakare. Audacity är långt ifrån så polerat som konkurrenter som kostar, men å andra sidan får du ett kraftfulltverktyg som för nollkronor som löser det mesta.
24. Cyberduck
Det här FTP-programmet finns både via App Store för 180 kronor och att ladda ner från utvecklarnas hemsida – helt gratis. Däremot ber dem om en donation så känner du att FTP-programmet tjänar dig väl, är det värt att hosta upp ett par kronor.Förutom FTP mäktar Cyberduck med SFTP och Webdav-servrar, men även Amazon Cloudfront och S3, Google Cloud Storage, samt Rackspace Cloud Files.

25. Darktable
Då Apple klippt banden med Aperture, och Adobe tar saftigt betalt för Lightroom, finns det få alternativ kvar för den med smal plånbok och som vill peta med råfiler. Vi rekommenderar gratisprogrammet Darktable som likt Aperture tar hand om dina RAW-filer på bästa vis.Att komma igång kan dock vara ganska knepigt, men när du väl får kläm på det kommer Darktable att bli den allra bästa fotovän.
Program 26–30

26. Coconutbattery
Håll koll på både din bärbara Mac med Coconutbattery. Du kan se hur hög maxkapaciteten är, både i milliamperetimmar och som procent av designkapaciteten. Programmet visar hur många laddningscykler du gått igenom, nuvarande temperatur (se upp för temperaturer över 35 grader) och när datorn tillverkades. Dessutom kan programmet hålla koll på batterierna i Iphone och Ipad och spara historisk data så du kan se hur kapaciteten har sjunkit med tiden.
27. Hiddenme
Börjar skrivbordet bli överfyllt av bilder, dokument och annat krafs? Med Hiddenme kan du gömma alla på ett klick och effekten kan som enklast liknas vid att sopa skräpet under soffan. Det praktiska användningsområdet är om du vill ta en skärmdump utan att avslöja vad du har på skrivbordet. Hiddenme gömmer sig som en ikon i menyraden.
28. Smart Converter
Även om vi lever i Netflix tidevarv, finns det de gångerna då vi har en filmfil vi vill spela upp, men som våra prylar inte klarar av på grund av diverse tekniska förhinder. Med Smart Converter kan du snabbt och enkelt göra om filmfiler så att de fungerar i Iphone, Ipad och annat smått och gott.
29. Macjournal
Tidigare ett betalprogram som nyligen blev gratis och började distribueras direkt av utvecklaren Dan Schimpf. Macjournal marknadsförs som ett program för att föra dagbok och liknande, med bland annat funktioner som en tidslinjevy och kalender. Men det fungerar lika bra för andra slags skrivsysslor där du behöver hålla ordning bland en massa olika men relaterade texter (exempelvis artiklar till en tidning eller webbplats). Med kategorier och taggar kan du hålla ordning och skapa automatiska samlingar, och status gör att du kan använda programmet för att hålla koll på deadlines.
30. BBEdit
Om du har använt Mac några år har du förmodligen hört talas om BBEdit som har hängt med i 25 år. Det är ett av de mest kraftfulla textredigeringsprogrammen på marknaden, speciellt riktat mot utvecklare. Sedan förra året kan du använda programmet utan en licens i ett gratisläge som bara saknar en del av de mest avancerade funktionerna. Behöver du redigera kod av något slag är det ett självklart tillägg i din programmapp.
Program 31-35

31. Cross DJ Free
Sugen på att testa på dj:ande? Det finns flera riktigt bra dj-program för Mac och Ipad, men de flesta kostar en slant. Mixvibes erbjuder en gratisversion av sitt Cross DJ som faktiskt mäter sig hyfsat bra mot de professionella programmen. Programmet har stöd för Itunes-biblioteket, mixer med equalizer och crossfader, samt automatisk rytmmatchning och stöd för externa usb-kontroller. Det enda som saknas är egentligen automatisk crossfading och tonartsigenkänning.
32. Bitwarden
Bästa gratis lösenordshanterare är tveklöst Bitwarden, vars klientprogram är öppen källkod och grundläggande abonnemang är gratis inte bara för enskilt bruk utan även för två personer (till exempel du och din partner). Perfekt för de som har tröttnat på 1Password-utvecklaren Agilebits.
33. Spark
Apples Mail är ett fullt dugligt mejlprogram, men om du är trött på det lite daterade gränssnittet och vill ha fler smarta, moderna funktioner kan du testa Spark. Programmet är gratis för privatpersoner och har skyhögt betyg på Mac App Store.
34. Slack
Slack är som en modern version av Irc och har blivit enormt populärt bland företag där anställda kan hålla kontakten om allt från jobbfrågor till lunchträffar och pingisturneringar. Men det går utmärkt att använda privat också, som ett alternativ till Facebook för grupper, klubbar och föreningar.